Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Linde avvisade krav att terrorstämpla hela Hizbullah

Ruben Agnarsson | 01 okt , 2020
Utrikesminister Ann Linde (S) vill inte följa USA, Kanada, Tyskland, Storbritannien, Nederländerna, Litauen, Serbien och Kosovo, som terror klassat hela Hizbullah. Detta var kontentan av fredagens riksdagsdebatt där Lars Adaktusson (KD) ställde utrikesministern mot väggen.
Adaktusson Linde_webb
– Sverige har inga nationella sanktioner utan följer de sanktioner som EU eller FN beslutat om, försvarade sig Ann Linde i riksdagsdebatten och påpekade att frågan om att utöka listningen av Hizbullah vid flera tillfällen har diskuterats inom EU.
– Någon utökning av listan är i dagsläget inte aktuell, betonade hon.
Ann Linde nämnde samtidigt attacken mot israeliska turister i Bulgarien 2012, beskrev organisationens militära aktivitet som ett hot mot stabiliteten i Libanon och nämnde FN:s sändebud som konstaterat att personer med kopplingar till Hizbullah låg bakom lönnmordet på Libanons före detta premiärminister, Rafiq Hariri, år 2005.
– Hizbullah utgör också en negativ kraft i regionen, inte minst genom sitt deltagande i Syrienkonflikten, sitt stöd till Asad regimen och attacker och hot mot Israel, erkände Linde, men fortsatte sedan med att beskriva Hizbullah som ”en politisk nyckelaktör i Libanon”.
– Hizbullah har ett brett stöd i stora delar av befolkningen, har suttit i det libanesiska parlamentet sedan 1992, har sedan 2012 ingått i flera av landets regeringar och får återkommande goda resultat i lokalvalen.
Vi behöver kunna upprätthålla kontakterna och föra en dialog med alla politiska företrädare i Libanon, inklusive folkvalda företrädare för partiet Hizbullah.

Negativ kraft

Lars Adaktusson var inte nöjd med svaret.
– När utrikesministern säger att Hizbullah utgör en negativ kraft i Mellanöstern är vi många som instämmer.
Det är viktigt att detta sägs. Ord gör skillnad om de följs av handling. Dessvärre tycks viljan till handling saknas från regeringens sida just i det här fallet, sade han och beklagade att regeringen inte ville definiera Hizbullah i dess helhet som en terrororganisation. Han beskrev hur allt fler demokratier genom nationella beslut definierar Hizbullah i dess helhet som en terrororganisation.
– Fler länder uppges vara på väg i samma riktning, bland annat Österrike och Schweiz.
Varför upprätthålla distinktionen mellan en politisk och en militär gren, när till och med Hizbullahs ledning förnekar en sådan uppdelning? frågade han. Ann Linde återkom flera gånger till terrororganisationens politiska engagemang:
– Hizbullah kommer med stor sannolikhet också att ingå i den nya regering som nu förhandlas fram i kölvattnet av explosionen i Beiruts hamn, sade hon.
– Hur olyckligt det än må vara från vår synpunkt sett ingår Hizbullah helt enkelt i Libanons politiska mosaik.
Vi och EU har därför gjort bedömningen att vi inte ska stänga dörren till dialog, sade Ann Linde som samtidigt erkände att Hizbullah har en uppenbar del i den korruption och det vanstyre som möjliggjorde hamn explosionen i augusti och som ligger bakom den pågående ekonomiska krisen i landet.


Större tydlighet

Adaktusson efterlyste en större tydlighet som han menade borde vara självklar när gäller regeringens position i en så här viktig fråga.
– Hizbullah är en enhetlig shiamuslimsk motståndsrörelse som mördar civila och hotar att utplåna Israel.
Det borde vara en given slutsats att behandla hela den organisationen som
den vedervärdiga terrororganisation den faktiskt är.
– Trots representationen i Libanons parlament, som utrikesministern talar om, är Hizbullah direkt knutet till diktaturen i Iran – religiöst, politiskt och ekonomiskt, fortsatte han.
– Den iranska regimen har i över 40 år förtryckt sin egen befolkning och avrättat oskyldiga.
Samtidigt har Islamiska republikens revolutionsgarde mördat och skövlat i svårt plågade grannländer som Syrien, Jemen och Irak, sade Adaktusson och beskrev det faktum att Iran är världens största finansiär av internationell terrorism.
– Så har ayatollorna i Teheran exempelvis beväpnat Hizbullah i en omfattning som för länge sedan borde ha fått omvärlden att resa sig.
En arsenal av 130 000 missiler är i detta nu riktad mot Israel. Utveckling av egen precisionsstyrd ammunition pågår. Detta innebär att Hizbullah med Irans hjälp kan hota hela den judiska staten.

