Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

En annorlunda tid skapar oro

Eva Marklund | 28 jan , 2021
Under ett års tid har coronapandemin haft stort utrymme i medias rapporteringar. Varje dag basuneras begreppet covid-19 ut i våra nyhetssändningar. En uppgivenhet och trötthet infinner sig och barnen känner av oro över att vardagslivet inte är sig likt.
boys-5077861_1920 (2)
I ett pressmeddelande från den 18 januari redovisade Rädda Barnen en undersökning där 500 barn födda mellan 2007-2012 fick frågan hur deras liv påverkats av pandemin. En majoritet av barnen, cirka 72 procent, uttryckte att livet är annorlunda, speciellt mindre barn. Många av barnen, cirka 51 procent, uttryckte att det är jobbigt att inte få utöva sina fritidsaktiviteter. Omkring 25 procent av barnen i undersökningen kände oro men det som barnen, cirka 62 procent, tyckte mest illa om under pandemin var att inte få träffa sina mor- och farföräldrar.

Många barn påverkas både fysiskt och psykiskt av en orolig tid. Magen krånglar, sömnen påverkas och rädsla att själv drabbas av något farligt sätter sig i kropp och själ. Under veckan som gick berättade föräldrar i två olika familjer för mig om denna själsliga och fysiska problematik hos deras mellanstadiebarn. Skollovet hade varit skönt men oron blev uppenbar genom att barnen inte ville äta som vanligt, oro vid läggdags, och mycket skärmtid. När skolan sedan startade mådde barnen bättre.
– Nu äter de som hästar och somnar på kvällen. Våra barn mår bra av rutiner, men de saknar att inte få gå på friidrotten och träffa sina kompisar, säger en mamma.

I dagarna sitter jag och arbetar hemma hos min dotter som är gymnasielärare. Hennes frustration över att inte kunna göra sitt jobb för eleverna på bästa sätt påverkar henne när rutiner inte fungerar normalt. Hon träffar sina elever enbart på nätet. Eleverna måste därför ta ett stort eget ansvar för sin utbildning. De sitter isolerade i hemmet och kan inte möta sina kompisar. Dagarna blir långa och ensamma utan social gemenskap. Situationen gymnasieskolan befinner sig i upplevs säkert olika för eleverna men i längden är den inte optimal. Många barn och ungdomars vardag påverkas särskilt negativt speciellt om hemmiljön inte fungerar. I Rädda Barnens enkät framgår det att två av fem barn inte har det stöd de behöver hemma för att klara skolarbetet och må bra. 1 av 10 av dessa barn får inte lunch eller mellanmål. Barn och ungdomar behöver rutiner, stöd i sin utbildning, näringsrik mat, rörelse och social gemenskap för att vara trygga och utvecklas.

Hur relevant är åtgärderna
 i förhållande till det hot vi befinner oss i? En fråga att ställa sig enligt min mening. I dagarna ligger dödssiffran på cirka 10 000 personer. Sverige har cirka 10 miljoner invånare. Med andra ord hamnar dödssiffran på 0,1 procent där människor dött med covid-19. I många fall har de även varit multisjuka. Pandemin är ett hot som tagit människors liv i Sverige och över hela världen. Den äldre generationen ska ha det skydd som krävs och bra rutiner från personal på äldreboenden men vi får inte glömma nästa generation.
 
Vaccinationen har satt igång i Sverige, men med snigelfart. Våra makthavare har valt att börja med de gamla och sjukvårdspersonal vilket är riktigt. Lärare och fritidspersonal är också en viktig grupp att prioritera så fort tillfälle ges. Glädjande är att folkhälsomyndigheten den 21 januari släpper något på restriktionerna för gymnasieskolan. En välkommen åtgärd med tanke på att barn och ungdomar påverkats negativt av nedstängningen. Fjärr- eller distansundervisning kan nu ske upp till maximalt 80 procent och närundervisning skall ske upp till minst 20 procent beroende på det lokala smittläget. Denna rekommendation gäller till 1 april. Förhoppningsvis kanske det blir studentfirande i år. Det får tiden visa.
 
