Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Skulle följa med Palme till Moskva i april 1986

Ruben Agnarsson | 18 jun , 2020
I måndags släpptes volym fem av Bo Theutenbergs ”Dagbok från UD”. Boken beskriver hur UD:s ledning omgående kopplade ett grepp om Palmeutredningen. – De här trupperna hade aldrig stormat in om det hade varit en ensam gärningsman. Varför detta engagemang från Utrikesdepartementet där UD tog ledningen över polisutredningen? frågar författaren sig.
böckerna (1)

I sin bok beskriver Bo Theutenberg bland annat hur det var Sovjet- och Iran-trogna PKK-kurder som var involverade i mordet på Olof Palme, inte PKK som sådant.
Författaren, som skulle ha följt med Palme till Moskva i april 1986, beskriver även avlyssningar av bland annat kurder som bekräftar ett möte i Damaskus hösten 1985, där beslutet togs om att mörda Olof Palme.
En annan avlyssning avslöjar att en sovjetisk diplomat hade kännedom om mordet.
När åklagarna fick klart för sig att det här handlade om illegal avlyssning uppstod ett moment 22 där Palme-utredningen stannade av eftersom buggningarna inte kunde åberopas. Istället blev det en buggningsrättegång där en Säpochef, en rikspolischef och en justitieminister fick avgå, medan mordutredningen stannade av.
Själv har Bo Theutenberg aldrig fått berätta vad han vet för Palmeutredningen. Nu kommer en bok på 950 sidor som ger hans bild av händelseförloppet.

Avledningsmanövrar

Bo Theutenberg beskriver hur de socialdemokratiska partidoktorerna Sverker Åström, Hans Holmér och Ebbe Carlsson redan några timmar efter mordet hade tagit kommandot över mordutredningen.Boken skildrar hur Sverker Åström omgående tog kontroll över alla utrikespolitiska motivbilder och styrde bort dem från Sovjetunionen.
– Allt detta var en avledningsmanöver med anledning av Bofors-affärerna, säger Bo Theutenberg.
– Det som sysselsatte Palme och hans omgivning vid tiden för mordet är just Bofors vapenaffärer.
I förra veckan berättade Gro Harlem Brundtland i Svenska Dagbladet om hur Olof Palme åkte med henne till New Dehli i januari 1986. Palme berättade för henne under flygturen att han kände sig hotad.
I Bo Theutenbergs bok beskrivs hur Brundtland och Palme i själva verket var på väg till en nedrustningskonferens i New Dehli.
På samma flyg som de socialdemokratiska fredsförhandlarna satt Bofors-direktören Martin Ardbo. I anslutning till nedrustningskonferensen träffade nämligen Olof Palme Rajiv Gandhi för att slutförhandla om Bofors-affären.
– Väldigt mycket i boken handlar om detaljer i Bofors-affären, dels om vapenexporten till Indien och dels smugglingsaffärerna via DDR till Iran.

Tjänstefel

Bo Theutenberg menar att Palmes rådgivare skulle ha hindrat honom från att sälja vapen. Rollerna som fredsförhandlare och vapenexportör var oförenliga.
Han ifrågasätter även Bofors-direktörernas agerande.
– De snärjer Olof Palme genom sitt samarbete med Stasi, säger han.
Han menar även att tjänstemän på UD begick tjänstefel som tillät Palme att engagera sig i dessa vapenaffärer. Hans Dahlgren var med Olof Palme till New Dehli och träffade Rajiv Gandhi tillsammans med Palme.
– Dahlgren var Palmes rådgivare när det gäller Indien-affären, säger Bo Theutenberg.
På morddagen träffade Olof Palme Iraks ambassadör och samma dag begärde Bofors ett expressbeslut för ett export- och flygtillstånd för Robot 70 till Pakistan – för misstänkt vidaretransport till Iran.

Spaningsledningen ointresserad

Boken beskriver även hur några poliser försökte få spaningsledningen intresserad för vapenspåret.
– När de väl hade fått tid med spaningsledningen var de inte ens där. Någon dag senare skickades dessa papper tillbaka till de utredande poliserna med hänvisning till att spåret saknade intresse.
– Varför kom UD överhuvudtaget in i bilden om det inte fanns en misstanke om att mordet hade med internationella kopplingar att göra? Att UD störtar in och Sverker Åström tar över mordutredningen omgående beror på att att det är intrikata uppgifter som ligger till grund för mordet.
– De här trupperna hade aldrig stormat in om det hade varit en ensam gärningsman. Varför detta engagemang från Utrikesdepartementet där UD tar ledningen över polisutredningen?

