Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Personliga tränaren Cecilia Jägestedt: – Det är så härligt att träna ute

Monika Ekström | 31 mar , 2020
Många gym har stängt verksamheten på grund av smittspridning. Personliga tränaren Cecilia Jägestedt gör tvärtom. – När olika gym stänger ner och pass ställs in, så öppnar jag upp, säger Cecilia Jägestedt till Inblick.
Personliga tränaren Cecilia JägestedtI coronatider är det många gym som håller stängt. Men du kan fortsätta att hålla igång. Enligt Cecilia går det bra att träna hemma eller ute. Du behöver inga vikter och det är inte komplicerat. – Folk tror att träning är så komplicerat och det kan det vara på ett sätt, men samtidigt inte. – För de allra flesta handlar träning om att röra på sig. Du behöver inte vara rädd för att göra fel, bara gör. Då får du motion och träning. Om du undviker tunga vikter och maskiner är det ofarligt att träna, enligt Cecilia. – Med kroppsvikten märker du ganska snart om det känns konstigt och då är det bara att sluta.

Tänker på annat
Träning kan vara komplicerad om målen är mer avancerade.– Om ditt mål är att få fram din exakta och bästa muskelstyrka ska du följa ett träningsprogram på ett och ett halvt år för att maximera den. Det är komplicerat. Cecilias företag, Team Jägestedt, är ganska nystartat och intresset för träning har gått ner i och med coronaviruset. Folk tänker på annat.
– Mitt sätt att anpassa mig efter rådande omständigheter är att erbjuda träning utomhus. Jag erbjuder drop in och säger: Kom om du kan och betala om du kan!
–Det är så himla härligt att träna ute. Det ger en extra dimension och en kick att få andas in den friska luften.
– Om det regnar lite kan du träna ändå. Det kan vara ännu skönare att ta den där duschen efteråt om du har varit utomhus. Cecilia kom till intervjun med andan i halsen efter att ha instruerat Personliga tränaren Cecilia Jägestedt: under ett utomhuspass. Det var bara en person som dök upp, men Cecilia var nöjd ändå. Hon uppskattar trenden med utegym, men kan förstå om någon är osäker. De flesta övningar som görs på ett gym inomhus går också att göra utomhus.
– Utegym är till för alla, men kan vara lite skrämmande. Utegymen är anpassade så att så många som möjligt ska kunna träna på dem. – När det gäller marklyft, så finns det med två olika vikter. För barn är det kanske för tungt, men som vuxen klarar du troligen av den. Är det för tungt för dig så kan du lyfta tillsammans med någon annan.

Växlar mellan övningar
Cecilia anpassar träningsprogrammen efter vem det är som hon ska stötta.
– Idag gjorde vi en kombination och växlade styrkeövningarna med att springa en sväng. Gör man så blir det ett fyspass. Cecilia föreslår att göra tio till tolv repetitioner av varje styrkeövning, men om det blir tråkigt finns andra variationer som att lägga in löpning eller en övning med enbart kroppen som vikt. Men alla har inte tillgång till ett utegym. Ändå finns det möjligheter till att träna ute.
– Bara för att du går ut och tränar så behöver det inte vara löpning. Cecilia föreslår ändå ett fyspass med löpintervaller.
– Imorgon kommer jag köra ett pass på en löparbana vid en skola. Vi kör tre stycken styrkeövningar som varvas med löpning på banan. Cecilia tipsar om följande styrkeövningar: benböj, knäböj, utfallssteg, upphopp, armhävning på en parkbänk, sit ups, höftlyft (om det inte är blött på marken). Det kan kännas fånigt att göra armhävningar mitt i stan eller ute i löparspåret, eftersom det inte är så vanligt, men Cecilia tänker annorlunda.
– Är syftet att vara så normal som möjligt eller få träningen gjord? I fall syftet är att vara så normal som möjligt springer du och gör tå-övningar bakom ett träd.
– Men om syftet är att träna så gör du sit upsen och bjuder hundägaren på det och säger hej, hej!

