Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Hanna blev fri från destruktiva tankar

Maria Johansson | 16 okt , 2020
Hanna Philipson bombarderades i sitt sinne av negativa tankebanor om sig själv, men så lät hon Gud börja en ”renovering” i hennes själ. – För varje bibelord han gav mig sköts en lögn bort och allt blev successivt lättare, säger hon.
6

Hanna beskriver sig själv som introvert och i behov av mycket egentid. Det ställde till med problem när hon reste med ett bibelskoleteam till Bangladesh.
– Jag behövde vila genom att vara för mig själv, men under hela resan på tio dagar fick jag ungefär bara en halvtimme för mig själv.
Hanna gick ner i en mild depression där negativa tankar bombarderade hennes sinne.
– Jag fick en massa negativa tankebanor som tryckte ner mig. Jag jämförde mig med andra och tyckte att jag var så mycket sämre.
När hon kom tillbaka till praktikplatsen i Katrineholm fortsatte det.
– Jag mådde jättedåligt och kunde inte se att jag "förtjänade" en plats på skolan, för att jag inte var lika bra som de andra. Jag tappade bort mitt syfte.

Klagade inför Gud

På en bönepromenad klagade Hanna inför Gud, samtidigt som hon hade på lovsångsmusik i ena örat. Då upplevde hon hur Gud började tala.
– Han sa att jag skulle lyssna på nästa sång. Det var Bethel som sjöng om att inte lyssna på lögner.
Sedan sade Gud till Hanna att det var dags att sluta lyssna på lögner. Han började återskapa ett syfte med hennes liv.
– Alla fantastiska bibelställen rullade igenom mina tankar och för varje bibelord sköts en lögn bort och allt blev successivt lättare.
Hanna hörde sedan ett myller av röster samtidigt som Gud kom med sin kärleksfulla närvaro.
– Det var en och samma röst som sa ”Jag älskar dig” på en massa olika språk, samtidigt. Sedan sade Gud ”Hanna, fattar du hur stor min kärlek till dig är?”
Under den tjugo minuter långa promenaden föll all jämförelse med andra av, och depressionen släppte över Hannas sinne.

Kritiserad inför alla

När Hanna började i tvåan på gymnasiet hade de en vikarie i religionskunskap. Han höll en lektion om Gud och vetenskapen. De sista femton minuterna bad han eleverna att säga allt de kunde komma på som var fel med kristendomen. – Han bad mina klasskompisar berätta varför alla som tror på Jesus är idioter. Alla visste att Hanna var kristen, men ändå kom de flesta på något negativt att säga.
– Jag satt längst bak och alla ord var som en kniv i mitt hjärta.
Samtidigt hörde Hanna att Gud sade till henne att vara tyst.
– Men jag hade svar på en del av det de sade och jag sade till Gud ”Snälla, låt mig försvara mig.”
Men Gud bad henne igen att hålla tyst. Efter lektionen gick hon ut och grät.
När den ordinarie läraren kom tillbaka, frågade hon Hanna om hon ville hålla i en lektion och berätta om hur det är att vara kristen i dagens samhälle.
– Jag sade ja. I en och en halv timme förklarade jag evangeliet. Vi var musikelever, så jag berättade också vilken musik jag lyssnar på, att det finns mer än högkyrklig musik.
De sista femton minuterna avsatte Hanna för frågor. Hela församlingen hade bett för henne så att hon skulle kunna svara på alla frågor.
– Jag visste att en av mina klasskompisar och hennes pojkvän var otroligt pålästa. Hon ställde en svår fråga, men då bara fanns svaret i huvudet på mig. Jag vet inte hur, men jag bara fick ett svar från Gud.
Klasskompisen tackade och sade att det var ett bra svar. Hela frågestunden gick bra.
– Efteråt tackade mina klasskompisar mig för en bra lektion. Jag var helt förundrad. Tänk, från att sitta och ta emot en massa skit till det där.

