Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

En annorlunda tid skapar oro

Eva Marklund | 28 jan , 2021
Under ett års tid har coronapandemin haft stort utrymme i medias rapporteringar. Varje dag basuneras begreppet covid-19 ut i våra nyhetssändningar. En uppgivenhet och trötthet infinner sig och barnen känner av oro över att vardagslivet inte är sig likt.
boys-5077861_1920 (2)
I ett pressmeddelande från den 18 januari redovisade Rädda Barnen en undersökning där 500 barn födda mellan 2007-2012 fick frågan hur deras liv påverkats av pandemin. En majoritet av barnen, cirka 72 procent, uttryckte att livet är annorlunda, speciellt mindre barn. Många av barnen, cirka 51 procent, uttryckte att det är jobbigt att inte få utöva sina fritidsaktiviteter. Omkring 25 procent av barnen i undersökningen kände oro men det som barnen, cirka 62 procent, tyckte mest illa om under pandemin var att inte få träffa sina mor- och farföräldrar.

Många barn påverkas både fysiskt och psykiskt av en orolig tid. Magen krånglar, sömnen påverkas och rädsla att själv drabbas av något farligt sätter sig i kropp och själ. Under veckan som gick berättade föräldrar i två olika familjer för mig om denna själsliga och fysiska problematik hos deras mellanstadiebarn. Skollovet hade varit skönt men oron blev uppenbar genom att barnen inte ville äta som vanligt, oro vid läggdags, och mycket skärmtid. När skolan sedan startade mådde barnen bättre.
– Nu äter de som hästar och somnar på kvällen. Våra barn mår bra av rutiner, men de saknar att inte få gå på friidrotten och träffa sina kompisar, säger en mamma.

I dagarna sitter jag och arbetar hemma hos min dotter som är gymnasielärare. Hennes frustration över att inte kunna göra sitt jobb för eleverna på bästa sätt påverkar henne när rutiner inte fungerar normalt. Hon träffar sina elever enbart på nätet. Eleverna måste därför ta ett stort eget ansvar för sin utbildning. De sitter isolerade i hemmet och kan inte möta sina kompisar. Dagarna blir långa och ensamma utan social gemenskap. Situationen gymnasieskolan befinner sig i upplevs säkert olika för eleverna men i längden är den inte optimal. Många barn och ungdomars vardag påverkas särskilt negativt speciellt om hemmiljön inte fungerar. I Rädda Barnens enkät framgår det att två av fem barn inte har det stöd de behöver hemma för att klara skolarbetet och må bra. 1 av 10 av dessa barn får inte lunch eller mellanmål. Barn och ungdomar behöver rutiner, stöd i sin utbildning, näringsrik mat, rörelse och social gemenskap för att vara trygga och utvecklas.

Hur relevant är åtgärderna
 i förhållande till det hot vi befinner oss i? En fråga att ställa sig enligt min mening. I dagarna ligger dödssiffran på cirka 10 000 personer. Sverige har cirka 10 miljoner invånare. Med andra ord hamnar dödssiffran på 0,1 procent där människor dött med covid-19. I många fall har de även varit multisjuka. Pandemin är ett hot som tagit människors liv i Sverige och över hela världen. Den äldre generationen ska ha det skydd som krävs och bra rutiner från personal på äldreboenden men vi får inte glömma nästa generation.
 
Vaccinationen har satt igång i Sverige, men med snigelfart. Våra makthavare har valt att börja med de gamla och sjukvårdspersonal vilket är riktigt. Lärare och fritidspersonal är också en viktig grupp att prioritera så fort tillfälle ges. Glädjande är att folkhälsomyndigheten den 21 januari släpper något på restriktionerna för gymnasieskolan. En välkommen åtgärd med tanke på att barn och ungdomar påverkats negativt av nedstängningen. Fjärr- eller distansundervisning kan nu ske upp till maximalt 80 procent och närundervisning skall ske upp till minst 20 procent beroende på det lokala smittläget. Denna rekommendation gäller till 1 april. Förhoppningsvis kanske det blir studentfirande i år. Det får tiden visa.
 
