Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

– Den som kan ska arbeta

Robin Olsson | 05 mar , 2020
Skenande kostnader för försörjningsstöd är ett dyrt faktum som flera av landets kommuner sliter med. Kristdemokraterna vill nu utreda möjligheten att förstatliga försörjningsstöden. – Förslaget innebär att vi kan ställa hårda krav på de som tar emot dagpenning utan att sparka på de som redan ligger, säger Hans Eklind till Inblick.
Den_som_kan_ska_arbeta
Filipstads kommun nämns av Hans Eklind, som är KD:s talesman i migrationsfrågor, som ett exempel där ekonomin är ansträngd och där 57 procent av de som tar emot kommunalt försörjningsstöd, är arbetsföra men saknar jobb.
– Situationen ser olika ut över landet om vi jämför Vellinge med nämnda Filipstad, men att det är viktigt att kommunernas skatteintäkter får gå till kommunala kärnverksamheter. Försörjningsstödet är till för de allra svagaste i samhället som behöver hjälp och omsorg då de saknar eller delvis saknar förmåga att försörja sig själva på grund av fysiska eller psykiska åkommor, det var aldrig tänkt som en A-kassa, säger Eklind.

Krävs förändring

Genom att införa en statlig dagpenning hoppas KD ta bort många inlåsningseffekter som finns i det nuvarande systemet. 
– Detta är en del av vår nya integrationspolitik; man måste få ett jobb och bidra till samhällets uppbyggnad. Den som kan ska arbeta och inte gå på bidrag, idag kan det vara rent olönsamt att arbeta, vilket det inte kommer vara i vårt förslag, fortsätter Eklind.
Ebba Busch Thor skriver på sin Facebook: “Kommunerna betalar notan för utanförskapet. Utan statsbidrag för flyktingmottagande är ekonomin ansträngd på flera kommuner runtom i landet. Det mest akuta problemet just nu har Vilhelmina som tvingas låna för att kunna betala ut löner. Men de är inte ensamma. Flera kommuner riskerar gå samma öde till mötes om inget händer. Det krävs djupgående förändringar”.

Flera punkter

Kristdemokraterna har sedan sin partistämma i november förra året arbetat på förslaget som i grunden bygger på en vetenskaplig rapport från 2011. Det innehåller bland annat följande punkter:
* Låt staten ta över ansvaret för nyanlända som idag har försörjningsstöd och inför dagpenning.
* Utred avtrappning av försörjningsstöd i förhållande till hushållsstorlek
* Gör det lättare att förordna kommunala ordningsvakter.
Arbetsförmedlingen är idag ett statligt åtagande medan försörjningsstöden ligger på kommunerna. Kristdemokraterna menar att arbetsföra som kommer motta dagpenning ska prövas mot hela landets arbetsmarknad och inte endast den egna kommunens.
– Tydliga krav har varit viktigt för mig samtidigt som man skyddar de som inte har förmåga. Det ska inte gå att bosätta sig i en kommun som saknar arbete och leva på bidrag resten av livet, vill de inte flytta dit jobben är får de i så fall sanktioner i form av indraget bidrag. 

Hoppas få riksdagens stöd

Kristdemokraterna uppskattar att reformen kommer att kosta initialt men inte hur mycket.
– Arbetsföra i Sverige som mottar försörjningsstöd uppgår till 126 000 och kostar 5,5 miljarder kronor årligen. Av dessa är 64 procent födda i tredje land.
Hur stor eventuell vinst det kan bli för kommunerna vet partiet ännu inte, då flera parametrar måste vägas in som till exempel utjämningsbidraget. 
Hans Eklind upplever att han fått positiv respons på utspelet och hoppas få stöd i riksdagen för förslaget: 
– Vi sitter inte på regeringens alla utredningsresurser men vi hoppas att få stöd så att en utredning tillsätts och att vi kan komma till ett riksdagsbeslut under innevarande mandatperiod. 
R​OBIN OLSSON
 
