Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Tänk om Anders Tegnell hade rätt

Hans Marklund | 01 okt , 2020
Larmrapporterna angående coronapandemin duggade tätt i våras. Experter ”profeterade” och sade: "Vi ligger två till fyra veckor efter Italien. Risken finns att vi når en nivå där intensivvårdsplatserna i Region Stockholm och i andra regioner tar slut i mitten av april." sa Joacim Rocklöv, professor i epidemiologi, i SVT:s Agenda i mitten av mars. "Om ett par veckor kan Sverige vara som Italien, det går förfärande fort nu." skrev DN:s chefredaktör på ledarplats och förespråkade att "stänga ned Sverige".
Anders_Tegnell_webb

I Storbritanien publicerades samtidigt en rapport som varnade för 250 000 döda. Neil Ferguson, av brittisk press kallad professor Lockdown, förutspådde upp till 500 000.
I Italien hann krematorierna inte med och SVT sände bilder på bästa sändningstid av dödskampen inifrån intensivvårdsavdelningarna.

När man nu i efterhand läser vad tidningarna skrev, känns det som en annan värld.
Vi blev ett land av väldigt rädda människor och ytterligare en dimension av pandemin spreds med full kraft och grep tag om det svenska folket - pandemifruktan.
Men vi lyssnade på våra ledare och gjorde som vi blev tillsagda, och vi känner tacksamhet att Sverige inte blev ett nytt Italien.

I stället genomförde vårt land en historisk civil mobilisering. Sjukvården ställde om, företag ändrade produktion till skyddsutrustning och stora folkrörelser organiserade stöd till äldre människor i riskgrupp.
Mitt i mörkret skapades en "vi-känsla" av engagemang och initiativkraft: Enskilda personer och föreningar erbjöd hjälp till gamla, facebookgrupper startades för att erbjuda gemenskap, insamlingar gjordes till de som saknade resurser, initiativ togs för att uppmuntra vårdpersonal, högskolestudenter erbjöd digital läxhjälp till gymnasister, folk började handla ”take away” för att stödja sina lokala restauranger, Rödakorsavdelningar började tillverka skyddsvisir till sjukvården, tillverkning av handsprit sattes igång i ett antal kemilabb på högskolor,  ja det finns mycket mer att nämna.

Många sneglar nu på Sverige. Anders Tegnell var nog inte så fel ute trots allt. När Joacim Rocklöv stod i SVT och sa att intensivvårdsplatserna skulle ta slut, var det ingenting han visste. I efterhand har han uttryckt ånger för att han kanske skrämde människor i onödan. Det gjorde han säkert. Men kanske varningstonerna bidrog till att alla insåg hur allvarligt läget var och att väldigt många gick den extra milen för att dra sitt strå till stacken.

Med en annan generalsekreterare för Folkhälsomyndigheten än Anders Tegnell kunde situationen varit en annan. Skolor kunde stängts och utegångsförbud införts, tillfälliga speciallagar kunde stiftats som gett regeringen betydligt mer makt över våra liv än idag. Vi kunde haft en total lockdown. Vi vet inte, det är bara spekulationer. Det har stor betydelse vem som leder ett land under en kris, vem som kliver fram och tar ledarskapet med fasthet. Anders Tegnell har gjort det bra. Han har lotsat oss genom krisen med fasthet och tydlighet, trots att kritiken har stormat runt honom, både inifrån och utifrån.

Nu kommer larmrapporterna om en andra våg och flera länder försöker ta sig ur "lockdown" och kostnaderna för en hårdare strategi blir tydliga. Flera regeringar har öppnat upp för att sedan tvingas stänga igen. I Norge, Finland och Danmark larmas om att smittspridningen är på väg upp. Flera regeringar skakar. I Storbritannien är Boris Johnson under hård attack och i USA kan Donald Trumps misslyckade gå hela vägen till omval.

Krisen är ännu inte över, men vi ser en god tendens i Sverige. Även om siffrorna på smittade fortfarande går lite upp och ner, framstår det som att Sverige i jämförelse med många andra länder gjorde rätt. Folkhälsomyndighetens långsiktiga strategi verkar ha vunnit i längden och de debatter vi hör idag handlar nästan enbart om att olika intressegrupper vill öppna upp, fortare än myndigheterna.

