Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Mellanösterns karta ritas om - Del 1

Hans Marklund | 16 okt , 2020
Fler och fler arabländer överger den heliga kon Palestina. Inom loppet av en månad slöt två arabiska gulfstater, Förenade Arabemiraten och Bahrain, normaliseringsavtal med Israel. För Israel är det livsviktigt att accepteras av sina grannar. Men det palestinska ledarskapet fördömer avtalet och känner sig övergivna.
nyhet2

Avtalet innebär att diplomatiska förbindelser skall upprättas mellan nationerna. Premiärminister Benjamin Netanyahu kallade avtalet mellan Israel och de två gulfstaterna för ett historiskt avtal. I Israel säger många affärsmän att detta drastiskt kommer att gynna deras affärer. Företagare som i hemlighet levererat varor till Förenade Arabemiraten (UAE), kan nu öppet säga att produkten kommer från Israel.
– Vi kan agera öppet nu, säger Avir Bar Sesat, säng- och madrasstillverkare i Israel.
Han säger vidare att folket i gulfstaterna älskar högteknologiska produkter.

Första EL AL-flygningen

Den första Israeliska EL AL-flygningen till Abu Dhabi har också genomförts, redan i slutet av augusti och kabinpersonalen var helt överväldigade över mottagandet. Ejal Roman säger:
– Glädjen i Israel över avtalen med Gulfstaterna överglänser all rapportering om korruptionsaffärer och om coronapandemin som på nytt sprider sig i Israel.
En ledande israelisk delegation ledd av National Security Advisor och chefen för National Security Council Meir Ben-Shabbat reste med direktflyg från Israel till Abu Dhabi, tillsammans med en amerikansk delegation ledd av den amerikanska säkerhetsrådgivaren Robert O’Brien och den amerikanska presidentens rådgivare Jared Kushner.
Delegationen besökte Abu Dhabi i UAE under två dagar. Besöket omfattade arbetsmöten inom en rad olika frågor, både civila och ekonomiska.

Mellanösterns plåsterlapp

Israel beskrivs ofta som en plåsterlapp som försöker bli en del av Mellanöstern, men som alltid hittills har stötts bort. Kanske är det vi ser nu en öppning för Israel att bli accepterad i Mellanöstern, nu när fler och fler arabstater väljer att normalisera sina relationer med landet. Detta trots att det ännu inte finns någon palestinsk stat, som har varit Arabförbundets krav. För Israel är det livsviktigt att bli accepterat av sina grannar.
År 2002 lanserades den så kallade arabiska fredsplanen där Israel erbjöds fred med 22 arabstater, men med villkoret att alla gränser skulle gå tillbaka till de som gällde före sexdagarskriget 1967. Man krävde att Västbanken, Golanhöjderna och Gaza skulle överges. Israel gick inte med på det. Åsikterna i landet är delade när det gäller frågan om att bli en del av Mellanöstern. De finns som menar att Israel skulle tagit chansen redan 2002 och gått med på villkoren, medan andra menar precis tvärtom och kallar sig själva för ”Villan i djungeln”. Många israeler menar att de ser sig själva som en del av Europa och USA. Detta beror på, menar många, att de har en så negativ syn på araber på grund av palestinierna. Nu när nya avtal skrivs med arabländer och folk från dessa länder börjar komma som turister till Israel och speciellt Tel Aviv, kanske bilden kommer att ändras.

Vilken fred

Vad kan det bli för slags fred av det som nu händer? Fredsavtalen med Egypten och Jordanien har varit kyliga. I dessa länder finns fortfarande en stark motvilja emot normalisering. Kommer de aktuella avtalen att bli lika kyliga eller kan de bli mer öppna och varma? Kan de nya affärskontakterna göra freden varmare och mer hållbar.
När det så kallade Osloavtalet undertecknades 1993 utanför Vita huset med Bill Clinton, Yitzhak Rabin och Yassir Arafat betraktades det som ett historiskt stort avtal. Stora delar av avtalet har inte fullföljts. Frågan är om avtalen som nu skrivits kommer att ses som ett lika stort historiskt avtal och om resultatet av avtalet kommer att få historiska följder som ritar om Mellanösterns karta.
Avtalet var inte helt överraskande då en företrädare för UAE i somras gick ut med en debattartikel på hebreiska i en av Israels största dagstidningar, där han skrev ”om ni avstår från annekteringsplanerna av Västbanken kan ni få normalisering”.
En annan orsak till att avtalet kan få bestående resultat är att UAE och flera av gulfstaterna har gemensamma fiender med Israel, som Muslimska brödraskapet och dess allierade i regionen med bland annat Turkiet och Iran. Bakom kulisserna kan man också ana att det finns intresse från UAE att samarbeta militärt med Israel.
UAE säger sig också ha fått ett löfte om att det inte blir någon annektering av Västbanken.  Men det förnekar Benjamin Netanyahu, som menar att det är planer som bara skjutits på framtiden.

