Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Centerpartiet saknar moralisk kompass

Robin Olsson | 04 dec , 2020
Centerpartiet verkar ha interna problem med sin politiska och framförallt moraliska kompass. Samma vecka som de, mot sina vallöften, gjorde upp med regeringen Löfven om att stödja deras budget för 2021 briserade nya uppgifter om två tunga profiler inom partiet som haft personliga problem med rättvisan.
ledarewebb

Den som har bra minne minns kanske att grisbonden från Småland, före detta landsbygdsminister Eskil Erlandsson fick avgå. Detta under förödmjukande former då han 2019 anklagades för att ha sexuellt ofredat två moderata kvinnor.

Erlandsson har trots detta åtnjutit ett stort förtroende i sin valkrets, då han kryssade sig in i valet 2018. Hans handlande mot moderatkvinnorna var helt förkastligt. Det finns inga ursäkter. Centerns brott låg i att de från början velat dölja det hela. Erlandsson förstörde nämligen bilden av det toleranta, moderna och högst liberala Centerpartiet som partiledare Annie Lööf och Fredrick Federley velat skapa sedan 2015. Erlandsson symboliserade en kvarleva från det en gång ganska så moralkonservativa Bondeförbundet. Nu har dock rättvisan haft sin gång och Erlandssons namn rentvåtts i rätten.

Förra veckan, två dagar före budgetdebatten, närmare bestämt den 23 november gick Annie Lööf ut i Expressen för att ställa krav på mer lag och ordning i landet. Detta via en insändare där hon skriver följande: “Att polisen rutinmässigt sorterar bort uppgifter om sexualbrott mot barn via nätet och inte agerar mot högprioriterade misstänkta är en skandal. Bristerna i hanteringen är alarmerande och måste åtgärdas. Skärp straffen för gärningsmännen.”
Denna insändare kom som ett brev på posten för Annie Lööfs vapendragare och arkitekten bakom partiets nya image, Fredrick Federley. Han tog den 26/11 en oväntad timeout på obestämd tid från sina politiska uppdrag som andre vice ordförande och partiets Europaparlamentariker. Han skriver på sin Facebook:
“Det skrivs på vissa sajter nu att en person som tidigare stått mig nära är dömd för oerhört allvarliga brott. Det är tyvärr sant. De brott han har begått är rakt igenom fruktansvärda, obeskrivliga och helt oförlåtliga. Vi har nu gått skilda vägar. Jag känner att jag just nu inte kan fokusera på mitt politiska uppdrag. Jag har fallit i bitar och behöver samla ihop mig själv, läka och hämta styrka. Mitt fokus nu kommer ligga på att återhämta mig, koppla bort politiken för att kunna komma tillbaka hel och med nya krafter längre fram”.

Federley har enligt Stoppa Pressarna varit sambo med en man som gjort sig skyldig till flera fruktansvärda brott. Det rör sig bland annat om 22 våldtäkter mot barn och grovt barnpornografibrott vid 38 tillfällen. Källan hävdar även att Federley umgås med ytterligare en pedofildömd individ som just nu avtjänar ett fängelsestraff.
Dessa fruktansvärda brott som Federleys sambo gjort sig skyldig till måste beivras med lagens fulla kraft och den kultur där dessa brott frodas måste bekämpas och motarbetas av alla i samhället. Våra barn är vår framtid och de ska skyddas från pedofilernas övergrepp och deras indoktrinering.

