Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Året som förändrade allt

Hans Marklund | 08 jan , 2021
Ytterligare ett år ligger bakom, ett år som kommer att gå till historien. Det kommer att vara omtalat i historieböckerna som året som förändrade världen.
iStock-1263897054 (1)Våra efterkommande kommer att prata om det precis som vi pratade om andra världskriget när vi läste historia i skolan. Ingenting kommer att bli som förut. Om vi drömmer om det, råder jag dig att ställas in dig på förändring. Året som gått har förändrat världen.

Donald Trump förlorade valet. Profeterna profeterade om hans valseger, men han förlorade. Trots alla försök att få valet ogiltigförklarat och president Trumps tal om att han blivit bestulen på valsegern förlorade han. Om president Trump skött sina kort bättre och agerat med större excellens hade han troligtvis vunnit valet. Han förlorade inte valet på sin politik. Med USA:s nye president Joe Biden kommer en förändring i både världspolitiken och i Mellanösternpolitiken. Israel och USA är långvariga allierade och deras samarbete är en strategisk tillgång för båda parter. Vissa av Trumps politiska gåvor till Netanyahu kommer troligtvis att överleva maktskiftet. Men Biden kommer förmodligen inte att vara fullt lika tillmötesgående i känsliga frågor om palestinier, israeliska bosättningar och relationerna med Teheran. Han har sagt att han vill gå in i kärnenergiavtalet igen, vilket kan komma att orsaka spänningar i de amerikansk-israeliska relationerna. Biden kommer inte att flytta tillbaka ambassaden till Tel Aviv, men troligtvis återuppta biståndet till palestinierna genom FN. Många hoppas också på att relationerna mellan USA och EU kommer att förbättras i och med presidentbytet. De handelstullar som infördes av Donald Trump på EU:s exportvaror till USA har försvårat handelsrelationerna. Likaså relationerna mellan USA och Kina, där de båda länderna infört extratullar på ett stort antal handelsvaror.

Året har också kännetecknats av coronapandemin som skakat hela världen. Utbrottet i Kina spred sig som en löpeld runt jorden i en första våg som efter en kort paus återkom i en stark andra våg. Hela samhället har tvingats ställa om och i flera länder stängde ner. Detta har påverkat och förändrat allt från det vardagliga sociala livet, arbetsmarknaden, näringslivet och framför allt ekonomin. Pandemin har också på allvar öppnat dörren till den digitala revolutionen. I takt med att företag stänger ner sina kontor jobbar människor hemifrån via nätet. Den digitala revolutionen har kommit för att stanna och vi har bara sett början på den utvecklingen. Många företag kommer att ställa om sin verksamhet också efter pandemin, då de ser en möjlighet att minska sina kostnader och öka effektiviteten. Jag kan se framför mig hur kontorslandskap minskas ner genom att de privata arbetsplatserna flyttas ut till hemmen och kvar blir ett mindre antal arbetsplatser med större konferensrum, digitalt utrustade med ny teknik för både digitala men också fysiska möten.

Det politiska lugnet med större samförstånd som rått under långa perioder av pandemin kommer att få sitt slut. Skuldfrågan kommer att diskuteras. Vem bär skulden för misslyckade strategier och höga dödstal? De ansvariga kommer att jagas fram via utredningar för att ställas till svars. Den politiska samförståndets smekmånad kommer att ta slut. Det är många faktorer som samspelar till förändringens år. Nu hoppas alla på att vaccineringen skall vara den slutliga lösningen. Ändå kommer det inte att vara tillräckligt. Det krävs ett djupare ingrepp i folksjälen. Det skakiga läget i världen har ökat den mentala ohälsan och oron och vi ser ett ökat andligt sökande. Det finns ett stort behov och en ökad efterfrågan efter en djupare tillfredsställelse. Det som på allvar kommer att förändra välden återstår och det finns ett folk som sitter på den lösningen. Ett förändringens år ligger bakom och inget kommer att bli som förut.

HANS MARKLUND
eBlick
boys-5077861_1920 (2)
jan 28, 2021
Under ett års tid har coronapandemin haft stort utrymme i medias rapporteringar. Varje dag basuneras begreppet covid-19 ut i våra nyhetssändningar. En uppgivenhet och trötthet infinner sig och barnen känner av oro över att vardagslivet inte är sig likt.
eBlick
jan 08, 2021
Ytterligare ett år ligger bakom, ett år som kommer att gå till historien. Det kommer att vara omtalat i historieböckerna som året som förändrade världen.
eBlick
dec 17, 2020
Konspirationsteorier, tolkningar och fantasier avlöser varandra. De flesta av oss har både läst på sociala medier och hört om den ena teorin efter den andra, inte minst i dessa tider.
eBlick
dec 04, 2020
Centerpartiet verkar ha interna problem med sin politiska och framförallt moraliska kompass. Samma vecka som de, mot sina vallöften, gjorde upp med regeringen Löfven om att stödja deras budget för 2021 briserade nya uppgifter om två tunga profiler inom partiet som haft personliga problem med rättvisan.
eBlick
nov 19, 2020
Vi är trötta”, sa den libanesiska affärsmannen och tillade att han tror att alla kommer till en punkt då de är beredda att arbeta för att få fred.
eBlick
nov 02, 2020
Detta år kommer många ljus att tändas i våra kyrkor och bönehus för alla de som lämnat jordelivet detta år. Inte minst som en tragisk följd av coronapandemin.
eBlick
okt 22, 2020
Förskoleplikt från två års ålder. Så står det i ett förslag som elva socialdemokratiska riksdagsledamöter lagt fram. De menar att grunden för livet läggs i grundskolan, och att barn som går i förskolan presterar bättre senare i livet.
eBlick
okt 16, 2020
Det fanns en stor förväntan och spänning i luften inför söndagens partiledardebatt i SVT. Skulle Jonas Sjöstedt göra verklighet av sitt hot om att väcka misstroende mot den sittande statsministern, få med sig de övriga oppositionspartierna och rösta bort Löfven? Det skulle innebära att vi helt plötsligt stod mitt i en regeringskris.
eBlick
okt 08, 2020
Torsdagen den 27 September började nya regler gälla för besök på äldreboenden. Äldreboenden kan nu öppna dörrarna för anhöriga att besöka sina släktingar. I radiosändningar under dagen har röster hörts från gamla människor som äntligen får möta sina nära och kära. Gripen berättar en 92-årig man för Radio Dalarna att han träffat sin son för första gången på flera månader.
eBlick
okt 01, 2020
Larmrapporterna angående coronapandemin duggade tätt i våras. Experter ”profeterade” och sade: "Vi ligger två till fyra veckor efter Italien. Risken finns att vi når en nivå där intensivvårdsplatserna i Region Stockholm och i andra regioner tar slut i mitten av april." sa Joacim Rocklöv, professor i epidemiologi, i SVT:s Agenda i mitten av mars. "Om ett par veckor kan Sverige vara som Italien, det går förfärande fort nu." skrev DN:s chefredaktör på ledarplats och förespråkade att "stänga ned Sverige".
eBlick
sep 24, 2020
I helgen genomfördes en konferens arrangerad av den kristna tankesmedjan Claphaminstitutet tillsammans med den kristna elevorganisationen Ny generation, svenska Apologetiksällskapet och Sollentuna Pingst. Temat var ”Får kristna ungdomar plats i skolan?” Bakgrunden är att varannan kristen elev upplever sig, enligt en färsk undersökning, kränkt för sin kristna tro i skolan. Frågan är högaktuell och har bland annat aktualiserats i en debattartikel i Dagens Nyheter.