Ett renoveringsobjekt

Efter gymnasiet började Hanna på bibelskola och redan första dagen sade en av lärarna att det skulle komma stunder när de skulle må dåligt och till och med vilja sluta. De sår man hade fått i livet skulle komma upp till ytan, för att i slutänden bli bättre.
– Jag tänkte ”Vad då sår? Jag och Gud har en bra relation.”
Men på en lektion om själslig upprättelse satte det igång.
– Då var det plötsligt som en film som spelades upp inför mig. Jag såg alla sår jag hade och allt jag gått och burit på. Jag insåg att jag behövde bli helad från allt det.
Efter lektionen mådde Hanna mycket dåligt och kunde inte förstå hur alla hennes sår någonsin skulle kunna bli helade.
Några dagar senare var det ”ökendag”. Då skulle eleverna inte prata på hela dagen utan läsa Bibeln och lyssna på vad Gud hade att säga. Hanna satte sig på en äng och frågade Gud vad han ville säga och vad hon behövde göra.
– Gud sade att jag var ett renoveringsobjekt. När man börjar renovera handlar det inte om detaljer, då tar man itu med de grova sakerna. I vissa fall ser det mer ut som ett rivningsarbete.
Men Gud lovade också att vara med Hanna under hela processen.
– Han lovade att vara en grundpelare som höll upp huset. Och när det var klart skulle Jesus vara min hörnsten. Det var ord av tröst för mig.
På en lektion några dagar senare hade Hanna svårt att koncentrera sig. Hon öppnade sin anteckningsbok där hon skrivit ner vad Gud hade sagt till henne. När hon försökte formulera om det, kom en sång.
– Det var som om det flödade en dikt ur mig om att jag är huset som bryts ner. Jag började skriva ner den och det blev en sång med verser, refräng och stick. Gud tog det han sagt och förtydligade det i en sång.
Efter lektionen bad hon sin vän om hjälp att sätta musik till orden.
Hanna fick sen sjunga för sina klasskompisar och andra hon mötte. Hon har sett hur människor hämtar styrka från sången.
– Utifrån sår och brustenhet skapade Gud en sång som han fick sjunga genom mig. Jag har själv gått tillbaka till den år efter år, och när jag spelar den för andra har det hänt att den leder människor till befrielse.

Brutet finger helat på sekunder

En söndag när Hanna var nio år förberedde hon, hennes mamma och hennes syskon sig för att åka till kyrkan. De hade lånat en bil och medan de väntade på att deras mamma skulle bli klar, hoppade syskonen in i bilen.
– När jag kom ut såg jag att de var i fullständig panik. De kom inte ut ur bilen. Min lillasyster ropade genom rutan och min bror tryckte på alla knappar där fram för att få upp dörrarna, men ingenting funkade.
Hanna sprang fram och tillbaka mellan mamma och bilen med olika förslag hur man skulle få upp dörrarna. Den sista gången kom en kastvind emot henne.
– Då fastnade jag med mitt finger i dörren och fingertoppen bröts av. Den vinklades nittio grader åt fel håll. Jag fick jätteont och skrek, och mamma sa att vi måste till akuten.
Men Hannas mamma insåg att alla barnen inte kunde följa med in på akuten, så de tog svängen förbi kyrkan för att lämna dem där hos pappa.
– På väg till kyrkan fick mamma en konstig idé. Hon tyckte att de som är i kyrkan skulle be för mitt finger först. Sen kunde vi åka till akuten om det behövdes.
Hanna hade jätteont och tänkte att de fick göra vad de ville, bara smärtan gick över. Väl i kyrkan bad man för henne medan fingret pekade rakt åt sidan.
– Jag kommer bara ihåg att det blev varmt i fingret. Det var som om det kittlade, men inte riktigt.
Nästa gång Hanna tittade på fingret var det helt.
– Fingret var bara lite böjt, man kunde bara se att någonting hade hänt. Det gjorde inte ont längre och fingret fungerade perfekt. Jag fick inte ens en blå nagel och jag behövde inte åka till akuten, säger Hanna Philipson.

