Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida
Ruben Agnarssons blogg på Inblick

Ingen God jul i Jesu födelsestad

Ruben Agnarsson | 25 dec, 2017

Idag firar vi Jesu födelse. I Jesu födelsestad Betlehem är firandet snart ett minne blott. Här är nämligen kristna utrotningshotade. År 1950 bestod Bethlehem och omgivande byar av 86 procent kristna. Nu är andelen kristna snart nere i 10 procent.

På Västbanken har andelen minskat från fem till mindre än två procent på några decennier. I Jesu födelsestad finns det i dag endast 11.000 kristna. Orsaken till minskningen är densamma som i övriga Mellanöstern; kristna förföljs, trakasseras och förbjuds utöva sin tro. Miljoner kristna har flytt från Irak och Syrien på senare tid.

Växjöbiskopen Fredrik Modéus twittrade nyligen:”Lek med tanken att Jesus, Maria och Josef tvingades fly till Sverige” och pläderade för öppna gränser. Det är lovvärt. Men varför är Svenska kyrkan så tyst inför den förföljelse som gjort att så många av Jesu efterföljare drivs bort från Mellanöstern?

En rad muslimska länder i Mellanöstern toppar Open doors lista över länder med extrem förföljelse av kristna. Den palestinska myndigheten klättrar på listan för varje år och har nu endast ett tjugotal länder framför sig. Muslimska länder toppar även årets lista från "Reportrar utan gränser" över länder där journalister har svårast att verka. Juldekorationer och krucifix är förbjudna i Gaza och i april 2007 sprängdes den enda kristna bokhandeln och ett halvår senare mördades även bokhandlaren.

Det ligger självklart i sakens natur att kvarvarande kristna i Betlehem och på Västbanken anpassar sig till den muslimska majoritetens ståndpunkter. Det handlar om överlevnadsstrategi, att vara frimodig kristen skulle vara ett säkert sätt att – om inte förkorta – så åtminstone försvåra livet i en muslimskt dominerat territorium som Västbanken. För att nu inte tala om Hamas-kontrollerade Gaza.

Folkmordet på kristna i Mellanöstern är ingen prioriterad fråga för ledande svenska utrikespolitiker. Både Bildt och Wallström är beroende av muslimska länders stöd för sina internationella politiska karriärer. Ekonomisk maktpolitik och rädsla för terror påverkar i samma riktning. Då är det mer lukrativt och inställsamt att ge sig på Mellanösterns enda demokrati - Israel. I denna oheliga allians mellan muslimska diktaturer och västvärldens politiska ledare hamnar den kristna minoriteten i området kläm.

Därför blundar världen inför det faktum att det snart inte finns några kristna i Jesu egen födelsestad.

SR:s Cecilia Uddén: Vi behöver inte vara opartiska

Ruben Agnarsson | 15 dec, 2017

År 2004 blev Sveriges Radios reporter Cecilia Uddén satt i karantän av programdirektör Kerstin Brunnberg för att i Sveriges radio ha utryckt att hon inte tycker att ”svenska medier har något som helst krav på sig på opartiskhet när det gäller valet i USA. Vi har ingen anledning att vara opartiska och redovisa båda ståndpunkter på samma sätt som vi skulle göra i ett svenskt val. Det gör vi inte i andra internationella frågor”.

I samma anda besökte Uddén förra veckan Betlehem för att rapportera om palestinska demonstrationer mot Trumps beslut att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad.

”Man har även tänt eld på bildäck” berättade Uddén två dagar innan ungdomar från Mellanöstern slängde brandbomber på en synagoga i Göteborg. En palestinier och två syrier greps efter attentatet.

Några dagar senare var Uddén i Jerusalem och intervjuade kristna företrädare som ​precis som Uddén var kritiska mot Trumps beslut.

Att hon inte intervjuade kristna när hon var i Jesu födelsestad Betlehem några dagar tidigare kan ha sin förklaring. Där är nämligen kristna utrotningshotade. År 1950 bestod Bethlehem och omgivande byar av 86 procent kristna. Nu är andelen kristna snart nere i 10 procent.

På Västbanken har andelen minskat från fem till mindre än två procent på några decennier. I Jesu födelsestad finns det i dag endast 11.000 kristna. Orsaken till minskningen är densamma som i övriga Mellanöstern; kristna förföljs, trakasseras och förbjuds utöva sin tro.

Det ligger självklart i sakens natur att kvarvarande kristna i Betlehem och på Västbanken anpassar sig till den muslimska majoritetens ståndpunkter. Det handlar om överlevnadsstrategi, att stödja Trump skulle vara ett säkert sätt att – om inte förkorta – så åtminstone försvåra livet i en muslimskt dominerat territorium som Västbanken. För att nu inte tala om Hamas-kontrollerade Gaza.

I sitt reportage den 10 december bortsåg Uddén från kristna palestiniers hänsynstagande till en muslimsk hegemoni. Istället hävdade hon att president Donald Trumps beslut om att erkänna Jerusalem skedde av hänsyn till ”den kristna evangeliska högern i USA”.

Denna politiska etikettering ska ses ​i relation till att Cecilia Uddén själv har sin bakgrund i bokstavsvänstern, som tidigare grafiker på Gnistan – en tidning utgiven av Sveriges kommunistiska parti. Uddén vill inte svara på Inblicks frågor om detta.

Här kan du för övrigt läsa om hur Cecilia Uddén och hennes dotter Alexandra reste in i Syrien samma dag som Alexander Fridback/Egor Putilov. Dessa tre personer var de enda som reste in i Syrien den 13 mars 2012. Både‬ Cecilia Uddén och Egor Putilov förnekar att de reste tillsammans.

 

 

#MeToo och polisen

Ruben Agnarsson | 07 dec, 2017

Polisen är den myndighet som ska utreda och motverka övergrepp. Över 5000 poliser har nu engagerat sig i #nödvärn, uppropet för polisanställda som knyter an till #metoo, berättade ”Malou efter 10” på TV4 i går.

”Värsta är tystnadskulturen, ingen vågar säga något”, var budskapet som uppropet mot sexövergrepp inom poliskåren förmedlar.

Det är Kerstin Dejemyr, polis och författare, som tillsammans med Meta Broddare tagit initiativ till uppropet mot sexuella övergrepp inom polisen #nödvärn, i samband med det stora #MeToo-uppropet.

Gela Forsell, är f.d polis, som drabbades av sexuella trakasserier och bestraffningar av sina högre chefer. Anna Karilina, är författare och tidigare polis, som skrivit om övergreppen. Hör dem berätta om den utbredda tystnadskulturen och rädslan inom polisen här.

I den här veckans nummer av Inblick berättar Karin, som fick ett trygghetsavtal av Söderortspolisen i Stockholm gällande skyddad identitet och nytt namn, hur hon har kämpat i snart tio år för att bli tagen på allvar av rättsväsendet, efter en anmälan om grov våldtäkt mot en polis i augusti 2008. Läs artikeln här.