Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Valfrihet går före tvång

Hans Marklund | 22 okt , 2020
Förskoleplikt från två års ålder. Så står det i ett förslag som elva socialdemokratiska riksdagsledamöter lagt fram. De menar att grunden för livet läggs i grundskolan, och att barn som går i förskolan presterar bättre senare i livet.
ledare43

De skriver i en motion till riksdagen: ”Det bör övervägas om inte alla barn ska ha lika rätt till förskola oavsett vårdnadshavarnas ställning på arbetsmarknaden. För många barn är förskolan också den plats där man faktiskt möter andra människor, eller där man kommer ifrån destruktiva familjeförhållanden. Förskolepersonalen kan vara dem som ser och slår larm när barn riskerar att fara illa.”

De föreslår även att förskolan ska bli avgiftsfri. Förutom att alla barn skulle få samma möjligheter ska förslaget också bidra till ett mer jämställt samhälle, menar de.
På sociala medier har det höjts kritiska röster. Vissa menar att obligatorisk förskola från två års ålder bara skulle leda till större belastning på en redan pressad förskola. Andra menar att man i och med förslaget tar ifrån föräldrarna rätten att bestämma vad som är bäst för ens egna barn.
En som är kritisk till förslaget är mamman Madeleine Lidman, grundare av Hemmaföräldrars nätverk, som redan i november förra året startade en namninsamling när det höjdes röster om att införa obligatorisk förskola från tre års ålder. I våras hade 5 000 personer skrivit under. Nu, i och med den nya motionen, har hon fått in cirka 15 000 underskrifter.
– Det här fick föräldrar att koka över. Många är förtvivlade och upprörda, en del är gråtfärdiga. Det är inte populärt det här förslaget, man missar allt vad små barn behöver, säger hon.

Förslaget om obligatorisk förskola från två års ålder är inget annat än en katastrof, sett ur flera perspektiv. Det skulle innebära att föräldrar exempelvis inte kan ha barnen hemma för en mysig dag, eller åka på semester, i och med att det blir skolplikt. Dessutom fungerar barn olika, för de barn som har funktionsnedsättningar av olika slag kan det vara förödande att sätta dem på förskolan för tidigt. Det kommer att göra det svårare för föräldrar att anpassa sig efter sina unika barn. Så blir det inte om man tar ifrån föräldrar möjligheten att välja.
Det är också ett underkännande av föräldrars rättighet och integritet. Varje förälder måste äga rättigheten att avgöra när, var och hur deras barn skall börja förskolan.
De som kommit med förslaget menar att detta skall ge alla barn samma möjligheter till start i livet. De menar att de som är kritiska till förslaget har tolkat förslaget felaktigt och säger:
– För oss handlade det inte om att göra förskolan obligatorisk för alla tvååringar. Grunden till motionen är att vi vill nå de här barnen som inte går i förskolan.  Förskolan är bra för språkutvecklingen och gör att barnen kommer i kontakt med en annan miljö och andra vuxna. Vi måste fokusera på hur vi ökar jämlikheten redan i förskoleålder.
Nu är det inte så att alla barn med dåligt ordförråd har varit hemma med mamma eller pappa. De flesta har gått på förskolan som ska göra underverk för språkutvecklingen. Att den inte alltid gör det är ganska lätt att förstå. Trots att politiker länge talat om att åtminstone hälften av personalen ska vara förskollärare saknar strax under 40 procent någon utbildning alls. Kompetensnivån är särskilt låg på förskolorna i invandrartäta områden, i hela Sverige. Där är ofta en stor andel av de anställda själva invandrare med otillräcklig svenska.

Obligatorisk förskola från två år kan inte ses som något annat än ett utslag för sossarnas smygande socialisering av hela vårt samhälle.  När det gäller förskolan måste det viktigaste ändå vara att skapa en trygghet där föräldrarna är säkra på att förskolan är det bästa för barnens utveckling, genom kompetenshöjning av personal, kvalitetshöjning av miljön för barnen och valfriheten för varje förälder att själva avgöra när barnen ska börja förskolan.

