Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Överlevande hörs och dykningar förbereds

Ruben Agnarsson | 28 jan , 2021
Att dokumentera hur fartyget ser ut och lyssna till de överlevandes berättelser är centralt i en haveriutredning liksom för grundläggande journalistiskt arbete. I efterdyningarna av Estonia-katastrofen skedde inget av detta. Nu förbereder myndigheterna både dykningar och samtal med överlevande.
elisabet2 (1)

Hon kallar sig Estonia-änka. Bakgrunden är att hennes man Ove Nilsson, född i Hökön 1,5 mil från Älmhult, omkom i Estonia-katastrofen 1994. Vid jul skrev Elisabet Nilsson, 67, från Osby, sin livs första insändare. Hon var upprörd över att de överlevandes berättelser efter Estonia-katastrofen – av journalister – avfärdades som konspirationsteorier. ”Det centrala i journalistiken är väl att söka sanningen?”, skriver hon i sin insändare, som publiceras på nästa uppslag.
– Bakgrunden var att jag i höstas för första gången någonsin kunde se fram emot årsdagen i september med lite förväntan, säger hon och beskriver hur de överlevande äntligen fick komma till tals i Henrik Evertssons uppmärksammade dokumentärfilm om Estonia.
– Det skapade en förväntan om att sanningen kanske skulle komma fram, förklarar Elisabet Nilsson.

 

Sitt livs första insändare

När sedan Magasinet Filter och tio journalister på DN Debatt avfärdade överlevandes berättelser och dokumentationen av hålet på styrbordssida som konspirationsteorier blev hon upprörd. För första gången i sitt liv skrev hon en insändare och skickade den till fyra av Sveriges största dagstidningar. När sedan Magasinet Filter och tio journalister på DN Debatt avfärdade överlevandes berättelser och dokumentationen av hålet på styrbordssida som konspirationsteorier blev hon upprörd. För första gången i sitt liv skrev hon en insändare och skickade den till fyra av Sveriges största dagstidningar. Det visade sig att Göteborgsposten och Aftonbladet inte hade plats i tidningen. Dagens Nyheter och Expressen hörde inte av sig överhuvudtaget.
– Aftonbladet hoppades att jag skulle får ett bättre besked hos någon annan tidning, berättar Elisabet Nilsson, som hade på känn att artikeln inte skulle släppas in.

 
Hur ser hon som anhörig på gravfridsavtalet?

– Det har vi anhöriga aldrig blivit tillfrågade om. Det är märkligt att vi inte fick en förfrågan. Jag har själv aldrig känt mig kränkt av dykningarna. När de officiella dykningarna skedde tog man inte vara på de kroppar man såg. Det är förskräckligt, betonar Elisabet Nilsson.

Överlevande ej hörda

Redan den 15 januari 1999 skrev 27 överlevande efter Estonia-olyckan till näringsminister Mona Sahlin: ”Det är absurt och kränkande att de som överlevt en av de största fartygsolyckorna i modern tid aldrig har hörts av de som blivit satta att utreda olyckan”.


Brevet har aldrig besvarats.

Bakgrunden till brevet var att ett stort antal överlevande via ett initiativ från Ersta sjukhus under hösten 1998 hade fått möjlighet att träffas och samtala om sina erfarenheter. De upptäckte då att haveriutredningen under sin utredning inte hade varit i kontakt med eller talat med de överlevande. Alla som träffades på Ersta sjukhus ställde sig bakom brevet, vilket var 27 av totalt 51 överlevande svenskar. Anders Ericson, som själv överlevde katastrofen, var den som sammanställde brevet till Mona Sahlin.
– Vi konstaterade att vi inte hade hörts och att vi hade en helt annan bild av sjunkförloppet än haveriutredningen, säger han till Inblick.

 

Rättegång inledd

Han berättar att Statens haverikommission har träffat överlevande två gånger under hösten, den 29 oktober och 16 december.
– De avser att under våren träffa en och en i ett personligt möte, berättar Anders Ericson.
Drygt 26 år efter katastrofen är en svensk haverikommission intresserad av att prata med de överlevande om deras ögonvittnesskildringar. I måndags inleddes rättegången mot Stora journalistpris-vinnaren Henrik Evertsson och ROV-kameraoperatören Linus Andersson. Anklagelsen gäller brott mot det förbud mot dykning som regleras i lagen om skydd för gravfriden vid vraket. Statens Haverikommission vill häva gravfriden och dyka vid Estonia. Inrikesminister Mikael Damberg har påbörjat ett analysarbete om griftefriden vid Estonia för att se hur reglerna skulle kunna ändras. Och två tredjedelar (64 procent) av det svenska folket vill att Sverige fortsätter utreda Estoniakatastrofen genom nya dykningar vid vraket. Endast 21 procent svarade nej.


