Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida
Ruben Agnarssons blogg på Inblick

Schyman regerar i Almedalen

Ruben Agnarsson | 07 jul, 2018

Det märktes att det var valår på Almedalsveckan. Mediernas favorit Gudrun Schyman var nämligen återigen en av huvudpersonerna i nyhetsrapporteringen. Fenomenet har blivit lite av en tradition sedan den förre vänsterledaren i juli 2010 ställde sig vid en utegrill mitt i Visby och inför ett stort pressuppbåd eldade upp 100 000 kronor.

Redan första kvällen – på moderaternas dag – var Gudrun Schyman under årets Almedalsvecka gäst i SVT:s Opinion Live för att debattera våldtäkter, i direkt anslutning till partiledareintervjun med Ulf Kristersson (M).

Dagen efter blev hon huvudperson i Söndagsintervjun i P1 för att under 39 minuter beskriva vad som formar en partiledare.

Samma dag intervjuades hon även av Camilla Kvartoft på SVT:s scen inför ännu ett försök att komma in i riksdagen.

Metro och Aftonbladet rapporterade under torsdagen om att Gudrun Schyman gick i RFSL:s ”mångfaldsparad” i protest mot nazismen.

På fredagen, på Kristdemokraternas dag, intervjuades Gudrun Schyman av Anna Hedenmo på SVT Forum i ett samtal om jämställdhet.


Public Service-företagens hårda lansering av Gudrun Schyman i årets valrörelse påminner om P4 Extras valbevakning från Almedalen valåret 2014, då Göran Hägglund byttes ut – på Kristdemokraternas egen dag – mot Gudrun Schyman, som fick 23 minuter i direktsändning för att i lugn och ro berätta om sin kritiska syn på Alliansen och varför hon vill regera med övriga Vänsterpartier.

Schyman var den enda partiledaren utanför riksdagen som intervjuades av opinionsbildaren Lotta Bromé under sändningarna från Visby. Och Kristdemokraternas partiledare – som Schyman ersatte – var den ende partiledaren i riksdagen som inte intervjuades.

”Det finns inte på kartan att vi inte kommer in” sade Gudrun Schyman hurtfriskt i Lotta Bromés program i Almedalen inför riksdagsvalet 2014. Sedan vet vi hur det gick.


På Kristdemokraternas dag under årets Almedalsvecka skrev Aftonbladets Peter Kadhammar att medietystnaden kring Ebba Busch Thor (KD) säger mer än hennes ord. Sanningen är snarare att denna tystnad säger betydligt mer om den svenska journalistkåren. Många av Sveriges journalister har nämligen sina sympatier långt ut på vänsterkanten.

Att vänsterjournalister ger så oproportionerligt stor uppmärksamhet åt de bisarra och människofientliga åsikter som nynazistiska NMR framför, handlar om ren självbevarelsedrift. Genom att framställa de grupper som framför nazisthoten som mycket större än de i verkligheten är, ges Gudrun Schyman och andra vänsterextremister politisk legitimitet.

Nu väntar slutspurten för Ebba Busch Thor (KD), som har några tuffa veckor fram till valet. Det som talar för henne och Kristdemokraterna är att partiledardebatter i public service är hårt reglerade och att riksdagspartier i dessa debatter inte kan tystas ned av medier på det sätt som brukar ske med KD i Almedalen och i övriga valrörelsen.