Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

”Ryssland vill omstörta samhällen i Europa”

Ruben Agnarsson | 30 apr , 2020
Säpo varnar för att främmande makts avsikter och förmåga att påverka Sverige har blivit större och pekar ut Ryssland, som satsar tiotals miljarder kronor varje år på olika desinformationskampanjer. – De satsar nästan mer på det här än på sin krigsmakt, säger säkerhetsexperten Joakim von Braun, som håller på att skriva en bok i ämnet.
Ryssland_vill_omstorta_samhallen_i_Europa
Ryska medier sprider falska nyheter om coronaviruset för att skapa panik och misstro i väst. De leker med folks liv, anser EU-kommissionen.
Det handlar om en omfattande desinformationskampanj från statskontrollerade ryska medier om covid-19 där målet är att fördjupa hälsokrisen i västländer ”i linje med Kremls bredare strategi att försöka omstörta samhällen i Europa”.
Ryssland nekar till anklagelserna.
– Genom att porträttera att västvärldens kollaps snart står inför oss… marknadsför auktoritära stater sig själva som bättre fungerande, sade Per Enerud från EU:s utrikestjänst under en paneldiskussion i Stockholm nyligen.
Patrik Oksanen, från den borgerliga tankesmedjan Frivärld, konstaterade samtidigt att Ryssland och Kina har spridit varandras konspirationsidéer.
– Den här typen av berättelse riktar sig delvis till oss, för att vi ska ge upp tron på vår demokrati. Delvis inåt för att befolkningen ska tycka att det är skönt med en stark ledare som Putin eller det kinesiska kommunistpartiet, sade Oksanen enligt sajten Europaportalen.

WHO korrupt

Nu i mars kom Säkerhetspolisens årsrapport för år 2019 som konstaterade att främmande makts avsikt och förmåga att påverka Sverige har ökat. Ryssland och Kina underminerar grundläggande demokratiska fri- och rättigheter, enligt Säpo.
– Angreppen från främmande makt syftar till att systematiskt försvaga Sverige. Angreppen leder också till rädsla att använda sina fri- och rättigheter och de hotar Sveriges politiska oberoende, sade Klas Friberg när rapporten släpptes.
Säkerhets- och IT-experten Joakim von Braun skriver nu en bok om rysk-sovjetisk desinformation. Han konstaterar att Rysslands desinformation mot USA är mer generell, där corona-viruset bara är en del, medan kineserna är ute efter att skydda sitt rykte kring corona-virusets ursprung.
– Det politiska innehållet är liknande eller de drar åt samma håll, konstaterar han.
Även om Joakim von Braun generellt delvis är kritisk till Donald Trumps sätt att hantera sanningen ger han USA rätt när det gäller landets kritik mot världshälsoorganisationen WHO.
– Det känns som WHO är en väldigt korrupt organisation. De har inte sagt ett ord om Rysslands och Kinas desinformation trots att den i hög grad saboterar WHOs egna informationsarbete! Åtminstone delar av ledningen är väldigt prokinesisk, de är antingen kommunister eller prokinesiska av andra skäl, konstaterar han.

Pågått i 100 år

Joakim von Brauns kommande bok om rysk desinformation handlar om hur Sovjet startade sin verksamhet för hundra år sedan, vilka som har varit involverade vid olika årtionden, hur oerhört välorganiserat detta är och hur hela det sovjetiska och ryska samhället har engagerats i denna verksamhet.
– Hela samhällets resurser involveras i syfte att påverka västvärldens utrikes-, försvars- och säkerhetspolitik. Det handlar om att få hela det ryska samhället på krigsfot. Man utnyttjar diplomati, handel, militärövningar – allting samordnas i syfte att förändra vårt synsätt.
– Jag har hittat 150 olika politiska ämnen som använts som hävstänger för att förändra vårt tänkande. Det handlar om 100-tals organisationer och 100-tals arbetsmetoder. Det är en så omfattande verksamhet att man inte tror sina ögon, fortsätter Joakim von Braun.
– Det rör sig om tiotals miljarder kronor varje år, de satsar nästan mer på det här än på sin krigsmakt. Det handlar om att få igenom Moskvas politik utan att behöva starta ett krig.

Hur påverkat är Sverige av den här propagandan?
– På vissa områden där ryssarna har satsat är vi ganska påverkade, säger Joakim von Braun och nämner u-båtsdebatten som exempel.
– Även om marinen har stått på sig så har bevisningen enbart handlat om teknisk bevisning och aldrig om ryssarnas motiv för kränkningsverksamheten. Det är därför man delvis har förlorat debatten eftersom det bara rört sig om bottenspår och ljudspår. Det finns ingen i Sverige som kan tolka de bevisen utom några enstaka personer inom marinen.
– Det finns många element av påverkan för att man ska vinna den politiska debatten. Det är ju därför den svenska försvaret har satsat så otroligt lite på ubåtsskydd. Man har dragit ned allting och man har idag endast tre utlagda linjer i Östersjön där man kan detektera inträngande ubåtar.
– Ryssland har haft stora framgångar i denna fråga, säger Joakim von Braun och nämner opinionsbildare som företräder åsikter som många gånger är identiska med Rysslands. Förre Moskva-ambassadören Sven Hirdman är en av dem.
– Han satt många år i styrelsen för ryska UD:s diplomatskola MGIMO. Hur kan man som svensk diplomat hjälpa Ryssland att träna diplomater som har till uppgift att påverka Sverige genom att "klå upp" svenska diplomater i förhandlingar mellan de bägge länderna?

