Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

”En ondskefull regim som satt lögnen i system” Lars Adaktusson stödjer kidnappad svensk

Ruben Agnarsson | 07 dec , 2020
Iran bedriver terrorism i Västvärlden och i Mellanöstern, samt håller nu på att utveckla kärnvapen.

Iran etta (1)

Förra veckan kom det uppgifter från Iran om att dödsdomen mot svenske medborgaren Ahmadreza Djalali kan komma att verkställas inom kort. Ahmadreza Djalali, som forskat på Karolinska instiutet, greps av polisen i Iran för 4,5 år sedan då han befann sig på en föreläsningsturné i landet för att tala om sitt forskningsområde: katastrofmedicin. Karolinska institutet arbetar nu tillsammans med bland annat Amnesty International och riksdagsledamot Lars Adaktusson (KD) som engagerat sig i fallet, för att snabbt få fram mer information.
– Stämmer de här signalerna är det mycket oroande. Vi måste agera kraftfullt och samfällt för att se till att dödsdomen mot Ahmadreza Djalali inte verkställs. Vi är många som är engagerade i hans fall och jag vill uppmana alla att göra vad de kan för att stödja honom nu, säger Ole Petter Ottersen, rektor vid Karolinska Institutet.

Ondskefull regim

Lars Adaktusson menar att något är grundläggande fel när Sveriges regering inte kräver att Ahmadreza Djalali ska friges.
– Det är en ondskefull regim som har satt lögnen i system, det är en av världens värsta diktaturer, säger han och menar att UD har lyckats skapa en bild av att det finns fog för Irans anklagelser.
– Ahmadreza Djalali har inte fått någon rättegång, han har ingen advokat och har inte haft möjlighet att försvara sig själv och ändå kräver inte Sverige att han ska friges. Det är häpnadsväckande hur man man komma fram till detta. Han är oskyldig tills dess han ställs inför en opartisk domstol och får en rättvis rättsprocess. I Iran är det revolutionsdomstolar som dömer människor.
Lars Adaktusson efterlyser grundläggande värderingar i utrikespolitiken och beskriver agerandet som oacceptabelt. Han tycker istället att Sverige borde införa riktade sanktioner mot Iran.
– När Irans utrikesminister Javad Zarif besökte Sverige förra året togs han emot som om han vore en nordisk utrikesminister. Jan Eliasson omfamnade honom rent fysiskt och kallade honom ”My good friend”. Det som gäller i bedömningen mot alla andra diktaturer gäller tydligen inte gentemot Iran, säger Adaktusson och beskriver Sveriges agerande mot den iranska regimen som stötande.

Oskyldig man

Sveriges utrikesminister Ann Linde ringde Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif förra veckan för att protestera mot det planerade dödsstraffet mot den fängslade svenskiranske forskaren Ahmadreza Djalali. Hon undvek återigen att begära att Djalali skulle släppas.
– Lars Adaktusson vet inte vad som pågår, vi kräver att han får en rättvis rättegång och att dödsstraffet inte ska genomföras, sade utrikesminister Ann Linde till TT.
När Irans utrikesdepartement förra veckan lade upp en tweet med bilder på Zarif och Linde som beskrev telefonsamtalet mellan de båda utrikesministrarna, svarade Lars Adaktusson på twitter: ”Världen tittar på er när ni står redo att avrätta en oskyldig man… Skäms på er och er förbannade, skurkaktiga regim.”

Har du känt dig hotad någon gång?
– Jag har inte känt mig hotad, men jag har suttit i Iran och sett och hört politiska ledare ljuga rakt ut. När jag besökte landet 2018 träffade vi bland annat talmannen och ayatollans utrikespolitiske rådgivare och framförde då protester mot dödsstraffet. De tog emot våra synpunkter och tackade för vårt engagemang, sedan gick det gick det ett par dagar så fick vi veta att ett antal personer hade avrättats i Iran, förklarar Lars Adaktusson.
– Det är ett system fullt av lögn och ondska, som har förtryckt människor i 40 år och som hänger människor offentligt. Att relativisera graden av ondska har jag svårt att förstå, sådana regimer ska man hålla på en armlängds avstånd och hålla så kort som möjligt.

