Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

”Vi är trötta nu”

Hans Marklund | 19 nov , 2020
Vi är trötta”, sa den libanesiska affärsmannen och tillade att han tror att alla kommer till en punkt då de är beredda att arbeta för att få fred.
man-513529 (1)
Han betonade också att när viktiga frågor med Israel är lösta, skulle en normalisering vara bra och tillade att han respekterade den senaste tidens normaliseringsavtal som har upprättats mellan Israel och arabnationer. ”Vi måste se till att lösa de frågor som är nödvändiga för att få freden att gå framåt. Jag tror att en stor del av det libanesiska samhället skulle välkomna en normalisering,” fortsatte han.

Den libanesiske affärsmannens uppfattning om att eftersträva fred med Israel går i linje med ett uttalande från Libanons president Michel Aouns dotter. I oktober sa Roukoz i Al-Jadeeds tv-kanal att hon skulle ”inte ha något emot” om Libanon slöt fred med Israel så länge gränstvister och palestinska flyktingfrågor först kan lösas. ”Jag försvarar mitt land Libanons intressen först. Men är vi tvungna att förbli i ett krigstillstånd?” sa hon och tillade: ”Idag måste vi också fråga oss vem som är offret? Det är det libanesiska folket.” ”Vi är trötta nu, det går snart inte längre”, hörde jag någon säga i mediebruset angående coronapandemin. Den andra vågen sprider sig med full kraft över världen, så också i Sverige där region efter region utfärdar nya stramare restriktioner. Det pratas om strängare åtgärder över jul och nyår, inga jul- och nyårsresor, fira jul hemma utan släkt och vänner, jul med barn och barnbarn får vänta. Någon föreslog rakt av att Sverige ska ställa in julfirandet i år. Många svenskar är redan på gränsen till social utmattning på grund av isolering. Vi är trötta nu.

Kommunpolitiker samt riksdags- och regeringsledamöter: Det är hög tid att tänka bredare! I stället för att ställa in måste vi ställa om. Det är makthavarnas ansvar att skapa coronasäkra miljöer i form av butiker, caféer, restauranger och utemiljöer i stadskärnor där människor kan mötas, känna sig säkra och trygga. Det kan inte vara omöjligt, använd er kreativitet och skaparförmåga. ”Vi är trötta nu”, sa den vane kyrkobesökaren. Kyrkan är stängd, nedsläckt och igenbommad. Vi uppmanas att gå in på nätet och titta på den sedan länge inspelade gudstjänsten. Vi kunde väl åtminstone få en gudstjänst på nätet som direktsänds och känns aktuell. Kyrkoledare och andra ansvariga i kristenheten: Vi måste inte stänga ner och ställa in. Vi behöver inte göra kyrkans budskap inaktuellt genom förprogrammerade digitala sändningar. Det går att sända live med ett aktuellt budskap. En del kyrkor gör det och fler kan följa efter. Också vi behöver använda vår kreativitet och idérikedom. Om vi vill kan vi skapa coronasäkra miljöer.

”Vi är trötta nu”, sa den libanesiske affärsmannen. ”Vi har problem mellan oss och israelerna och vi måste lösa dem. I slutändan måste vi ha fred. Jag vill att mina barn ska leva i fred. Jag vill inte att mina barn ska leva i krig.” ”Vi är trötta nu”, säger svensken. Vi måste få möta andra och varandra, fira jul och nyår. Låt oss tillsammans ta ansvar för att skapa coronasäkra miljöer. Det är troligtvis inte sista gången vårt samhälle ställs inför annorlunda utmaningar.

​HANS MARKLUND
eBlick
boys-5077861_1920 (2)
jan 28, 2021
Under ett års tid har coronapandemin haft stort utrymme i medias rapporteringar. Varje dag basuneras begreppet covid-19 ut i våra nyhetssändningar. En uppgivenhet och trötthet infinner sig och barnen känner av oro över att vardagslivet inte är sig likt.
eBlick
jan 08, 2021
Ytterligare ett år ligger bakom, ett år som kommer att gå till historien. Det kommer att vara omtalat i historieböckerna som året som förändrade världen.
eBlick
dec 17, 2020
Konspirationsteorier, tolkningar och fantasier avlöser varandra. De flesta av oss har både läst på sociala medier och hört om den ena teorin efter den andra, inte minst i dessa tider.
eBlick
dec 04, 2020
Centerpartiet verkar ha interna problem med sin politiska och framförallt moraliska kompass. Samma vecka som de, mot sina vallöften, gjorde upp med regeringen Löfven om att stödja deras budget för 2021 briserade nya uppgifter om två tunga profiler inom partiet som haft personliga problem med rättvisan.
eBlick
nov 19, 2020
Vi är trötta”, sa den libanesiska affärsmannen och tillade att han tror att alla kommer till en punkt då de är beredda att arbeta för att få fred.
eBlick
nov 02, 2020
Detta år kommer många ljus att tändas i våra kyrkor och bönehus för alla de som lämnat jordelivet detta år. Inte minst som en tragisk följd av coronapandemin.
eBlick
okt 22, 2020
Förskoleplikt från två års ålder. Så står det i ett förslag som elva socialdemokratiska riksdagsledamöter lagt fram. De menar att grunden för livet läggs i grundskolan, och att barn som går i förskolan presterar bättre senare i livet.
eBlick
okt 16, 2020
Det fanns en stor förväntan och spänning i luften inför söndagens partiledardebatt i SVT. Skulle Jonas Sjöstedt göra verklighet av sitt hot om att väcka misstroende mot den sittande statsministern, få med sig de övriga oppositionspartierna och rösta bort Löfven? Det skulle innebära att vi helt plötsligt stod mitt i en regeringskris.
eBlick
okt 08, 2020
Torsdagen den 27 September började nya regler gälla för besök på äldreboenden. Äldreboenden kan nu öppna dörrarna för anhöriga att besöka sina släktingar. I radiosändningar under dagen har röster hörts från gamla människor som äntligen får möta sina nära och kära. Gripen berättar en 92-årig man för Radio Dalarna att han träffat sin son för första gången på flera månader.
eBlick
okt 01, 2020
Larmrapporterna angående coronapandemin duggade tätt i våras. Experter ”profeterade” och sade: "Vi ligger två till fyra veckor efter Italien. Risken finns att vi når en nivå där intensivvårdsplatserna i Region Stockholm och i andra regioner tar slut i mitten av april." sa Joacim Rocklöv, professor i epidemiologi, i SVT:s Agenda i mitten av mars. "Om ett par veckor kan Sverige vara som Italien, det går förfärande fort nu." skrev DN:s chefredaktör på ledarplats och förespråkade att "stänga ned Sverige".
eBlick
sep 24, 2020
I helgen genomfördes en konferens arrangerad av den kristna tankesmedjan Claphaminstitutet tillsammans med den kristna elevorganisationen Ny generation, svenska Apologetiksällskapet och Sollentuna Pingst. Temat var ”Får kristna ungdomar plats i skolan?” Bakgrunden är att varannan kristen elev upplever sig, enligt en färsk undersökning, kränkt för sin kristna tro i skolan. Frågan är högaktuell och har bland annat aktualiserats i en debattartikel i Dagens Nyheter.