Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida
Ruben Agnarssons blogg på Inblick

”Hamas cyniska handlingar leder till dödsfall”

Ruben Agnarsson | 15 maj, 2018

Med tanke på svenska mediers rapportering om de tragiska händelserna i Gaza publicerar vi här ett utdrag från gårdagens presskonferensen i Vita huset med pressekreterare Rah Shah om händelserna i Jerusalem och Gaza:

För sjuttio år sedan idag erkände president Harry Truman Israel som ett självständigt land. Idag öppnade Förenta staterna officiellt vår ambassad i huvudstaden i Jerusalem.

Efter årtionden presidenter som tidigare lovat att flytta ambassaden, för att sedan inte följa upp sitt beslut, har president Trump uppfyllt sitt löfte att stödja en av Amerikas starkaste allierade.

Som ni alla såg, för att fira öppningen, skickade Trump-förvaltningen en delegation på hög nivå med adjungeringssekreteraren John Sullivan. Delegationen inkluderades finansminister Steve Mnuchin, seniorrådgivare Jared Kushner, seniorrådgivare Ivanka Trump och särskild representant för internationella förhandlingar Jason Greenblatt.

Idag är en bra dag för Israel och Förenta staterna, och en påminnelse till alla att när president Trump ger ett löfte, så håller han det.

Fråga: Samtidigt som USA flyttade sin ambassad till Jerusalem , i södra Israel, längs gränsen till Gaza, var det mycket våld som resulterade i att över 41 personer förlorade sina liv. Är presidenten bekymrad över demonstrationerna där och Israels reaktion på att människor försöker att ta sig över staketet?

– Jo, vi är medvetna om rapporterna om fortsatt våld i Gaza idag. Ansvaret för dessa tragiska dödsfall vilar på Hamas. Hamas provocerar medvetet och cyniskt fram denna respons. Och som statssekreteraren har sagt, har Israel rätt att försvara sig.

Fråga: Dödstalen är cirka 50 i Gaza. Kontaktar USA Israel för att uppmana till att visa återhållsamhet när man hanterar dessa protester?

– Nja, vi tror att Hamas är ansvarigt för dessa tragiska dödsfall genom att de cyniskt utnyttjar situationen som leder till dessa dödsfall. Och vi vill att de slutar med det.

Fråga: Så det vilar inget ansvar på Israel att göra något för att förhindra det?

– Nej, vi tycker att vi inte bör glömma det faktum att Hamas är den organisation som faktiskt bär ansvaret för den svåra situationen just nu i Gaza.

Fråga: Förenta staterna hade önskat lägga fram en fredsplan. Hur skadar dagens situation det?

– Jag tror inte att det skadar fredsplanen. Fredsplanen kommer att införas vid rätt tidpunkt. Men vad dagens beslut handlar om, är att genomföra vad presidenten lovat och tror. Och det är också ett erkännande av en realitet. Jag tror att vi i årtionden har gått på äggskal och låtsats som att Jerusalem inte är Israels huvudstad när det är uppenbart. Och det är bara ett erkännande av realiteter.

Fråga: Den franska utrikesministern, med anledning av vad som äger rum i Gaza, uppmanade de israeliska myndigheterna att utöva urskiljning och återhållsamhet. För att vara tydlig, håller inte USA med franska myndigheter att Israeliska myndigheter ska utöva urskiljning och återhållsamhet?

– Vi tror att Hamas är ansvarigt för vad som händer.

Fråga: Så det finns inget ansvar hos de israeliska myndigheterna? Medvetet dödande?

– Vad jag säger är att vi tror att Hamas som organisation är engagerat i cyniska handlingar som leder till dessa dödsfall.