Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Birgittas hjärta tog vägen om Jerusalem

Per Danielsson | 12 nov , 2020
– Jag tror Jerusalem och Israel fångade mitt hjärta redan 1967i samband med sexdagarskriget. Det kom som en kallelse och jag bara kände att där måste jag vara, berättar den svensk-israeliska konstnären Birgitta Yavari-Ilan för Inblick.
IMG_8684Sedan nära 50 år har Birgitta Yavari-Ilan, blivit Israel troget. Trots landets och Jerusalems utsatthet genom åren känner hon en orubbad trygghet. I kulturkvarteren i Yemin Moshe ligger hennes historiska 1800-talsradhus. Det ligger precis utanför stadsmuren på gångavstånd från Jaffaporten och gamla Jerusalem. Birgitta var en sökande själ i sin ungdom. Sökandet efter livsmening tog omvägar i transcendental meditation och österländsk mystik innan hennes hjärta landade i ett Jesusmöte i Rosengård i Malmö. Där började hon tro på Jesus en fredagskväll. Två dagar efter döptes hon på sin tro. Jesusmötet i Rosengård och mötet med en grupp från Jesusfolket i Jönköping tog hennes hjärta med storm. Inte så långt därefter packade hon sin lilla Volkswagen och flyttade för att leva med föräldralösa barn i Israel.
– Min tro har varit prövad genom åren. Min son dog och mannen jag älskade lämnade mig. Jag blev en trasig själ och jag kunde varken skriva eller måla förrän efter många år senare.
Nu är hon aktuell med sin kalender ”Det finns en kärlek”, med sina unika bilder präglade av kärlek, judisk kultur och tänkespråk.

Ett teamäktenskap

Birgitta är gift med psykologiprofessorn och predikanten Elliot som hon träffade i Sydafrika. Men trots att Birgitta och Elliot under mer än ett decennium fått vara ett team i tjänst tillsammans är dagarna nu mer prövosamma, när Elliot kontinuerligt behöver syretillskott för lungfibros.
– Kärleken till Israel är som ett äktenskap där man lovar att älska varandra i nöd och lust. Min mans hälsa är en utmaning. Men det är en stor förmån att jag får finnas här också i det svåra och göra det så vackert som möjligt.
En av Birgittas böcker heter ”Ett team av två i samma trädgård”.
–Jag har alltid varit så glad i äktenskapet mellan man och kvinna att med olikheterna komplettera och bära frukt tillsammans. Men har man visat Gud dörren så vet man inte vad man förlorat, när man bytt bort den enkla tron mot humanismen. Då har man placerat människan överst. Det är ett tragiskt val.

”Göra livets kväll vacker”

Birgitta berättar om den smärta hon känt när det gäller de skilsmässor som drabbat henne.
– Jag har aldrig tagit någons pojkvän eller någons man. Inte lämnat en man eller varit otrogen. Jag har levt med mitt hjärta och vet hur man kan gå sönder. Att bli utbytt och ersatt i kärlek kan vara värre än döden. Men som Golda Meir sa: “Om jag trodde det var det bästa att göra, var jag för det oberoende av utgången.”
Birgitta ser äktenskapet som ett blodförbund. Såsom ingen kommer in i den här världen fullkomlig är äktenskapet till för helighet.
– Så fantastiskt är det. När min man nu är så svag, har han frågat vad det skulle kosta med ett ålderdomshem. Då har jag svarat: ”Elliot, du kommer aldrig att vara på ett ålderdomshem. Jag ska aldrig lämna bort dig.”
– Nu är det livets kväll och livets kväll kan man också göra vacker. Ett judiskt talesätt säger: ”Kasta inte bort mig när jag är gammal”.
Det var när Birgitta mötte Jesus som hon utvecklade sin konst. Hon började med att göra illustrationer till noveller i Femina, Damernas Värld och modetidningen Elle. Sedan utvecklades det till konst med ett nytt budskap. Hennes 15 böcker inleddes med ”Det finns en kärlek.” De gavs först ut på Bonniers förlag. I böckerna och i kalendrarna blandas tänkespråk och bibelord med starka, hoppfulla bilder.
– Från början förstod jag att jag kan vara en budbärare med ett budskap. För Sions skull har jag inte velat tiga. En bild kan säga mer än 1000 ord. När jag lägger ord till känns det som att ha fått en högtalare.
– Jag har ett budskap men med mitt hjärta har jag först velat nå judarna och de som söker – En budbärare unnar sig ingen ro förrän budskapet är överlämnat: Försaka inte ditt hjärta; det är skapat till att älska och till att känna himlens vind.
Birgittas och Elliots konstnärshem har blivit känt över hela Israel och runt om i världen.
– Min tanke är att Jerusalemgården ska överleva mig, säger Birgitta.

