
Ett “oändligt” sommarlov kan snart vara ett minne blott, åtminstone om politikerna i Malmö får som de vill och om försöket faller väl ut. Grundskolenämnden i Malmö kommer nämligen att ansöka hos regeringen om att under en försöksperiod få införa ett läsår med tre terminer och kortare sommarlov.
KD-politiker positiv
Kristdemokraternas ordförande i Malmö, Torsten Elofsson ställer sig personligen positiv till förslaget som lagts av den socialdemokratiska majoriteten.
– Jag är generellt sett positiv till detta förslag och tror att det kan underlätta för många familjer att få livspusslet att gå ihop, säger han till Inblick.
Elofsson poängterar att förslaget inte påverkar antal ledighetsdagar:
– Sommarloven är långa av historiska skäl från bondesamhällets dagar, många föräldrar får problem att få semestern att räcka till med barn som ska sysselsättas under åtta sommarveckor.
Elofsson lyfter fram att det finns friskolor i Sverige som använder sig av systemet i dag, liksom i England och Tyskland.
Gammal tradition
Huruvida förslaget påverkar barnen negativt har han ingen uppfattning om utan tycker att det är bra med en förändring, han ser heller ingen konflikt mellan stad och land i denna fråga vilket det historiskt varit, då stadsbarnen förr skickades på kollo eller ut på landsbygdens bondgårdar för att sola, bada och hjälpa till ibland.
Är enda sättet i framtiden att få ett långt sommarlov att bli riksdagsledamot?
– Det kan tänkas att man gör om även där. Skämt åsido så tror jag att många riksdagsledamöter jobbar även under sommaren.
Riksdagen är stängd mellan midsommar och första veckan i september.
Lärare kritisk
Kerstin Carlsson, som varit lärare på Mariaskolan i Malmö, är dock kritisk till förslaget.
– Man kan fråga sig vad som blir bättre av att korta sommarloven. Det har pratats om det i många år men vi har alltid varit av den uppfattningen att det varit bra för både lärare och elever att få detta andrum och tid för återhämtning, säger hon till Inblick.
Hon förstår dock att föräldrarna kan ha svårt att få semesterdagarna att räcka:
– Det blir ju inte lättare att få semestern att räcka till om man inte samtidigt drar ner på antalet lediga dagar, vilket jag tror kan vara kontraproduktivt både för barn och lärare.
Socioekonomi spelar roll
Nämnden i Malmö pekar i sitt pressmeddelande på att elever med sämre socioekonomiska förhållanden tenderar att tappa mer i kunskapsutveckling under sommaren än elever från mer resursstarka hem.
– Vi måste våga tänka nytt och anpassa oss till den verklighet eleverna har i dag, säger nämndens ordförande Sara Wettergren (L).
ROBIN OLSSON