EVA MARKLUND
 
eBlick
elisabet2 (1)
jan 28, 2021
Att dokumentera hur fartyget ser ut och lyssna till de överlevandes berättelser är centralt i en haveriutredning liksom för grundläggande journalistiskt arbete. I efterdyningarna av Estonia-katastrofen skedde inget av detta. Nu förbereder myndigheterna både dykningar och samtal med överlevande.
eBlick
jan 28, 2021
En israelisk luftreningsteknik har visat sig väldigt effektiv att desinfektera covid-19-partiklar i luften. Tekniken sprids till olika länder i världen. Israel kommer att använda tekniken i sina turistbussar för att återvinna turisterna till landet.
eBlick
jan 23, 2021
Diskrimineringen och förföljelsen av kristna har förvärrats. Det är slutsatsen utifrån World watch list 2021 som är den årliga undersökningen av förföljelsen mot kristna. I de länder som finns med på listan förföljs och diskrimineras cirka 309 miljoner kristna, men totalt handlar det om fler än 340 miljoner kristna runt om i världen.
eBlick
jan 21, 2021
De redovisar i stort sett bara det som vi redan har skrivit i Proletären, sade tidningens journalist Olle Minell när chefsåklagare Krister Petersson på presskonferensen i juni förra året pekade ut Stig Engström som Olof Palmes trolige mördare.
eBlick
jan 21, 2021
På onsdag, 27 januari, är det internationella minnesdagen för Förintelsens offer. Den uppmärksammas samma dag som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. I år är det 76 år sedan. ”Låt oss aldrig glömma” är rubriken på Nobel Prize museums livesändning för gymnasieelever och högstadieelever under minnesdagen. Statsministern talar i Forum för levande historias ceremoni.
eBlick
jan 14, 2021
– Jag saknade en plats och ett nätverk som förenar oss kristna i den grund vi bygger våra liv på. En plats för vardagstro och för att få utvecklas och se Guds plan för våra liv och gå i den i nära gemenskap med Honom och varandra, förklarar en trött, men lycklig Emmeli Ahlander efter det digitala eventet där omkring 1000 personer i olika åldrar deltog.
eBlick
jan 14, 2021
Statens Haverikommission vill häva gravfriden och dyka vid Estonia. Samtidigt riskerar Henrik Evertsson – som vann Stora journalistpriset med motiveringen ”Han trotsade dykförbudet och fann hålet som tvingar tre regeringar att gå till botten med gåtan Estonia” – fängelse för att ha filmat med en ROV-kamera vid Estonia.
eBlick
jan 08, 2021
På söndag, 10 januari, välkomnas Marie och Stefan Salmonsson som pastorer i Citykyrkan i Älmhult. – Vi har en glädje över det som Börje och Britt har stått i bräschen för under så många år. Vi önskar att fortsätta på den vägen, säger de till Inblick.
eBlick
jan 08, 2021
Norska fembarnsmamman Solveig anmälde sonens skola för mobbing. Då gick skolan till Barnevernet med motanklageler, vilket ledde till hot om tvångsomhändertagande. Solveig flydde då till Sverige där hon greps. Efter att Solveig avtjänat ett fängelsestraff fortsätter Barnevernet sin bestraffning genom att beröva barnen deras familjeliv.
eBlick
dec 26, 2020
Har man sin kyrka belägen där det passerar mycket folk, finns goda möjligheter att vara ute och göra saker precis utanför kyrkan. Det har Folkungakyrkan i Stockholm ägnat sig åt under hela detta coronaår.
eBlick
dec 17, 2020
Trots coronapandemi och inställda flyg kan du besöka Israel digitalt. Jeccica Halfin ger många tips på virtuella besök du kan göra i det förlovade landet. – Tyvärr kommer det troligen inte att gå att flyga till Israel den närmaste tiden. Men du kan skapa en ny virtuell färdväg som låter dig uppleva det bästa av Israel - utan att lyfta ett finger eller flytta en tum, säger Jeccica på Israel idag.