Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Barnevernets krig mot Solveigs barn fortsätter

Ruben Agnarsson | 08 jan , 2021
Norska fembarnsmamman Solveig anmälde sonens skola för mobbing. Då gick skolan till Barnevernet med motanklageler, vilket ledde till hot om tvångsomhändertagande. Solveig flydde då till Sverige där hon greps. Efter att Solveig avtjänat ett fängelsestraff fortsätter Barnevernet sin bestraffning genom att beröva barnen deras familjeliv.
IMG_4709 (1)Inblick har skrivit om fembarnsmamman Solveig, som anmälde skolan för att inte ta långvarig mobbing mot hennes son på allvar. Sommaren 2017 anmälde hon därför skolan till fylkesmannen i Oslo och Akershus, som den 30 november 2017 slog fast att skolan inte hade uppfyllt sin aktivitetsplikt enligt skollagen. Istället för att ta sitt ansvar, vände sig skolan till Barnevernet med motanklagelser om familjeförhållanden som orsak till sonens skolproblem. Efter flera månaders utredning insåg Solveig att mobbingen hade nonchalerats och att Barnevernet accepterat skolans motanklagelser. Vårsommaren 2018 planerade Barnevernet att placera barnen i fosterhem och i juli 2018 flydde därför Solveig med sina två minsta barnen till Sverige. I januari 2019 greps Solveig av polisen i södra Sverige efter att en stor svensk polisinsats, på uppdrag av norsk polis.

TT skrev

Ärendet fick stor uppmärksamhet i Sverige via en nyhet av Tidningarnas telegrambyrå.
– Nu är det två år sedan norska myndigheter tog mina barn ifrån mig. De blev bortkörda i var sin polisbil, utan att få säga ”hej då” till mig, berättar Solveig för Inblick.
– Även om Fylkesmannen gav mig rätt, förstod jag att myndigheterna ville hämta pojken och hans lillasyster. De skrev till oss föräldrar att pojken skulle ”lida skada” av att växa upp i vårt hem, fortsätter Solveig, som fick fängelse för sin Sverigetur.
– Jag burades in. Min mat kom i en lucka i dörren. Tandborsten hängde i en påse på väggen utanför. ”Här kan du sitta och tänka över vad du har gjort”, sa polismannen som följde mig in, berättar hon.Solveig 3

Fylkesmannen i Oslo och Akershus slog den 30 november 2017 fast att skolan inte hade uppfyllt sin aktivitetsplikt enligt skollagen.                                                                      FAKSIMIL: FYLKESMANNEN

I fängelset upptäckte Solveig att myndigheterna inte höll sitt löfte om att barnen skulle få se henne var tredje vecka, enligt domstolens beslut. – Det tog nio veckor innan barnen fick träffa mig. Det kändes som om myndigheterna gav barnen en avvänjningsprocess från deras mamma, vilket delvis bekräftats av barnen, förklarar Solveig.

Övervakade
Efter fyra månader i fängelse släpptes Solveig och nu har Barnevernet reducerat henne till en tant som barnen får träffa varannan vecka. Barnen blir övervakade på sin skola och och följs av civil polis på sin väg till skolan. Barnens telefonnummer är hemliga för både Solveig och barnens morföräldrar. Övervakningen var även tydlig i mötena med barnen hos Barnvernet. En dam satt i ett intilliggande rum, bak en tonad ruta. En annan satt i samma rum och observerade.
– Innan träffen fick jag hälsa på dem som skulle övervaka mig. Där blev reglerna repeterade. Det handlade om vad jag inte hade lov att tala med barnen om. Jag fick inte sända barnen dolda signaler via kroppsspråk.
IMG_4716Solveig satt fängslad i fyra månader.                                                                       FOTO: PETTER ALLGULIN

För säkerhets skull frågade jag om jag fick lov att säga till barnen att jag älskar dem. Det fick jag.

Skilda vägar

Myndigheternas press på familjen ledde till att Solveig och hennes man gick skilda vägar. Det var Barnevernets representant som föreslog att Solveigs man skulle ta ut skilsmässa, så skulle Barnevernet stödja honom vid en vårdnadstvist så att han på så sätt kunde bli ensam förälder. När domstolen skulle besluta om vårdnaden anlitades Katrin Koch, ledare för Barnesakkyndig kommisjon, för att göra en bedömning av situationen.
– Jag gav från mig all föräldrarätt till pappan, så domstolen behövde inte fatta något beslut. Barnen fick fast bostad hos honom. På så sätt fick jag träffa barnen privat och oftare, tillsammans med vår vuxna dotter.
– Jag tror att mina åtgärder – att ta barnen till Sverige – skapade uppståndelse och gjorde att barnen skickades tillbaka till familjen, till pappan. Jag tror att de är gladare och starkare där än i ett fosterhem, avslutar Solveig.

