Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Viktigt att hedra våra förfäder

Robin Olsson | 02 nov , 2020
Detta år kommer många ljus att tändas i våra kyrkor och bönehus för alla de som lämnat jordelivet detta år. Inte minst som en tragisk följd av coronapandemin.
ledare44
Detta år har det varit strikta restriktioner på hur många nära och kära som fått följa med de sina till den sista vilan och ta avsked vid begravningar. Folkhälsomyndighetens riktlinjer om maximalt 50 personer har varit allenarådande.

Även före coronapandemins tid såg vi en tragisk trend. Detta att många avlidna inte längre hedras med begravningsceremoni och en fysisk grav. I Dalarna och i storstäderna är det enligt färsk statistik hela tio procent av alla begravningar som sker utan ceremoni av något slag. Detta blir tragiskt nog vanligare och vanligare. Det kallas för “direkt begravning”, när liket går direkt till krematoriet och sedan sprids för vinden eller nedsänks utan ceremoni eller gravsten. Frågan är vart vårt samhälle är på väg om vi inte vill hedra våra avlidna med vare sig ett sista farväl eller en fysisk grav att sörja vid?

Kostnaderna för en jordbegravning avskräcker tyvärr en del, men förhoppningsvis kommer vi i ett land som Sverige även i framtiden hedra våra nära och kära med både jordbegravning och gravvård så att vi får en plats att hedra deras minne. Skulle den ekonomiska biten vara en avgörande fråga bör detta ses över av begravningsväsendet. Förslag bör tas fram om hur vi kan göra gravvårdar och begravningar billigare. I yttersta fall borde allmänna arvsfonden, dit alla arv samlas som inte har någon bröstarvinge eller testamente, kunna användas på ett förtjänstfullt sätt.

En av de sånger som starkast förknippas med Alla helgons dag i våra kyrkor är Britt G Hallqvist psalm från 1976 “De skall gå till den heliga staden, de skall samlas i himlen en gång”. I den fjärde versen skaldar hon: “De skall möta den levande Herren, de skall se honom sådan han är”. Detta budskap står i klar kontrast till dagens postmoderna ockulta dödsfest, Halloween, där vi ska skrämmas att handla så mycket som möjligt.

Tyvärr har Alla helgons dag kidnappats av handeln. Halloween är en modern företeelse som ges allt större utrymme i media och i marknadsföring från svenska handlare som gärna tjänar några extra slantar på pumpor, spöken och gastar.

Nordiska museet
skriver på sin hemsida att “I vårt land har vi vant oss vid att barn i olika åldrar maskerar sig som döda, eller till och med Döden själv”. Alla helgons dag ska inte vara en dödens eller handelns högtid, utan en eftertankens och hoppets dag. Hoppas att många tar tillfället i akt och går i kyrkan för att besinna att det är sant vad som står i Britt G Hallqvists vackra psalm: “De skall möta de trofasta vänner som de miste på jorden en gång”.

Detta är en fin tradition att gå till kyrkan, minnas våra nära och betänka evighetens hopp. Detta coronans år är detta viktigare än på många år. 

R​OBIN OLSSON
eBlick
boys-5077861_1920 (2)
jan 28, 2021
Under ett års tid har coronapandemin haft stort utrymme i medias rapporteringar. Varje dag basuneras begreppet covid-19 ut i våra nyhetssändningar. En uppgivenhet och trötthet infinner sig och barnen känner av oro över att vardagslivet inte är sig likt.
eBlick
jan 08, 2021
Ytterligare ett år ligger bakom, ett år som kommer att gå till historien. Det kommer att vara omtalat i historieböckerna som året som förändrade världen.
eBlick
dec 17, 2020
Konspirationsteorier, tolkningar och fantasier avlöser varandra. De flesta av oss har både läst på sociala medier och hört om den ena teorin efter den andra, inte minst i dessa tider.
eBlick
dec 04, 2020
Centerpartiet verkar ha interna problem med sin politiska och framförallt moraliska kompass. Samma vecka som de, mot sina vallöften, gjorde upp med regeringen Löfven om att stödja deras budget för 2021 briserade nya uppgifter om två tunga profiler inom partiet som haft personliga problem med rättvisan.
eBlick
nov 19, 2020
Vi är trötta”, sa den libanesiska affärsmannen och tillade att han tror att alla kommer till en punkt då de är beredda att arbeta för att få fred.
eBlick
nov 02, 2020
Detta år kommer många ljus att tändas i våra kyrkor och bönehus för alla de som lämnat jordelivet detta år. Inte minst som en tragisk följd av coronapandemin.
eBlick
okt 22, 2020
Förskoleplikt från två års ålder. Så står det i ett förslag som elva socialdemokratiska riksdagsledamöter lagt fram. De menar att grunden för livet läggs i grundskolan, och att barn som går i förskolan presterar bättre senare i livet.
eBlick
okt 16, 2020
Det fanns en stor förväntan och spänning i luften inför söndagens partiledardebatt i SVT. Skulle Jonas Sjöstedt göra verklighet av sitt hot om att väcka misstroende mot den sittande statsministern, få med sig de övriga oppositionspartierna och rösta bort Löfven? Det skulle innebära att vi helt plötsligt stod mitt i en regeringskris.
eBlick
okt 08, 2020
Torsdagen den 27 September började nya regler gälla för besök på äldreboenden. Äldreboenden kan nu öppna dörrarna för anhöriga att besöka sina släktingar. I radiosändningar under dagen har röster hörts från gamla människor som äntligen får möta sina nära och kära. Gripen berättar en 92-årig man för Radio Dalarna att han träffat sin son för första gången på flera månader.
eBlick
okt 01, 2020
Larmrapporterna angående coronapandemin duggade tätt i våras. Experter ”profeterade” och sade: "Vi ligger två till fyra veckor efter Italien. Risken finns att vi når en nivå där intensivvårdsplatserna i Region Stockholm och i andra regioner tar slut i mitten av april." sa Joacim Rocklöv, professor i epidemiologi, i SVT:s Agenda i mitten av mars. "Om ett par veckor kan Sverige vara som Italien, det går förfärande fort nu." skrev DN:s chefredaktör på ledarplats och förespråkade att "stänga ned Sverige".
eBlick
sep 24, 2020
I helgen genomfördes en konferens arrangerad av den kristna tankesmedjan Claphaminstitutet tillsammans med den kristna elevorganisationen Ny generation, svenska Apologetiksällskapet och Sollentuna Pingst. Temat var ”Får kristna ungdomar plats i skolan?” Bakgrunden är att varannan kristen elev upplever sig, enligt en färsk undersökning, kränkt för sin kristna tro i skolan. Frågan är högaktuell och har bland annat aktualiserats i en debattartikel i Dagens Nyheter.