Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Nedlagd förundersökning – ”Karin” rättslös och arvslös

Ruben Agnarsson | 06 jul , 2020
En sexmejlande polisutredare. En sexköpande åklagare. En sextrakasserande förtalsbloggerska. Och kriminella personer som kan knytas till Sveriges sexindustri. Det nätverk som försvarat en våldtäktsanmäld polis och hotat ”Karin” – kvinnan som blev våldtagen – har samspelat med hennes anhöriga, vilket gjort ”Karin” rättslös och arvslös. Hoten började när ”Karin” berättade i TV4 om poliser som besökt bordeller i Talinn, samt om våldtäkten och de efterföljande hoten.
Karin_webb

Inblick kan i detta nummer visa att det nätverk som ligger bakom de sms-hot och förtalsbloggar som ”Karin” under många år blivit trakasserad av, har haft insyn i ”Karins” familjeförhållanden och har haft kontakt med ”Karins” familj.
Förtalsbloggarna startades i samråd med den polis som anmäldes för våldtäkt mot ”Karin”. Bakom bloggarna finns en före detta kvinnlig nämndeman som legat bakom en rad andra förtalsbloggar.
Bloggen skrev den 5 oktober 2011:
”Familjen har tagit avstånd från Karin. Hon blev inte ens bjuden på sin systers bröllop, vilket gjorde henne urförbannad på familjen. Hennes föräldrar har det rätt bra ställt och ger hennes syskon en hel del pengar. Själv får Karin leva i misär. Trasiga kläder och dåliga med mat och behöva svartjobba”.
Och ett sms från den 13 december 2013 löd: ”Du är och förblir en ensam barnlös träskpadda... Dina syskon får alla pengar och presenter. Du får skit. Sitter ensam köket...”.

Hot från ”Karins” bror

I augusti förra året kontaktade pastor Owe Carlsson, Älmhult, ”Karins” anhöriga för att ifrågasätta deras försök att göra ”Karin” arvlös.
Owe Carlsson fick ta emot hotfulla telefonsamtal från ”Karins” bror efter att han skrivit brevet.
Strax före jul fick även ”Karin” hotfulla sms från sin bror. ”Karin” förhördes inledningsvis av Norrmalmspolisen, men när ytterligare sms-hot kom i mitten av januari, besökte polis ”Karins” bostad för att ta del av sms-hoten, samt titta på bilder på lyxbilar och lyxsemestrar som brodern skrutit med på sociala medier.
De fick även förteckningar över värdefulla tavlor, klockor och andra värdesaker som hennes syskon – enligt ”Karin” och enligt bandade samtal med två av ”Karins” mostrar – hade tömt föräldrarnas lägenhet på.Den 28 januari kontaktades ”Karin” av NOA:s bedrägerisektion, som ville ha mer information.Den nya hotbilden kan förklara de många personliga detaljer från ”Karins” liv och uppväxt som sedan flera år ligger ute på de förtalsbloggar som startades efter en våldtäktsanmälan mot en polis i augusti 2008.

citat collage

Den 5 oktober 2011 röjs "Karins" identitet samtidigt som personliga familjeförhållanden beskrivs på en blogg. I december 2013 kommer ett av alla de hotfulla sms som hänvisar till ”Karins” familjeförhållanden. Enligt ett förhör av den polis som blev anmäld för våldtäkt mot ”Karin” skapades bloggen av en kvinna som drivit en rad förtalsbloggar mot kända journalister. Kvinnan sexmejlade senare med den polischef som systematiskt lade ned "Karins" anmälningar om hot.

