Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Lina vet att Gud är trofast

Petter Allgulin | 14 jan , 2021
Att tvingas gå igenom svåra saker och samtidigt känna att man är väldigt känslig kan väcka frågor till Gud. Lina Hansson har brottats med sådana frågor och har många gånger fått uppleva hur Gud varit där med sin kärlek och kraft. – Jag känner att Gud alltid är med och att han säger till mig att ”allt mitt är ditt”, berättar Lina.
lina

Lina Hansson är uppvuxen i en stor kristen familj på landet i norra Skåne. Hon växte upp med söndagsskola och kristna barnläger.
– Det var en väldigt trygg uppväxt. Jag fick med mig en kärlek till Gud och hans ord, berättar Lina.
I tonåren åkte hon på flera olika kristna läger, framför allt fick Credo- och Oasläger betyda mycket.
– Mycket nytt öppnades upp för mig på dessa läger.
Det blev ett nytt djup och nya upptäckter vad det gäller den helige Ande och hans gåvor. Hon fick höra fascinerande undervisning från Uppenbarelseboken och de hade långa underbara bön och lovsångskvällar som man ville aldrig skulle ta slut.
– Jag fick en allt större hunger och längtan efter Gud. När jag kom hem från dessa läger och läste Bibeln fick jag ett personligt tilltal från ordet.
Lina upplevde inte bara kickar av lägren utan en bestående förändring som hon hade med sig.
– Det var som att se världen med nya glasögon. Min tro hade blivit mer levande i vardagen. Lärarna på lägren hade en sådan kärlek till Bibeln och Guds närvaro berörde mig.

​I Guds skola

Efter ett bibelskoleår flyttade Lina till Lund för att arbeta som ungdomsledare. Bland annat skulle hon evangelisera på gymnasieskolor. Det var en stor utmaning och något helt nytt för henne.
– Jag kände att jag ville ha allt på plats i mitt liv för att kunna vara en bra ledare. Som om jag måste dölja allt trassel jag bar på insidan.
Senare efter bön och själavårdssamtal kunde hon förstå att vi inte måste vara "färdiga", utan att Gud kan använda oss som vi är. Hon kom även till insikt att hon haft oförlåtelse och bitterhet som hon hade lagt ett lock på och inte bearbetat. Det var orsaker till att hon mådde dåligt denna period.
Därefter ledde Gud Lina på en resa som inkluderade mission i Marocko, själavårdskurs i Norge och volontärarbete i Peru. Under hela denna tid formade Gud Lina och fördjupade hennes tro och kallelse. Han svarade även på hennes bön om att få träffa en kristen man.

En svår tid

Lina gifte sig med Markus och när de väntade sitt andra barn blev det dramatik på liv och död. Theo föddes två månader för tidigt och vägde endast 880 gram. Krisen kom plötsligt och obarmhärtigt.
– Ingenting var som vi väntat oss. Vi fick bo på sjukhus med massa sladdar och apparater. Jag var förtvivlad.
Psalm 139 betydde mycket för Lina i denna tid: Dina ögon såg mig när jag bara var ett foster. Alla mina dagar blev skrivna i din bok, formade innan någon av dem hade kommit. (Ps 139: 16)
– Jag kunde vila i att Gud, som gett oss livet, hade situationen under kontroll. Jag kunde lägga allt i hans trygga hand.
Läkarna kunde inte lova att Theo skulle överleva och det blev mycket oro, för lite sömn och många frågor. De fick åka fram och tillbaka från hemsjukhuset till specialister i Lund. Theos mage svullnade upp och läkarna visste inte varför.
– Då var det många som bad.
Mitt i allt råkade hennes man ut för en allvarlig olycka hemma på gården och fick akut åka in och sy i ansiktet.
– Det blev droppen för mig. Han som varit mitt stöd, nu var han också allvarligt skadad. Lina var hårt prövad av svåra omständigheter. Men hon ropade till Gud i sin nöd. Markus hade haft änglavakt och det slutade väl.
Det blev en lång väg med mycket extra arbete och efter ett halvår hade Theo storlek 50 i kläder och kunde amma som vanligt utan sondmatning.
– Då började han kännas som en vanlig bäbis.
Denna svåra tid förde med sig mycket gott för Lina i hennes relation till Gud.– Nu har jag inte bara läst i Bibeln att Gud är trofast, nu vet jag att han är trofast. Jag kände att Gud var där och att han fångade upp oss. Vi är så tacksamma.

