Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Hundratals bad vid Västra muren för insjuknade

Hans Marklund | 27 feb , 2020
Förra söndagen bad hundratals troende vid Västra muren för de som drabbats av coronaviruset. – Som judar tror vi att Gud har makten att komma med helande. Vi är inte läkare, men vi kan be, säger Rabbi Avi Berman.
Hundratals_bad_vid_Vastra_muren_for_insjuknade
Förra söndagen var hundratals personer samlades vid Västra muren i Jerusalem för att be för dem som drabbats av coronaviruset och att epidemin ska stanna av. Troende judar citerade böner och psalmer, sjöng och dansade i cirklar och bad Gud om hjälp med att hitta ett botemedel mot sjukdomen.
– Miljontals människor går igenom ett enormt lidande både i Kina och utanför Kina. Som judar tror vi att Gud har makten att komma med helande. Vi är inte läkare, men vi kan be, sade rabbi Avi Berman till Jerusalem Post inför ceremonin
Berman nämnde inte bara de som har smittats av viruset, utan också de miljoner som är isolerade på grund av viruset. Han nämnde också de stora utmaningar som Kina står inför, som till exempel alla  flygbolag som ställer in sina flygningar till och från landet för att begränsa spridningen av viruset.

"Vi bör alla oroa oss"

– Det kinesiska folket utgör en sjättedel av världens befolkning men det är många som påverkas i USA, i Europa, och i övriga Asien. Vi bör alla oroa oss för vad som händer och gå samman för att göra något åt det, fortsatte Berman
– Jag kan berätta att sedan slutet av sabbaten har det ringt oavbrutet och kommit sms i min telefon, från skolor, organisationer och olika platser som vill delta eller visa sitt stöd, tillade han. 
De som deltog i bönen vid Västra muren samlades också omkring en gemensam proklamation skriven på hebreiska och kinesiska och som löd: "Israels folk ber för Kinas folk". 
– Varje enskild person i världen har förmågan att be med sina egna ord. Kung David, som gick igenom mycket svåra tider, komponerade vackra böner som vi kan använda, sade Berman och betonade vikten av att be till Gud vid Västra muren, nära Tempelberget, som är en plats med speciellt andligt värde för judarna. Under ceremonin uttryckte arrangörerna hoppet om att från "världens centrum" hitta ett botemedel mot coronavirus. En lång shofarsignal avslutade sedan bönemanifestationen. 

Dåligt väder

Vera Schwarcz, professor i kinesisk historia som deltog i evenemanget, betonade också vikten av att be från Västra muren. 
– Jag är glad över att så många kom trots det dåliga vädret. Jag tror på kraften i bönen. Jag tror också att detta är ett ögonblick av sanning. Samtidigt som den kinesiska regeringen har spridit en hel del desinformation, kan denna sammankomst vara ett redskap för att avslöja lögn och lyfta upp sanningen, sade hon.
Sheri Tao, ursprungligen från Taiwan, uttryckte också sin solidaritet med det kinesiska folket. Sheri Tao som kom till Israel för ungefär 10 år sedan, gifte sig och stannade i landet, sade till Jerusalem Post. 
– Jag tycker att det är mycket generöst och vänligt av rabbinerna att kalla till bön för Kina i denna svåra tid. Även om jag är från Taiwan, tycker jag synd om det kinesiska folket och särskilt om dem som inte har tillgång till bra sjukvård.
– I tider av nöd är det viktigt att vi alla kommer tillsammans och med Guds hjälp hoppas vi att epidemin snart får sitt slut, var Bermans slutsats. 
Enligt arrangörerna deltog flera kinesiska tjänstemän i Israel vid ceremonin. 
– Den kinesiska ambassaden i Israel vill framföra sin uppriktiga uppskattning för det judiska folkets sympati, stöd och solidaritet. Vi kommer aldrig att glömma detta, sade Kinas ambassadör.
​HANS MARKLUND
 
