Mediernas pågående och kontinuerliga rapportering om corona-viruset saknar motsvarighet i modern tid. Löpsedlar, krigsrubriker, larmrapporter och nyhetstexter, chatsidor, on-line rapportering, dygnet runt-uppdateringar, tillsammans med timslånga debatter och reportage i tv och radio, får en majoritet av Sveriges befolkning att använda stora delar av sin vakna tid till att konsumera farhågor om virusets framfart och statistik över dödsfall och smittade.
Det är ingen tvekan om att viruset kan vara aggressivt, sjukdomsförloppet långdraget och livsfarligt för riskgrupperna. Men Johan Giesecke, virusexpert och rådgivare till WHO, menar att sjukdomen i sig och dess hälsoeffekter kan visa sig vara jämförbara med en vanlig influensa.
– Jag tror att den är som en svår influensasäsong, sade Johan Giesecke nyligen till SVT och konstaterade att det en vanlig säsong dör mellan 500 och 2 000 personer av influensa.
– Jag tror att det är jämförbart med det, konstaterade han.
Rökare överrepresenterade
Det faktum att många av dem som får allvarliga symptom av corona-viruset är rökare kommer i skymundan i rapporteringen.
En studie som gjorts på 78 corona-patienter i Kina ger stöd för att rökning kan spela en huvudroll när det gäller insjuknande på grund av corona-virus, skrev Läkartidningen i slutet av mars.
Att vara rökare eller före detta rökare ökade risken, både för ett allvarligare förlopp och för dödlighet. Rökning var dessutom den starkaste riskfaktorn av de som undersöktes i studien.
Bland de kinesiska patienterna med corona-associerad lunginflammation var risken för ett förvärrat sjukdomsförlopp och/eller död 14 gånger högre bland rökare och ex-rökare.
Friska rökare får kraftigare reaktioner efter virusinfektioner. Ökade symtom och dödlighet har observerats hos annars friska influensainfekterade rökare, skrev docent, överläkare Matz Larsson vid hjärt- lungfysiologiska kliniken, på Universitetssjukhuset i Örebro
– Jag är förvånad att man inte tagit upp detta mer i diskussionerna, säger Matz Larsson.
Varför tystas detta ned?
– Kanske man inte vill skuldbelägga och skrämma folk, men det är en omtänksamhet som är missriktad. Det är en helt riskfri rådgivning, som ger stora vinster. Hjärtinfarkt, kol, säsongsinfluensa, lungtuberkulos och lunginflammation drabbar rökare hårdare. Varningslampan är redan tänd, fortsätter docent Matz Larsson.
– Mers- och sarsinfluensan har också en ökad dödlighet bland rökare. När det gäller corona så ser vi att de receptorer som viruset använder sig av för att ta sig in i cellen triggas igång av rökning. Det är alarmerande, även om det inte finns mer ingående forskning kring detta så är det teoretiskt .
Finns det statistisk som visar på andelen corona-dödsfall och corona-patienter i intensivvård som är rökare?
– Nej, men det skulle vara intressant. Det finns studier som visar att rökare har större behov av sjukhusvård bland dem som drabbas av säsongsinfluensa, säger Matz Larsson som gläds över att 25 procent fler ringer till ”Sluta röka-linjen” för att få hjälp under de senaste veckornas corona-rapportering.
12 000 rökare dör per år
En studie från Socialstyrelsen visade att tobaksrökning dödade omkring 12 000 svenska rökare per år från 2010 till 2012. Under samma period insjuknade runt 100 000 personer i rökrelaterade sjukdomar per år.
Det motsvarar 33 dödsfall per dag som kan härledas till rökning, vilket motsvarar en corona-epidemi som pågår konstant – i decennier – utan att medier, myndigheter och allmänhet reagerar.Sedan det första corona-fallet upptäcktes i Sverige den 31 januari i år har över 2000 personer dött till följd av rökningens skadeverkningar.
RUBEN AGNARSSON