Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

"Mobbning ger skador för livet"

Monika Ekström | 17 apr , 2020
Mobbning är en av orsakerna till psykisk ohälsa bland barn och ungdomar och enligt Friends mobbas ungefär 60 000 barn i Sverige. Christer Olsson är psykolog och har föreläst och skrivit böcker i ämnet sedan 80-talet. – Jag möter inte så sällan personer som ringer och skriver till mig, vuxna människor som aldrig blivit fria. Det har skadat dem för livet.
Mobbning_ger_skador_for_livet
Christer Olsson är psykolog och har arbetat som kurator på internatskolan Restenäs. Under många år reste han och föreläste om mobbning. 
Tidigt såg han farorna med sociala media att det skulle kunna användas av mobbare. Utifrån ett uppmärksammat projekt om videovåld blev han en efterfrågad föreläsare. 
– Jag fick många kallelser utifrån det projektet, men gled mer och mer över till att arbeta mot mobbning.
Som kurator på Restenäs hade han erfarenhet av mobbningsfrågorna. 
– Det är självklart att jag arbetade med det. Det måste man. Jag menar inte att det hände en massa saker på skolan, men vi arbetade i förebyggande syfte, och tog såklart tag i akuta händelser.
Christer berättar att mobbning, förutom lidandet i nuet, kan leda till ett livslångt sargat självförtroende med enorma svårigheter att kunna lita på andra människor, och till psykisk ohälsa med depression och ångest, ätstörningar och självskadebeteende.
– Jag påstår att om mobbning hinner utvecklas mot en pojke eller flicka så är det stor risk att mobbningen finns kvar negativt hela livet. Du blir aldrig fri.
– Jag möter inte så sällan personer som ringer och skriver till mig, vuxna människor, som aldrig blivit fria. Det har skadat dem för livet.

Vad gör mobbning med barn?
– I värsta fall tar barnen livet av sig. Cirka 40-50 ungdomar under 20 år tar sitt liv i Sverige varje år, där mobbning är den utlösande faktorn.
Enligt forskning gjord vid NASP (Nationellt centrum för suicidforskning och prevention av psykisk ohälsa), har en övervägande andel av de unga individer som genomför självmordsförsök blivit mobbade. 
– Så pass djävulsk är mobbning. 
– Sedan finns det elever som tar revansch. Det finns de som senare i livet jobbar som komiker, men även inom andra yrken.
Christer tycker inte att det har blivit bättre med åren och vet att även vuxna mobbas. 
– Vuxna mobbar varandra mer än vad elever gör, men det märks inte på samma sätt. 
– För vuxna slår inte varandra på käften lika ofta för då vet de, att de eventuellt får svara inför domstol. 

Varför finns mobbning? Vad är anledningen? 
– Det finns flera anledningar, men att nå maktposition, att bli någon är en orsak. 
Men Christer poängterar att mobbning inte uppstår utan medlöpare. 
– Du har de aktiva medlöparna som hjälper till. Men även de passiva har också stor betydelse. Ibland kan mobbaren få medlöparna att göra jobbet
– Mobbning utan medlöpare finns inte och skulle det finnas så är det i så fall undantaget som bekräftar regeln. Det är samma sak med mobbning på nätet.
Christer förstod tidigt att internet skulle kunna användas för mobbning och skrev sin första artikel om nätmobbning kring 2005. 
– Jag är inte särskilt teknisk, men jag förstod tidigt att nätet skulle kunna användas på det sättet.
Även den som mobbar på nätet vill att andra ska veta. 
– Det är inte så att de bara skickar något på snapchat, utan de vill ha publik. De berättar exakt hur de har mobbat den och den så att många får reda på det. Det sätter spår i själen. 
– Det fruktansvärda med mobbning på sociala media är att det kan sprida sig på en skola på en halvtimme.
Christer har skrivit böcker om mobbning som även tar upp problemen med nätet. Den senaste kom 2013 och heter "Verktyg mot mobbning och kränkning. Ansikte mot ansikte och i cyberrymden."