Förtalsbloggar

”Karins” skyddade identitet röjdes och hennes skyddade boende avslöjades på dessa bloggar. Flera av ”Karins” polisanmälningar hamnade omedelbart på dessa bloggar och flera ligger fortfarande kvar.
Den 3 oktober 2011 hånade förtalsbloggen ”Karin” för att hennes polisanmälningar inte tas på allvar.
Den 30 juni 2013 får ”Karin” ett sms om att fler förtalsbloggar kommer att startas om hennes anmälningar gör att några försvinner.
Den kvinnliga nämndemannen bakom bloggarna sexmejlade dessutom med den chef på polisens internutredningar som regelmässigt lade ned "Karins” anmälningar. Hon har även haft hemlig kontakt med kammaråklagare Håkan Roswall, enligt interna mejl som Inblick tagit del av. I mejlen beskriver hon kontakten med Roswall så här: ”Det är bättre att ha mig dold utan att gå ut med att han har kontakt med mig. Nu kan jag ju walraffa lite... Jag kan vara hans lilla trojanska häst.”
Den begäran om överprövning som advokat Björn Hurtig lämnade in i februari 2013 med anledning av de nedläggningsbeslut som ”Karins” polisanmälningar resulterat i, lades följaktligen omgående ut på dessa förtalsbloggar, med bild på och hänvisning till Roswalls notering på överprövningen.
Överprövningen lämnades för övrigt in samma dag som den chefsåklagare som själv utredde poliser, åkte fast för sexköp. Samme chefsåklagare hade lagt ned flera av ”Karins” anmälningar innan han helt plötsligt anmälde jäv och lämnade över ärendena till sina kollegor.

Plötsligt dödsfall

Den 13 februari i år dog Karins pappa. Karin upptäckte faderns dödsfall på nätet eftersom varken syskon, sjukvården, polisen eller Fonus lokalkontor – där ”Karins” bror är anställd – informerade henne om pappans död.
Den 19 februari – endast fyra dagar efter pappans död – kom det senaste aggressiva sms-hotet från ”Karins” bror (hoten finns på bild i denna artikel).
Efter att ha sett sms-hoten bedömde de att ”Karin” behövde skyddsplaceras på ett högriskboende.
Polisen har sedan dess hållit flera ingående förhör, både om hoten och om misstänkt ekonomisk brottslighet. Även en obduktion genomfördes för att undanröja misstanken om att brott begåtts i samband med pappans dödsfall.
En begravningsannons för fadern publicerades av syskonen, utan ”Karins” namn.
Den 7 mars begravdes Karins pappa. Inför begravningen hade Karin hjälp av såväl polisens personskydd som av metoo-rörelsen.
I samband med begravningen träffade hon även sin mamma på det äldreboende där mamman bor.
Under besöket var Karin hela tiden övervakad av sin syster, som är kristdemokratisk lokalpolitiker i Mellansverige. Systern instruerade Karin att inte prata om deras pappa och heller inte nämna något om deras mammas systrar – det vill säga ”Karins” mostrar.
Två av mostrarna har muntligen bekräftat att ”Karins” syskon i omgångar har tömt föräldrarnas lägenhet på värdeföremål, vittnesmål som såväl polis och Inblick tagit del av.
De har även blivit förbjudna att umgås med sin syster, ”Karins” mamma.
Den 14 mars begärde ”Karin” att Fonus – där brodern jobbar – skulle interngranska hanteringen av pappans död. Det senaste polisförhöret med ”Karin” skedde den 9 april. Sedan dess har hon inte hört någonting.

Ärendet nedlagt

Polisinspektör Linda Christensson i Stockholm meddelar att ärendet är stängt. Hon hänvisar till att beslutet har tagits av Carina Berg, på bedrägerisektionen i Stockholm. Det visar sig att Carina Berg redan i juli 2009 hanterade Karins polisanmälan om hot, vilket fick TV4 att filma henne när hon var på Täby polisstation.
– Hon intervjuades utanför polisstationen, minns Karin och tar fram polisanmälan som signerats av Carina Berg och som bekräftar hennes berättelse.
Carina Berg är förtegen och ber att få återkomma inom en kvart, när Inblick får tag på henne.
Hon säger att hon inte har något minne av att TV4 har varit på Täby polisstation år 2009 och ställt frågor angående hoten mot Karin.
I det skriftliga svaret som kommer två veckor senare hänvisar Carina Berg till förundersökningssekretess.
Polisens passivitet har redan gjort ”Karin” rättslös. Den här gången kan passiviteten bidra till att Karin blir arvlös.
Inblick har begärt ut förundersökningen och även frågat polisens rättsavdelning och medieavdelning varför ”Karin” inte har kontaktats med anledning av nedläggningsbeslutet.
Inblick väntar fortfarande på utlovat svar.


nya smsStrax före jul förhördes Karin av Norrmalmspolisen, efter ovanstående hotfulla sms från sin bror. Ytterligare ett sms-hot kom i mitten av januari och därefter den 19 februari - endast fyra dagar efter pappans död.

