Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

”Livet gick från kaos till kärlek”

Petter Allgulin | 21 nov , 2020
Jozsef Toth hade länge haft en liten gudstro innerst inne. Han lärde känna kristna och började då fundera på om han kanske också skulle bli kristen. En kväll hemma med sin bibel upplevde han något som avgjorde saken. – Det blev en stor förändring, berättar Jozsef.
jozsef

Jozsef Toth föddes i Ungern och familjen flyttade till Sverige när han var sju år. Han döptes i katolska kyrkan i Ungern men hade inte en kristen uppväxt. Jozsefs pappa dog när han var tio år. Det skapade förstås ett tomrum och han kände ett särskilt behov av att hitta manliga förebilder.
– Jag gillade att titta på film och jag lyssnade på gangster-rap, berättar Jozsef.

Fröken var kristen

På mellanstadiet hade Jozsef en kristen fröken som hette Grace. Hon gjorde ett intryck på honom och han bar med sig något från tiden med henne.
– Vi hade berättelser från Bibeln målat på väggen och vi fick inte svära eller missbruka Guds namn.
Vid ett föräldramöte hade fröken med sig en bibel och läste budet om att hedra sin far och mor. Hon tyckte att Jozsef inte gjorde det. Grace brukade varna klassen för att välja fel vägar i livet. Väljer man en kriminell väg så slutar det inte bra.
Redan under mellanstadiet började Jozsef röka och dricka alkohol ibland. Han var ganska vild och livlig och han började också snatta.
– Jag minns att jag bad till Gud att jag inte skulle åka fast när jag snattade.
Han var lite på avvägar men det spårade inte ur totalt.
– Jag höll på att hamna snett i tonåren. Jag åkte fast som femtonåring för medhjälp till bilstöld.
Jozsef tänkte ibland på Gud. Han hade innerst inne en liten gudstro. Det fick honom att tänka på hur han levde och han bad bönen Fader vår ibland.

Gifte sig

När han var runt 26 år längtade han efter att saker skulle läggas på plats i livet. Han började på komvux och gick en kurs i religionskunskap.
– Det var mycket intressant, men jag blev inte övertygad av någon religion.
– Jag läste en del böcker med andligt innehåll och självhjälpsböcker där Gud nämndes ibland. Jag hade en gudstro i bakgrunden och ett sökande sinne, men jag var ganska flummig.
Jozsef träffade en tjej och de gifte sig. Hennes föräldrar var kristna.
– Jag kände en annorlunda frid hemma hos föräldrarna.
Han lärde känna fler kristna och följde med till kyrkan ibland. Detta fick igång tankar och en längtan. "Ska jag också bli kristen?" var en fråga som rörde sig i honom under denna tid.
– Jag började umgås en del med kristna. De var schyssta och trevliga. Jag var nyfiken över hur man levde som kristen. Men frugan var inte så intresserad.

Fest i kyrkan

Joszef blev bjuden på en fest i pingstkyrkan av sin frus syster. Det var en stor avskedsfest för en av ungdomsledarna. Det var en rolig alkoholfri tillställning som påverkade och berörde Jozsef.
– Wow, när jag cyklade hem den kvällen hade jag i stort sett bestämt mig för att bli kristen.
Jozsef började gå en alphakurs där i kyrkan.
Men äktenskapet utvecklades i en negativ riktning och Joszef och hans fru separerade till slut. Han stod plötsligt utan bostad och han fick då bo några veckor i pingstkyrkan. Han hade börjat be ganska mycket och han bad till Gud om att få en tvåa med en egen tvättmaskin.
– Snart hade jag fått just en tvåa med tvättmaskin. Jag lyckades även komma före i kön. Tack, gode Gud.
Jozsef gled dock ifrån gemenskapen i kyrkan. Efter en utekväll på krogen låg han hemma i sängen och det snurrade i huvudet.
– Jag kände mig otroligt trött på att vara ute och festa.
En dag på gymmet träffade han en tjej som han kände från kyrkan. De skulle träffas ett gäng och titta på Melodifestivalen och hon bjöd med Jozsef till det.
– En annan tjej, Karolina, som jag var intresserad av skulle också vara där. Jag hängde med.
Jozsef och Karolina började sedan träffas och han började på alphakurs igen och köpte en bibel.