Ändrar inte

Haverikommissionens, regeringens och allmänhetens krav på nya dykningar ändrar inte på anklagelserna mot Henrik Evertsson och ROV-kameraoperatören Linus Andersson, menar kammaråklagare Helene Gestrin, som lämnat in en stämningsansökan mot de två journalisterna.
– Krasst sett, en pågående lagändring där staten kan utföra undervattensoperationer vid Estonia påverkar inte om dessa undervattensoperationer var tillåtna. Antingen är något otillåtet eller inte. Det kan möjligen påverka hur straffet blir, säger hon till Inblick.
Hon delar inte försvarets ståndpunkt som menar att den svenska lagen om gravfrid inte gäller, eftersom operationen utfördes av en tysk båt och då Tyskland inte har skrivit under gravfridslagen. Helene Gestrin menar att rättegången heller inte kan ta hänsyn till att undervattensfilmningarna har vunnit Stora journalistpriset och har lett till statliga utredningar i tre länder.
– Brott kan begås även med ett gott syfte. Är det brottsligt så är det brottsligt. Så är det även med journalistiskt arbete. Överträder man en lagregel så är det brottsligt.
Tingsrättens dom beräknas komma om ett par veckor.

RUBEN AGNARSSON
 
eBlick
elisabet2 (1)
jan 28, 2021
Att dokumentera hur fartyget ser ut och lyssna till de överlevandes berättelser är centralt i en haveriutredning liksom för grundläggande journalistiskt arbete. I efterdyningarna av Estonia-katastrofen skedde inget av detta. Nu förbereder myndigheterna både dykningar och samtal med överlevande.
eBlick
jan 28, 2021
En israelisk luftreningsteknik har visat sig väldigt effektiv att desinfektera covid-19-partiklar i luften. Tekniken sprids till olika länder i världen. Israel kommer att använda tekniken i sina turistbussar för att återvinna turisterna till landet.
eBlick
jan 23, 2021
Diskrimineringen och förföljelsen av kristna har förvärrats. Det är slutsatsen utifrån World watch list 2021 som är den årliga undersökningen av förföljelsen mot kristna. I de länder som finns med på listan förföljs och diskrimineras cirka 309 miljoner kristna, men totalt handlar det om fler än 340 miljoner kristna runt om i världen.
eBlick
jan 21, 2021
De redovisar i stort sett bara det som vi redan har skrivit i Proletären, sade tidningens journalist Olle Minell när chefsåklagare Krister Petersson på presskonferensen i juni förra året pekade ut Stig Engström som Olof Palmes trolige mördare.
eBlick
jan 21, 2021
På onsdag, 27 januari, är det internationella minnesdagen för Förintelsens offer. Den uppmärksammas samma dag som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. I år är det 76 år sedan. ”Låt oss aldrig glömma” är rubriken på Nobel Prize museums livesändning för gymnasieelever och högstadieelever under minnesdagen. Statsministern talar i Forum för levande historias ceremoni.
eBlick
jan 14, 2021
– Jag saknade en plats och ett nätverk som förenar oss kristna i den grund vi bygger våra liv på. En plats för vardagstro och för att få utvecklas och se Guds plan för våra liv och gå i den i nära gemenskap med Honom och varandra, förklarar en trött, men lycklig Emmeli Ahlander efter det digitala eventet där omkring 1000 personer i olika åldrar deltog.
eBlick
jan 14, 2021
Statens Haverikommission vill häva gravfriden och dyka vid Estonia. Samtidigt riskerar Henrik Evertsson – som vann Stora journalistpriset med motiveringen ”Han trotsade dykförbudet och fann hålet som tvingar tre regeringar att gå till botten med gåtan Estonia” – fängelse för att ha filmat med en ROV-kamera vid Estonia.
eBlick
jan 08, 2021
På söndag, 10 januari, välkomnas Marie och Stefan Salmonsson som pastorer i Citykyrkan i Älmhult. – Vi har en glädje över det som Börje och Britt har stått i bräschen för under så många år. Vi önskar att fortsätta på den vägen, säger de till Inblick.
eBlick
jan 08, 2021
Norska fembarnsmamman Solveig anmälde sonens skola för mobbing. Då gick skolan till Barnevernet med motanklageler, vilket ledde till hot om tvångsomhändertagande. Solveig flydde då till Sverige där hon greps. Efter att Solveig avtjänat ett fängelsestraff fortsätter Barnevernet sin bestraffning genom att beröva barnen deras familjeliv.
eBlick
dec 26, 2020
Har man sin kyrka belägen där det passerar mycket folk, finns goda möjligheter att vara ute och göra saker precis utanför kyrkan. Det har Folkungakyrkan i Stockholm ägnat sig åt under hela detta coronaår.
eBlick
dec 17, 2020
Trots coronapandemi och inställda flyg kan du besöka Israel digitalt. Jeccica Halfin ger många tips på virtuella besök du kan göra i det förlovade landet. – Tyvärr kommer det troligen inte att gå att flyga till Israel den närmaste tiden. Men du kan skapa en ny virtuell färdväg som låter dig uppleva det bästa av Israel - utan att lyfta ett finger eller flytta en tum, säger Jeccica på Israel idag.