Frågan är om Federley får fortsätta på sina uppdrag, vilket han själv antyder. Många centerpartister tycker nog han är oskyldig, då det rör sig om en närstående, och inte honom själv. Utan tvekan har han visat en klar brist på omdöme. När samme Federley uppdagades med oegentligheter i samband med en resa i februari 2010 skyllde han i Aftonbladet detta på sitt andra jag “Ursula” och fick på så vis stå kvar som förstanamn i EU-valet. “Nu var det Ursula som åkte dit. Det är min dragpersonlighet”, förklarade han.
Vi får hoppas att Annie Lööf helgar sin insändare i Expressen mer än hon gjort löftet att aldrig stödja en socialdemokratisk regering. I konsekvensens namn borde Federleys dagar som politiker och lagstiftare vara räknade, med tanke på Eskil Erlandssons öde.
ROBIN OLSSON

eBlick
boys-5077861_1920 (2)
jan 28, 2021
Under ett års tid har coronapandemin haft stort utrymme i medias rapporteringar. Varje dag basuneras begreppet covid-19 ut i våra nyhetssändningar. En uppgivenhet och trötthet infinner sig och barnen känner av oro över att vardagslivet inte är sig likt.
eBlick
jan 08, 2021
Ytterligare ett år ligger bakom, ett år som kommer att gå till historien. Det kommer att vara omtalat i historieböckerna som året som förändrade världen.
eBlick
dec 17, 2020
Konspirationsteorier, tolkningar och fantasier avlöser varandra. De flesta av oss har både läst på sociala medier och hört om den ena teorin efter den andra, inte minst i dessa tider.
eBlick
dec 04, 2020
Centerpartiet verkar ha interna problem med sin politiska och framförallt moraliska kompass. Samma vecka som de, mot sina vallöften, gjorde upp med regeringen Löfven om att stödja deras budget för 2021 briserade nya uppgifter om två tunga profiler inom partiet som haft personliga problem med rättvisan.
eBlick
nov 19, 2020
Vi är trötta”, sa den libanesiska affärsmannen och tillade att han tror att alla kommer till en punkt då de är beredda att arbeta för att få fred.
eBlick
nov 02, 2020
Detta år kommer många ljus att tändas i våra kyrkor och bönehus för alla de som lämnat jordelivet detta år. Inte minst som en tragisk följd av coronapandemin.
eBlick
okt 22, 2020
Förskoleplikt från två års ålder. Så står det i ett förslag som elva socialdemokratiska riksdagsledamöter lagt fram. De menar att grunden för livet läggs i grundskolan, och att barn som går i förskolan presterar bättre senare i livet.
eBlick
okt 16, 2020
Det fanns en stor förväntan och spänning i luften inför söndagens partiledardebatt i SVT. Skulle Jonas Sjöstedt göra verklighet av sitt hot om att väcka misstroende mot den sittande statsministern, få med sig de övriga oppositionspartierna och rösta bort Löfven? Det skulle innebära att vi helt plötsligt stod mitt i en regeringskris.
eBlick
okt 08, 2020
Torsdagen den 27 September började nya regler gälla för besök på äldreboenden. Äldreboenden kan nu öppna dörrarna för anhöriga att besöka sina släktingar. I radiosändningar under dagen har röster hörts från gamla människor som äntligen får möta sina nära och kära. Gripen berättar en 92-årig man för Radio Dalarna att han träffat sin son för första gången på flera månader.
eBlick
okt 01, 2020
Larmrapporterna angående coronapandemin duggade tätt i våras. Experter ”profeterade” och sade: "Vi ligger två till fyra veckor efter Italien. Risken finns att vi når en nivå där intensivvårdsplatserna i Region Stockholm och i andra regioner tar slut i mitten av april." sa Joacim Rocklöv, professor i epidemiologi, i SVT:s Agenda i mitten av mars. "Om ett par veckor kan Sverige vara som Italien, det går förfärande fort nu." skrev DN:s chefredaktör på ledarplats och förespråkade att "stänga ned Sverige".
eBlick
sep 24, 2020
I helgen genomfördes en konferens arrangerad av den kristna tankesmedjan Claphaminstitutet tillsammans med den kristna elevorganisationen Ny generation, svenska Apologetiksällskapet och Sollentuna Pingst. Temat var ”Får kristna ungdomar plats i skolan?” Bakgrunden är att varannan kristen elev upplever sig, enligt en färsk undersökning, kränkt för sin kristna tro i skolan. Frågan är högaktuell och har bland annat aktualiserats i en debattartikel i Dagens Nyheter.