eBlick
elisabet2 (1)
jan 28, 2021
Att dokumentera hur fartyget ser ut och lyssna till de överlevandes berättelser är centralt i en haveriutredning liksom för grundläggande journalistiskt arbete. I efterdyningarna av Estonia-katastrofen skedde inget av detta. Nu förbereder myndigheterna både dykningar och samtal med överlevande.
eBlick
jan 28, 2021
En israelisk luftreningsteknik har visat sig väldigt effektiv att desinfektera covid-19-partiklar i luften. Tekniken sprids till olika länder i världen. Israel kommer att använda tekniken i sina turistbussar för att återvinna turisterna till landet.
eBlick
jan 23, 2021
Diskrimineringen och förföljelsen av kristna har förvärrats. Det är slutsatsen utifrån World watch list 2021 som är den årliga undersökningen av förföljelsen mot kristna. I de länder som finns med på listan förföljs och diskrimineras cirka 309 miljoner kristna, men totalt handlar det om fler än 340 miljoner kristna runt om i världen.
eBlick
jan 21, 2021
De redovisar i stort sett bara det som vi redan har skrivit i Proletären, sade tidningens journalist Olle Minell när chefsåklagare Krister Petersson på presskonferensen i juni förra året pekade ut Stig Engström som Olof Palmes trolige mördare.
eBlick
jan 21, 2021
På onsdag, 27 januari, är det internationella minnesdagen för Förintelsens offer. Den uppmärksammas samma dag som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. I år är det 76 år sedan. ”Låt oss aldrig glömma” är rubriken på Nobel Prize museums livesändning för gymnasieelever och högstadieelever under minnesdagen. Statsministern talar i Forum för levande historias ceremoni.
eBlick
jan 14, 2021
– Jag saknade en plats och ett nätverk som förenar oss kristna i den grund vi bygger våra liv på. En plats för vardagstro och för att få utvecklas och se Guds plan för våra liv och gå i den i nära gemenskap med Honom och varandra, förklarar en trött, men lycklig Emmeli Ahlander efter det digitala eventet där omkring 1000 personer i olika åldrar deltog.
eBlick
jan 14, 2021
Statens Haverikommission vill häva gravfriden och dyka vid Estonia. Samtidigt riskerar Henrik Evertsson – som vann Stora journalistpriset med motiveringen ”Han trotsade dykförbudet och fann hålet som tvingar tre regeringar att gå till botten med gåtan Estonia” – fängelse för att ha filmat med en ROV-kamera vid Estonia.
eBlick
jan 08, 2021
På söndag, 10 januari, välkomnas Marie och Stefan Salmonsson som pastorer i Citykyrkan i Älmhult. – Vi har en glädje över det som Börje och Britt har stått i bräschen för under så många år. Vi önskar att fortsätta på den vägen, säger de till Inblick.
eBlick
jan 08, 2021
Norska fembarnsmamman Solveig anmälde sonens skola för mobbing. Då gick skolan till Barnevernet med motanklageler, vilket ledde till hot om tvångsomhändertagande. Solveig flydde då till Sverige där hon greps. Efter att Solveig avtjänat ett fängelsestraff fortsätter Barnevernet sin bestraffning genom att beröva barnen deras familjeliv.
eBlick
dec 26, 2020
Har man sin kyrka belägen där det passerar mycket folk, finns goda möjligheter att vara ute och göra saker precis utanför kyrkan. Det har Folkungakyrkan i Stockholm ägnat sig åt under hela detta coronaår.
eBlick
dec 17, 2020
Trots coronapandemi och inställda flyg kan du besöka Israel digitalt. Jeccica Halfin ger många tips på virtuella besök du kan göra i det förlovade landet. – Tyvärr kommer det troligen inte att gå att flyga till Israel den närmaste tiden. Men du kan skapa en ny virtuell färdväg som låter dig uppleva det bästa av Israel - utan att lyfta ett finger eller flytta en tum, säger Jeccica på Israel idag.