Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Det finns hopp

Hans Marklund | 17 dec , 2020
Konspirationsteorier, tolkningar och fantasier avlöser varandra. De flesta av oss har både läst på sociala medier och hört om den ena teorin efter den andra, inte minst i dessa tider.
question-mark-1872665_1920Det är inget nytt, de har alltid funnits och vi har stött på dem genom historien. Såsom att Olof Palme aldrig blev skjuten, allt var ett bedrägligt försök att lura oss då han i själva verket var mycket sjuk. Hela den socialdemokratiska partiledningen, inklusive Olof Palmes familj, var helt med på detta. Eller att sanningen om Palmemordet måste först komma fram innan vi kan få väckelse i landet. Eller alla dessa konspirationsteorier om valfusk och bedrägerier som det spekulerats kring angående valet i USA och att president Donald Trump blev lurad på segern.

För att inte tala om alla spekulationer och försök till förklaringar angående coronapandemin och dess ursprung. Det har till exempel spekulerats i att läkemedelsindustrin ligger bakom viruset, att Kina eller Israel planterade det för att i förlängningen tjäna stora pengar på ett vaccin. Ja det är bara några exempel. Nu väntar alla på ett verksamt vaccin. Världen hoppas på att det är lösningen på pandemin. Då sätter spekulationerna igång med ändå större kraft. Konspirationsteorierna avlöser varandra. Man menar att det ligger stora ekonomiska sammanslutningar bakom vaccinet, att det kommande chippet kommer att planteras i människokroppen via injektionen eller att någon annan kontrollmekanism kommer att planteras i mänskligheten via vaccinet.

Allt detta är självklart möjligt.
Bibeln talar om ett kommande kontrollsamhälle och varnar för den tid vi närmar oss. Det är sant. Men Bibeln uppmanar oss också att vara vaksamma. Vi har en tendens att hamna i olika diken. Antingen blir vi helt aningslösa inför den kommande tiden och verkar leva i en slags förträngning av Bibelns framtidsprofetior eller också blir vi experter på att fantisera ihop eller skapa teorier och komma med lösningar inför den kommande framtiden. Det som förvånar mig är att det ofta är kristna och inte så sällan så kallade profeter som ligger bakom alla möjliga och omöjliga konspirationsteorier. Nu behöver vi inte fler konspirationsteorier eller konspiratörer, vi behöver sunda profeter och ett vaket och sunt Guds folk med en nykter andlig klarsynthet.

När Jesus förbereder sina lärjungar på att hans tid på jorden närmade sig sin avslutning talar han bland annat om den kommande sista tiden. Vi kan läsa detta i Nya testamentets evangelieböcker. Där uppmanas vi att inte låta oss förvillas eller vilseledas, vi uppmanas att vara vakande och bedjande. Jesus säger också, ”när ni ser allt detta hända, räta då på er och lyft blicken, ty er befrielse närmar sig”. Jesus talar hoppfullt till folket. Det är mörkt i tiden på många sätt, människor står rådlösa inför det som händer och fruktan griper tag om människors liv. Försäljningen av alkohol ökar, desperationen griper tag om unga och äldre, företagskonkurserna ökar och arbetslösheten växer, konsumtionen av psykofarmaka ökar lavinartat. Vi behöver inte spekulera om framtiden, det räcker att öppna ögonen, så förstår vi var vi befinner oss i tiden.

Vårt uppdrag som kristna är inte att i första hand skapa förvirring genom att spekulera och fantisera, eller konspirera. Vi ska självklart vara vaksamma. Men framförallt borde vi ta vårt kristna uppdrag på ett större allvar i den tid som nu är. ”Och detta evangelium om riket ska predikas i hela världen till ett vittnesbörd för alla folk, och sedan ska slutet komma”. Jesus sa detta i Matteus 24:14 när han undervisade om den kommande tiden.

HANS MARKLUND
Chefredaktör
eBlick
boys-5077861_1920 (2)
jan 28, 2021
Under ett års tid har coronapandemin haft stort utrymme i medias rapporteringar. Varje dag basuneras begreppet covid-19 ut i våra nyhetssändningar. En uppgivenhet och trötthet infinner sig och barnen känner av oro över att vardagslivet inte är sig likt.
eBlick
jan 08, 2021
Ytterligare ett år ligger bakom, ett år som kommer att gå till historien. Det kommer att vara omtalat i historieböckerna som året som förändrade världen.
eBlick
dec 17, 2020
Konspirationsteorier, tolkningar och fantasier avlöser varandra. De flesta av oss har både läst på sociala medier och hört om den ena teorin efter den andra, inte minst i dessa tider.
eBlick
dec 04, 2020
Centerpartiet verkar ha interna problem med sin politiska och framförallt moraliska kompass. Samma vecka som de, mot sina vallöften, gjorde upp med regeringen Löfven om att stödja deras budget för 2021 briserade nya uppgifter om två tunga profiler inom partiet som haft personliga problem med rättvisan.
eBlick
nov 19, 2020
Vi är trötta”, sa den libanesiska affärsmannen och tillade att han tror att alla kommer till en punkt då de är beredda att arbeta för att få fred.
eBlick
nov 02, 2020
Detta år kommer många ljus att tändas i våra kyrkor och bönehus för alla de som lämnat jordelivet detta år. Inte minst som en tragisk följd av coronapandemin.
eBlick
okt 22, 2020
Förskoleplikt från två års ålder. Så står det i ett förslag som elva socialdemokratiska riksdagsledamöter lagt fram. De menar att grunden för livet läggs i grundskolan, och att barn som går i förskolan presterar bättre senare i livet.
eBlick
okt 16, 2020
Det fanns en stor förväntan och spänning i luften inför söndagens partiledardebatt i SVT. Skulle Jonas Sjöstedt göra verklighet av sitt hot om att väcka misstroende mot den sittande statsministern, få med sig de övriga oppositionspartierna och rösta bort Löfven? Det skulle innebära att vi helt plötsligt stod mitt i en regeringskris.
eBlick
okt 08, 2020
Torsdagen den 27 September började nya regler gälla för besök på äldreboenden. Äldreboenden kan nu öppna dörrarna för anhöriga att besöka sina släktingar. I radiosändningar under dagen har röster hörts från gamla människor som äntligen får möta sina nära och kära. Gripen berättar en 92-årig man för Radio Dalarna att han träffat sin son för första gången på flera månader.
eBlick
okt 01, 2020
Larmrapporterna angående coronapandemin duggade tätt i våras. Experter ”profeterade” och sade: "Vi ligger två till fyra veckor efter Italien. Risken finns att vi når en nivå där intensivvårdsplatserna i Region Stockholm och i andra regioner tar slut i mitten av april." sa Joacim Rocklöv, professor i epidemiologi, i SVT:s Agenda i mitten av mars. "Om ett par veckor kan Sverige vara som Italien, det går förfärande fort nu." skrev DN:s chefredaktör på ledarplats och förespråkade att "stänga ned Sverige".
eBlick
sep 24, 2020
I helgen genomfördes en konferens arrangerad av den kristna tankesmedjan Claphaminstitutet tillsammans med den kristna elevorganisationen Ny generation, svenska Apologetiksällskapet och Sollentuna Pingst. Temat var ”Får kristna ungdomar plats i skolan?” Bakgrunden är att varannan kristen elev upplever sig, enligt en färsk undersökning, kränkt för sin kristna tro i skolan. Frågan är högaktuell och har bland annat aktualiserats i en debattartikel i Dagens Nyheter.