
I mitten av december föreläste psykiatriker Anders Hansen på Börshuset i Malmö om hur människor påverkas i en digital värld. Han har sett hur människor lägger mindre och mindre tid på sådant som de behöver för att må bra.
– Vi människor är biologiska varelser med vissa grundläggande behov. Det kommer vi inte runt. Det är så även i ett modernt samhälle, berättade Anders Hansen för Inblick.
Igenomsnitt lägger vuxna tre till fyra timmar om dagen på sina mobiler och för att hinna med det får sömn, fysiskt aktivitet och att träffas på riktigt stå åt sidan.
– Vi sover mindre, rör på oss mindre och ses inte på samma sätt. Det är saker som genom historien hjälpt oss att överleva.
Men Anders tror att det går att förändra när vi förstår sambandet mellan grundläggande behov och välmående.
– Jag tror att ett första steg till förändring är att förstå hur viktiga de här sakerna är för oss och medvetenhet om hur mycket tid var och en lägger på digitala verktyg.
– Då kommer viljan till förändring att komma som ett brev på posten.
Konsekvenser för hälsan
Att inte träffas på riktigt ökar känslan av ensamhet, och att sova mindre och inte röra på sig kan leda till psykisk ohälsa.
– Fysisk aktivitet har visat sig vara väldigt viktig för hjärnan. Dels stärker motion tankemässiga förmågor; du kan koncentrera dig, du minns bättre. Dels skyddar motion mot stress och gör oss mindre ångestfyllda och deprimerade.
– Och mot den bakgrunden är det synd att vi rör på oss mindre nu.
Tonåringar har minskat sin fysiska aktivitet mellan 24 och 30 procent sedan millenieskiftet, berättade Anders för Inblick.
– Främsta anledningen till det är att vi sitter framför våra skärmar.
– Jag tror att man med fördel kan säga att skärmarna berövar oss skyddsfaktorer för psykisk ohälsa och därför riskerar de att vi indirekt mår sämre.
Att vi ändå sitter med våra mobiler beror enligt Anders på att tekniken är utformad för att vi ska ha svårt för att lägga dem ifrån oss.
– Våra digitala verktyg är utvecklade för att vara så beroendeframkallande som möjligt. Utvecklingen är väldigt sofistikerad och tekniken hackar in på otroligt djupliggande drifter i oss.
Vill tjäna pengar
Anledningen är att teknikföretagen vill tjäna så mycket pengar som möjligt. De tar inte hänsyn till våra behov.
– Skulle Facebook se till att konsumenterna använder tjänsten bara hälften så mycket skulle de spola ut 1700 miljarder kronor i slasken i börsvärde. Det kommer inte att hända.
– Det är därför den här diskussionen måste komma igång så att vi efterfrågar produkter som ligger mer i linje med hur vi funkar.
Samtidigt berättade Anders Hansen att teknikutvecklarna är restriktiva med hur deras barn får använda digitala verktyg och att de förstår att det finns baksidor.
– Jag tycker ibland att det är hyckleri att Silicon Valley-eliten lägger
20 000 till 30 000 dollar per termin för att barnen ska gå i skolor som är försiktig med digital media. De har inte mobilen inne i klassrummet för då lär man sig ingenting.
– Bill Gates, som måste vara en av de mest begåvade människorna på planeten, gav inte sina barn en smartphone förrän de var tonåringar. Han vet att det finns en baksida.
Anders hoppas att vi i framtiden kommer att efterfråga produkter som är mer anpassade till människans behov.
– Teknik är inte som regnet som vi måste förhålla oss till och ta upp ett paraply. Vi ska inte förhålla oss till teknik, den ska förhålla sig till oss.
– Om vi begär produkter som mer ligger i linje med hur vi funkar så får vi det. Det är därför det är så viktigt att den här diskussionen kommer igång, att det finns ganska många baksidor med teknik som vi använder oss av.
– Låt oss diskutera det, låt oss plocka bort de baksidorna för att använda de sidor som är så bra som möjligt.
Tror du att vi kan lyckas med det?
– Jag tror att det kommer att bli så i slutändan. Det kommer att ta tid och det kommer inte att ske av sig själv för det finns för stora kommersiella intressen i det här.
– Vi ska inte backa utvecklingen, det går inte, men vi ska använda våra digitala verktyg på ett smartare sätt och inse att det finns en baksida med det.
Anders Hansen blev intresserad av hur den digitala världen påverkar oss människor när han såg hur den psykiska ohälsan ökat.
– Jag blev intresserad av det ur ett psykiatriskt perspektiv, utifrån vårt känsloliv när jag såg att över en miljon svenskar äter antidepressiva läkemedel.
Trots att Sveriges BNP har ökat med 100 procent sedan 90-talet mår vi inte bättre.
– Vi har fått det dubbelt så bra. Ändå mår vi inte bättre, då gör vi något fel, avslutade Anders Hansen intervjun.
MONIKA EKSTRÖM