RUBEN AGNARSSON

Sverker Åström styrde bort Sovjet-spåret

sverker-astrom
Walter Kegö och Jan-Henrik Barrling skötte Säpos utredning efter Palmemordet.
– Vad ska de göra om det visar sig att det var Sovjet som låg bakom? Då är det mycket enklare att hålla på med mytomaner, kriminella och narkomaner, säger Walter Kegö till Inblick.

När Hans Holmér försvann skulle 
Walter Kegö och Jan-Henrik Barrling flytta över sin utredning till den nya Palmegruppen under Hans Ölvebro på Rikskriminalen.
– Då hade vi Otto Andersson, chef för Rikskriminalens mordrotel, till vår hjälp. Vi tre satte igång och plockade fram information som styrkte saker och ting. Då kom åklagarna och begärde ut buggningsmaterialet eftersom det skulle ingå i buggningsrättegången mot polischeferna, förklarar Walger Kegö.
– Då blev Otto Andersson upprörd och betonade att det här var viktig information i Palme-utredningen. Vi tilläts fortsätta ett tag till, men sedan kom åklagarna och ville åter ha buggningsmaterialet. Då blev Otto Andersson så arg att han slutade. Så vi kunde aldrig lämna över något material till Palme-utredningen.

Så dessa buggningsuppgifter användes istället mot polischeferna?

– Ja, det var tydligen viktigare än att lösa Palme-mordet. Finns det inte en form av nödvärn vid ett statsministermord?
– Det är klart att det gör. Det kunde man ha åberopat. Man kan dessutom mycket väl använda illegal avlyssning som bevismaterial. 

Sovjetisk kurd

Kurdspåret fanns med från första börjani mordutredningen. Från en hyresvärdinna fick polisen tidigt ett tips om en sovjetisk kurd som var född i
Syrien. Hyresvärdinnan menade att hennes hyresgäst liknande fantomenbilden och beskriver även en kartskiss i mannens rum över mordplatsen. Den kurdiske mannens namn nämns i Bo Theutenbergs nyutgivna bok, som även beskriver hur det var Åke Torstensson vid Stockholmspolisens våldsrotel som tog emot tipset.
– Den här kvinnan anmälde detta dagen efter, men då var han ju borta. Man fick inte tag på honom. Polisen hörde henne flera gånger, säger Walter Kegö. Redan tre dagar efter mordet fick Sverker Åström ett uppdrag att författa en promemoria om vilka utländska grupperingar som kunde vara av intresse för mordutredningen. Dagen efter inlämnas en första PM där Sverker Åström utesluter Sovjet. Han inleder med att skriva att ”det är svårt att tänka sig någon stat eller grupp i Östeuropa...”.

Åström i Damaskus

Sverker Åström var enligt Granskningskommissionen i Damaskus redan den 11 mars 1986 tillsammans med ”en utredningsman från Stockholmspolisens våldsrotel”. Knappt två veckor efter mordet var alltså Åström i Damaskus för att uppdatera sig om möjliga internationella kopplingar till mordet.– Det är väldigt märkligt att Sverker Åström, som är en välkänd medarbetare till KGB, åker dit ned så nära i tid efter mordet, säger Walter Kegö.

UD:s folkrättsexpert Bo Theutenberg skulle åka med Olof Palme till Moskva i april 1986. Hur kommenterar du att Bo Theutenberg
inte är hörd i Palmeutredningen?