MARIA JOHANSSON

 
eBlick
elisabet2 (1)
jan 28, 2021
Att dokumentera hur fartyget ser ut och lyssna till de överlevandes berättelser är centralt i en haveriutredning liksom för grundläggande journalistiskt arbete. I efterdyningarna av Estonia-katastrofen skedde inget av detta. Nu förbereder myndigheterna både dykningar och samtal med överlevande.
eBlick
jan 28, 2021
En israelisk luftreningsteknik har visat sig väldigt effektiv att desinfektera covid-19-partiklar i luften. Tekniken sprids till olika länder i världen. Israel kommer att använda tekniken i sina turistbussar för att återvinna turisterna till landet.
eBlick
jan 23, 2021
Diskrimineringen och förföljelsen av kristna har förvärrats. Det är slutsatsen utifrån World watch list 2021 som är den årliga undersökningen av förföljelsen mot kristna. I de länder som finns med på listan förföljs och diskrimineras cirka 309 miljoner kristna, men totalt handlar det om fler än 340 miljoner kristna runt om i världen.
eBlick
jan 21, 2021
De redovisar i stort sett bara det som vi redan har skrivit i Proletären, sade tidningens journalist Olle Minell när chefsåklagare Krister Petersson på presskonferensen i juni förra året pekade ut Stig Engström som Olof Palmes trolige mördare.
eBlick
jan 21, 2021
På onsdag, 27 januari, är det internationella minnesdagen för Förintelsens offer. Den uppmärksammas samma dag som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. I år är det 76 år sedan. ”Låt oss aldrig glömma” är rubriken på Nobel Prize museums livesändning för gymnasieelever och högstadieelever under minnesdagen. Statsministern talar i Forum för levande historias ceremoni.
eBlick
jan 14, 2021
– Jag saknade en plats och ett nätverk som förenar oss kristna i den grund vi bygger våra liv på. En plats för vardagstro och för att få utvecklas och se Guds plan för våra liv och gå i den i nära gemenskap med Honom och varandra, förklarar en trött, men lycklig Emmeli Ahlander efter det digitala eventet där omkring 1000 personer i olika åldrar deltog.
eBlick
jan 14, 2021
Statens Haverikommission vill häva gravfriden och dyka vid Estonia. Samtidigt riskerar Henrik Evertsson – som vann Stora journalistpriset med motiveringen ”Han trotsade dykförbudet och fann hålet som tvingar tre regeringar att gå till botten med gåtan Estonia” – fängelse för att ha filmat med en ROV-kamera vid Estonia.
eBlick
jan 08, 2021
På söndag, 10 januari, välkomnas Marie och Stefan Salmonsson som pastorer i Citykyrkan i Älmhult. – Vi har en glädje över det som Börje och Britt har stått i bräschen för under så många år. Vi önskar att fortsätta på den vägen, säger de till Inblick.
eBlick
jan 08, 2021
Norska fembarnsmamman Solveig anmälde sonens skola för mobbing. Då gick skolan till Barnevernet med motanklageler, vilket ledde till hot om tvångsomhändertagande. Solveig flydde då till Sverige där hon greps. Efter att Solveig avtjänat ett fängelsestraff fortsätter Barnevernet sin bestraffning genom att beröva barnen deras familjeliv.
eBlick
dec 26, 2020
Har man sin kyrka belägen där det passerar mycket folk, finns goda möjligheter att vara ute och göra saker precis utanför kyrkan. Det har Folkungakyrkan i Stockholm ägnat sig åt under hela detta coronaår.
eBlick
dec 17, 2020
Trots coronapandemi och inställda flyg kan du besöka Israel digitalt. Jeccica Halfin ger många tips på virtuella besök du kan göra i det förlovade landet. – Tyvärr kommer det troligen inte att gå att flyga till Israel den närmaste tiden. Men du kan skapa en ny virtuell färdväg som låter dig uppleva det bästa av Israel - utan att lyfta ett finger eller flytta en tum, säger Jeccica på Israel idag.