Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Chefsåklagare och polis behöll anställning

Ruben Agnarsson | 02 jun , 2020
Skyddar poliser och åklagare varandra när de begår brott för att på så sätt få straffrabatter och slippa åtal? Polis och åklagare som har nonchalerat våldtäkts- och förtalsanmälningar mot en polis, har själva begått sexualbrott och har – i motsats till Paulo Roberto – fått behålla jobbet, med lindriga rättsliga påföljder.
Chefsaaklagare_och_polis_beholl_anstallning
I mitten av maj greps tv-stjärnan och företagaren Paolo Roberto av polis, efter ett bordellbesök på Östermalm i Stockholm. Sammanlagt elva män greps vid tillslaget, som skedde i samband med polisoperationen ”Insats torsk”.
Paolo Roberto fick omedelbart sparken från TV4 efter händelsen. Hans varumärke Paolos, som säljer italienska matvaror, slutade omgående säljas på Coop. Roberto petades från företaget av de andra delägarna. Även radio Rix FM avslutade sitt samarbete med tv-stjärnan med omedelbar verkan.
Paolo Roberto har gett åklagaren en fullmakt som går ut på att han accepterar ett strafföreläggande på 50 dagsböter som straff för sexköpet. Det innebär totalt 25 000 kronor i böter, skriver Expressen. Om uppgiften stämmer så innebär det i så fall att rättsväsendet inte tar hänsyn till att Roberto redan har förlorat jobbet.
Stjärnadvokaten Elisabeth Massi Fritz menade dessutom att Paolo Roberto gjort sig skyldig till oaktsam våldtäkt, enligt samma tidning. Det skulle innebära allt mellan åtta månaders till fyra års fängelse.

Åklagare bad polis begå brott

Det ska jämföras med chefsåklagaren på interna utredningar som åkte fast för sexköp i februari 2013. Han hade beredskap när han greps – och var den som polisen skulle rapportera till vid gripandet.
Åklagaren, som när han greps erkände att det var tredje gången han köpte sex, uppmanade poliserna som grep honom att bortse från hans brott och åsidosätta sina skyldigheter i tjänsten, trots att han hade förberett brottet i tjänsten, när han befann sig i tingsrätten i Linköping.
Chefsåklagaren besökte en prostituerad med anknytning till en sexklubbsverksamhet som avhoppade polismän i omgångar varit chefer för.
Klubbarna drevs från år 2008 av en polischef i Stockholm som parallellt med sitt arbete som sexklubbsdirektör ansvarade för länskriminalens underrättelseverksamhet. Grovt kriminella med koppling till dessa sexklubbar har deltagit i hoten mot ”Karin”.
Chefsåklagaren skyllde sexklubbsbesöket på sitt alkoholmissbruk och fick bara 2 000 kronor i böter. De låga böterna motiverades med att han förväntades förlora jobbet.

Friade våldtäktsanmäld polis

Därefter beslöt statens personalansvarsnämnd att chefsåklagaren skulle behålla jobbet och omplaceras från tjänsten vid riksenheten för polismål. Det skedde efter att flera kollegor skriftligen intygat hans förträfflighet som åklagare.
Han förflyttades senare till Gävle där han fortfarande är verksam.
Innan han åkte fast för sexköp i början av år 2013, var chefsåklagaren ansvarig för att utreda – och nonchalera – de återkommande hot som ”Karin” utsattes för, efter att den polis som hon bodde tillsammans med anmäldes för våldtäkt i augusti 2008. Inblick har i omgångar skrivit om anmälan, hoten och de efterföljande trakasserierna.
Den 10 september 2011, den 6 november 2011 och den 29 december 2011 lade den sexköpsdömde chefsåklagaren ned Karins anmälningar om bland annat förtal, dataintrång och övergrepp i rättssak.
Endast timmarna innan chefsåklagaren åkte fast för sexköp hade advokat Björn Hurtig lämnat in en begäran om överprövning av åklagarmyndighetens nedläggningsbeslut.

Tillfälligt försvunna

Den 12 mars 2013, två veckor efter att chefsåklagaren gripits för sexköp, gjorde Söderorts polismästardistrikt en utredningsanteckning om fallet ”Karin” där de hänvisade till den sexköpande chefsåklagarens tidigare nedläggningsbeslut som skäl för att inte ta upp nya anmälningar från ”Karin”.
Lena Lindroth på polismyndighetens rättsavdelning uppger nu att chefsåklagarens beslut i fallet ”Karin” är försvunna.
– Dessvärre har vi inte lyckats hitta ärendet. Två personer har letat och måste tyvärr konstatera att ärendet inte finns på sin plats. Vi fortsätter leta, och jag återkommer angående detta, konstaterar hon för två veckor sedan.
Fyra dagar senare, kl 18.30 på kvällen måndagen den 18 maj – timmarna efter att en polis gripits för grovt koppleri i Stockholm – meddelar Lena Lindroth helt plötsligt att hon har hittat chefsåklagarens beslut.

