Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

"I Bibeln finns själva livet"

Monika Ekström | 11 dec , 2020
Linda Bergling var ung marxist på 60-talet och demonstrerade på gatorna i Umeå mot orättvisor. Men ett möte i en kyrka gjorde att livet tog ny vändning och hon började läsa Bibeln. – När jag började läsa Bibeln kunde jag studera två eller tre timmar varje dag. För mig var det viktigt att få en relation med Jesus genom bibelordet och känna hans närvaro. Den kärleksrelationen har varit mitt driv, berättar Linda för Inblick.
lind2

Linda Bergling var ung då vänstervågen drog in med kraft över universiteten.
– Jag läste i Umeå där det var en riktig vänstervåg med demonstrationer på gatorna.
Det som var viktigt för Linda redan då var rättvisefrågor kopplat till fattigdom, men även klimatfrågor och djuromsorg.
– Det var en revolution och jag drogs med. De talade om orättvisor och det grep mitt hjärta.
Rättvisefrågorna resulterade i att Linda åkte till Kongo i Afrika för att hjälpa till. Men det var oroligt i landet och under ett uppror höll Linda på att bli skjuten.
– Det var väldigt jobbigt att få den där k-pisten riktad mot huvudet. Jag var helt säker på att jag skulle dö.
Det ledde till posttraumatisk stress med mycket ångest och oro. Linda flyttade till Paris för att studera, men det gick dåligt på grund av måendet och knacklig franska.
– Jag åt ganska mycket medicin på grund av den posttraumatiska stressen.
Linda fick avsluta studierna i Paris och började studera kriminologi i Uppsala. Planen var att söka in till doktorsprogrammet vid universitetet.

Skulle demonstrera

En dag i oktober skulle hon ut och demonstrera på gatorna med sina vänstervänner. De skulle träffas utanför Mikaelskyrkan vid parken som ligger där, men kompisarna dök inte upp.
– Det var iskallt och jag var dåligt klädd. Jag tyckte jag hörde en röst som sa: "Gå in och värm dig i kyrkan".
– Jag protesterade, men sedan gick jag in.
I kyrkan var det nattvardsgudstjänst och två killar satt med upplyfta händer och prisade Gud.
– Jag gick fram till dem och bråkade. Jag stannade kvar och de vittnade för mig om Jesus.
De tog sedan med Linda till en bönegrupp i Stockholm. Då hade hon hunnit fylla 24 år.
– Det var där som jag blev radikalt, genomgripande frälst. Och på ett ögonblick ändrade jag människosyn och synen på abort. Det blev ett nytt sätt att se på livet och världen.
Vännerna på universitetet såg att det hade hänt något.
– Jag kunde inte tänka på Jesus utan att börja gråta. Jag berättade att jag blivit frälst och att jag skulle berätta mer när jag läst Bibeln.
Och hon började läsa Bibeln intensivt redan första veckan.
– Jag kunde ta två, tre timmar varje dag och studera Jesus.
– För mig var det viktigt att få en relation med Jesus genom bibelordet och känna hans närvaro. Den kärleksrelationen har varit mitt driv.Genom kärleksrelationen med Jesus blev själen helad.

Lämnade universitet

Två veckor efter mötet i Mikaelskyrkan lämnade Linda universitetet för att bejaka kallelsen att tjäna Gud på heltid. Hon började läsa teologi och utbilda sig till diakonissa, trots önskan om att få doktorera. Bibelläsningen tilltog.
– Jag ville kunna hela Bibeln.
Hon började läsa Bibeln utifrån olika teman som glädje, helande och tro. Hon studerade också skillnaden mellan Gamla och Nya testamentet. Samtidigt bad hon Jesus tala. Det är i den andliga relationen som Bibeln har betytt mest.
– Jag älskar bibelordet, det är utandat av Gud. I Bibeln finns själva livet.
– I mötet med Bibeln och den helige Ande förvandlas du och jag till det vi ska bli.
Varje sommar läser hon igenom hela Bibeln för att komma ihåg vad det står.
– Jag vill inte stå okunnig när människor frågar.
Hon tar hjälp av uppslagsverk och bibliska ordböcker. Efter ett år är det dags att byta bibel.
– Jag stryker under med färger. Den blir så fruktansvärt kladdig. Det är inte en bok jag är rädd om utan det är mitt arbetsmaterial. Jag läser och kladdar. Jag är en lärjunge till Jesus och sitter vid hans fötter.

