
Filipstads kommun nämns av Hans Eklind, som är KD:s talesman i migrationsfrågor, som ett exempel där ekonomin är ansträngd och där 57 procent av de som tar emot kommunalt försörjningsstöd, är arbetsföra men saknar jobb.
– Situationen ser olika ut över landet om vi jämför Vellinge med nämnda Filipstad, men att det är viktigt att kommunernas skatteintäkter får gå till kommunala kärnverksamheter. Försörjningsstödet är till för de allra svagaste i samhället som behöver hjälp och omsorg då de saknar eller delvis saknar förmåga att försörja sig själva på grund av fysiska eller psykiska åkommor, det var aldrig tänkt som en A-kassa, säger Eklind.
Krävs förändring
Genom att införa en statlig dagpenning hoppas KD ta bort många inlåsningseffekter som finns i det nuvarande systemet.
– Detta är en del av vår nya integrationspolitik; man måste få ett jobb och bidra till samhällets uppbyggnad. Den som kan ska arbeta och inte gå på bidrag, idag kan det vara rent olönsamt att arbeta, vilket det inte kommer vara i vårt förslag, fortsätter Eklind.
Ebba Busch Thor skriver på sin Facebook: “Kommunerna betalar notan för utanförskapet. Utan statsbidrag för flyktingmottagande är ekonomin ansträngd på flera kommuner runtom i landet. Det mest akuta problemet just nu har Vilhelmina som tvingas låna för att kunna betala ut löner. Men de är inte ensamma. Flera kommuner riskerar gå samma öde till mötes om inget händer. Det krävs djupgående förändringar”.
Flera punkter
Kristdemokraterna har sedan sin partistämma i november förra året arbetat på förslaget som i grunden bygger på en vetenskaplig rapport från 2011. Det innehåller bland annat följande punkter:
* Låt staten ta över ansvaret för nyanlända som idag har försörjningsstöd och inför dagpenning.
* Utred avtrappning av försörjningsstöd i förhållande till hushållsstorlek
* Gör det lättare att förordna kommunala ordningsvakter.
Arbetsförmedlingen är idag ett statligt åtagande medan försörjningsstöden ligger på kommunerna. Kristdemokraterna menar att arbetsföra som kommer motta dagpenning ska prövas mot hela landets arbetsmarknad och inte endast den egna kommunens.
– Tydliga krav har varit viktigt för mig samtidigt som man skyddar de som inte har förmåga. Det ska inte gå att bosätta sig i en kommun som saknar arbete och leva på bidrag resten av livet, vill de inte flytta dit jobben är får de i så fall sanktioner i form av indraget bidrag.
Hoppas få riksdagens stöd
Kristdemokraterna uppskattar att reformen kommer att kosta initialt men inte hur mycket.
– Arbetsföra i Sverige som mottar försörjningsstöd uppgår till 126 000 och kostar 5,5 miljarder kronor årligen. Av dessa är 64 procent födda i tredje land.
Hur stor eventuell vinst det kan bli för kommunerna vet partiet ännu inte, då flera parametrar måste vägas in som till exempel utjämningsbidraget.
Hans Eklind upplever att han fått positiv respons på utspelet och hoppas få stöd i riksdagen för förslaget:
– Vi sitter inte på regeringens alla utredningsresurser men vi hoppas att få stöd så att en utredning tillsätts och att vi kan komma till ett riksdagsbeslut under innevarande mandatperiod.
ROBIN OLSSON