eBlick
elisabet2 (1)
jan 28, 2021
Att dokumentera hur fartyget ser ut och lyssna till de överlevandes berättelser är centralt i en haveriutredning liksom för grundläggande journalistiskt arbete. I efterdyningarna av Estonia-katastrofen skedde inget av detta. Nu förbereder myndigheterna både dykningar och samtal med överlevande.
eBlick
jan 28, 2021
En israelisk luftreningsteknik har visat sig väldigt effektiv att desinfektera covid-19-partiklar i luften. Tekniken sprids till olika länder i världen. Israel kommer att använda tekniken i sina turistbussar för att återvinna turisterna till landet.
eBlick
jan 23, 2021
Diskrimineringen och förföljelsen av kristna har förvärrats. Det är slutsatsen utifrån World watch list 2021 som är den årliga undersökningen av förföljelsen mot kristna. I de länder som finns med på listan förföljs och diskrimineras cirka 309 miljoner kristna, men totalt handlar det om fler än 340 miljoner kristna runt om i världen.
eBlick
jan 21, 2021
De redovisar i stort sett bara det som vi redan har skrivit i Proletären, sade tidningens journalist Olle Minell när chefsåklagare Krister Petersson på presskonferensen i juni förra året pekade ut Stig Engström som Olof Palmes trolige mördare.
eBlick
jan 21, 2021
På onsdag, 27 januari, är det internationella minnesdagen för Förintelsens offer. Den uppmärksammas samma dag som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. I år är det 76 år sedan. ”Låt oss aldrig glömma” är rubriken på Nobel Prize museums livesändning för gymnasieelever och högstadieelever under minnesdagen. Statsministern talar i Forum för levande historias ceremoni.
eBlick
jan 14, 2021
– Jag saknade en plats och ett nätverk som förenar oss kristna i den grund vi bygger våra liv på. En plats för vardagstro och för att få utvecklas och se Guds plan för våra liv och gå i den i nära gemenskap med Honom och varandra, förklarar en trött, men lycklig Emmeli Ahlander efter det digitala eventet där omkring 1000 personer i olika åldrar deltog.
eBlick
jan 14, 2021
Statens Haverikommission vill häva gravfriden och dyka vid Estonia. Samtidigt riskerar Henrik Evertsson – som vann Stora journalistpriset med motiveringen ”Han trotsade dykförbudet och fann hålet som tvingar tre regeringar att gå till botten med gåtan Estonia” – fängelse för att ha filmat med en ROV-kamera vid Estonia.
eBlick
jan 08, 2021
På söndag, 10 januari, välkomnas Marie och Stefan Salmonsson som pastorer i Citykyrkan i Älmhult. – Vi har en glädje över det som Börje och Britt har stått i bräschen för under så många år. Vi önskar att fortsätta på den vägen, säger de till Inblick.
eBlick
jan 08, 2021
Norska fembarnsmamman Solveig anmälde sonens skola för mobbing. Då gick skolan till Barnevernet med motanklageler, vilket ledde till hot om tvångsomhändertagande. Solveig flydde då till Sverige där hon greps. Efter att Solveig avtjänat ett fängelsestraff fortsätter Barnevernet sin bestraffning genom att beröva barnen deras familjeliv.
eBlick
dec 26, 2020
Har man sin kyrka belägen där det passerar mycket folk, finns goda möjligheter att vara ute och göra saker precis utanför kyrkan. Det har Folkungakyrkan i Stockholm ägnat sig åt under hela detta coronaår.
eBlick
dec 17, 2020
Trots coronapandemi och inställda flyg kan du besöka Israel digitalt. Jeccica Halfin ger många tips på virtuella besök du kan göra i det förlovade landet. – Tyvärr kommer det troligen inte att gå att flyga till Israel den närmaste tiden. Men du kan skapa en ny virtuell färdväg som låter dig uppleva det bästa av Israel - utan att lyfta ett finger eller flytta en tum, säger Jeccica på Israel idag.