Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida
Ruben Agnarssons blogg på Inblick

Vems ärenden går Hanif Bali?

Ruben Agnarsson | 20 aug, 2018

Nu i mars tvingades Hanif Bali att lämna Moderaternas partistyrelse efter att ha ljugit om sin kontakt med den högerpopulistiska sajten Nyheter idag. Tillsammans försökte Bali och Nyheter idag att undergräva Patrik Oksanens intervju i Hela Hälsingland med den ukrainska människorättsaktivisten Olga Skripnuk.

Patrik Oksanen är profilerad i säkerhetspolitiska frågor och har bland annat skrivit om Rysslands försök till infiltration i Sverige. Han har även anklagat Nyheter idag för att gå Rysslands ärenden. På UD fanns det efter det inträffade misstankar om att en främmande makt – det vill säga Ryssland – har avlyssnat och tipsat den högerpopulistiska sajten om mejlväxlingen för att försöka misskreditera Oksanen.

I veckan laddade Hanif Bali upp bilder med automatgevär och pistoler på sociala medier, vilket Tidningsutgivarnas vd Jeanette Gustafsdotter uppfattade som hot riktade mot Dagens Nyheter.

Frågan är vems ärenden som Hanif Bali egentligen går. Att en moderat, liksom en högerpopulistisk sajt, går Kremls ärenden – som nyttig idiot eller på ett mer utstuderat sätt – är oväntat.

Men en sak är i alla fall säker: med sådana ​utspel som Hanif Bali gjorde ​undergrävs Moderaternas trovärdighet. Frågan blir då: Vad vill Hanif Bali uppnå med det?

Ruben Agnarsson