Detta var det inte många av oss som såg framför sig, när larmrapporterna duggade tätt. Fruktans pandemi spred sig som en pest och grep tag om folket när debattens vågor gick som högst i våras.

HANS MARKLUND

eBlick
boys-5077861_1920 (2)
jan 28, 2021
Under ett års tid har coronapandemin haft stort utrymme i medias rapporteringar. Varje dag basuneras begreppet covid-19 ut i våra nyhetssändningar. En uppgivenhet och trötthet infinner sig och barnen känner av oro över att vardagslivet inte är sig likt.
eBlick
jan 08, 2021
Ytterligare ett år ligger bakom, ett år som kommer att gå till historien. Det kommer att vara omtalat i historieböckerna som året som förändrade världen.
eBlick
dec 17, 2020
Konspirationsteorier, tolkningar och fantasier avlöser varandra. De flesta av oss har både läst på sociala medier och hört om den ena teorin efter den andra, inte minst i dessa tider.
eBlick
dec 04, 2020
Centerpartiet verkar ha interna problem med sin politiska och framförallt moraliska kompass. Samma vecka som de, mot sina vallöften, gjorde upp med regeringen Löfven om att stödja deras budget för 2021 briserade nya uppgifter om två tunga profiler inom partiet som haft personliga problem med rättvisan.
eBlick
nov 19, 2020
Vi är trötta”, sa den libanesiska affärsmannen och tillade att han tror att alla kommer till en punkt då de är beredda att arbeta för att få fred.
eBlick
nov 02, 2020
Detta år kommer många ljus att tändas i våra kyrkor och bönehus för alla de som lämnat jordelivet detta år. Inte minst som en tragisk följd av coronapandemin.
eBlick
okt 22, 2020
Förskoleplikt från två års ålder. Så står det i ett förslag som elva socialdemokratiska riksdagsledamöter lagt fram. De menar att grunden för livet läggs i grundskolan, och att barn som går i förskolan presterar bättre senare i livet.
eBlick
okt 16, 2020
Det fanns en stor förväntan och spänning i luften inför söndagens partiledardebatt i SVT. Skulle Jonas Sjöstedt göra verklighet av sitt hot om att väcka misstroende mot den sittande statsministern, få med sig de övriga oppositionspartierna och rösta bort Löfven? Det skulle innebära att vi helt plötsligt stod mitt i en regeringskris.
eBlick
okt 08, 2020
Torsdagen den 27 September började nya regler gälla för besök på äldreboenden. Äldreboenden kan nu öppna dörrarna för anhöriga att besöka sina släktingar. I radiosändningar under dagen har röster hörts från gamla människor som äntligen får möta sina nära och kära. Gripen berättar en 92-årig man för Radio Dalarna att han träffat sin son för första gången på flera månader.
eBlick
okt 01, 2020
Larmrapporterna angående coronapandemin duggade tätt i våras. Experter ”profeterade” och sade: "Vi ligger två till fyra veckor efter Italien. Risken finns att vi når en nivå där intensivvårdsplatserna i Region Stockholm och i andra regioner tar slut i mitten av april." sa Joacim Rocklöv, professor i epidemiologi, i SVT:s Agenda i mitten av mars. "Om ett par veckor kan Sverige vara som Italien, det går förfärande fort nu." skrev DN:s chefredaktör på ledarplats och förespråkade att "stänga ned Sverige".
eBlick
sep 24, 2020
I helgen genomfördes en konferens arrangerad av den kristna tankesmedjan Claphaminstitutet tillsammans med den kristna elevorganisationen Ny generation, svenska Apologetiksällskapet och Sollentuna Pingst. Temat var ”Får kristna ungdomar plats i skolan?” Bakgrunden är att varannan kristen elev upplever sig, enligt en färsk undersökning, kränkt för sin kristna tro i skolan. Frågan är högaktuell och har bland annat aktualiserats i en debattartikel i Dagens Nyheter.