Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida
Ruben Agnarssons blogg på Inblick

Gotland lovade Nord Stream tystnadsplikt och att tipsa om frågeställare

Ruben Agnarsson | 15 dec, 2016

Efter regeringens örfil säger Tekniska nämnden i dag med all sannolikhet nej till det avtal som ledningskontoret och Teknikförvaltningen förhandlat fram med Nord Stream. I avtalet lovade Region Gotland att begränsa den information som lämnades ut om gasledningsprojektet.

När en sådan begäran från exempelvis medier lämnades in, lovade regionen att underrätta Nord Stream.

Region Gotland förband sig även i avtalet att hänvisa alla eventuella förfrågningar från massmedia och tredje parter angående gasledningen till Nord Stream.

Regionen hade enligt avtalet inte heller rätt att utan föregående skriftliga godkännande från Nord Stream på egen hand besvara kommunikation av sådant slag.

All information som delgavs mellan Region Gotland och Nord Stream skulle vara konfidentiell och fick inte delges tredje part. Undantag gällde för sådan information som Region Gotland enligt domstol måste lämna ut.

Läs hela artikeln om avtalet på denna länk.

 

Vem lyssnar Wallström på?

Ruben Agnarsson | 13 dec, 2016

Utrikesminister Margot Wallström möer idag politiker från Gotland och Karlshamn för att diskutera uthyrningen av deras hamnar till det ryska gasledningsprojektet Nord Stream 2.

Borgerliga försvarspolitiker och Försvarsmakten har tydligt sagt att de inte vill att Ryssland ska få använda dessa svenska hamnar. Men inom regeringen ifrågasätts om det verkligen är något säkerhetspolitiskt hot för Sverige att hyra ut hamnarna, enligt Ekot. Regeringen fick redan i somras ett underlag från Försvarsmakten som ifrågasatte planerna på gasledningen Nord Stream 2, men Utrikesdepartementet ansåg, enligt Ekot, inte att det var tillräckligt för att påstå att uthyrning av hamnen i Slite utgör ett säkerhetspolitiskt hot.

Ekot avslöjar i dag att Försvarsmakten fick ett nytt uppdrag att lämna ytterligare information, som kom in för tre veckor sedan till regeringen. Men inte heller det räckte för att övertyga utrikesdepartementet.

Sveriges överbefälhavare Micael Bydén sade i en intervju med SVT Nyheter för en månad sedan att han inte tyckte att Sverige ska hyra ut gotländska Slite hamn till Gazprom. Tydligare än så kan det knappast bli. Och ändå duckar Margot Wallström.

Om Ekots uppgifter stämmer talar alltså Sveriges försvarsmakt med en regering som inte vill lyssna. Åtminstone inte på Försvaret. Lyhördheten verkar vara riktad åt annat håll, närmare bestämt längre österut.

 

När kåranda blir poliskorruption

Ruben Agnarsson | 08 dec, 2016

I veckan avlöjade TV4:s Kalla fakta att polisen medvetet undanhöll sanningen vid dödsskjutningen i Bagarmossen i somras. Den person som polisen sköt ihjäl hade inga vapen, var inte aggressiv och alla i hans närhet var skeptiska till polisens berättelse, som gick ut på att mannen klev ur fordonet och sköt mot poliserna som då besvarade beskjutningen.

Det visade sig att skotthålen i polisbilen var de skott som polisen sköt mot mannen, som enligt vittnen stod med uppräckta händer vid dödsskjutningen.

Det tog en månad innan polisen gick ut med korrekt information, trots att det omgående stod klart att mannen inte hade skjutit.

”Redan dag ett visste vi att det inte var försök till mord” berättar en polis i reportaget, men trots det tog det fyra månader att skriva av misstankarna. Och trots att polisen omgående visste att mannen inte hade ett riktigt vapen och heller inte hade skjutit, gjordes omgående en husrannsakan i den dödes lägenhet efter dödsskjutningen. Allt för att försöka hitta omständigheter som försvarade polisens agerande och stärkte eventuella misstankar mot den ihjälskjutne. Det inträffade är inget mindre än ren och skär poliskorruption.

 

I samma kvarter som mannen i Kalla Faktas reportage sköts ihjäl, bor ”Karin” som Inblick har berättat om i omgångar. ”Karin” berättade hösten 2009 i Kvällsöppet i TV4 att hon utsatts för våldtäkt av en polis. Trots att rikspolischef Bengt Svensson i TV4:s sändning bedyrade att en utredning mot polisen pågick, ledde hennes berättelse till att polisens brottsmisstankar istället vändes mot ”Karin” själv. Hon har av polisen sedan dess blivit utsatt för telefonavlyssning, husrannsakan och regelrätta hot. Hon har misstänkts för att rigga de hot som bland annat inneburit att hon fått grova övergreppsbilder till sin mobil. Polisens grundinställning har varit att ”Karins” anmälningar om hot har skett för att sätta dit den polis som anmäldes för våldtäkt. Alla anmälningar som ”Karin” har gjort, har regelmässigt lagts ned. Hennes desperation över att inte tas på allvar har tagits som en intäkt på att hon inte är trovärdig.