RUBEN AGNARSSON
 
eBlick
elisabet2 (1)
jan 28, 2021
Att dokumentera hur fartyget ser ut och lyssna till de överlevandes berättelser är centralt i en haveriutredning liksom för grundläggande journalistiskt arbete. I efterdyningarna av Estonia-katastrofen skedde inget av detta. Nu förbereder myndigheterna både dykningar och samtal med överlevande.
eBlick
jan 28, 2021
En israelisk luftreningsteknik har visat sig väldigt effektiv att desinfektera covid-19-partiklar i luften. Tekniken sprids till olika länder i världen. Israel kommer att använda tekniken i sina turistbussar för att återvinna turisterna till landet.
eBlick
jan 23, 2021
Diskrimineringen och förföljelsen av kristna har förvärrats. Det är slutsatsen utifrån World watch list 2021 som är den årliga undersökningen av förföljelsen mot kristna. I de länder som finns med på listan förföljs och diskrimineras cirka 309 miljoner kristna, men totalt handlar det om fler än 340 miljoner kristna runt om i världen.
eBlick
jan 21, 2021
De redovisar i stort sett bara det som vi redan har skrivit i Proletären, sade tidningens journalist Olle Minell när chefsåklagare Krister Petersson på presskonferensen i juni förra året pekade ut Stig Engström som Olof Palmes trolige mördare.
eBlick
jan 21, 2021
På onsdag, 27 januari, är det internationella minnesdagen för Förintelsens offer. Den uppmärksammas samma dag som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. I år är det 76 år sedan. ”Låt oss aldrig glömma” är rubriken på Nobel Prize museums livesändning för gymnasieelever och högstadieelever under minnesdagen. Statsministern talar i Forum för levande historias ceremoni.
eBlick
jan 14, 2021
– Jag saknade en plats och ett nätverk som förenar oss kristna i den grund vi bygger våra liv på. En plats för vardagstro och för att få utvecklas och se Guds plan för våra liv och gå i den i nära gemenskap med Honom och varandra, förklarar en trött, men lycklig Emmeli Ahlander efter det digitala eventet där omkring 1000 personer i olika åldrar deltog.
eBlick
jan 14, 2021
Statens Haverikommission vill häva gravfriden och dyka vid Estonia. Samtidigt riskerar Henrik Evertsson – som vann Stora journalistpriset med motiveringen ”Han trotsade dykförbudet och fann hålet som tvingar tre regeringar att gå till botten med gåtan Estonia” – fängelse för att ha filmat med en ROV-kamera vid Estonia.
eBlick
jan 08, 2021
På söndag, 10 januari, välkomnas Marie och Stefan Salmonsson som pastorer i Citykyrkan i Älmhult. – Vi har en glädje över det som Börje och Britt har stått i bräschen för under så många år. Vi önskar att fortsätta på den vägen, säger de till Inblick.
eBlick
jan 08, 2021
Norska fembarnsmamman Solveig anmälde sonens skola för mobbing. Då gick skolan till Barnevernet med motanklageler, vilket ledde till hot om tvångsomhändertagande. Solveig flydde då till Sverige där hon greps. Efter att Solveig avtjänat ett fängelsestraff fortsätter Barnevernet sin bestraffning genom att beröva barnen deras familjeliv.
eBlick
dec 26, 2020
Har man sin kyrka belägen där det passerar mycket folk, finns goda möjligheter att vara ute och göra saker precis utanför kyrkan. Det har Folkungakyrkan i Stockholm ägnat sig åt under hela detta coronaår.
eBlick
dec 17, 2020
Trots coronapandemi och inställda flyg kan du besöka Israel digitalt. Jeccica Halfin ger många tips på virtuella besök du kan göra i det förlovade landet. – Tyvärr kommer det troligen inte att gå att flyga till Israel den närmaste tiden. Men du kan skapa en ny virtuell färdväg som låter dig uppleva det bästa av Israel - utan att lyfta ett finger eller flytta en tum, säger Jeccica på Israel idag.