– Det beror på att de har lagt locket på. De vill inte lösa det här, så enkelt är det. Locket är fastskruvat och de kommer inte att öppna det i första taget. Vad ska de göra om det visar sig att det var Sovjet som låg bakom? frågar sig Walter Kegö.
– Då är det mycket enklare att hålla på med mytomaner, kriminella och narkomaner. De plockar nu bort allt som talar emot att Stig Engström var mördaren. Så gjorde de med Christer Pettersson också. De misstänkta har själva inget vapen, utan det är endast kompisar som har vapen. Det finns så många uppgifter som inte är utredda och som talar för att mordet var ett planerat attentat, avslutar Säpos Palmeutredare.
RUBEN AGNARSSON
 
eBlick
elisabet2 (1)
jan 28, 2021
Att dokumentera hur fartyget ser ut och lyssna till de överlevandes berättelser är centralt i en haveriutredning liksom för grundläggande journalistiskt arbete. I efterdyningarna av Estonia-katastrofen skedde inget av detta. Nu förbereder myndigheterna både dykningar och samtal med överlevande.
eBlick
jan 28, 2021
En israelisk luftreningsteknik har visat sig väldigt effektiv att desinfektera covid-19-partiklar i luften. Tekniken sprids till olika länder i världen. Israel kommer att använda tekniken i sina turistbussar för att återvinna turisterna till landet.
eBlick
jan 23, 2021
Diskrimineringen och förföljelsen av kristna har förvärrats. Det är slutsatsen utifrån World watch list 2021 som är den årliga undersökningen av förföljelsen mot kristna. I de länder som finns med på listan förföljs och diskrimineras cirka 309 miljoner kristna, men totalt handlar det om fler än 340 miljoner kristna runt om i världen.
eBlick
jan 21, 2021
De redovisar i stort sett bara det som vi redan har skrivit i Proletären, sade tidningens journalist Olle Minell när chefsåklagare Krister Petersson på presskonferensen i juni förra året pekade ut Stig Engström som Olof Palmes trolige mördare.
eBlick
jan 21, 2021
På onsdag, 27 januari, är det internationella minnesdagen för Förintelsens offer. Den uppmärksammas samma dag som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. I år är det 76 år sedan. ”Låt oss aldrig glömma” är rubriken på Nobel Prize museums livesändning för gymnasieelever och högstadieelever under minnesdagen. Statsministern talar i Forum för levande historias ceremoni.
eBlick
jan 14, 2021
– Jag saknade en plats och ett nätverk som förenar oss kristna i den grund vi bygger våra liv på. En plats för vardagstro och för att få utvecklas och se Guds plan för våra liv och gå i den i nära gemenskap med Honom och varandra, förklarar en trött, men lycklig Emmeli Ahlander efter det digitala eventet där omkring 1000 personer i olika åldrar deltog.
eBlick
jan 14, 2021
Statens Haverikommission vill häva gravfriden och dyka vid Estonia. Samtidigt riskerar Henrik Evertsson – som vann Stora journalistpriset med motiveringen ”Han trotsade dykförbudet och fann hålet som tvingar tre regeringar att gå till botten med gåtan Estonia” – fängelse för att ha filmat med en ROV-kamera vid Estonia.
eBlick
jan 08, 2021
På söndag, 10 januari, välkomnas Marie och Stefan Salmonsson som pastorer i Citykyrkan i Älmhult. – Vi har en glädje över det som Börje och Britt har stått i bräschen för under så många år. Vi önskar att fortsätta på den vägen, säger de till Inblick.
eBlick
jan 08, 2021
Norska fembarnsmamman Solveig anmälde sonens skola för mobbing. Då gick skolan till Barnevernet med motanklageler, vilket ledde till hot om tvångsomhändertagande. Solveig flydde då till Sverige där hon greps. Efter att Solveig avtjänat ett fängelsestraff fortsätter Barnevernet sin bestraffning genom att beröva barnen deras familjeliv.
eBlick
dec 26, 2020
Har man sin kyrka belägen där det passerar mycket folk, finns goda möjligheter att vara ute och göra saker precis utanför kyrkan. Det har Folkungakyrkan i Stockholm ägnat sig åt under hela detta coronaår.
eBlick
dec 17, 2020
Trots coronapandemi och inställda flyg kan du besöka Israel digitalt. Jeccica Halfin ger många tips på virtuella besök du kan göra i det förlovade landet. – Tyvärr kommer det troligen inte att gå att flyga till Israel den närmaste tiden. Men du kan skapa en ny virtuell färdväg som låter dig uppleva det bästa av Israel - utan att lyfta ett finger eller flytta en tum, säger Jeccica på Israel idag.