Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

14 gånger högre corona-risk för rökare

Ruben Agnarsson | 14 apr , 2020
12 000 rökare dör varje år i Sverige utan krigsrubriker i medier, undantagstillstånd från regeringen eller att Folkhälsomyndigheten publicerar de senaste dödsfallen varje dag på myndighetens hemsida. Sedan det första corona-fallet upptäcktes i Sverige har drygt 2 000 svenskar dött av rökning.
Matz Larsson rök

Mediernas pågående och kontinuerliga rapportering om corona-viruset saknar motsvarighet i modern tid. Löpsedlar, krigsrubriker, larmrapporter och nyhetstexter, chatsidor, on-line rapportering, dygnet runt-uppdateringar, tillsammans med timslånga debatter och reportage i tv och radio, får en majoritet av Sveriges befolkning att använda stora delar av sin vakna tid till att konsumera farhågor om virusets framfart och statistik över dödsfall och smittade.
Det är ingen tvekan om att viruset kan vara aggressivt, sjukdomsförloppet långdraget och livsfarligt för riskgrupperna. Men Johan Giesecke, virusexpert och rådgivare till WHO, menar att sjukdomen i sig och dess hälsoeffekter kan visa sig vara jämförbara med en vanlig influensa.
– Jag tror att den är som en svår influensasäsong, sade Johan Giesecke nyligen till SVT och konstaterade att det en vanlig säsong dör mellan 500 och 2 000 personer av influensa.
– Jag tror att det är jämförbart med det, konstaterade han.

Rökare överrepresenterade

Det faktum att många av dem som får allvarliga symptom av corona-viruset är rökare kommer i skymundan i rapporteringen.
En studie som gjorts på 78 corona-patienter i Kina ger stöd för att rökning kan spela en huvudroll när det gäller insjuknande på grund av corona-virus, skrev Läkartidningen i slutet av mars.
Att vara rökare eller före detta rökare ökade risken, både för ett allvarligare förlopp och för dödlighet. Rökning var dessutom den starkaste riskfaktorn av de som undersöktes i studien.
Bland de kinesiska patienterna med corona-associerad lunginflammation var risken för ett förvärrat sjukdomsförlopp och/eller död 14 gånger högre bland rökare och ex-rökare.
Friska rökare får kraftigare reaktioner efter virusinfektioner. Ökade symtom och dödlighet har observerats hos annars friska influensainfekterade rökare, skrev docent, överläkare Matz Larsson vid hjärt- lungfysiologiska kliniken, på Universitetssjukhuset i Örebro
– Jag är förvånad att man inte tagit upp detta mer i diskussionerna, säger Matz Larsson.

Varför tystas detta ned?
– Kanske man inte vill skuldbelägga och skrämma folk, men det är en omtänksamhet som är missriktad. Det är en helt riskfri rådgivning, som ger stora vinster. Hjärtinfarkt, kol, säsongsinfluensa, lungtuberkulos och lunginflammation drabbar rökare hårdare. Varningslampan är redan tänd, fortsätter docent Matz Larsson.
– Mers- och sarsinfluensan har också en ökad dödlighet bland rökare. När det gäller corona så ser vi att de receptorer som viruset använder sig av för att ta sig in i cellen triggas igång av rökning. Det är alarmerande, även om det inte finns mer ingående forskning kring detta så är det teoretiskt .

 Finns det statistisk som visar på andelen corona-dödsfall och corona-patienter i intensivvård som är rökare?
– Nej, men det skulle vara intressant. Det finns studier som visar att rökare har större behov av sjukhusvård bland dem som drabbas av säsongsinfluensa, säger Matz Larsson som gläds över att 25 procent fler ringer till ”Sluta röka-linjen” för att få hjälp under de senaste veckornas corona-rapportering.

12 000 rökare dör per år

 En studie från Socialstyrelsen visade att tobaksrökning dödade omkring 12 000 svenska rökare per år från 2010 till 2012. Under samma period insjuknade runt 100 000 personer i rökrelaterade sjukdomar per år.
Det motsvarar 33 dödsfall per dag som kan härledas till rökning, vilket motsvarar en corona-epidemi som pågår konstant – i decennier – utan att medier, myndigheter och allmänhet reagerar.Sedan det första corona-fallet upptäcktes i Sverige den 31 januari i år har över 2000 personer dött till följd av rökningens skadeverkningar.

