Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

SVT-journalistens omsvängning i Mellanöstern-frågan

Ruben Agnarsson | 02 apr , 2020
I december 1985 inbjöds han av PLO-kontoret i Stockholm för att träffa Yassir Arafat i Tunis för en intervju. Nu släpper han en bok som är kritisk till det cyniska fasthållandet av palestinierna i misär, fattigdom och avsaknad av framtidsutsikter för att kunna hålla liv i den politiska kampen.
SVT-journalistens omsvangning i Mellanostern-fragan

I slutet av mars kom boken ”Israel och hennes fiender” ut, där Bengt G Nilsson redogör för sin omsvängning i Mellanösternfrågan. Författaren har varit journalist på svenska vänstertidningar som Folket i Bild/Kulturfront, ETC, Ny Dag och Aftonbladet. Med känslomässiga sympatier hos palestinierna blev hans artiklar godkända av dessa vänsterredaktörer trots att han själv inte delade deras politiska åsikter.
Dessa meriter bäddade även för en karriär på Sveriges Television.
I december 1985 fick han till och med en förfrågan från PLO-kontoret i Stockholm om han ville träffa Yassir Arafat i Tunis för en intervju. Utrikeschefen Staffan Heimerson på Aftonbladet beordrade honom att tacka ja till erbjudandet.
Det var en tid när den palestinska rörelsen präglades av terrordåd och interna stridigheter.
– PLO var en paraplyorganisation där terrordåd initierades. Arafat kunde ha stoppat exempelvis PFLP:s terroraktioner om han hade velat, säger Bengt G Nilsson.

Bondeoffer

Han menar att det palestiniska folket har blivit ett ”bondeoffer” som tillåts för att hålla liv i konflikten.
– Det är helt nödvändigt att hålla fast palestinierna i misär, fattigdom och avsaknad av framtidsutsikter för att kunna hålla liv i den politiska kampen, förklarar han och menar att den olösta konflikten är en följd av flyktingarnas ständiga lidande.
– Om flyktingarna redan från början hade erbjudits fulla medborgerliga rättigheter i de länder dit de flydde 1948 så hade fredsförhandlingarna mellan Israel och PLO blivit otroligt mycket enklare.
Bengt G Nilsson är kritisk till det palestinska ledarskapets oförmåga att leverera ett framtidshopp till de miljoner unga människor som inte kan se fram emot annat än en livslång tillvaro i FN-administrerade flyktingläger.
En annan orsak till hans omsvängning är den palestinska och arabiska reflexen att säga nej, nej, nej till alla lösningsförslag:
”Vi säger tusen gånger: Nej, nej och nej” sade den palestinske presidenten Mahmoud Abbas som en reaktion på USA:s fredsplan som presenterades i januari 2020.
”Nej, nej, nej” var också arabländernas reaktion efter Sexdagarskriget 1967 när Arabförbundets toppmöte i Khartoum samma år antog en resolution som sade nej till fred, nej till förhandlingar och nej till att erkänna Israel.

Stor uppmärksamhet

Att Bengt G Nilsson ändrade åsikter i Mellanösternfrågan har fått stor uppmärksamhet. När han beskrev sin omsvängning i en artikel i Timbros nättidning Smedjan i januari 2018, blev den årets mest lästa text.
– Reaktionerna fick mig att gräva lite djupare i frågan, säger han när han beskriver hur beslutet att skriva en bok växte fram.
Hans tid som reporter i Afrika på 1970-talet blev en ögonöppnare. Han upptäckte en samordning där militärt sovjetiskt stöd till revolutionära socialistiska grupper följdes upp med svenskt bistånd till samma organisationer. För tre år sedan kom hans bok ”I tyst samförstånd – Sverige och Sovjet i kalla krigets Afrika”. Boken handlar om hur Sveriges bistånd gick till marxistiska regimer i Afrika och att svenska skattebetalare under ett halvsekel – i samarbete med Sovjetunionen – betalade miljardbelopp till regimer som krigade och förtryckte människor.
”Jag insåg att ljugandet om den afrikanska socialismen, president Nyereres storhet och det svenska biståndets välsignelsebringande effekter var satt i system”, skriver författaren i sin nya bok och nämner om hur gerillasoldater torterades av ANC men också om vänsterjuntan i Etiopien som ägnade sig åt massmord på den egna befolkningen samtidigt som man backades upp med svenskt bistånd.

Tydligare bild

Författaren beskriver hur en allt tydligare bild framträdde: Det var hela tiden samma människor som vägrade problematisera biståndets dödliga effekter, som urskuldade vänsterns illgärningar, förlöjligade liberalismen och fördömde och demoniserade högern.
– Det var också de som urskuldade PLO:s illgärningar och fördömde och demoniserade Israel, fortsätter han.
Boken ”Israel och hennes fiender” beskriver hur befrielsekriget år 1948 resulterade i att de områden som hade reserverats för en palestinsk stat togs över av Jordanien (Västbanken) och Egypten (Gazaremsan) – i princip utan internationella protester.
När Israel sedan vann Sexdagarskriget och Gaza och Västbanken – liksom Sinai och Golan – istället ockuperades av Israel växta protesterna till stormstyrka.
Efter Yom kippur-kriget 1973 ströp de oljeproducerande arabländerna oljetillförseln till länder som hade hjälpt Israel och det var i samband med oljekrisen som även Sveriges förändrade sin hållning i Mellanösternkonflikten.
Under Olof Palmes officiella besök i Algeriet i november 1974 skrevs ett oljeavtal som gav Sverige rätt att leta olja i landet. Under besöket bjöds Palme på middag av president Houari Boumediene med Yassir Arafat som hemlig gäst, dagen innan Arafats besök i FN:s generalförsamling.