Underdåniga landet

Förra året grep Säpo en misstänkt rysk spion i centrala Stockholm. Enligt Säpo värvades han av ”en rysk underrättelseofficer som arbetat under diplomatisk täckmantel i Sverige”. Något åtal för olovlig underrättelseverksamhet är inte väckt.
– På 1980-talet utvisade Säpo ungefär tre ryska spioner om året. I dag kan vi inte ens stoppa en rysk underrättelseperson vid gränsen utan att svenska diplomater utvisas från Moskva, säger Joakim von Braun.
– Säpo, UD och regeringen är totalt tillbakapressade. Säpo ska skydda svenska medborgare från utländska underrättelseoperationer, men denna verksamhet kan fortsätta eftersom många på UD är väldigt förstående för rysk påverkansverksamhet.
Joakim von Braun beskriver hur det handlar om att flytta fram positionerna i små, små steg.
– De flesta människor som är påverkade är inte medvetna om det. Säpo var på 1970- och 1980-talet väldigt medvetna om de här påverkansoperationerna och jag var själv med i den verksamheten, konstaterar han.
– De allvarligaste konsekvenserna av denna propaganda är att EU splittras och att Sverige varken går med i Nato eller satsar på totalförsvaret. Vi blir det här underdåniga landet som inte protesterar mot Rysslands framfart, ungefär som Finland på 1980-talet, som inte talade klartext utan höll tyst eftersom det blev obehagligt att protestera.
R​UBEN AGNARSSON
 
eBlick
elisabet2 (1)
jan 28, 2021
Att dokumentera hur fartyget ser ut och lyssna till de överlevandes berättelser är centralt i en haveriutredning liksom för grundläggande journalistiskt arbete. I efterdyningarna av Estonia-katastrofen skedde inget av detta. Nu förbereder myndigheterna både dykningar och samtal med överlevande.
eBlick
jan 28, 2021
En israelisk luftreningsteknik har visat sig väldigt effektiv att desinfektera covid-19-partiklar i luften. Tekniken sprids till olika länder i världen. Israel kommer att använda tekniken i sina turistbussar för att återvinna turisterna till landet.
eBlick
jan 23, 2021
Diskrimineringen och förföljelsen av kristna har förvärrats. Det är slutsatsen utifrån World watch list 2021 som är den årliga undersökningen av förföljelsen mot kristna. I de länder som finns med på listan förföljs och diskrimineras cirka 309 miljoner kristna, men totalt handlar det om fler än 340 miljoner kristna runt om i världen.
eBlick
jan 21, 2021
De redovisar i stort sett bara det som vi redan har skrivit i Proletären, sade tidningens journalist Olle Minell när chefsåklagare Krister Petersson på presskonferensen i juni förra året pekade ut Stig Engström som Olof Palmes trolige mördare.
eBlick
jan 21, 2021
På onsdag, 27 januari, är det internationella minnesdagen för Förintelsens offer. Den uppmärksammas samma dag som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. I år är det 76 år sedan. ”Låt oss aldrig glömma” är rubriken på Nobel Prize museums livesändning för gymnasieelever och högstadieelever under minnesdagen. Statsministern talar i Forum för levande historias ceremoni.
eBlick
jan 14, 2021
– Jag saknade en plats och ett nätverk som förenar oss kristna i den grund vi bygger våra liv på. En plats för vardagstro och för att få utvecklas och se Guds plan för våra liv och gå i den i nära gemenskap med Honom och varandra, förklarar en trött, men lycklig Emmeli Ahlander efter det digitala eventet där omkring 1000 personer i olika åldrar deltog.
eBlick
jan 14, 2021
Statens Haverikommission vill häva gravfriden och dyka vid Estonia. Samtidigt riskerar Henrik Evertsson – som vann Stora journalistpriset med motiveringen ”Han trotsade dykförbudet och fann hålet som tvingar tre regeringar att gå till botten med gåtan Estonia” – fängelse för att ha filmat med en ROV-kamera vid Estonia.
eBlick
jan 08, 2021
På söndag, 10 januari, välkomnas Marie och Stefan Salmonsson som pastorer i Citykyrkan i Älmhult. – Vi har en glädje över det som Börje och Britt har stått i bräschen för under så många år. Vi önskar att fortsätta på den vägen, säger de till Inblick.
eBlick
jan 08, 2021
Norska fembarnsmamman Solveig anmälde sonens skola för mobbing. Då gick skolan till Barnevernet med motanklageler, vilket ledde till hot om tvångsomhändertagande. Solveig flydde då till Sverige där hon greps. Efter att Solveig avtjänat ett fängelsestraff fortsätter Barnevernet sin bestraffning genom att beröva barnen deras familjeliv.
eBlick
dec 26, 2020
Har man sin kyrka belägen där det passerar mycket folk, finns goda möjligheter att vara ute och göra saker precis utanför kyrkan. Det har Folkungakyrkan i Stockholm ägnat sig åt under hela detta coronaår.
eBlick
dec 17, 2020
Trots coronapandemi och inställda flyg kan du besöka Israel digitalt. Jeccica Halfin ger många tips på virtuella besök du kan göra i det förlovade landet. – Tyvärr kommer det troligen inte att gå att flyga till Israel den närmaste tiden. Men du kan skapa en ny virtuell färdväg som låter dig uppleva det bästa av Israel - utan att lyfta ett finger eller flytta en tum, säger Jeccica på Israel idag.