RUBEN AGNARSSON

 
eBlick
elisabet2 (1)
jan 28, 2021
Att dokumentera hur fartyget ser ut och lyssna till de överlevandes berättelser är centralt i en haveriutredning liksom för grundläggande journalistiskt arbete. I efterdyningarna av Estonia-katastrofen skedde inget av detta. Nu förbereder myndigheterna både dykningar och samtal med överlevande.
eBlick
jan 28, 2021
En israelisk luftreningsteknik har visat sig väldigt effektiv att desinfektera covid-19-partiklar i luften. Tekniken sprids till olika länder i världen. Israel kommer att använda tekniken i sina turistbussar för att återvinna turisterna till landet.
eBlick
jan 23, 2021
Diskrimineringen och förföljelsen av kristna har förvärrats. Det är slutsatsen utifrån World watch list 2021 som är den årliga undersökningen av förföljelsen mot kristna. I de länder som finns med på listan förföljs och diskrimineras cirka 309 miljoner kristna, men totalt handlar det om fler än 340 miljoner kristna runt om i världen.
eBlick
jan 21, 2021
De redovisar i stort sett bara det som vi redan har skrivit i Proletären, sade tidningens journalist Olle Minell när chefsåklagare Krister Petersson på presskonferensen i juni förra året pekade ut Stig Engström som Olof Palmes trolige mördare.
eBlick
jan 21, 2021
På onsdag, 27 januari, är det internationella minnesdagen för Förintelsens offer. Den uppmärksammas samma dag som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. I år är det 76 år sedan. ”Låt oss aldrig glömma” är rubriken på Nobel Prize museums livesändning för gymnasieelever och högstadieelever under minnesdagen. Statsministern talar i Forum för levande historias ceremoni.
eBlick
jan 14, 2021
– Jag saknade en plats och ett nätverk som förenar oss kristna i den grund vi bygger våra liv på. En plats för vardagstro och för att få utvecklas och se Guds plan för våra liv och gå i den i nära gemenskap med Honom och varandra, förklarar en trött, men lycklig Emmeli Ahlander efter det digitala eventet där omkring 1000 personer i olika åldrar deltog.
eBlick
jan 14, 2021
Statens Haverikommission vill häva gravfriden och dyka vid Estonia. Samtidigt riskerar Henrik Evertsson – som vann Stora journalistpriset med motiveringen ”Han trotsade dykförbudet och fann hålet som tvingar tre regeringar att gå till botten med gåtan Estonia” – fängelse för att ha filmat med en ROV-kamera vid Estonia.
eBlick
jan 08, 2021
På söndag, 10 januari, välkomnas Marie och Stefan Salmonsson som pastorer i Citykyrkan i Älmhult. – Vi har en glädje över det som Börje och Britt har stått i bräschen för under så många år. Vi önskar att fortsätta på den vägen, säger de till Inblick.
eBlick
jan 08, 2021
Norska fembarnsmamman Solveig anmälde sonens skola för mobbing. Då gick skolan till Barnevernet med motanklageler, vilket ledde till hot om tvångsomhändertagande. Solveig flydde då till Sverige där hon greps. Efter att Solveig avtjänat ett fängelsestraff fortsätter Barnevernet sin bestraffning genom att beröva barnen deras familjeliv.
eBlick
dec 26, 2020
Har man sin kyrka belägen där det passerar mycket folk, finns goda möjligheter att vara ute och göra saker precis utanför kyrkan. Det har Folkungakyrkan i Stockholm ägnat sig åt under hela detta coronaår.
eBlick
dec 17, 2020
Trots coronapandemi och inställda flyg kan du besöka Israel digitalt. Jeccica Halfin ger många tips på virtuella besök du kan göra i det förlovade landet. – Tyvärr kommer det troligen inte att gå att flyga till Israel den närmaste tiden. Men du kan skapa en ny virtuell färdväg som låter dig uppleva det bästa av Israel - utan att lyfta ett finger eller flytta en tum, säger Jeccica på Israel idag.