Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida
Ruben Agnarssons blogg på Inblick

Ytterligare ett hyllningsreportage till Schyman

Ruben Agnarsson | 27 mar, 2017

Mediernas dödförklaring av Kristdemokraterna fortsätter. Lika energiskt försöker många journalister att ge stöd till Feministiskt initiativs febrila försök att nå riksdagen. Tack vare all positiv publicitet för Gudrun Schyman är även mellanvalsperioden för hennes del en enda stor valrörelse.

Nu senast var det Svenska Dagbladets journalist Hannes Delling som jämförde de båda partierna i artikeln ”Fi och KD slåss mot spärren”. Självklart var det Gudrun Schyman – inte någon representant från KD – som interjvuades och fick en egen rubrik i papperstidningen: ”Vi är bäst på valrörelser” (rubriken är ändrad i webbversionen). Och Dellings slutsatsvar den givna: ”Fi kan ha en fördel i riksdagskampen” löd huvudrubriken.

Hannes Dellings analys påminner om P4 Extras valbevakning från Almedalen valåret 2014, då Göran Hägglund byttes ut – på Kristdemokraternas egen dag – mot Gudrun Schyman, som fick 23 minuter i direktsändning för att i lugn och ro berätta om sin kritiska syn på Alliansen och varför hon vill regera med övriga Vänsterpartier.

Schyman var den enda partiledaren utanför riksdagen som intervjuades av Lotta Bromé under sändningarna från Visby. Och Kristdemokraternas partiledare – som Schyman ersatte – var den ende partiledaren i riksdagen som inte intervjuades.

”Det finns inte på kartan att vi inte kommer in” sade Gudrun Schyman hurtfriskt i Lotta Bromés program i Almedalen inför riksdagsvalet 2014. Sedan vet vi hur det gick.

I den senaste Sifo-mätningen, som Hannes Delling refererar till i SvD, fick Feministiskt initiativ endast 1,3 procent. Nu får vi se om Hannes Dellings hejarop hjälper bättre än Lotta Bromés.

”Ryktet om min död är starkt överdrivet”

Ruben Agnarsson | 15 mar, 2017

För några veckor sedan berättade Inblick om att fler gifte sig och färre skiljde sig förra året. Det skedde nämligen 3632 fler giftermål och 1 094 färre skilsmässor än året innan i Sverige, visade färsk statistik från Statistiska Centralbyrån (SCB). Dessutom hade antalet samkönade par som gifter sig nästan halverats medan andelen skilsmässor i samkönade relationer har ökat dramatiskt.

En ny rapport från sociologiprofessorn Gösta Esping Andersen vid Pompeu Fabra-universitetet i Barcelona bekräftar bilden att flera gifter sig och att färre skiljer sig. Dessutom föds fler barn, berättade Vetenskapsradion i Sveriges Radio förra veckan.

”Ingen hade trott att vi skulle se den här återgången, men mönstret är tydligt. Familjen stärks igen, sade sociologiprofessor Gösta Esping Andersen.

Pontus Strimling, framtidsforskare, håller dock inte med. ”Jag har väldigt svårt att tro att det här skulle vara något annat än en tillfällig liten bupp”, sade han till Vetenskapsradion.

Allt sedan Gudrun Schyman utropade sitt ”Död åt familjen” har opinionsbildare, politiker och forskare dödförklarat kärnfamiljen. Nu senast är det alltså en forskare vid Institutet för framtidsstudier som stämmer in i begravningskören.

Ett uttryck som passar bra för att beskriva kärnfamiljens vitalitet i statistiken – trots alla begravningsrykten – är ett citat som den amerikanske författaren, reportern och tidningsmannen Mark Twain lär ha formulerat: ”Ryktet om min död är starkt överdrivet”.

Fejknyheter om våldtäkter

Ruben Agnarsson | 07 mar, 2017
Att Sverige toppar Europas lista över flest anmälda våldtäkter har fått socialister och liberaler – som i stor utsträckning ligger bakom den sexualpolitik som i dag råder i Sverige – att hitta på de mest fantastiska historier om hur det egentligen står till i vårt land när det gäller antalet anmälda och upplevda sexualbrott. Statsrådet Ylva Johansson (S) vänder upp och ned på fakta (vilket hon tack och lov erkänt och backat ifrån), när hon påstår att antalet våldtäkter minskar i Sverige trots att antalet anmälda våldtäkter mer än åttafaldigats sedan år 1975, från 768 till 6 563.

Den liberala ledarskribenten Evelyn Schreiber i Nerikes Allehanda påstår istället att det är kriminaliseringen av våldtäkter inom äktenskapet som stått för den stora ökningen av sexualbrott.
Det är bara ett problem, och ett ganska stort sådant. Påståendet är inte sant!
Den Nationella trygghetsundersökningen (se sid. 80) som Brottsförebyggande rådet publicerade nyligen visade nämligen att i majoriteten av de sexualbrott som rapporteras är förövaren en helt okänd person (69 %) och i 21 procent av fallen var gärningspersonen en bekant. Att de återstående 10 procenten av våldtäktsanmälningarna som gäller en närstående (där make är ett av en rad olika alternativ) skulle stå för en sjufaldig ökning sedan 1975 är självklart matematiskt fullständigt omöjligt. Andelen närstående har i själva verket legat konstant i denna undersökning i över ett decennium.

Vi i Sverige ska vara glada över att vi har en kvinnosyn som är annorlunda än den i Indien, Egypten och Saudiarabien. Men att blunda för det ökade antalet våldtäkter mot kvinnor som Sveriges sexualpolitik har fört med sig är ett kvinnoförtryck som heller inte är något att vara särskilt stolt över.