
– Vi har sedan tidigare med barnperspektivet i vårt arbete. Nu har barnkonventionen blivit lag och det är ännu viktigare att alla parter har barnens fokus. Ingen kan lösa det här själv, säger Kim Jonsson, kommunikatör på Kronofogden, i ett pressmeddelande. Förra året vräktes 238 barnfamiljer vilket är en minskning med nio familjer sedan 2018 men det totala antalet berörda barn har samtidigt ökat från 448 till 467 barn, visar färska siffror från Kronofogden.. Detta är något som myndigheten ser med stor oro på. Barnkonventionen har blivit svensk lag och det finns en nollvision för vräkning av barnfamiljer. Trots det ökar antalet barn som berörs av vräkningar. Oftast är orsaken till vräkningen att hyresgästen har en svag ekonomi och tvingas flytta på grund av obetalda hyror, vilket orsakar omkring
80 procent av vräkningarna i Sverige.
”Svaga ekonomiska resurser”
– De barnfamiljer som har svaga ekonomiska resurser har på så sätt risk att bli vräkta. Antalet familjer som drabbas har minskat, medan antalet barn har ökar.
Vi kan därför anta att det är familjer med fler barn som berörs, säger Kim Jonsson.
– Vårt mål är att så få barn som möjligt ska behöva uppleva en vräkning. Det är viktigt att hyresvärdar och kommuner fortsätter sitt gemensamma förebyggande arbete för att så tidigt som möjligt fånga upp problemen. Det bästa är om parterna kan lösa situationen innan skulden har växt och utan att Kronofogden behöver kopplas in, fortsätter hon.
Inga stora skulder
I 39 procent av fallen är skulden under 10 000 kronor, en summa som i flera fall motsvarar en eller ett par månadshyror. År 2008 införde den dåvarande regeringen
en nollvision för vräkningar av barnfamiljer. Kronofogden för därför statistik över hur många barn som drabbas. Sedan nollvisionen började gälla har antalet barn som berörs av en vräkning minskat kraftigt, men sedan 2018 har kurvorna vänt uppåt igen. I 68 procent av vräkningarna har barnen sin permanenta bostad hos en ensamstående förälder. Av de ensamstående föräldrarna är 72 procent kvinnor.
– För att hjälpa barnen behövs riktade insatser, bland annat genom att stötta föräldrarna. Det är angeläget att vuxna hjälps åt så att barn får den information de har rätt till. Vi har ett väl beprövat metodstöd som finns till hjälp för yrkesverksamma. Våra erfarenheter visar att det går att förebygga och förhindra vräkningar genom lokal samverkan, säger Kim Jonsson.
Hotande situation
Totalt sett ökade antalet genomförda vräkningar av privatpersoner med 16 procent, från 2 022 år 2018 till 2 355 i fjol. Hur coronakrisen och en eventuell lågkonjunktur kan drabba fler familjer framöver har Kronofogden inte analyserat ännu, men enligt Kim Jonsson kan den hotande situationen leda till dystra konsekvenser.
– Det är klart att familjer kommer att påverkas ekonomiskt i den här krisen om de blir permitterade eller förlorar jobben. Har man inte en buffert gör det att riskerna för en sämre ekonomi ökar, säger hon. För att minska antalet drabbade barnfamiljer arbetar flera socialtjänster och hyresvärdar runt om i landet tillsammans med förebyggande åtgärder.
– Det tror vi är en framgångsfaktor. Att förlora sin bostad är otroligt påfrestande, särskilt för barn och självklart vill vi nå nollvisionen, säger Kim Jonsson.
GÖRAN JACOBSON