Vad säger du till medlöparna? 
– Att inte tiga. Det är en fråga om mod även när det gäller vuxna. Det handlar om att våga agera och inte bara tyst tycka och tänka.
– Att våga ställa sig på den mobbades sida. 
Som medmänniska behövs det inte så mycket för att göra skillnad menar Christer. 
– Det kan räcka med att säga: "Hej!", "Jag ser dig" eller "Jag avskyr det de gör mot dig." 
– Det kan vara tufft även i vuxenvärlden. Vi vet exempelvis att människor inte vittnar idag när det gäller grova våldsbrott. Polisen vet vem/vilka det är, men ingen vill vittna. De tar inte riskerna.
– Då är de inte alltid rädda för sitt eget skinn utan för sina barn och anhöriga och jag förstår det.
Christer har pratat med sin fru om det och ställt sig frågan själv. 
– Hade jag, med åtta barnbarn i olika åldrar, vittnat? Ja, jag hoppas att jag hade gjort det. 
Däremot vet Christer att han agerar när mobbning är på en annan nivå. 
– Om jag befinner mig på allmän plats och någon blir kränkt då reagerar jag direkt. Jag hoppas att jag kommer att bevara det modet och hellre tar en utslagen tand eller blåtira än att hålla käft. 
När Christer var ute och föreläste mötte han både skolpersonal, föräldrar, politiker och elever. 
– Med de små barnen blev det väldigt mycket en lek hur man ska vara mot varandra. Och hur det känns. 
– Barnen fick vara med i själva undervisningen och vara en del av helheten. 
– Sedan var det självklart annorlunda när jag träffade åttor och nior. Men också där la jag in delar av ett spel. Någon fick vara den mobbade och många fick vara medlöpare, passiva medlöpare och aktiva medlöpare. 
Medlöpare är de som stödjer och hjälper mobbaren genom att göra något aktivt eller genom att underlåta att göra något.

Ditt och mitt ansvar

Han brukade ibland fråga hur många av eleverna som tyckte att också de passiva medlöparna hade ett ansvar. Svaren blev de samma oavsett om han var i Kiruna eller Karlshamn. 
– 75-80 procent av eleverna räckte upp handen omedelbart. Om jag sedan väntade i 30 sekunder så kom resten av händerna, men där kan jag inte avgöra om kom de på grund av alla de andra eller om det kom inifrån. 
När Christer sedan frågade föräldrarna på kvällsföreläsningen, trodde de flesta, att deras barn inte tyckte att de passiva medlöparna hade något ansvar. 
Christer var ute och föreläste till 2001 då han drabbades av en djup depression och svår ångest som varade i tio år. Den berättelsen kan du läsa om i Inblick vecka 13, 2020.
Efter tillfrisknandet arbetar han fortfarande med mobbningsfrågor, men är inte ute och föreläser på samma sätt. 
– Jag kan ta en föreläsning eller två och jag vill fortfarande kunskapsmässigt vara i framkant och kunna ta ett samtal med vem som helst i landet. 
MONIKA EKSTRÖM

Fakta: Definitioner 

Kränkning är en handling som gör att personen som blir utsatt känner sig ledsen, sårad och mindre värd. 
Källa: Friends

Mobbning är när någon blivit utsatt för kränkningar och/eller trakasserier av en eller flera personer vid flera olika tillfällen. Den som är utsatt för mobbning kan uppleva sig i underläge och ha svårt att försvara sig. 
Källa: Friends 

Medlöpare är de som stödjer och hjälper mobbaren genom att göra något aktivt eller genom att underlåta att göra något. De kan stå bredvid och titta bort, uppmuntra mobbaren eller delta i mobbningen och själva bli mobbare. 
Källa: Mobbningens tre ansikten av Barbara Coloroso.
 