Lager på lager
När det gäller kläder föreslår Cecilia att klä sig i lager på lager, så du kan ta av dig eller knäppa upp när du fått upp värmen.
– Det är skönt att kunna ta av sig ett lager. När jag är ute har jag ett pannband och jag tycker det är skönt att ha en väst. I år har jag inte behövt några vinterfodrade tights. För den som inte vill ge sig ut och träna går det så klart också bra att träna inomhus hemma.
– Se det som att du bokar ett pass med dig själv. Det kan kännas löjligt, men så är det med allt som är ovant. Utgå från det du har och gör det du kan. Cecilia brukar köra tre övningar med tio till tolv repetitioner.
– Jag brukar träna som i ett cirkelgym, det känns roligast. Jag har tre övningar som jag gör tio till tolv repetitioner av. Efter ett varv vilar jag och gör dem igen, tre gånger.
– Så gjorde jag igår och fick ett bra pass på 20 minuter. När du inte har lika mycket tyngder som på ett gym behöver du inte vila lika mycket. Innan passet behöver du värma upp, men inte så länge.
– Du kan göra samma övningar i uppvärmningen som i träningen, men ta det lättare. Cecilia rekommenderar att träna på det här sättet max varannan dag och lägga in promenader på de träningsfria dagarna. Om du vill börja springa, men inte är så van tipsar hon om att växla mellan gång och löpning.
– Spring en minut och promenera två minuter. I vanliga fall kan det vara en morot att anmäla sig till ett lopp, men just nu ställs de flesta lopp och tävlingar in.
Istället rekommenderar Cecilia att bli motiverad genom att träna med en vän.
– Säkert har du en vän som också vill träna och inte vet hur man göra. Träna tillsammans och hitta på varannan övning.
– Ut och träna allihopa! Det är inte farligt att träna när det regnar ute, det är härligt. MONIKA EKSTRÖM
 
eBlick
elisabet2 (1)
jan 28, 2021
Att dokumentera hur fartyget ser ut och lyssna till de överlevandes berättelser är centralt i en haveriutredning liksom för grundläggande journalistiskt arbete. I efterdyningarna av Estonia-katastrofen skedde inget av detta. Nu förbereder myndigheterna både dykningar och samtal med överlevande.
eBlick
jan 28, 2021
En israelisk luftreningsteknik har visat sig väldigt effektiv att desinfektera covid-19-partiklar i luften. Tekniken sprids till olika länder i världen. Israel kommer att använda tekniken i sina turistbussar för att återvinna turisterna till landet.
eBlick
jan 23, 2021
Diskrimineringen och förföljelsen av kristna har förvärrats. Det är slutsatsen utifrån World watch list 2021 som är den årliga undersökningen av förföljelsen mot kristna. I de länder som finns med på listan förföljs och diskrimineras cirka 309 miljoner kristna, men totalt handlar det om fler än 340 miljoner kristna runt om i världen.
eBlick
jan 21, 2021
De redovisar i stort sett bara det som vi redan har skrivit i Proletären, sade tidningens journalist Olle Minell när chefsåklagare Krister Petersson på presskonferensen i juni förra året pekade ut Stig Engström som Olof Palmes trolige mördare.
eBlick
jan 21, 2021
På onsdag, 27 januari, är det internationella minnesdagen för Förintelsens offer. Den uppmärksammas samma dag som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. I år är det 76 år sedan. ”Låt oss aldrig glömma” är rubriken på Nobel Prize museums livesändning för gymnasieelever och högstadieelever under minnesdagen. Statsministern talar i Forum för levande historias ceremoni.
eBlick
jan 14, 2021
– Jag saknade en plats och ett nätverk som förenar oss kristna i den grund vi bygger våra liv på. En plats för vardagstro och för att få utvecklas och se Guds plan för våra liv och gå i den i nära gemenskap med Honom och varandra, förklarar en trött, men lycklig Emmeli Ahlander efter det digitala eventet där omkring 1000 personer i olika åldrar deltog.
eBlick
jan 14, 2021
Statens Haverikommission vill häva gravfriden och dyka vid Estonia. Samtidigt riskerar Henrik Evertsson – som vann Stora journalistpriset med motiveringen ”Han trotsade dykförbudet och fann hålet som tvingar tre regeringar att gå till botten med gåtan Estonia” – fängelse för att ha filmat med en ROV-kamera vid Estonia.
eBlick
jan 08, 2021
På söndag, 10 januari, välkomnas Marie och Stefan Salmonsson som pastorer i Citykyrkan i Älmhult. – Vi har en glädje över det som Börje och Britt har stått i bräschen för under så många år. Vi önskar att fortsätta på den vägen, säger de till Inblick.
eBlick
jan 08, 2021
Norska fembarnsmamman Solveig anmälde sonens skola för mobbing. Då gick skolan till Barnevernet med motanklageler, vilket ledde till hot om tvångsomhändertagande. Solveig flydde då till Sverige där hon greps. Efter att Solveig avtjänat ett fängelsestraff fortsätter Barnevernet sin bestraffning genom att beröva barnen deras familjeliv.
eBlick
dec 26, 2020
Har man sin kyrka belägen där det passerar mycket folk, finns goda möjligheter att vara ute och göra saker precis utanför kyrkan. Det har Folkungakyrkan i Stockholm ägnat sig åt under hela detta coronaår.
eBlick
dec 17, 2020
Trots coronapandemi och inställda flyg kan du besöka Israel digitalt. Jeccica Halfin ger många tips på virtuella besök du kan göra i det förlovade landet. – Tyvärr kommer det troligen inte att gå att flyga till Israel den närmaste tiden. Men du kan skapa en ny virtuell färdväg som låter dig uppleva det bästa av Israel - utan att lyfta ett finger eller flytta en tum, säger Jeccica på Israel idag.