RUBEN AGNARSSON

 
eBlick
elisabet2 (1)
jan 28, 2021
Att dokumentera hur fartyget ser ut och lyssna till de överlevandes berättelser är centralt i en haveriutredning liksom för grundläggande journalistiskt arbete. I efterdyningarna av Estonia-katastrofen skedde inget av detta. Nu förbereder myndigheterna både dykningar och samtal med överlevande.
eBlick
jan 28, 2021
En israelisk luftreningsteknik har visat sig väldigt effektiv att desinfektera covid-19-partiklar i luften. Tekniken sprids till olika länder i världen. Israel kommer att använda tekniken i sina turistbussar för att återvinna turisterna till landet.
eBlick
jan 23, 2021
Diskrimineringen och förföljelsen av kristna har förvärrats. Det är slutsatsen utifrån World watch list 2021 som är den årliga undersökningen av förföljelsen mot kristna. I de länder som finns med på listan förföljs och diskrimineras cirka 309 miljoner kristna, men totalt handlar det om fler än 340 miljoner kristna runt om i världen.
eBlick
jan 21, 2021
De redovisar i stort sett bara det som vi redan har skrivit i Proletären, sade tidningens journalist Olle Minell när chefsåklagare Krister Petersson på presskonferensen i juni förra året pekade ut Stig Engström som Olof Palmes trolige mördare.
eBlick
jan 21, 2021
På onsdag, 27 januari, är det internationella minnesdagen för Förintelsens offer. Den uppmärksammas samma dag som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. I år är det 76 år sedan. ”Låt oss aldrig glömma” är rubriken på Nobel Prize museums livesändning för gymnasieelever och högstadieelever under minnesdagen. Statsministern talar i Forum för levande historias ceremoni.
eBlick
jan 14, 2021
– Jag saknade en plats och ett nätverk som förenar oss kristna i den grund vi bygger våra liv på. En plats för vardagstro och för att få utvecklas och se Guds plan för våra liv och gå i den i nära gemenskap med Honom och varandra, förklarar en trött, men lycklig Emmeli Ahlander efter det digitala eventet där omkring 1000 personer i olika åldrar deltog.
eBlick
jan 14, 2021
Statens Haverikommission vill häva gravfriden och dyka vid Estonia. Samtidigt riskerar Henrik Evertsson – som vann Stora journalistpriset med motiveringen ”Han trotsade dykförbudet och fann hålet som tvingar tre regeringar att gå till botten med gåtan Estonia” – fängelse för att ha filmat med en ROV-kamera vid Estonia.
eBlick
jan 08, 2021
På söndag, 10 januari, välkomnas Marie och Stefan Salmonsson som pastorer i Citykyrkan i Älmhult. – Vi har en glädje över det som Börje och Britt har stått i bräschen för under så många år. Vi önskar att fortsätta på den vägen, säger de till Inblick.
eBlick
jan 08, 2021
Norska fembarnsmamman Solveig anmälde sonens skola för mobbing. Då gick skolan till Barnevernet med motanklageler, vilket ledde till hot om tvångsomhändertagande. Solveig flydde då till Sverige där hon greps. Efter att Solveig avtjänat ett fängelsestraff fortsätter Barnevernet sin bestraffning genom att beröva barnen deras familjeliv.
eBlick
dec 26, 2020
Har man sin kyrka belägen där det passerar mycket folk, finns goda möjligheter att vara ute och göra saker precis utanför kyrkan. Det har Folkungakyrkan i Stockholm ägnat sig åt under hela detta coronaår.
eBlick
dec 17, 2020
Trots coronapandemi och inställda flyg kan du besöka Israel digitalt. Jeccica Halfin ger många tips på virtuella besök du kan göra i det förlovade landet. – Tyvärr kommer det troligen inte att gå att flyga till Israel den närmaste tiden. Men du kan skapa en ny virtuell färdväg som låter dig uppleva det bästa av Israel - utan att lyfta ett finger eller flytta en tum, säger Jeccica på Israel idag.