Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

–Trupperna ska inte dras tillbaka

Robin Olsson | 16 jan , 2020
Försvarsutskottets ordförande Pål Jonsson (M) anser inte att Sverige ska ta hem den svenska truppen från Irak. – Sverige har 70 soldater i Irak, detta åtagande förlängdes med ett år i december, den insatsen har nu pausats, men vi hoppas att de kan återgå till sin uppgift; att utbilda irakier snarast, säger Pål Jonson till Inblick.
Trupperna_ska_inte_dras_tillbaka
Konflikten mellan USA och Iran har eskalerat sedan USA:s president Donald Trump beordrat att döda den högt uppsatte iranske generalen Qasem Suleimani. Detta skedde genom en drönarattack på Bagdads flygplats den 3 januari. 
– USA tar sin nationella säkerhet i USA och utomlands på stort allvar även om jag kan konstatera att det blev hög anspänning och stora risker i området, säger försvarsutskottets ordförande Pål Jonson (M) till Inblick. 
Likvideringen ledde till motangrepp från Iran som besköt baser i Irak där både amerikanska och svenska styrkor finns stationerade. Samtidigt har Iran skjutit ner ett Ukrainskt passagerarplan, ett Boing 737-800 som kraschade utanför Teheran, med svenska medborgare ombord. Alla passagerare omkom. 
– Sverige har 70 soldater i Irak, detta åtagande förlängdes med ett år i december, den insatsen har nu pausats, men vi hoppas att de kan återgå till sin uppgift; att utbilda irakier snarast, säger Pål Jonson. 
Det har varit extra möte mellan utrikesnämnden och regeringen i frågan:
– Att ta hem svenska trupper skulle skicka fel signaler till IS som vi är där för att bekämpa. Avbryter vi så skickar vi även negativa signaler till våra nordiska grannländer och övriga 75 länder som är där, på ett sanktionerat FN-mandat på inbjudan av Irak, att utbilda trupper i kampen mot IS.

Strid om folkrätten

Joseph Alulis, professor i statsvetenskap vid North Park University i Chicago är förvånad och i utgångsläget kritisk till attacken.
– Det är en stor och historisk händelse som kan få oanade konsekvenser för regionen och enligt internationell rätt är president Trumps agerande oacceptabelt, säger han till Inblick. 
– Suleimani var en stor tillgång för Iran som förorsakat stor skada för USA och våra allierade, men det var fel att döda honom enligt min mening.  
Artikel 51 i FN-stadgan reglerar hur världen ser på rätten till självförsvar. USA har anmält händelsen till FN och hävdar att de agerat proaktivt för att rädda amerikanska liv och intressen. Iran å sin sida har anmält sina attacker mot militära baser i Irak som självförsvar. Detta blir nu upp till FN:s säkerhetsråd att avgöra. 
– Att likvidera en högt uppsatt militär ledare i ett suveränt land, om man inte är i krig, är enligt internationell rätt och amerikansk lag sedan 1970-talet helt acceptabelt. 
– Usama Bin Ladin var ett undantag, men han var en pirat och massmördare, inte företrädare för ett land, avslutar Alulis. 

Kritisk mot Iran

Pål Jonson är kritisk till Irans agerande och attacker mot baser där svenska militärer befinner sig.
– Det man kan konstatera efter det iranska angreppet på militärbaser i Irak är att det finns all anledning att rikta kritik mot Iran. Som det verkar så har dock inte attackerna resulterat i några dödsoffer, säger Jonson. 
Jonson är dock orolig över att Iran aviserat att man vill lämna det berömda kärnavtalet.
– Iran har sedan juni i fjol brutit mot det kärntekniska avtalet, sedan är vi även kritiska till att USA lämnat avtalet som skulle se till att Iran inte får tillgång till kärnvapen, fortsätter han. 
Han är dock inte allt för bekymrad över utvecklingen så här långt:
– Jag hoppas och tror att Iran inte vill ha ett fullskaligt krig, avslutar Pål Jonson. 
​ROBIN OLSSON
 
