Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

”Hemester är förvånansvärt kul”

Monika Ekström | 04 jun , 2020
Annika Myhre är ursprungligen från Karlskrona. Hon driver bloggen Resfredag och får i sommar fokusera på semester hemma eller i närområdet, så kallad ”hemester”. – Det är bara att gilla läget, och göra det bästa av situationen. Jag tar inte saker för givet på samma sätt som tidigare, och njuter verkligen av att få komma ut i naturen och hitta nya pärlor på hemmaplan, berättar Annika för Inblick.
Hemester_ar_forvanansvart_kul
Annika förklarar att hemester kommer från engelskans ord "staycation", och är en sammansättning av orden hemma och semester. Uttrycket används för semester som tillbringas direkt i hemmet, eller i närheten av hemmet.
– Jag, som bor några mil utanför Stockholm, använder "hemester" för semesteraktiviteter i hemmet, men även när jag och familjen åker in till Stockholm.
– Åker vi längre än så passar väl egentligen begreppet "svemester" bättre, alltså semester i Sverige. 
Annika ser många fördelar med hemester, men också nackdelar.
– Det är prisvärt, mindre stressigt och förvånansvärt kul! Nackdelar är att semesterkänslan inte riktigt infinner sig när du samtidigt har möjlighet att slänga in en tvätt, måla staketet eller rensa garderober.

Varierat landskap

För tre år sedan lanserade Annika ”Svenska pärlor” som en bloggserie på Resfredag och konstaterar att ju mer hon reser i Sverige, desto mer vill hon se. 
– Vi har ett otroligt varierat landskap med allt från mäktiga fjäll till vidsträckta sandstränder, och allt där emellan. Det finns en enorm bredd, med mycket att se och lära sig om vår egen historia.
– Som bonus sparar du på miljön och det går också att komma ner i pris, men givetvis beroende på hur du bor, äter och vilka aktiviteter du väljer att göra.
Annika tycker det känns jättekonstigt att inte kunna resa. 
– Jag, som är så van vid att kunna röra mig fritt i världen, kan inte ens åka till Karlskrona och hälsa på min stora familj.
– Samtidigt är det bara att gilla läget, och göra det bästa av situationen. Jag tar inte saker för givet på samma sätt som tidigare, och njuter verkligen att få komma ut i naturen och hitta nya pärlor på hemmaplan. Det finns många fina dagsutflykter i närområdet som jag tidigare har prioriterat bort till förmån för resor längre bort.

Tips i Stockholm

Annika och familjen bor i Stockholms södra skärgård och har nära till naturen. 
– Några av våra återkommande utflyktsmål är Torö, Dalarö, Gålö, där det finns bra vandringsmöjligheter, och Landsort/Öja.
– Jag kan också rekommendera Tyresta Nationalpark, en helt fantastisk trollskog på smidigt avstånd från Stockholm city.
Inne i city rekommenderar hon en långpromenad runt Brunnsviken.
– Börja i Hagaparken och fortsätt hela varvet runt. Det är cirka 1,4 mil. En annan klassiker är Djurgården runt, det är så häftigt med "landet-känsla" mitt i Stockholm.
Annika är utbildad jurist, och har parallellt med studier och jobb alltid gillat att resa. 
– Jag arbetade som reseskribent på heltid under tre år, men har nyligen landat ett annat drömjobb mot bakgrund av min juristutbildning.
Hon startade resebloggen 2011 i samband med att familjen flyttade till Thailand. 
– Bloggen handlade då mest om vardagslivet, men kom senare att ha tema om resor varje fredag, därav namnet "Resfredag", som numera avser en renodlad reseblogg.

Du hittar Annikas tips om resor inom Sverige på: https://resfredag.se/svenska-parlor/

​MONIKA EKSTRÖM
 
eBlick
elisabet2 (1)
jan 28, 2021
Att dokumentera hur fartyget ser ut och lyssna till de överlevandes berättelser är centralt i en haveriutredning liksom för grundläggande journalistiskt arbete. I efterdyningarna av Estonia-katastrofen skedde inget av detta. Nu förbereder myndigheterna både dykningar och samtal med överlevande.
eBlick
jan 28, 2021
En israelisk luftreningsteknik har visat sig väldigt effektiv att desinfektera covid-19-partiklar i luften. Tekniken sprids till olika länder i världen. Israel kommer att använda tekniken i sina turistbussar för att återvinna turisterna till landet.
eBlick
jan 23, 2021
Diskrimineringen och förföljelsen av kristna har förvärrats. Det är slutsatsen utifrån World watch list 2021 som är den årliga undersökningen av förföljelsen mot kristna. I de länder som finns med på listan förföljs och diskrimineras cirka 309 miljoner kristna, men totalt handlar det om fler än 340 miljoner kristna runt om i världen.
eBlick
jan 21, 2021
De redovisar i stort sett bara det som vi redan har skrivit i Proletären, sade tidningens journalist Olle Minell när chefsåklagare Krister Petersson på presskonferensen i juni förra året pekade ut Stig Engström som Olof Palmes trolige mördare.
eBlick
jan 21, 2021
På onsdag, 27 januari, är det internationella minnesdagen för Förintelsens offer. Den uppmärksammas samma dag som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. I år är det 76 år sedan. ”Låt oss aldrig glömma” är rubriken på Nobel Prize museums livesändning för gymnasieelever och högstadieelever under minnesdagen. Statsministern talar i Forum för levande historias ceremoni.
eBlick
jan 14, 2021
– Jag saknade en plats och ett nätverk som förenar oss kristna i den grund vi bygger våra liv på. En plats för vardagstro och för att få utvecklas och se Guds plan för våra liv och gå i den i nära gemenskap med Honom och varandra, förklarar en trött, men lycklig Emmeli Ahlander efter det digitala eventet där omkring 1000 personer i olika åldrar deltog.
eBlick
jan 14, 2021
Statens Haverikommission vill häva gravfriden och dyka vid Estonia. Samtidigt riskerar Henrik Evertsson – som vann Stora journalistpriset med motiveringen ”Han trotsade dykförbudet och fann hålet som tvingar tre regeringar att gå till botten med gåtan Estonia” – fängelse för att ha filmat med en ROV-kamera vid Estonia.
eBlick
jan 08, 2021
På söndag, 10 januari, välkomnas Marie och Stefan Salmonsson som pastorer i Citykyrkan i Älmhult. – Vi har en glädje över det som Börje och Britt har stått i bräschen för under så många år. Vi önskar att fortsätta på den vägen, säger de till Inblick.
eBlick
jan 08, 2021
Norska fembarnsmamman Solveig anmälde sonens skola för mobbing. Då gick skolan till Barnevernet med motanklageler, vilket ledde till hot om tvångsomhändertagande. Solveig flydde då till Sverige där hon greps. Efter att Solveig avtjänat ett fängelsestraff fortsätter Barnevernet sin bestraffning genom att beröva barnen deras familjeliv.
eBlick
dec 26, 2020
Har man sin kyrka belägen där det passerar mycket folk, finns goda möjligheter att vara ute och göra saker precis utanför kyrkan. Det har Folkungakyrkan i Stockholm ägnat sig åt under hela detta coronaår.
eBlick
dec 17, 2020
Trots coronapandemi och inställda flyg kan du besöka Israel digitalt. Jeccica Halfin ger många tips på virtuella besök du kan göra i det förlovade landet. – Tyvärr kommer det troligen inte att gå att flyga till Israel den närmaste tiden. Men du kan skapa en ny virtuell färdväg som låter dig uppleva det bästa av Israel - utan att lyfta ett finger eller flytta en tum, säger Jeccica på Israel idag.