Terrorrättegång

Just nu pågår en terrorrättegång i Antwerpen där en iransk diplomat från Wien och tre andra personer står åtalade för planerna på att bomba en demonstration med tusentals regimkritiska iranier utanför Paris i juni år 2018. Brottsutredare över hela Europa har samlat mängder av detaljerat bevismaterial för terrorplanerna, som de menar var sanktionerade från högsta politiska nivå i Teheran. Ett tips från israelisk underrättelsetjänst till europeiska myndigheter stoppade attacken. Albanien, Indien, Thailand, Kenya, Argentina, Danmark och Frankrike är länder som pekat ut Iran för att ligga bakom terrordåd som utförts i deras länder. Även i Mellanöstern är Irans terrorstöd omfattande. Terrororganisationerna Hizbollah i Libanon, samt Hamas, Islamic Jihad och PFLP-GC i Gaza hotar med att utplåna Israel och finansierar sin verksamhet via ekonomiskt stöd från Iran.

Stöd från nynazister

Irans ledare, Ayatollah Khamenei, uppmanade i somras till Israels utplånande och refererade till nazisternas ”slutgiltiga lösning”, hämtad direkt från Adolf Hitler, som hade målet att fullständigt utplåna det judiska folket. Irans förnekelse av Förintelsen och löfte om att utplåna Israel från kartan har gjort Irans muslimska ledare till idoler för världens högerextremister. I Sverige hyllade nynazistiska sajten Nordfront ayatolla Ali Khamenei för att denne i slutet av förra året uttryckte stöd till en fransk förintelserevisionist. I början av året uttryckte Nordfront stöd till Irans parlament som godkände ett lagförslag som likställer hela den amerikanska militären och Pentagon med terrorister, efter mordet på toppgeneralen Qasem Soleimani.
– Hoten om att utplåna Israel sägs ibland vara isolerat till förre presidenten Ahmadinejad men det är en syn som är etablerad bland ledande militärer och hos landets andlige ledare. Det är lika mycket en del av den iranska regimens DNA som hos Hamas och Hizbollah. Det är en del av deras världsbild, förklarar Lars Adaktusson.
– Det är hot som måste tas på allvar, det är inte bara tomma hot. Det är en del av deras syn på omvärlden, på Israel och på det judiska folket. Ingen ansvarsfull ledare i Israel kan undvika att ta dessa ord på allvar.

Bryter avtal

Att Iran har lagrat tolv gånger mer låganrikat uran än den gräns som sattes av kärnkraftsavtalet år 2015 fick USA i förra veckan att skärpa sanktionerna mot Iran. Även Tysklands utrikesminister Heiko Mass, tillsammans med sina brittiska och franska kollegor Dominic Raab och Jean-Yves Le Drian, uppmanade Iran att sluta med att bryta mot det kärnkraftsavtal som landet undertecknat. Ryssland hjälper istället Iran med landets kärnenergiprogram. Förra veckan diskuterade Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif kärnvapenavtalet i ett telefonsamtal med sin ryska kollega Sergei Lavrov. De båda utrikesminisrtarna har träffats vid 30 tillfällen de senaste åren.
– Det är precis som många har befarat att det pågår något slags dubbelspel där Iran har andra intentioner som man inte redovisar, eller som man ljuger om. Det visar vilken regim det är som styr Landet. De har en retorik som låter acceptabel, men ett agerande som är oacceptabelt, säger Lars Adaktusson om Irans uranproduktion.
Han menar att omvärldens motsägelsefulla reaktioner med anledning av Irans kärnenergiprogram skapar en osäkerhet och en instabilitet som aldrig är bra när det gäller utrikespolitik och säkerhetspolitik.

Utnyttja vakuum

– Det finns olika krafter som vill utnyttja det vakuum som finns vid maktskiftet i USA, samtidigt som USA:s avgående president är nyckfull och oförutsägbar, påpekar han.
Spekulationer om att Israel skulle ligga bakom det senaste mordet på Irans kärnvapenexpert har fått Iran att utlova hämnd, precis som när generalen Qassem Soleimani dödades i början av året av en amerikansk drönarattack. Lars Adaktusson varnar återigen för att Iran har en regim som det inte går att lita på.
– De är bara att se på det ukrainska planet som sköts ned i början av året, där 17 av de omkomna kom från Sverige. Först blåljög Iran och sade att det var en olycka. Sedan erkände de att de skjutit ned planet. De går inte att lita på. Alla förutsättningar som skapas för att en brutal diktatur som Iran ska få kärnvapen är ett hot mot världsfreden.

