Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida
Christian-Mölk-1

CHRISTIANS BLOGG

Be the Change You Wish To See in the World

Christian Mölk | 20 apr, 2020

Häromdagen träffade jag en man som inte ätit på tre dagar. Han fick ett mål mat i kyrkan och pengar från en medmänniska. Genom en vänlig handling förändrades hans situation från svält till hopp.

I kristider är det lätt hänt att de allra mest utsatta hamnar mellan stolarna. Hemlösa papperslösa har det riktigt tufft just nu. Medan de väntar på att utvisas till krig och förföljelse får de inga bidragspengar, ingen bostad, och har inte tillgång till vård på samma sätt som vi andra. Men väntan kan bli lång eftersom det just nu inte går att utvisa på grund av corona.

Jag tänker också på alla de unga ensamkommande som inte vet hur framtiden ska bli. De har nu levt i Sverige en stor del av deras liv. Samtidigt som det råder brist på arbetskraft inom många yrken så vill Sverige utvisa många av dem. Hur går det ihop?

"Allt är möjligt för den som tror" sa Jesus. Jag tror att det är möjligt att skapa ett generöst och välkomnande samhälle som är öppet för alla som vill skapa sig ett bättre liv och är beredda att jobba hårt för att åstadkomma det. Genom en vänlig handling i taget, så kan vi förändra inte bara en människas situation, utan hela samhället.

“Be the Change You Wish To See in the World.” -Mahatma Gandhi

Never Waste a Good Crisis

Christian Mölk | 13 apr, 2020

“Never Waste a Good Crisis,” lär Winston Churchill ha sagt när han i slutet av Andra världskriget var på Yalta och formade en osannolik allians med USA och ryssarna. Alliansen ledde till seger över Hitler och skapandet av Förenta Nationerna. Kreativ handlingskraft mitt i en kris kan leda till nya, hittills otänkbara, möjligheter.

Vi befinner oss just nu i en coronapandemi. Vi tvingas isolera oss, stänga ner våra kyrkor och ser våra medmänniskor bli sjuka och en del dö. Det finns ingenting positivt i detta. Men det kan leda till kreativ handlingskraft mitt i en kris. Det kan leda till nya, hittills otänkbara, möjligheter. Låt mig dela några tankar:

1) Vi får mer tid hemma. Vi kan äntligen starta den där bibelläsningsplanen som vi funderat på. Vi kan spendera mer tid med familjen. Vi kan ta uppfriskande bönepromenader i skogen.

2) Vi kliver ut på den digitala arenan. När vi inte kan fira gudstjänst tillsammans går det med dagens teknik ganska enkelt att fixa så att gudstjänsten sänds från kyrkan till hemmen. Det blir naturligtvis inte lika bra som en vanlig gudstjänst, men det får positiva sidoeffekter. Just nu översvämmas Facebook av pastorer som predikar digitalt till sina församlingar. Det leder till att enormt många fler lyssnar än som normalt sett hade kommit till kyrkan om det inte vore för coronapandemin. Jag skulle vilja uppmana dig till att också ge dig ut i sociala medier och vittna. Låt oss ta tillfället i akt och sprida evangelium!

3) Våra äldre sitter ensamma och isolerade i sina lägenheter. Detta skapar möjligheter för oss alla att visa medmänsklighet. Låt oss passa på att bry oss om varandra. Ring runt och fråga hur det är och om du kan hjälpa till med något. På så sätt ökar kärleken och omsorgen i vårt samhälle ett telefonsamtal i taget.

4) Coronaviruset bryr sig inte om våra nationella gränser, alla länder drabbas. Det är dags för oss att inse att vi är en värld och att alla vi människor hör ihop. Nu när det på grund av stängda gränser inte går att utvisa flyktingar så borde vi i anständighetens namn visa medmänsklighet och erbjuda alla människor som är här en möjlighet att få stanna. Ingen människa är illegal och alla har rätt att få leva i frihet, göra rätt för sig och få möjligheten att delta i samhället på samma villkor som alla vi andra.

Det kommer en tid då allt återgår till det normala. Det kommer en framtid då vi kommer att prata om "coronakrisen" i dåtid. Vad kommer vi då att minnas från den här tiden? Jo, förhoppningsvis att vi fick en starkare relation med vår Herre, att vi spred evangelium både genom ord och handling, och att vi visade solidaritet över gränserna.

Eller som Winston Churchill sa: “Never Waste a Good Crisis”.