eBlick
elisabet2 (1)
jan 28, 2021
Att dokumentera hur fartyget ser ut och lyssna till de överlevandes berättelser är centralt i en haveriutredning liksom för grundläggande journalistiskt arbete. I efterdyningarna av Estonia-katastrofen skedde inget av detta. Nu förbereder myndigheterna både dykningar och samtal med överlevande.
eBlick
jan 28, 2021
En israelisk luftreningsteknik har visat sig väldigt effektiv att desinfektera covid-19-partiklar i luften. Tekniken sprids till olika länder i världen. Israel kommer att använda tekniken i sina turistbussar för att återvinna turisterna till landet.
eBlick
jan 23, 2021
Diskrimineringen och förföljelsen av kristna har förvärrats. Det är slutsatsen utifrån World watch list 2021 som är den årliga undersökningen av förföljelsen mot kristna. I de länder som finns med på listan förföljs och diskrimineras cirka 309 miljoner kristna, men totalt handlar det om fler än 340 miljoner kristna runt om i världen.
eBlick
jan 21, 2021
De redovisar i stort sett bara det som vi redan har skrivit i Proletären, sade tidningens journalist Olle Minell när chefsåklagare Krister Petersson på presskonferensen i juni förra året pekade ut Stig Engström som Olof Palmes trolige mördare.
eBlick
jan 21, 2021
På onsdag, 27 januari, är det internationella minnesdagen för Förintelsens offer. Den uppmärksammas samma dag som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. I år är det 76 år sedan. ”Låt oss aldrig glömma” är rubriken på Nobel Prize museums livesändning för gymnasieelever och högstadieelever under minnesdagen. Statsministern talar i Forum för levande historias ceremoni.
eBlick
jan 14, 2021
– Jag saknade en plats och ett nätverk som förenar oss kristna i den grund vi bygger våra liv på. En plats för vardagstro och för att få utvecklas och se Guds plan för våra liv och gå i den i nära gemenskap med Honom och varandra, förklarar en trött, men lycklig Emmeli Ahlander efter det digitala eventet där omkring 1000 personer i olika åldrar deltog.
eBlick
jan 14, 2021
Statens Haverikommission vill häva gravfriden och dyka vid Estonia. Samtidigt riskerar Henrik Evertsson – som vann Stora journalistpriset med motiveringen ”Han trotsade dykförbudet och fann hålet som tvingar tre regeringar att gå till botten med gåtan Estonia” – fängelse för att ha filmat med en ROV-kamera vid Estonia.
eBlick
jan 08, 2021
På söndag, 10 januari, välkomnas Marie och Stefan Salmonsson som pastorer i Citykyrkan i Älmhult. – Vi har en glädje över det som Börje och Britt har stått i bräschen för under så många år. Vi önskar att fortsätta på den vägen, säger de till Inblick.
eBlick
jan 08, 2021
Norska fembarnsmamman Solveig anmälde sonens skola för mobbing. Då gick skolan till Barnevernet med motanklageler, vilket ledde till hot om tvångsomhändertagande. Solveig flydde då till Sverige där hon greps. Efter att Solveig avtjänat ett fängelsestraff fortsätter Barnevernet sin bestraffning genom att beröva barnen deras familjeliv.
eBlick
dec 26, 2020
Har man sin kyrka belägen där det passerar mycket folk, finns goda möjligheter att vara ute och göra saker precis utanför kyrkan. Det har Folkungakyrkan i Stockholm ägnat sig åt under hela detta coronaår.
eBlick
dec 17, 2020
Trots coronapandemi och inställda flyg kan du besöka Israel digitalt. Jeccica Halfin ger många tips på virtuella besök du kan göra i det förlovade landet. – Tyvärr kommer det troligen inte att gå att flyga till Israel den närmaste tiden. Men du kan skapa en ny virtuell färdväg som låter dig uppleva det bästa av Israel - utan att lyfta ett finger eller flytta en tum, säger Jeccica på Israel idag.