Sexmejlande polis

Även den polis på avdelningen för Särskilda Utredningar (SU) som under flera års tid lade ned ”Karins” anmälningar, fick byta jobb efter intim e-postkontakt med en rad kvinnor som förekommit i förundersökningar på SU. Ett av brottsoffren inledde polisen en relation till.
Inblick har tagit del av flera av de minst 800 privata e-postmeddelanden som inte är tjänsterelaterade som polisen skickat till dessa kvinnor.
En av de kvinnor som den förflyttade polisen hade sexmejlat med fick hjälp att starta en polisutredning mot ”Karin”. I gengäld fick han intima badbilder från kvinnan – bilder som han i sin tur uttryckte uppskattning för. Samma kvinna drev, i samråd med den polis som ”Karin” anmält för våldtäkt, en förtalsblogg som försvarade polisen och hängde ut ”Karin”.
Karin menar att hon via sin anmälan har kommit i kontakt med och utmanat ett sexnätverk med förgreningar inom poliskår och rättsväsende.
Att hennes fall inte tagits upp av rättsvårdande myndigheter beror enligt henne på att detta nätverk har hållhakar på varandra och att ingen därför vågar/tillåts agera till förmån för hennes anmälan.
R​UBEN AGNARSSON
 
eBlick
elisabet2 (1)
jan 28, 2021
Att dokumentera hur fartyget ser ut och lyssna till de överlevandes berättelser är centralt i en haveriutredning liksom för grundläggande journalistiskt arbete. I efterdyningarna av Estonia-katastrofen skedde inget av detta. Nu förbereder myndigheterna både dykningar och samtal med överlevande.
eBlick
jan 28, 2021
En israelisk luftreningsteknik har visat sig väldigt effektiv att desinfektera covid-19-partiklar i luften. Tekniken sprids till olika länder i världen. Israel kommer att använda tekniken i sina turistbussar för att återvinna turisterna till landet.
eBlick
jan 23, 2021
Diskrimineringen och förföljelsen av kristna har förvärrats. Det är slutsatsen utifrån World watch list 2021 som är den årliga undersökningen av förföljelsen mot kristna. I de länder som finns med på listan förföljs och diskrimineras cirka 309 miljoner kristna, men totalt handlar det om fler än 340 miljoner kristna runt om i världen.
eBlick
jan 21, 2021
De redovisar i stort sett bara det som vi redan har skrivit i Proletären, sade tidningens journalist Olle Minell när chefsåklagare Krister Petersson på presskonferensen i juni förra året pekade ut Stig Engström som Olof Palmes trolige mördare.
eBlick
jan 21, 2021
På onsdag, 27 januari, är det internationella minnesdagen för Förintelsens offer. Den uppmärksammas samma dag som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. I år är det 76 år sedan. ”Låt oss aldrig glömma” är rubriken på Nobel Prize museums livesändning för gymnasieelever och högstadieelever under minnesdagen. Statsministern talar i Forum för levande historias ceremoni.
eBlick
jan 14, 2021
– Jag saknade en plats och ett nätverk som förenar oss kristna i den grund vi bygger våra liv på. En plats för vardagstro och för att få utvecklas och se Guds plan för våra liv och gå i den i nära gemenskap med Honom och varandra, förklarar en trött, men lycklig Emmeli Ahlander efter det digitala eventet där omkring 1000 personer i olika åldrar deltog.
eBlick
jan 14, 2021
Statens Haverikommission vill häva gravfriden och dyka vid Estonia. Samtidigt riskerar Henrik Evertsson – som vann Stora journalistpriset med motiveringen ”Han trotsade dykförbudet och fann hålet som tvingar tre regeringar att gå till botten med gåtan Estonia” – fängelse för att ha filmat med en ROV-kamera vid Estonia.
eBlick
jan 08, 2021
På söndag, 10 januari, välkomnas Marie och Stefan Salmonsson som pastorer i Citykyrkan i Älmhult. – Vi har en glädje över det som Börje och Britt har stått i bräschen för under så många år. Vi önskar att fortsätta på den vägen, säger de till Inblick.
eBlick
jan 08, 2021
Norska fembarnsmamman Solveig anmälde sonens skola för mobbing. Då gick skolan till Barnevernet med motanklageler, vilket ledde till hot om tvångsomhändertagande. Solveig flydde då till Sverige där hon greps. Efter att Solveig avtjänat ett fängelsestraff fortsätter Barnevernet sin bestraffning genom att beröva barnen deras familjeliv.
eBlick
dec 26, 2020
Har man sin kyrka belägen där det passerar mycket folk, finns goda möjligheter att vara ute och göra saker precis utanför kyrkan. Det har Folkungakyrkan i Stockholm ägnat sig åt under hela detta coronaår.
eBlick
dec 17, 2020
Trots coronapandemi och inställda flyg kan du besöka Israel digitalt. Jeccica Halfin ger många tips på virtuella besök du kan göra i det förlovade landet. – Tyvärr kommer det troligen inte att gå att flyga till Israel den närmaste tiden. Men du kan skapa en ny virtuell färdväg som låter dig uppleva det bästa av Israel - utan att lyfta ett finger eller flytta en tum, säger Jeccica på Israel idag.