H​ANS MARKLUND

eBlick
boys-5077861_1920 (2)
jan 28, 2021
Under ett års tid har coronapandemin haft stort utrymme i medias rapporteringar. Varje dag basuneras begreppet covid-19 ut i våra nyhetssändningar. En uppgivenhet och trötthet infinner sig och barnen känner av oro över att vardagslivet inte är sig likt.
eBlick
jan 08, 2021
Ytterligare ett år ligger bakom, ett år som kommer att gå till historien. Det kommer att vara omtalat i historieböckerna som året som förändrade världen.
eBlick
dec 17, 2020
Konspirationsteorier, tolkningar och fantasier avlöser varandra. De flesta av oss har både läst på sociala medier och hört om den ena teorin efter den andra, inte minst i dessa tider.
eBlick
dec 04, 2020
Centerpartiet verkar ha interna problem med sin politiska och framförallt moraliska kompass. Samma vecka som de, mot sina vallöften, gjorde upp med regeringen Löfven om att stödja deras budget för 2021 briserade nya uppgifter om två tunga profiler inom partiet som haft personliga problem med rättvisan.
eBlick
nov 19, 2020
Vi är trötta”, sa den libanesiska affärsmannen och tillade att han tror att alla kommer till en punkt då de är beredda att arbeta för att få fred.
eBlick
nov 02, 2020
Detta år kommer många ljus att tändas i våra kyrkor och bönehus för alla de som lämnat jordelivet detta år. Inte minst som en tragisk följd av coronapandemin.
eBlick
okt 22, 2020
Förskoleplikt från två års ålder. Så står det i ett förslag som elva socialdemokratiska riksdagsledamöter lagt fram. De menar att grunden för livet läggs i grundskolan, och att barn som går i förskolan presterar bättre senare i livet.
eBlick
okt 16, 2020
Det fanns en stor förväntan och spänning i luften inför söndagens partiledardebatt i SVT. Skulle Jonas Sjöstedt göra verklighet av sitt hot om att väcka misstroende mot den sittande statsministern, få med sig de övriga oppositionspartierna och rösta bort Löfven? Det skulle innebära att vi helt plötsligt stod mitt i en regeringskris.
eBlick
okt 08, 2020
Torsdagen den 27 September började nya regler gälla för besök på äldreboenden. Äldreboenden kan nu öppna dörrarna för anhöriga att besöka sina släktingar. I radiosändningar under dagen har röster hörts från gamla människor som äntligen får möta sina nära och kära. Gripen berättar en 92-årig man för Radio Dalarna att han träffat sin son för första gången på flera månader.
eBlick
okt 01, 2020
Larmrapporterna angående coronapandemin duggade tätt i våras. Experter ”profeterade” och sade: "Vi ligger två till fyra veckor efter Italien. Risken finns att vi når en nivå där intensivvårdsplatserna i Region Stockholm och i andra regioner tar slut i mitten av april." sa Joacim Rocklöv, professor i epidemiologi, i SVT:s Agenda i mitten av mars. "Om ett par veckor kan Sverige vara som Italien, det går förfärande fort nu." skrev DN:s chefredaktör på ledarplats och förespråkade att "stänga ned Sverige".
eBlick
sep 24, 2020
I helgen genomfördes en konferens arrangerad av den kristna tankesmedjan Claphaminstitutet tillsammans med den kristna elevorganisationen Ny generation, svenska Apologetiksällskapet och Sollentuna Pingst. Temat var ”Får kristna ungdomar plats i skolan?” Bakgrunden är att varannan kristen elev upplever sig, enligt en färsk undersökning, kränkt för sin kristna tro i skolan. Frågan är högaktuell och har bland annat aktualiserats i en debattartikel i Dagens Nyheter.