PER DANIELSSON
 
eBlick
elisabet2 (1)
jan 28, 2021
Att dokumentera hur fartyget ser ut och lyssna till de överlevandes berättelser är centralt i en haveriutredning liksom för grundläggande journalistiskt arbete. I efterdyningarna av Estonia-katastrofen skedde inget av detta. Nu förbereder myndigheterna både dykningar och samtal med överlevande.
eBlick
jan 28, 2021
En israelisk luftreningsteknik har visat sig väldigt effektiv att desinfektera covid-19-partiklar i luften. Tekniken sprids till olika länder i världen. Israel kommer att använda tekniken i sina turistbussar för att återvinna turisterna till landet.
eBlick
jan 23, 2021
Diskrimineringen och förföljelsen av kristna har förvärrats. Det är slutsatsen utifrån World watch list 2021 som är den årliga undersökningen av förföljelsen mot kristna. I de länder som finns med på listan förföljs och diskrimineras cirka 309 miljoner kristna, men totalt handlar det om fler än 340 miljoner kristna runt om i världen.
eBlick
jan 21, 2021
De redovisar i stort sett bara det som vi redan har skrivit i Proletären, sade tidningens journalist Olle Minell när chefsåklagare Krister Petersson på presskonferensen i juni förra året pekade ut Stig Engström som Olof Palmes trolige mördare.
eBlick
jan 21, 2021
På onsdag, 27 januari, är det internationella minnesdagen för Förintelsens offer. Den uppmärksammas samma dag som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. I år är det 76 år sedan. ”Låt oss aldrig glömma” är rubriken på Nobel Prize museums livesändning för gymnasieelever och högstadieelever under minnesdagen. Statsministern talar i Forum för levande historias ceremoni.
eBlick
jan 14, 2021
– Jag saknade en plats och ett nätverk som förenar oss kristna i den grund vi bygger våra liv på. En plats för vardagstro och för att få utvecklas och se Guds plan för våra liv och gå i den i nära gemenskap med Honom och varandra, förklarar en trött, men lycklig Emmeli Ahlander efter det digitala eventet där omkring 1000 personer i olika åldrar deltog.
eBlick
jan 14, 2021
Statens Haverikommission vill häva gravfriden och dyka vid Estonia. Samtidigt riskerar Henrik Evertsson – som vann Stora journalistpriset med motiveringen ”Han trotsade dykförbudet och fann hålet som tvingar tre regeringar att gå till botten med gåtan Estonia” – fängelse för att ha filmat med en ROV-kamera vid Estonia.
eBlick
jan 08, 2021
På söndag, 10 januari, välkomnas Marie och Stefan Salmonsson som pastorer i Citykyrkan i Älmhult. – Vi har en glädje över det som Börje och Britt har stått i bräschen för under så många år. Vi önskar att fortsätta på den vägen, säger de till Inblick.
eBlick
jan 08, 2021
Norska fembarnsmamman Solveig anmälde sonens skola för mobbing. Då gick skolan till Barnevernet med motanklageler, vilket ledde till hot om tvångsomhändertagande. Solveig flydde då till Sverige där hon greps. Efter att Solveig avtjänat ett fängelsestraff fortsätter Barnevernet sin bestraffning genom att beröva barnen deras familjeliv.
eBlick
dec 26, 2020
Har man sin kyrka belägen där det passerar mycket folk, finns goda möjligheter att vara ute och göra saker precis utanför kyrkan. Det har Folkungakyrkan i Stockholm ägnat sig åt under hela detta coronaår.
eBlick
dec 17, 2020
Trots coronapandemi och inställda flyg kan du besöka Israel digitalt. Jeccica Halfin ger många tips på virtuella besök du kan göra i det förlovade landet. – Tyvärr kommer det troligen inte att gå att flyga till Israel den närmaste tiden. Men du kan skapa en ny virtuell färdväg som låter dig uppleva det bästa av Israel - utan att lyfta ett finger eller flytta en tum, säger Jeccica på Israel idag.