Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida
Ruben Agnarssons blogg på Inblick

När argumenten saknas

Ruben Agnarsson | 22 apr, 2015
– Det är ställt utom fråga att jag gjort mig moraliskt medskyldig till morden på hundratusentals människor. Jag känner mig ångerfull och ödmjuk inför offren. Ni måste avgöra om jag också är skyldig i juridisk mening.
Det sade den före detta SS-mannen Oskar Gröning när rättegången mot honom började i tisdags i Lündeburg, berättar ​Dagens Nyheter.
Överlevande från Auschwitz var med under rättegången och ska vittna om sina upplevelser i förintelselägret.
Erkännandet om ansvaret för morden på hundratusentals människor från den före detta SS-mannen kom dagen efter att medlemmar ur den nynazistiska organisationen nordiska motståndsrörelsen stormade in på en föreläsning om Förintelsen som Mietek Grocher höll på ett gymnasium i Varberg.
Medlemmarna satte sig längst fram och började fotografera publiken och störa föreläsaren. Polis tillkallades och tvingade ut nynazisterna.
Den nordiska motståndsrörelsen förnekar att Förintelsen ägt rum. Inte på grund av brist på bevis, utan på grund av ideologiska skygglappar.
Förintelsen är världens bäst dokumenterade historiska händelse. Överlevande, allmänhet, lägervakter, koncentrationslägerkommendanter, ledande nazi-ideologer har i tiotusental vittnat om och bekräftat vad som hände och på så sätt dokumenterat nazisternas folkmord.
Berättelserna styrks av autentiska dokument, fotografier, filmer och otaliga forskare som sammanställt och bekräftat såväl ideologiska motiv, politisk retorik och historiska händelseförlopp. Trots denna överväldigande bevisföring, vägrar ända den nordiska motståndsrörelsen att erkänna verkligheten. Ideologiska skygglappar tillåter dem inte att se sanningen. 
Genuin ondska går nämligen alltid hand i hand med lögn och leder därmed ofrånkomligen till terror, hot och våld. När bevisen och de intellektuella argumenten är obefintliga, återstår våldet och terrorn för att försöka övertyga.
Det är därför helt meningslöst att argumentera med nynazister. Men det är desto viktigare att inte låta sig skrämmas.