​RUBEN AGNARSSON
 
eBlick
elisabet2 (1)
jan 28, 2021
Att dokumentera hur fartyget ser ut och lyssna till de överlevandes berättelser är centralt i en haveriutredning liksom för grundläggande journalistiskt arbete. I efterdyningarna av Estonia-katastrofen skedde inget av detta. Nu förbereder myndigheterna både dykningar och samtal med överlevande.
eBlick
jan 28, 2021
En israelisk luftreningsteknik har visat sig väldigt effektiv att desinfektera covid-19-partiklar i luften. Tekniken sprids till olika länder i världen. Israel kommer att använda tekniken i sina turistbussar för att återvinna turisterna till landet.
eBlick
jan 23, 2021
Diskrimineringen och förföljelsen av kristna har förvärrats. Det är slutsatsen utifrån World watch list 2021 som är den årliga undersökningen av förföljelsen mot kristna. I de länder som finns med på listan förföljs och diskrimineras cirka 309 miljoner kristna, men totalt handlar det om fler än 340 miljoner kristna runt om i världen.
eBlick
jan 21, 2021
De redovisar i stort sett bara det som vi redan har skrivit i Proletären, sade tidningens journalist Olle Minell när chefsåklagare Krister Petersson på presskonferensen i juni förra året pekade ut Stig Engström som Olof Palmes trolige mördare.
eBlick
jan 21, 2021
På onsdag, 27 januari, är det internationella minnesdagen för Förintelsens offer. Den uppmärksammas samma dag som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. I år är det 76 år sedan. ”Låt oss aldrig glömma” är rubriken på Nobel Prize museums livesändning för gymnasieelever och högstadieelever under minnesdagen. Statsministern talar i Forum för levande historias ceremoni.
eBlick
jan 14, 2021
– Jag saknade en plats och ett nätverk som förenar oss kristna i den grund vi bygger våra liv på. En plats för vardagstro och för att få utvecklas och se Guds plan för våra liv och gå i den i nära gemenskap med Honom och varandra, förklarar en trött, men lycklig Emmeli Ahlander efter det digitala eventet där omkring 1000 personer i olika åldrar deltog.
eBlick
jan 14, 2021
Statens Haverikommission vill häva gravfriden och dyka vid Estonia. Samtidigt riskerar Henrik Evertsson – som vann Stora journalistpriset med motiveringen ”Han trotsade dykförbudet och fann hålet som tvingar tre regeringar att gå till botten med gåtan Estonia” – fängelse för att ha filmat med en ROV-kamera vid Estonia.
eBlick
jan 08, 2021
På söndag, 10 januari, välkomnas Marie och Stefan Salmonsson som pastorer i Citykyrkan i Älmhult. – Vi har en glädje över det som Börje och Britt har stått i bräschen för under så många år. Vi önskar att fortsätta på den vägen, säger de till Inblick.
eBlick
jan 08, 2021
Norska fembarnsmamman Solveig anmälde sonens skola för mobbing. Då gick skolan till Barnevernet med motanklageler, vilket ledde till hot om tvångsomhändertagande. Solveig flydde då till Sverige där hon greps. Efter att Solveig avtjänat ett fängelsestraff fortsätter Barnevernet sin bestraffning genom att beröva barnen deras familjeliv.
eBlick
dec 26, 2020
Har man sin kyrka belägen där det passerar mycket folk, finns goda möjligheter att vara ute och göra saker precis utanför kyrkan. Det har Folkungakyrkan i Stockholm ägnat sig åt under hela detta coronaår.
eBlick
dec 17, 2020
Trots coronapandemi och inställda flyg kan du besöka Israel digitalt. Jeccica Halfin ger många tips på virtuella besök du kan göra i det förlovade landet. – Tyvärr kommer det troligen inte att gå att flyga till Israel den närmaste tiden. Men du kan skapa en ny virtuell färdväg som låter dig uppleva det bästa av Israel - utan att lyfta ett finger eller flytta en tum, säger Jeccica på Israel idag.