Fler efterföljare

Kommer fler arabstater att följa efter och normalisera sina relationer med Israel? Det är svårt att med säkerhet se vilka arabstater som kan vara aktuella. Det talas bland annat om Saudiarabien, men det sägs att kungen är emot ett sådant avtal.  Men situationen är en annan nu och fler arabstater kommer troligtvis att följa efter, därför att de tänker på sina egna långsiktiga och strategiska intressen och de pressas hårt ekonomiskt av USA till att sluta avtal med Israel.
Ett arabland som är intressant att titta lite extra på är Jordanien. De har inte på något sätt uttryckt sig med entusiasm över de avtal som skrivits. Jordaniens utrikesminister sade i kritiska ordalag:
– Om avtalen kan leda till ett slut på ockupationen och en palestinsk självständig stat, då är det bra för den fredliga utvecklingen i regionen, men om inte kommer konflikten att djupna och hota hela regionen.
För Jordanien är det avgörande hur Israel tänker agera med befolkningen på Västbanken. De ser en tvåstatslösning som den enda hållbara framtiden i relationen med Israel.
Situationen har förändrats för Israel och de är inte lika utsatta för bortstötning utan snarare tvärtom. Man måste dock konstatera att de länder som ligger närmast Israel geografiskt, har folkmässigt svårare att normalisera sina relationer till Israel.

​HANS MARKLUND

 
eBlick
elisabet2 (1)
jan 28, 2021
Att dokumentera hur fartyget ser ut och lyssna till de överlevandes berättelser är centralt i en haveriutredning liksom för grundläggande journalistiskt arbete. I efterdyningarna av Estonia-katastrofen skedde inget av detta. Nu förbereder myndigheterna både dykningar och samtal med överlevande.
eBlick
jan 28, 2021
En israelisk luftreningsteknik har visat sig väldigt effektiv att desinfektera covid-19-partiklar i luften. Tekniken sprids till olika länder i världen. Israel kommer att använda tekniken i sina turistbussar för att återvinna turisterna till landet.
eBlick
jan 23, 2021
Diskrimineringen och förföljelsen av kristna har förvärrats. Det är slutsatsen utifrån World watch list 2021 som är den årliga undersökningen av förföljelsen mot kristna. I de länder som finns med på listan förföljs och diskrimineras cirka 309 miljoner kristna, men totalt handlar det om fler än 340 miljoner kristna runt om i världen.
eBlick
jan 21, 2021
De redovisar i stort sett bara det som vi redan har skrivit i Proletären, sade tidningens journalist Olle Minell när chefsåklagare Krister Petersson på presskonferensen i juni förra året pekade ut Stig Engström som Olof Palmes trolige mördare.
eBlick
jan 21, 2021
På onsdag, 27 januari, är det internationella minnesdagen för Förintelsens offer. Den uppmärksammas samma dag som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. I år är det 76 år sedan. ”Låt oss aldrig glömma” är rubriken på Nobel Prize museums livesändning för gymnasieelever och högstadieelever under minnesdagen. Statsministern talar i Forum för levande historias ceremoni.
eBlick
jan 14, 2021
– Jag saknade en plats och ett nätverk som förenar oss kristna i den grund vi bygger våra liv på. En plats för vardagstro och för att få utvecklas och se Guds plan för våra liv och gå i den i nära gemenskap med Honom och varandra, förklarar en trött, men lycklig Emmeli Ahlander efter det digitala eventet där omkring 1000 personer i olika åldrar deltog.
eBlick
jan 14, 2021
Statens Haverikommission vill häva gravfriden och dyka vid Estonia. Samtidigt riskerar Henrik Evertsson – som vann Stora journalistpriset med motiveringen ”Han trotsade dykförbudet och fann hålet som tvingar tre regeringar att gå till botten med gåtan Estonia” – fängelse för att ha filmat med en ROV-kamera vid Estonia.
eBlick
jan 08, 2021
På söndag, 10 januari, välkomnas Marie och Stefan Salmonsson som pastorer i Citykyrkan i Älmhult. – Vi har en glädje över det som Börje och Britt har stått i bräschen för under så många år. Vi önskar att fortsätta på den vägen, säger de till Inblick.
eBlick
jan 08, 2021
Norska fembarnsmamman Solveig anmälde sonens skola för mobbing. Då gick skolan till Barnevernet med motanklageler, vilket ledde till hot om tvångsomhändertagande. Solveig flydde då till Sverige där hon greps. Efter att Solveig avtjänat ett fängelsestraff fortsätter Barnevernet sin bestraffning genom att beröva barnen deras familjeliv.
eBlick
dec 26, 2020
Har man sin kyrka belägen där det passerar mycket folk, finns goda möjligheter att vara ute och göra saker precis utanför kyrkan. Det har Folkungakyrkan i Stockholm ägnat sig åt under hela detta coronaår.
eBlick
dec 17, 2020
Trots coronapandemi och inställda flyg kan du besöka Israel digitalt. Jeccica Halfin ger många tips på virtuella besök du kan göra i det förlovade landet. – Tyvärr kommer det troligen inte att gå att flyga till Israel den närmaste tiden. Men du kan skapa en ny virtuell färdväg som låter dig uppleva det bästa av Israel - utan att lyfta ett finger eller flytta en tum, säger Jeccica på Israel idag.