eBlick
elisabet2 (1)
jan 28, 2021
Att dokumentera hur fartyget ser ut och lyssna till de överlevandes berättelser är centralt i en haveriutredning liksom för grundläggande journalistiskt arbete. I efterdyningarna av Estonia-katastrofen skedde inget av detta. Nu förbereder myndigheterna både dykningar och samtal med överlevande.
eBlick
jan 28, 2021
En israelisk luftreningsteknik har visat sig väldigt effektiv att desinfektera covid-19-partiklar i luften. Tekniken sprids till olika länder i världen. Israel kommer att använda tekniken i sina turistbussar för att återvinna turisterna till landet.
eBlick
jan 23, 2021
Diskrimineringen och förföljelsen av kristna har förvärrats. Det är slutsatsen utifrån World watch list 2021 som är den årliga undersökningen av förföljelsen mot kristna. I de länder som finns med på listan förföljs och diskrimineras cirka 309 miljoner kristna, men totalt handlar det om fler än 340 miljoner kristna runt om i världen.
eBlick
jan 21, 2021
De redovisar i stort sett bara det som vi redan har skrivit i Proletären, sade tidningens journalist Olle Minell när chefsåklagare Krister Petersson på presskonferensen i juni förra året pekade ut Stig Engström som Olof Palmes trolige mördare.
eBlick
jan 21, 2021
På onsdag, 27 januari, är det internationella minnesdagen för Förintelsens offer. Den uppmärksammas samma dag som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. I år är det 76 år sedan. ”Låt oss aldrig glömma” är rubriken på Nobel Prize museums livesändning för gymnasieelever och högstadieelever under minnesdagen. Statsministern talar i Forum för levande historias ceremoni.
eBlick
jan 14, 2021
– Jag saknade en plats och ett nätverk som förenar oss kristna i den grund vi bygger våra liv på. En plats för vardagstro och för att få utvecklas och se Guds plan för våra liv och gå i den i nära gemenskap med Honom och varandra, förklarar en trött, men lycklig Emmeli Ahlander efter det digitala eventet där omkring 1000 personer i olika åldrar deltog.
eBlick
jan 14, 2021
Statens Haverikommission vill häva gravfriden och dyka vid Estonia. Samtidigt riskerar Henrik Evertsson – som vann Stora journalistpriset med motiveringen ”Han trotsade dykförbudet och fann hålet som tvingar tre regeringar att gå till botten med gåtan Estonia” – fängelse för att ha filmat med en ROV-kamera vid Estonia.
eBlick
jan 08, 2021
På söndag, 10 januari, välkomnas Marie och Stefan Salmonsson som pastorer i Citykyrkan i Älmhult. – Vi har en glädje över det som Börje och Britt har stått i bräschen för under så många år. Vi önskar att fortsätta på den vägen, säger de till Inblick.
eBlick
jan 08, 2021
Norska fembarnsmamman Solveig anmälde sonens skola för mobbing. Då gick skolan till Barnevernet med motanklageler, vilket ledde till hot om tvångsomhändertagande. Solveig flydde då till Sverige där hon greps. Efter att Solveig avtjänat ett fängelsestraff fortsätter Barnevernet sin bestraffning genom att beröva barnen deras familjeliv.
eBlick
dec 26, 2020
Har man sin kyrka belägen där det passerar mycket folk, finns goda möjligheter att vara ute och göra saker precis utanför kyrkan. Det har Folkungakyrkan i Stockholm ägnat sig åt under hela detta coronaår.
eBlick
dec 17, 2020
Trots coronapandemi och inställda flyg kan du besöka Israel digitalt. Jeccica Halfin ger många tips på virtuella besök du kan göra i det förlovade landet. – Tyvärr kommer det troligen inte att gå att flyga till Israel den närmaste tiden. Men du kan skapa en ny virtuell färdväg som låter dig uppleva det bästa av Israel - utan att lyfta ett finger eller flytta en tum, säger Jeccica på Israel idag.