.png?sfvrsn=0)
Han betonade också att när viktiga frågor med Israel är lösta, skulle en normalisering vara bra och tillade att han respekterade den senaste tidens normaliseringsavtal som har upprättats mellan Israel och arabnationer. ”Vi måste se till att lösa de frågor som är nödvändiga för att få freden att gå framåt. Jag tror att en stor del av det libanesiska samhället skulle välkomna en normalisering,” fortsatte han.
Den libanesiske affärsmannens uppfattning om att eftersträva fred med Israel går i linje med ett uttalande från Libanons president Michel Aouns dotter. I oktober sa Roukoz i Al-Jadeeds tv-kanal att hon skulle ”inte ha något emot” om Libanon slöt fred med Israel så länge gränstvister och palestinska flyktingfrågor först kan lösas. ”Jag försvarar mitt land Libanons intressen först. Men är vi tvungna att förbli i ett krigstillstånd?” sa hon och tillade: ”Idag måste vi också fråga oss vem som är offret? Det är det libanesiska folket.” ”Vi är trötta nu, det går snart inte längre”, hörde jag någon säga i mediebruset angående coronapandemin. Den andra vågen sprider sig med full kraft över världen, så också i Sverige där region efter region utfärdar nya stramare restriktioner. Det pratas om strängare åtgärder över jul och nyår, inga jul- och nyårsresor, fira jul hemma utan släkt och vänner, jul med barn och barnbarn får vänta. Någon föreslog rakt av att Sverige ska ställa in julfirandet i år. Många svenskar är redan på gränsen till social utmattning på grund av isolering. Vi är trötta nu.
Kommunpolitiker samt riksdags- och regeringsledamöter: Det är hög tid att tänka bredare! I stället för att ställa in måste vi ställa om. Det är makthavarnas ansvar att skapa coronasäkra miljöer i form av butiker, caféer, restauranger och utemiljöer i stadskärnor där människor kan mötas, känna sig säkra och trygga. Det kan inte vara omöjligt, använd er kreativitet och skaparförmåga. ”Vi är trötta nu”, sa den vane kyrkobesökaren. Kyrkan är stängd, nedsläckt och igenbommad. Vi uppmanas att gå in på nätet och titta på den sedan länge inspelade gudstjänsten. Vi kunde väl åtminstone få en gudstjänst på nätet som direktsänds och känns aktuell. Kyrkoledare och andra ansvariga i kristenheten: Vi måste inte stänga ner och ställa in. Vi behöver inte göra kyrkans budskap inaktuellt genom förprogrammerade digitala sändningar. Det går att sända live med ett aktuellt budskap. En del kyrkor gör det och fler kan följa efter. Också vi behöver använda vår kreativitet och idérikedom. Om vi vill kan vi skapa coronasäkra miljöer.
”Vi är trötta nu”, sa den libanesiske affärsmannen. ”Vi har problem mellan oss och israelerna och vi måste lösa dem. I slutändan måste vi ha fred. Jag vill att mina barn ska leva i fred. Jag vill inte att mina barn ska leva i krig.” ”Vi är trötta nu”, säger svensken. Vi måste få möta andra och varandra, fira jul och nyår. Låt oss tillsammans ta ansvar för att skapa coronasäkra miljöer. Det är troligtvis inte sista gången vårt samhälle ställs inför annorlunda utmaningar.
HANS MARKLUND