Det verkar som om båda dessa rättsfall avslöjar en inställning hos polis och åklagare som säger att poliser i Sverige inte kan begå brott. Det är en mycket allvarlig utveckling. När makten blir rätten håller nämligen en av demokratins viktigaste grundvalar på att raseras. Den mest allvariga konsekvensen blir att förtroendet för polisen och rättsväsendet i Sverige skadas.

Släpp Slite-slantarna!

Ruben Agnarsson | 08 dec, 2016

För två veckor sedan prydde ordförande i Gotlands regionstyrelse, Björn Jansson (S), Inblicks framsida. I tidningen gav han beskedet att han tänkte hyra ut Slite hamn för 50 miljoner kronor till Vladimir Putin eftersom han inte vill diskriminera ryssar.

2016%20-%20Inblick%20v%2047Det verkar som om Björn Janssons sturska beslutsamhet i Inblick att nonchalera de säkerhetspolitiska aspekterna av sitt beslut har fått korken att flyga ur flaskan i Sverige. Den här veckan har nästan varenda tidning i Sverige haft ledarkommentarer, nyhetsartiklar och/eller debattartiklar i ämnet. Kritiken mot Björn Janssons inställning att berika sin kommun på bekostnad av Sveriges säkerhet har varit svidande.

Inblicks första artikel om att Ryssland vill låna Slite hamn på Gotland publicerades den 6 maj i år. Artikeln har sedan dess blivit en av tidningens mest lästa på nätet. Artikeln följdes upp av ett Inblick-seminarium på Elida under Almedalsveckan på Gotland i sommar.

Ingen av Almedalsveckans övriga 3 824 seminarier handlade om att ryskägda Nord Stream på mycket kort varsel vill få tillgång till den militärstrategiska hamnen på ön när samtliga Sveriges beslutsfattar- och mediaföreträdare fanns på plats på Gotland. Förutom ett seminarium av Sverigeesternas Förbund som kastades in i sista stund.

”Inblicks seminarium på Elida i Visby hamn belyste en glödhet fråga som både politiker och medier duckar för. Kommunpolitiker på Gotland remitterar frågan till Sveriges rikspolitiker, som i sin tur hänvisar till öns kommunpolitiker” skrev Inblick om seminariet. Inblick har därefter skrivit en rad artiklar om de ryska planerna på att använda Slite som en landstigningsplats…, förlåt lagringsplats.

Här är ett urval av veckans artiklar om Slite hamn:

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article24049372.ab

http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/inrikes/article24047547.ab

http://www.aftonbladet.se/ledare/ledarkronika/anderslindberg/article24049582.ab

http://www.unt.se/nyheter/uppsala/oscarsson-kd-lamna-ett-tydligt-njet-4464080.aspx

http://www.di.se/nyheter/gotland-vantas-hyra-ut-slite-hamn/

http://www.expressen.se/ledare/vansinne-att-lata-putin-hyra-svenska-hamnar/

http://www.barometern.se/article/ett-ja-till-nord-stream-ar-ett-nej-till-sakerhet/

http://www.svd.se/din-boll-hultqvist/om/ledare

http://www.sydsvenskan.se/2016-12-06/sakerheten-maste-ga-forst-salj-inte-ut-den-till-ryssland

http://www.svd.se/lofven-maste-ingripa-nar-ryssar-vill-hyra-hamn/om/debatt

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=94&artikel=6580141

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article24049372.ab

http://nt.se/asikter/ledare/sjalvklart-nej-till-hamnen-om4409430.aspx

http://www.trelleborgsallehanda.se/ledare/bromsa-den-ryska-gasen/

 

Kornhalls vinster i välfärden

Ruben Agnarsson | 02 dec, 2016

En av de högsta rösterna i friskoledebatten tillhör gymnasieläraren och forskaren Per Kornhall.

Hans främsta merit, som gett honom en gräddfil i det svenska medielandskapet, är att han med buller och bång lämnade sin lärartjänst på en kristen friskola i Uppsala i början av 2000-talet. Officiellt skedde avhoppet på grund av en massiv kritik mot skolans biologiundervisning – som han i verkligheten själv ansvarade för.

På grund av sin bakgrund ​som belönades med ett styrelseuppdrag i Humanisterna, har Per Kornhall i stor utsträckning sluppit en kritisk granskning. Det är nämligen så den offentliga debatten fungerar i Sverige i dag. Det verkar som om ett avhopp från en kristen församling är bland det mest meriterande man kan göra, då är karriären säkrad.

Per Kornhalls avhopp – och hans val att därefter driva en vänsterpolitisk kampanj i diverse skolfrågor – har varit en lönsam affär för aktiebolaget Per Kornhall. Inte minst har hans mycket aggressiva kritik mot vinster i välfärden på senare år varit en ekonomisk succé. Hans privata bolag hade nämligen i det senaste årsbokslutet en vinst på hela 610 000 kronor, pengar som han tjänat på att i första hand fakturera offentlig sektor och det svenska välfärdssystemet.

Nu har äntligen Kornhall synats i sömmarna. Det är Rebecca Weidmo Uvell som på sin blogg ifrågasätter Konhalls trovärdighet när han – samtidigt som han själv tar ut procentuellt sett höga vinster från den svenska välfärden – kritiserar andra som göra samma sak.