Var Palmes besök initierat av socialistinternationalen? Kunde den politiska rehabiliteringen av Arafat handla om en likadan samordning som i Afrika?
– Det finns inget officiellt belägg för detta, men Willy Brandt, Bruno Kreisky och Olof Palme satt alla med i socialistinternationalen och kunde där samtala om dessa frågor ostört. Även om det tog lite tid växte en gemensam strategi fram. Det är ingen vågad gissning att det fanns en samordning, svarar Bengt G Nilsson.

Vilken roll spelade Moskva i detta?

– Det går inte att uttala sig om, det blir spekulationer. När det gäller Afrika så matchade agendorna varandra. Ansvariga svenskar var väl medvetna om att vapenleveranserna till de marxistiska gerillorna sköttes av Sovjet.

– Det man kan säga är att även om Palme var mycket noga med att inrikespolitiskt distansera sig från Sovjetkommunismen, landades hans utrikespolitiska beslut ofta i överensstämmelse med önskemålen från Moskva.

RUBEN AGNARSSON

 
eBlick
elisabet2 (1)
jan 28, 2021
Att dokumentera hur fartyget ser ut och lyssna till de överlevandes berättelser är centralt i en haveriutredning liksom för grundläggande journalistiskt arbete. I efterdyningarna av Estonia-katastrofen skedde inget av detta. Nu förbereder myndigheterna både dykningar och samtal med överlevande.
eBlick
jan 28, 2021
En israelisk luftreningsteknik har visat sig väldigt effektiv att desinfektera covid-19-partiklar i luften. Tekniken sprids till olika länder i världen. Israel kommer att använda tekniken i sina turistbussar för att återvinna turisterna till landet.
eBlick
jan 23, 2021
Diskrimineringen och förföljelsen av kristna har förvärrats. Det är slutsatsen utifrån World watch list 2021 som är den årliga undersökningen av förföljelsen mot kristna. I de länder som finns med på listan förföljs och diskrimineras cirka 309 miljoner kristna, men totalt handlar det om fler än 340 miljoner kristna runt om i världen.
eBlick
jan 21, 2021
De redovisar i stort sett bara det som vi redan har skrivit i Proletären, sade tidningens journalist Olle Minell när chefsåklagare Krister Petersson på presskonferensen i juni förra året pekade ut Stig Engström som Olof Palmes trolige mördare.
eBlick
jan 21, 2021
På onsdag, 27 januari, är det internationella minnesdagen för Förintelsens offer. Den uppmärksammas samma dag som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. I år är det 76 år sedan. ”Låt oss aldrig glömma” är rubriken på Nobel Prize museums livesändning för gymnasieelever och högstadieelever under minnesdagen. Statsministern talar i Forum för levande historias ceremoni.
eBlick
jan 14, 2021
– Jag saknade en plats och ett nätverk som förenar oss kristna i den grund vi bygger våra liv på. En plats för vardagstro och för att få utvecklas och se Guds plan för våra liv och gå i den i nära gemenskap med Honom och varandra, förklarar en trött, men lycklig Emmeli Ahlander efter det digitala eventet där omkring 1000 personer i olika åldrar deltog.
eBlick
jan 14, 2021
Statens Haverikommission vill häva gravfriden och dyka vid Estonia. Samtidigt riskerar Henrik Evertsson – som vann Stora journalistpriset med motiveringen ”Han trotsade dykförbudet och fann hålet som tvingar tre regeringar att gå till botten med gåtan Estonia” – fängelse för att ha filmat med en ROV-kamera vid Estonia.
eBlick
jan 08, 2021
På söndag, 10 januari, välkomnas Marie och Stefan Salmonsson som pastorer i Citykyrkan i Älmhult. – Vi har en glädje över det som Börje och Britt har stått i bräschen för under så många år. Vi önskar att fortsätta på den vägen, säger de till Inblick.
eBlick
jan 08, 2021
Norska fembarnsmamman Solveig anmälde sonens skola för mobbing. Då gick skolan till Barnevernet med motanklageler, vilket ledde till hot om tvångsomhändertagande. Solveig flydde då till Sverige där hon greps. Efter att Solveig avtjänat ett fängelsestraff fortsätter Barnevernet sin bestraffning genom att beröva barnen deras familjeliv.
eBlick
dec 26, 2020
Har man sin kyrka belägen där det passerar mycket folk, finns goda möjligheter att vara ute och göra saker precis utanför kyrkan. Det har Folkungakyrkan i Stockholm ägnat sig åt under hela detta coronaår.
eBlick
dec 17, 2020
Trots coronapandemi och inställda flyg kan du besöka Israel digitalt. Jeccica Halfin ger många tips på virtuella besök du kan göra i det förlovade landet. – Tyvärr kommer det troligen inte att gå att flyga till Israel den närmaste tiden. Men du kan skapa en ny virtuell färdväg som låter dig uppleva det bästa av Israel - utan att lyfta ett finger eller flytta en tum, säger Jeccica på Israel idag.