EVA MARKLUND
eBlick
boys-5077861_1920 (2)
jan 28, 2021
Under ett års tid har coronapandemin haft stort utrymme i medias rapporteringar. Varje dag basuneras begreppet covid-19 ut i våra nyhetssändningar. En uppgivenhet och trötthet infinner sig och barnen känner av oro över att vardagslivet inte är sig likt.
eBlick
jan 08, 2021
Ytterligare ett år ligger bakom, ett år som kommer att gå till historien. Det kommer att vara omtalat i historieböckerna som året som förändrade världen.
eBlick
dec 17, 2020
Konspirationsteorier, tolkningar och fantasier avlöser varandra. De flesta av oss har både läst på sociala medier och hört om den ena teorin efter den andra, inte minst i dessa tider.
eBlick
dec 04, 2020
Centerpartiet verkar ha interna problem med sin politiska och framförallt moraliska kompass. Samma vecka som de, mot sina vallöften, gjorde upp med regeringen Löfven om att stödja deras budget för 2021 briserade nya uppgifter om två tunga profiler inom partiet som haft personliga problem med rättvisan.
eBlick
nov 19, 2020
Vi är trötta”, sa den libanesiska affärsmannen och tillade att han tror att alla kommer till en punkt då de är beredda att arbeta för att få fred.
eBlick
nov 02, 2020
Detta år kommer många ljus att tändas i våra kyrkor och bönehus för alla de som lämnat jordelivet detta år. Inte minst som en tragisk följd av coronapandemin.
eBlick
okt 22, 2020
Förskoleplikt från två års ålder. Så står det i ett förslag som elva socialdemokratiska riksdagsledamöter lagt fram. De menar att grunden för livet läggs i grundskolan, och att barn som går i förskolan presterar bättre senare i livet.
eBlick
okt 16, 2020
Det fanns en stor förväntan och spänning i luften inför söndagens partiledardebatt i SVT. Skulle Jonas Sjöstedt göra verklighet av sitt hot om att väcka misstroende mot den sittande statsministern, få med sig de övriga oppositionspartierna och rösta bort Löfven? Det skulle innebära att vi helt plötsligt stod mitt i en regeringskris.
eBlick
okt 08, 2020
Torsdagen den 27 September började nya regler gälla för besök på äldreboenden. Äldreboenden kan nu öppna dörrarna för anhöriga att besöka sina släktingar. I radiosändningar under dagen har röster hörts från gamla människor som äntligen får möta sina nära och kära. Gripen berättar en 92-årig man för Radio Dalarna att han träffat sin son för första gången på flera månader.
eBlick
okt 01, 2020
Larmrapporterna angående coronapandemin duggade tätt i våras. Experter ”profeterade” och sade: "Vi ligger två till fyra veckor efter Italien. Risken finns att vi når en nivå där intensivvårdsplatserna i Region Stockholm och i andra regioner tar slut i mitten av april." sa Joacim Rocklöv, professor i epidemiologi, i SVT:s Agenda i mitten av mars. "Om ett par veckor kan Sverige vara som Italien, det går förfärande fort nu." skrev DN:s chefredaktör på ledarplats och förespråkade att "stänga ned Sverige".
eBlick
sep 24, 2020
I helgen genomfördes en konferens arrangerad av den kristna tankesmedjan Claphaminstitutet tillsammans med den kristna elevorganisationen Ny generation, svenska Apologetiksällskapet och Sollentuna Pingst. Temat var ”Får kristna ungdomar plats i skolan?” Bakgrunden är att varannan kristen elev upplever sig, enligt en färsk undersökning, kränkt för sin kristna tro i skolan. Frågan är högaktuell och har bland annat aktualiserats i en debattartikel i Dagens Nyheter.