Allan Schwech driver fyra restauranger, tre i Växjö och en i Kristianstad. Han tycker läget är oroligt och följer nyheterna.
– Det är fruktansvärt. Det kom så plötsligt, man visste inte vad man skulle göra. Det har påverkat väldigt mycket.
– Jag läser nyheterna hela tiden.
Det blir svårt för honom och andra företagare att planera ekonomin som blöder.
– Man kan inte se slutet så det är mycket knepigt hur man ska planera med ekonomin. Ska man låna mer?
– Men man blir extra glad över de gäster som kommer nu. Men det känns som det blöder för mycket för att det ska gå att stoppa.
Däremot tror han att restaurangbranschen kommer att hämta sig när stormen är över, men att många har hunnit gått om kull till dess.
– Jag tror den kommer återhämta sig. Folk vill gå ut och äta. Men det är så små marginaler så det lär bli många konkurser. Vad händer sen? Och vad händer med alla som blir arbetslösa? Jag tror att det kommer en andra våg med andra jobb som drabbas mer än besöksnäringen, det kan bli betydligt värre.
Vad behövs för hjälp och åtgärder från regeringen och andra?
– Jag tycker att regeringen har presenterat bra räddningspaket. Det kommer hjälpa en del. Det hade varit skönt om det beslutades att vi kunde stänga ett tag och få stöd med omkostnaderna under den tiden, avslutar Allan Schwech.
Allan driver restaurangerna Umami Monkey och Umami Grill i Växjö samt Pinchos i både Växjö och Kristianstad.
"Knappt några bordsbokningar"
Charly Villabona driver restaurangen Smak i centrala Växjö. Och coronakrisen har påverkat företaget drastiskt.
– Intäkterna gick först ner 50 procent och sedan 90 procent. Nu har vi knappt några bordsbokningar längre. Take Away fungerar och vi har nu börjat ha lunchöppet så det kompenserar lite.
Svårt att planera
De två senaste helgerna har det ändå gått bra och de får stöd. Men det är svårt att planera för framtiden.
– Vi märker att många kommer och vill stötta. Vi har en liten lokal och har fått skära ner på sittplatser.
– Det är svårt att planera nu och man vet inte vad som kommer hända men vi kämpar på.
Krisen har påverkat även på ett känslomässigt plan.
– Ibland vill man bara gråta av glädje för det betyder mycket med de som nu kommer och vill stötta, det är fantastiskt.
Charly är osäker på vad som kommer att hända i framtiden. Han tror att det kommer att bli ännu tuffare till slut och att många kommer tvingas lägga ner sina restauranger. Vad regeringen gör kommer också att påverka, tror Charly.
– Det kommer bli en rensning då de starka som kämpar kommer finnas kvar och de svaga kommer att behöva lägga ner. Det är nu tufft och det kommer bli ännu mer tufft.
Sänkt skatt
Charly är tacksam för åtgärder som regeringen redan gjort och hoppas också på sänkt hyra.
– Regeringen har sänkt skatter. De ska också hjälpa med hyran har de sagt, det är lite otydligt men det är jättebra om de gör det.
Han uppmanar gamla och nya kunder att komma och köpa mat till avhämtning. Men är du sjuk vill han att du stannar hemma.
– Köp gärna mat till avhämtning eller köp presentkort.
– Håll er hemma om ni har symptom, uppmanar Charly till sist.
Smak serverar streetfood-inspirerad mat från olika kontinenter.
PETTER ALLGULIN
Restaurangbranschen i kris:
Konkurser har mer än fördubblats
Konkurserna inom hotell och restaurang har ökat med 123 procent under mars månad jämfört med mars i fjol, enligt statistik från affärs- och kreditinformationsföretaget UC.
– Att besöksnäringen har problem kommer inte som en överraskning. Om omsättningen minskar med 70–80 procent eller mer i ett svagt bolag blir läget snabbt akut , säger Richard Damberg, ekonom på UC, på deras hemsida.
– Hotell- och restaurangbranschen har det oerhört tufft. Hotellen står tomma och det är glest på krogen. Med låga marginaler och höga hyror upplever branschen en konkursvåg vi aldrig sett tidigare. Branschen har alltid varit konkursutsatt men aldrig i den här omfattningen, fortsätter Richard.
Undvik trängsel
Enligt gällande riktlinjer så går det bra att gå ut och äta, men ”man bör undvika att sitta tätt tillsammans och när ni rör er i lokalen bör ni hålla mer än en armslängds avstånd till andra gäster.” Det ska vara okej att sitta vid en bardisk och äta, äta buffé samt köa till snabbmatsrestauranger och gatukök. Så länge trängsel kan undvikas får allt detta grönt ljus från Folkhälsomyndigheten tillsammans med Livsmedelsverket och Sveriges Kommuner och Regioner.
Mitt i all kris och oro finns ljusglimtar. Till exempel så skänker American Express under två veckors tid allt sitt reklamutrymme till restauranger och kaféer. ”Backa krogen!”, kallar de detta initiativ. De säger i ett pressmeddelande att initiativet syftar till att stötta en krogbransch som just nu befinner sig i ett mycket allvarligt läge, som ett direkt resultat av pandemin.
"En liten handling"
– Vi kan inte stå overksamma och se på när en hel bransch riskerar att gå under. ”Backa Krogen” är inte svaret på hur vi vinner över Covid-19-smittan. Men det är en liten handling som förhoppningsvis kan hjälpa dem som arbetar på restauranger, caféer och barer att stärka sin ekonomiska motståndskraft. Så att de finns kvar, säger Fredrik Sauter, nordisk vd för American Express, på deras hemsida.
PETTER ALLGULIN