Läst i 50 år

Trots att Linda läst Bibeln i 50 år får hon något nytt varje dag och säger att det finns djup i Bibeln och ljus, att det är våra fötters lykta.
– Det finns kraft och liv i ordet. Det är ett sädeskorn och när du får fatt i det har det sprängkraft som det står i Hebreerbrevets fjärde kapitel.
Hon lyfter också upp att Bibeln är en handbok och menar att vi går vilse utan den.
– Vi har postmodernism och moral hit och dit. Men Bibeln uppenbarar Guds hjärta. Utan Bibeln går vi vilse. Då blir det åsikter, men inte insikter.
– Man kan ha åsikter om moral och allt möjligt annat, men Bibeln är en andlig handbok där Jesus uppenbarar hur han vill att vi ska leva.
Linda är pastor i församlingen Arken utanför Stockholm och inför en predikan söker hon Gud.
– Jag vill höra vad Gud har på sitt hjärta. Jag tror att Gud visar mig vad jag ska predika.
1987 startade Linda bibelskolan Jesus helar och upprättar. I undervisningen utgår hon istället från de ämnen som står på schemat. Samtidigt poängterar hon att det är viktigt att inte se Bibeln som en lagisk bok som är till för att slå människor i huvudet.
– Jesus förklarar och ger instruktioner om livet. Igår undervisade jag om vad Bibeln säger om kost och hälsa. När man ber över det får man praktiskt vägledning.
– Det finns visdom hos Gud.
Det finns ingen annan bok som Linda skulle vilja läsa om.
– Jag älskar Bibeln. Att läsa den är ett möte med Gud.

​MONIKA EKSTRÖM

 
eBlick
elisabet2 (1)
jan 28, 2021
Att dokumentera hur fartyget ser ut och lyssna till de överlevandes berättelser är centralt i en haveriutredning liksom för grundläggande journalistiskt arbete. I efterdyningarna av Estonia-katastrofen skedde inget av detta. Nu förbereder myndigheterna både dykningar och samtal med överlevande.
eBlick
jan 28, 2021
En israelisk luftreningsteknik har visat sig väldigt effektiv att desinfektera covid-19-partiklar i luften. Tekniken sprids till olika länder i världen. Israel kommer att använda tekniken i sina turistbussar för att återvinna turisterna till landet.
eBlick
jan 23, 2021
Diskrimineringen och förföljelsen av kristna har förvärrats. Det är slutsatsen utifrån World watch list 2021 som är den årliga undersökningen av förföljelsen mot kristna. I de länder som finns med på listan förföljs och diskrimineras cirka 309 miljoner kristna, men totalt handlar det om fler än 340 miljoner kristna runt om i världen.
eBlick
jan 21, 2021
De redovisar i stort sett bara det som vi redan har skrivit i Proletären, sade tidningens journalist Olle Minell när chefsåklagare Krister Petersson på presskonferensen i juni förra året pekade ut Stig Engström som Olof Palmes trolige mördare.
eBlick
jan 21, 2021
På onsdag, 27 januari, är det internationella minnesdagen för Förintelsens offer. Den uppmärksammas samma dag som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. I år är det 76 år sedan. ”Låt oss aldrig glömma” är rubriken på Nobel Prize museums livesändning för gymnasieelever och högstadieelever under minnesdagen. Statsministern talar i Forum för levande historias ceremoni.
eBlick
jan 14, 2021
– Jag saknade en plats och ett nätverk som förenar oss kristna i den grund vi bygger våra liv på. En plats för vardagstro och för att få utvecklas och se Guds plan för våra liv och gå i den i nära gemenskap med Honom och varandra, förklarar en trött, men lycklig Emmeli Ahlander efter det digitala eventet där omkring 1000 personer i olika åldrar deltog.
eBlick
jan 14, 2021
Statens Haverikommission vill häva gravfriden och dyka vid Estonia. Samtidigt riskerar Henrik Evertsson – som vann Stora journalistpriset med motiveringen ”Han trotsade dykförbudet och fann hålet som tvingar tre regeringar att gå till botten med gåtan Estonia” – fängelse för att ha filmat med en ROV-kamera vid Estonia.
eBlick
jan 08, 2021
På söndag, 10 januari, välkomnas Marie och Stefan Salmonsson som pastorer i Citykyrkan i Älmhult. – Vi har en glädje över det som Börje och Britt har stått i bräschen för under så många år. Vi önskar att fortsätta på den vägen, säger de till Inblick.
eBlick
jan 08, 2021
Norska fembarnsmamman Solveig anmälde sonens skola för mobbing. Då gick skolan till Barnevernet med motanklageler, vilket ledde till hot om tvångsomhändertagande. Solveig flydde då till Sverige där hon greps. Efter att Solveig avtjänat ett fängelsestraff fortsätter Barnevernet sin bestraffning genom att beröva barnen deras familjeliv.
eBlick
dec 26, 2020
Har man sin kyrka belägen där det passerar mycket folk, finns goda möjligheter att vara ute och göra saker precis utanför kyrkan. Det har Folkungakyrkan i Stockholm ägnat sig åt under hela detta coronaår.
eBlick
dec 17, 2020
Trots coronapandemi och inställda flyg kan du besöka Israel digitalt. Jeccica Halfin ger många tips på virtuella besök du kan göra i det förlovade landet. – Tyvärr kommer det troligen inte att gå att flyga till Israel den närmaste tiden. Men du kan skapa en ny virtuell färdväg som låter dig uppleva det bästa av Israel - utan att lyfta ett finger eller flytta en tum, säger Jeccica på Israel idag.