Känslor och själavård

Lina är en sårbar och känslosam person. Tidigare föraktade hon det hos sig själv och såg det som en börda. Men Gud har visat henne att han vill använda det för sitt rike.
– Det är det dyrbaraste han har lagt ner i mig. Det är det som jag öser ur i mitt skrivande och det har även gjort att jag kan trösta och stötta andra.
Kung David från Bibeln är en av Linas förebilder. Han kom till Gud med alla sina känslor och brottningskamper.
– Det resulterade i alla psalmer i Psaltaren som många finner tröst i. Det sköra hos människan och det kreativa skrivandet och skapandet hänger ihop.
Lina har upplevt hur Gud har sagt att efter att hon själv har gått igenom svårigheter ska hon kunna hjälpa andra. Hon har fått ett stort hjärta för själavård och förbön.
– Jag vill trösta andra med den tröst jag själv har fått. Jag vet av erfarenhet hur hela livet kan stanna upp och hur djup förtvivlan kan kännas.
– Min kamp har varit mot dålig självkänsla och att jag har varit hård mot mig själv. Jag har mer och mer landat i att jag är Guds älskade barn och att jag är tillräcklig i honom.

Skrev andaktsbok

När Lina var föräldraledig 2016 skrev hon mycket dikter och hon började längta efter att ge ut en bok med dem. En vän i församlingen läste vad hon skrivit och uppmuntrade henne mycket till att sammanställa en bok.
– Vem är jag att skriva en bok? Jag tvivlade på det av olika skäl. Men jag hade redan som barn drömt om att bli författare.
Lina har alltid läst mycket och haft lätt för att uttrycka sig. När hon funderade kring boken dök konstnären Signe Flink upp och hennes målningar passade mycket bra tillsammans med dikterna och det lyfte boken.
– Jag ville att det skulle bli en annorlunda och kreativ andaktsbok.
Lina sammanställde dikter, texter och bilder. Plötsligt dök en fråga upp i hennes Facebookflöde: ”Någon som sitter inne med lite texter som du vill ha tonsatta?” Precis vad Lina hade tänkt på. Så några av dikterna blev tonsatta av Fredrik Hermansson och finns nu med i boken. Boken gavs ut förra året och heter ”Mitt liv i dina händer – en annorlunda och kreativ andaktsbok”.
– Min längtan är att få visa på Jesus som vår klippa och att Guds löften håller. Det är en själavårdande bok. Det har varit härligt att få förverkliga en dröm och något som jag upplevt att Gud lagt på mitt hjärta. Han har lett mig steg för steg och allting har fallit på plats.
– Livet har varit en resa där jag har fått lära känna Gud som den han verkligen är. Att få upptäcka att hans godhet och trofasthet gäller mig. Att jag kan leva nära Jesus i min vardag och konkret bli ledd av honom. Det är spännande att leva med Gud men läskigt ibland att gå ur den trygga båten och ut på vattnet. Men när Jesus säger "kom", då vill jag gå och då märker jag att han ger mig frimodighet och att det bär, säger Lina.

PETTER ALLGULIN

 

Ett trasigt lerkärl

av Lina Hansson

I dina händer
blev jag till en gång
Du har format mig
och gett mig livet

Din skaparglädje
bor också i mig
Jag är lik dig
vill spegla dig

Men jag har blivit smutsig
Några bitar fattas
Stora sprickor i fasaden

Som ett trasigt lerkärl
är jag i din hand
Du som format mig
och gett mig livet

Visst ser du sprickorna
min smuts och trasighet
men du ger aldrig upp om mig
Du gör något nytt och vackert
i mitt liv

Du tvättar mig skinande ren
du pysslar om mig och gör mig hel
Du fyller på med ny olja
och tänder ett ljus i mitt innersta rum
Ditt ljus, Jesus

Mörkret flyr bort
Genom sprickorna lyser ljuset
och skapar en underbar mosaik

Skuggorna finns kvar,
Men i ditt ljus
blir även skuggorna vackra

Jag får spegla dig,
Du som skapat mig
och gett mig livet

Gud som sade: "Ljus ska lysa ur mörkret", han har lyst upp våra hjärtan för att kunskapen om Guds härlighet som strålar från Kristi ansikte ska sprida sitt ljus. Men denna skatt har vi i lerkärl, för att den väldiga kraften ska vara Guds och inte komma från oss. (2 Kor 4:6-7 )

