Partiledardebatter i Sverige kan vara ganska svala tillställningar, men söndagens partiledardebatt i SVT var het. Vänsterledaren Jonas Sjöstedt hade redan tidigare i veckan krävt ett svar från statsministern angående Las-utredningen. Inget svar kom och han förlängde sin tidsfrist till söndagens debatt. Under debatten hotade Jonas Sjöstedt på nytt med att sänka regeringen om inte Stefan Löfven skrotar den stora Las-utredningen, som i princip är skälet till att Socialdemokraterna sitter kvar vid regeringsmakten. Antingen slänger Stefan Löfven utredningen i papperskorgen och sitter kvar med hjälp av V eller också genomför Löfven utredningsförslaget, då skulle både Löfven och regeringen röstas bort.
Löfven däremot, klargjorde att S inte kommer att acceptera utredningens centrala förslag om att slopa ogiltighetsförklaringar av uppsägningar, de vill vänta och se.
Det ville däremot inte Kristdemokraternas Ebba Busch, som hade med sig en lista på namn som är beredda att fälla regeringen. Moderaternas Ulf Kristersson håller, precis som Jonas Sjöstedt, tummarna för att arbetsmarknadens parter reder ut frågan på egen hand.
De övriga partiledarna försvann sakta bort i en dimma under debatten och det visar också opinionsmätningen som gjordes direkt efter debatten. De hamnade alla på den nedre halvan i mätningen, tillsammans med Stefan Löfven som hade en tuff kväll.
Hotet om regeringskris svalnade av under debatten. Sjöstedt slog inte lika entusiastiskt på stridstrumman som tidigare under veckan. Han lovade att ge Löfven mer tid.
Debatten svängde sedan över och den tuffaste duellen stod i stället mellan Löfven och Kristersson om gängkriminaliteten. Sverige står inför flera stora utmaningar, såsom klimathotet, koncentrationen av tillväxt på färre orter, en skola och ett försvar som inte håller måttet men det mest akuta är brottsligheten.
Enligt Brottsförebyggande Rådets årliga nationella trygghetsundersökning, som kom i veckan, oroar sig svenskarna mer än någonsin för kriminaliteten. En tredjedel av de tillfrågade uppger att de numera drar sig för att gå ut på kvällen. Kanske inte helt överraskande med tanke på utvecklingen de senaste åren i Sverige.
Stefan Löfven verkar ta skjutningarna och sprängningarna på mer allvar nu än för ett år sedan, medan Moderaterna redan tidigare tagit frågan på större allvar och verkar ha fler konkreta förslag på lösningar än regeringen.
Regeringen har nu suttit vid makten i sex år. Ändå har mycket lite hänt, särskilt vad gäller att ”knäcka gängen” som Löfven brukar uttrycka det. Gängen har i själva verket vuxit sig starkare samtidigt som poliserna är fortfarande för få och fängelserna är överfulla. Assistansbedrägerierna och välfärdsfusket fortsätter oförtrutet. Migrationspolitiken blockeras av Miljöpartiet. Arbetslösheten är den fjärde högsta inom EU. Vi har en skola och ett försvar som saknar resurser och en sjukvård som går på knäna.
Är det inte märkligt? Inget av detta är regeringens fel, enligt statsministern. Polisbristen? Den har Alliansen orsakat. Den ohållbara migrationspolitiken är Moderaternas fel. När tänker statsminister Stefan Löfven ta ansvar för sin politik?
Ett nationellt ledarskap med en framtidsvision för Sverige efterlyses. Ett nytt politiskt ledarskap som agerar med större kraft och tydlighet och pekar ut en väg genom de svåra krispunkterna och utmaningarna vi lever med som nation. Vi behöver en tydlig framtidsvision, som ger det svenska folket nytt mod, hopp och framtidstro. Var finns det ledarskap som förmår hitta lösningarna och genomföra dem? Sverige behöver en handlingskraftig regering.
HANS MARKLUND