Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Israel stänger sina gränser

Hans Marklund | 12 mar , 2020
De israeliska myndigheter beslöt i måndags kväll att alla som anländer till Israel tvingas till två veckors karantän före inresa.
Israel_stanger_sina_granser
Coronaviruset sprider sig över världen och har också drabbat Israel som nu stänger sina gränser för alla inresande, såväl inhemska som turister och andra. Under flera dagar har Israels hälsovårdsmyndighet diskuterat den så kallade ”svarta listan” och vilka länder som skulle läggas till de tolv länder som redan stod på den, vars medborgare betraktades som högriskbärare av coronaviruset. Under måndagskvällen kom beslutet och både Dagens Nyheter och Jerusalem Post lade ut nyheten på sina nätsidor. Lösningen blev att alla länders resenärer betraktas som högriskbärare av coronaviruset.
De flesta västeuropeiska länder, tillsammans med flera asiatiska stater, fanns redan på listan. Ända fram till i söndags gick Norwegians direktflyg mellan Arlanda och Tel Aviv, men nu är också detta stoppat. De allra flesta flygbolag som trafikerat Israel hade redan upphört med sina flygningar på grund av kraftigt minskad efterfrågan. Det är nu oklart hur länge detta stopp gäller och när flygningarna till Israel kan återupptas.

Fjorton dagar

Inresestoppet till Israel gäller i första steget fjorton dagar och betyder att alla som vill komma in i landet under denna period placeras i karantän under två veckor. 
De turister som redan finns i Israel har 72 timmar på sig att ordna med sin hemresa. De uppmanas också att följa fem riktlinjer; vid uppvisande av symtom kontakta hälsovården, var extra noga med din personliga hygien, håll dig borta från offentliga sammankomster, var medveten om att om du lämnar landet kan du inte återvända nu och rapportera var du befinner dig i Israel.
Antal bekräftade fall i Israel var i måndags kväll 50 personer och omkring 70 000 personer var belagda med karantän. Den palestinska myndigheten tillsammans med Israel har också förbjudit all in och utresetrafik till och från Betlehem efter att en turistgrupp som besökt Betlehem smittat personalen på ett hotell. Tusentals palestinier som bor i Betlehem och arbetar i Israel står just nu helt utan försörjning.

Utlovat nödlån

I Israel har finansminister Moshe Kahlon utlovat nödlån till drabbade företag, främst flygbolaget El Al, vars intäkter nästan upphört helt. Israel, som fram till 1980-talet var nästan helt självförsörjande ifråga om bland annat livsmedel, är numera extremt beroende av import och känsligt för svängningar på världsmarknaden. 
Israel är en nation som är van att hantera krissituationer och det starka agerandet gällande coronasmittan visar detta med stor tydlighet. De är noga med att skydda sin egen befolkning i alla olika typer av krissituationer. Nu agerar myndigheterna för att coronaviruset inte ska få starkt fäste eller en allmän spridning i landet. Detta är naturligtvis ett hårt slag mot turismen som är en stor näring i Israel och väldigt viktig för landets ekonomi. Samtidigt utgör turistströmmen till landet också en stor smittorisk. Landets myndigheter med premiärminister Benjamin Netanyahu i spetsen väljer nu att i första hand skydda sitt eget folk. 
Beslutet drabbar också ett antal turistresor som skulle gått från Skandinavien under resten av mars månad. Dessa ställs nu in och Duveskogs Reseservice som är en stark aktör gällande Israelresor uppger att de drabbade resenärerna erbjuds att antingen bokas om till senare resor eller att få sina kostnader återbetalda.
HANS MARKLUND
 
eBlick
elisabet2 (1)
jan 28, 2021
Att dokumentera hur fartyget ser ut och lyssna till de överlevandes berättelser är centralt i en haveriutredning liksom för grundläggande journalistiskt arbete. I efterdyningarna av Estonia-katastrofen skedde inget av detta. Nu förbereder myndigheterna både dykningar och samtal med överlevande.
eBlick
jan 28, 2021
En israelisk luftreningsteknik har visat sig väldigt effektiv att desinfektera covid-19-partiklar i luften. Tekniken sprids till olika länder i världen. Israel kommer att använda tekniken i sina turistbussar för att återvinna turisterna till landet.
eBlick
jan 23, 2021
Diskrimineringen och förföljelsen av kristna har förvärrats. Det är slutsatsen utifrån World watch list 2021 som är den årliga undersökningen av förföljelsen mot kristna. I de länder som finns med på listan förföljs och diskrimineras cirka 309 miljoner kristna, men totalt handlar det om fler än 340 miljoner kristna runt om i världen.
eBlick
jan 21, 2021
De redovisar i stort sett bara det som vi redan har skrivit i Proletären, sade tidningens journalist Olle Minell när chefsåklagare Krister Petersson på presskonferensen i juni förra året pekade ut Stig Engström som Olof Palmes trolige mördare.
eBlick
jan 21, 2021
På onsdag, 27 januari, är det internationella minnesdagen för Förintelsens offer. Den uppmärksammas samma dag som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. I år är det 76 år sedan. ”Låt oss aldrig glömma” är rubriken på Nobel Prize museums livesändning för gymnasieelever och högstadieelever under minnesdagen. Statsministern talar i Forum för levande historias ceremoni.
eBlick
jan 14, 2021
– Jag saknade en plats och ett nätverk som förenar oss kristna i den grund vi bygger våra liv på. En plats för vardagstro och för att få utvecklas och se Guds plan för våra liv och gå i den i nära gemenskap med Honom och varandra, förklarar en trött, men lycklig Emmeli Ahlander efter det digitala eventet där omkring 1000 personer i olika åldrar deltog.
eBlick
jan 14, 2021
Statens Haverikommission vill häva gravfriden och dyka vid Estonia. Samtidigt riskerar Henrik Evertsson – som vann Stora journalistpriset med motiveringen ”Han trotsade dykförbudet och fann hålet som tvingar tre regeringar att gå till botten med gåtan Estonia” – fängelse för att ha filmat med en ROV-kamera vid Estonia.
eBlick
jan 08, 2021
På söndag, 10 januari, välkomnas Marie och Stefan Salmonsson som pastorer i Citykyrkan i Älmhult. – Vi har en glädje över det som Börje och Britt har stått i bräschen för under så många år. Vi önskar att fortsätta på den vägen, säger de till Inblick.
eBlick
jan 08, 2021
Norska fembarnsmamman Solveig anmälde sonens skola för mobbing. Då gick skolan till Barnevernet med motanklageler, vilket ledde till hot om tvångsomhändertagande. Solveig flydde då till Sverige där hon greps. Efter att Solveig avtjänat ett fängelsestraff fortsätter Barnevernet sin bestraffning genom att beröva barnen deras familjeliv.
eBlick
dec 26, 2020
Har man sin kyrka belägen där det passerar mycket folk, finns goda möjligheter att vara ute och göra saker precis utanför kyrkan. Det har Folkungakyrkan i Stockholm ägnat sig åt under hela detta coronaår.
eBlick
dec 17, 2020
Trots coronapandemi och inställda flyg kan du besöka Israel digitalt. Jeccica Halfin ger många tips på virtuella besök du kan göra i det förlovade landet. – Tyvärr kommer det troligen inte att gå att flyga till Israel den närmaste tiden. Men du kan skapa en ny virtuell färdväg som låter dig uppleva det bästa av Israel - utan att lyfta ett finger eller flytta en tum, säger Jeccica på Israel idag.