Ett trasigt lerkärl red
"Ett trasigt lerkärl" av Signe Flink.

 
eBlick
elisabet2 (1)
jan 28, 2021
Att dokumentera hur fartyget ser ut och lyssna till de överlevandes berättelser är centralt i en haveriutredning liksom för grundläggande journalistiskt arbete. I efterdyningarna av Estonia-katastrofen skedde inget av detta. Nu förbereder myndigheterna både dykningar och samtal med överlevande.
eBlick
jan 28, 2021
En israelisk luftreningsteknik har visat sig väldigt effektiv att desinfektera covid-19-partiklar i luften. Tekniken sprids till olika länder i världen. Israel kommer att använda tekniken i sina turistbussar för att återvinna turisterna till landet.
eBlick
jan 23, 2021
Diskrimineringen och förföljelsen av kristna har förvärrats. Det är slutsatsen utifrån World watch list 2021 som är den årliga undersökningen av förföljelsen mot kristna. I de länder som finns med på listan förföljs och diskrimineras cirka 309 miljoner kristna, men totalt handlar det om fler än 340 miljoner kristna runt om i världen.
eBlick
jan 21, 2021
De redovisar i stort sett bara det som vi redan har skrivit i Proletären, sade tidningens journalist Olle Minell när chefsåklagare Krister Petersson på presskonferensen i juni förra året pekade ut Stig Engström som Olof Palmes trolige mördare.
eBlick
jan 21, 2021
På onsdag, 27 januari, är det internationella minnesdagen för Förintelsens offer. Den uppmärksammas samma dag som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. I år är det 76 år sedan. ”Låt oss aldrig glömma” är rubriken på Nobel Prize museums livesändning för gymnasieelever och högstadieelever under minnesdagen. Statsministern talar i Forum för levande historias ceremoni.
eBlick
jan 14, 2021
– Jag saknade en plats och ett nätverk som förenar oss kristna i den grund vi bygger våra liv på. En plats för vardagstro och för att få utvecklas och se Guds plan för våra liv och gå i den i nära gemenskap med Honom och varandra, förklarar en trött, men lycklig Emmeli Ahlander efter det digitala eventet där omkring 1000 personer i olika åldrar deltog.
eBlick
jan 14, 2021
Statens Haverikommission vill häva gravfriden och dyka vid Estonia. Samtidigt riskerar Henrik Evertsson – som vann Stora journalistpriset med motiveringen ”Han trotsade dykförbudet och fann hålet som tvingar tre regeringar att gå till botten med gåtan Estonia” – fängelse för att ha filmat med en ROV-kamera vid Estonia.
eBlick
jan 08, 2021
På söndag, 10 januari, välkomnas Marie och Stefan Salmonsson som pastorer i Citykyrkan i Älmhult. – Vi har en glädje över det som Börje och Britt har stått i bräschen för under så många år. Vi önskar att fortsätta på den vägen, säger de till Inblick.
eBlick
jan 08, 2021
Norska fembarnsmamman Solveig anmälde sonens skola för mobbing. Då gick skolan till Barnevernet med motanklageler, vilket ledde till hot om tvångsomhändertagande. Solveig flydde då till Sverige där hon greps. Efter att Solveig avtjänat ett fängelsestraff fortsätter Barnevernet sin bestraffning genom att beröva barnen deras familjeliv.
eBlick
dec 26, 2020
Har man sin kyrka belägen där det passerar mycket folk, finns goda möjligheter att vara ute och göra saker precis utanför kyrkan. Det har Folkungakyrkan i Stockholm ägnat sig åt under hela detta coronaår.
eBlick
dec 17, 2020
Trots coronapandemi och inställda flyg kan du besöka Israel digitalt. Jeccica Halfin ger många tips på virtuella besök du kan göra i det förlovade landet. – Tyvärr kommer det troligen inte att gå att flyga till Israel den närmaste tiden. Men du kan skapa en ny virtuell färdväg som låter dig uppleva det bästa av Israel - utan att lyfta ett finger eller flytta en tum, säger Jeccica på Israel idag.