Ja till Jesus

En kväll satt han hemma och läste Bibeln men förstod inte vad han läste. Då kände han hur Jesus talade: ”Du behöver säga ja eller nej till mig”.
– Det kändes som att säga ja eller nej på ett bröllop. Jag sa ja till Jesus och kände direkt Guds närvaro och en våg som kom över mig. Wow! Jag såg även en syn av en man som drack en bägare med flytande guld.
Jozsef ser tillbaka på denna stund som en frälsningsupplevelse.
– Jag såg att texten i min bibel lyste som guld och Gud sade till mig att jag inte ska ha andra gudar vid sidan av honom.
Dagen efter när han gick till sin utbildning kände han att hans sinnen hade förändrats.
– Jag såg saker på ett nytt sätt. Och jag var så glad och positiv.
Jozsef upplevde en stor skillnad och det blev lättare att förstå sig på vår kaotiska värld.
– Jag hade haft många frågor om varför saker är som de är i världen. Nu såg jag sammanhang och fick mer klarhet. Jag började lyssna mycket på ljudbibeln.
Jozsefs samvete skärptes och det var inte längre ”gör vad du vill – bara det känns bra” som gällde, utan det blev mer viktigt hur han levde och att inte skada andra.
Jozsef och Karolina blev ett par. Strax dessförinnan hade han varit nyskild och bostadslös, nu var han nyförälskad i både Jesus och Karolina och blev helad från inre sår.
– Det var väldigt mycket som hände den tiden. Från kaos till kärlek. Gud var med mig.
I en svår livssituation lade sig saker snabbt på plats och Jozsef och Karolina är idag gifta och har två barn.
– Jag vill särskilt uppmuntra alla sökare som har en liten gudstro att söka Gud helhjärtat, avslutar Jozsef.

PETTER ALLGULIN

 
eBlick
elisabet2 (1)
jan 28, 2021
Att dokumentera hur fartyget ser ut och lyssna till de överlevandes berättelser är centralt i en haveriutredning liksom för grundläggande journalistiskt arbete. I efterdyningarna av Estonia-katastrofen skedde inget av detta. Nu förbereder myndigheterna både dykningar och samtal med överlevande.
eBlick
jan 28, 2021
En israelisk luftreningsteknik har visat sig väldigt effektiv att desinfektera covid-19-partiklar i luften. Tekniken sprids till olika länder i världen. Israel kommer att använda tekniken i sina turistbussar för att återvinna turisterna till landet.
eBlick
jan 23, 2021
Diskrimineringen och förföljelsen av kristna har förvärrats. Det är slutsatsen utifrån World watch list 2021 som är den årliga undersökningen av förföljelsen mot kristna. I de länder som finns med på listan förföljs och diskrimineras cirka 309 miljoner kristna, men totalt handlar det om fler än 340 miljoner kristna runt om i världen.
eBlick
jan 21, 2021
De redovisar i stort sett bara det som vi redan har skrivit i Proletären, sade tidningens journalist Olle Minell när chefsåklagare Krister Petersson på presskonferensen i juni förra året pekade ut Stig Engström som Olof Palmes trolige mördare.
eBlick
jan 21, 2021
På onsdag, 27 januari, är det internationella minnesdagen för Förintelsens offer. Den uppmärksammas samma dag som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. I år är det 76 år sedan. ”Låt oss aldrig glömma” är rubriken på Nobel Prize museums livesändning för gymnasieelever och högstadieelever under minnesdagen. Statsministern talar i Forum för levande historias ceremoni.
eBlick
jan 14, 2021
– Jag saknade en plats och ett nätverk som förenar oss kristna i den grund vi bygger våra liv på. En plats för vardagstro och för att få utvecklas och se Guds plan för våra liv och gå i den i nära gemenskap med Honom och varandra, förklarar en trött, men lycklig Emmeli Ahlander efter det digitala eventet där omkring 1000 personer i olika åldrar deltog.
eBlick
jan 14, 2021
Statens Haverikommission vill häva gravfriden och dyka vid Estonia. Samtidigt riskerar Henrik Evertsson – som vann Stora journalistpriset med motiveringen ”Han trotsade dykförbudet och fann hålet som tvingar tre regeringar att gå till botten med gåtan Estonia” – fängelse för att ha filmat med en ROV-kamera vid Estonia.
eBlick
jan 08, 2021
På söndag, 10 januari, välkomnas Marie och Stefan Salmonsson som pastorer i Citykyrkan i Älmhult. – Vi har en glädje över det som Börje och Britt har stått i bräschen för under så många år. Vi önskar att fortsätta på den vägen, säger de till Inblick.
eBlick
jan 08, 2021
Norska fembarnsmamman Solveig anmälde sonens skola för mobbing. Då gick skolan till Barnevernet med motanklageler, vilket ledde till hot om tvångsomhändertagande. Solveig flydde då till Sverige där hon greps. Efter att Solveig avtjänat ett fängelsestraff fortsätter Barnevernet sin bestraffning genom att beröva barnen deras familjeliv.
eBlick
dec 26, 2020
Har man sin kyrka belägen där det passerar mycket folk, finns goda möjligheter att vara ute och göra saker precis utanför kyrkan. Det har Folkungakyrkan i Stockholm ägnat sig åt under hela detta coronaår.
eBlick
dec 17, 2020
Trots coronapandemi och inställda flyg kan du besöka Israel digitalt. Jeccica Halfin ger många tips på virtuella besök du kan göra i det förlovade landet. – Tyvärr kommer det troligen inte att gå att flyga till Israel den närmaste tiden. Men du kan skapa en ny virtuell färdväg som låter dig uppleva det bästa av Israel - utan att lyfta ett finger eller flytta en tum, säger Jeccica på Israel idag.