Brett stöd

Ann Linde betonade återigen Hizbullahs stöd i stora delar av befolkningen, men erkände samtidigt att ett antal länder i Europa har ett annat förhållningsätt till Hizbullah.
– Serbien och Kosovo meddelade sin nya ståndpunkt i samband med statsbesöket i Washington DC för några veckor sedan, sade hon.
Lars Adaktusson svarade att det inte är någon tvekan om att det uttalade målet för Hizbullah och andra terrororganisationer är att utplåna Israel.
– Det hotet är reellt. EU, liksom medlemsländernas regeringar, borde rakryggat ställa sig på Israels sida i kampen mot terrorismen och göra allt som går för att undanröja det existentiella hotet mot det judiska folket.
– Att terrorklassa Hizbullah i dess helhet är ett viktigt steg i just den riktningen.
För Kristdemokraterna är det en självklarhet att stödja detta. Det är en del av den internationella kampen mot terrorismen. Jag hade hoppats att utrikesministern i den här diskussionen skulle ge uttryck för en liknande uppfattning. Nu blev det inte så. Men jag vill ändå tacka för debatten, avslutade han. I sin slutreplik sade utrikesminister Ann Linde att EU och Sverige har tydliggjort att man kommer att agera med kraft mot alla våldsyttringar.
– EU:s bedömning är att en listning av Hizbullahs politiska gren skulle riskera att tvärtom öka legitimiteten och öka det folkliga stödet bland Libanons shiamuslimer.

Ruben Agnarsson
 
eBlick
elisabet2 (1)
jan 28, 2021
Att dokumentera hur fartyget ser ut och lyssna till de överlevandes berättelser är centralt i en haveriutredning liksom för grundläggande journalistiskt arbete. I efterdyningarna av Estonia-katastrofen skedde inget av detta. Nu förbereder myndigheterna både dykningar och samtal med överlevande.
eBlick
jan 28, 2021
En israelisk luftreningsteknik har visat sig väldigt effektiv att desinfektera covid-19-partiklar i luften. Tekniken sprids till olika länder i världen. Israel kommer att använda tekniken i sina turistbussar för att återvinna turisterna till landet.
eBlick
jan 23, 2021
Diskrimineringen och förföljelsen av kristna har förvärrats. Det är slutsatsen utifrån World watch list 2021 som är den årliga undersökningen av förföljelsen mot kristna. I de länder som finns med på listan förföljs och diskrimineras cirka 309 miljoner kristna, men totalt handlar det om fler än 340 miljoner kristna runt om i världen.
eBlick
jan 21, 2021
De redovisar i stort sett bara det som vi redan har skrivit i Proletären, sade tidningens journalist Olle Minell när chefsåklagare Krister Petersson på presskonferensen i juni förra året pekade ut Stig Engström som Olof Palmes trolige mördare.
eBlick
jan 21, 2021
På onsdag, 27 januari, är det internationella minnesdagen för Förintelsens offer. Den uppmärksammas samma dag som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. I år är det 76 år sedan. ”Låt oss aldrig glömma” är rubriken på Nobel Prize museums livesändning för gymnasieelever och högstadieelever under minnesdagen. Statsministern talar i Forum för levande historias ceremoni.
eBlick
jan 14, 2021
– Jag saknade en plats och ett nätverk som förenar oss kristna i den grund vi bygger våra liv på. En plats för vardagstro och för att få utvecklas och se Guds plan för våra liv och gå i den i nära gemenskap med Honom och varandra, förklarar en trött, men lycklig Emmeli Ahlander efter det digitala eventet där omkring 1000 personer i olika åldrar deltog.
eBlick
jan 14, 2021
Statens Haverikommission vill häva gravfriden och dyka vid Estonia. Samtidigt riskerar Henrik Evertsson – som vann Stora journalistpriset med motiveringen ”Han trotsade dykförbudet och fann hålet som tvingar tre regeringar att gå till botten med gåtan Estonia” – fängelse för att ha filmat med en ROV-kamera vid Estonia.
eBlick
jan 08, 2021
På söndag, 10 januari, välkomnas Marie och Stefan Salmonsson som pastorer i Citykyrkan i Älmhult. – Vi har en glädje över det som Börje och Britt har stått i bräschen för under så många år. Vi önskar att fortsätta på den vägen, säger de till Inblick.
eBlick
jan 08, 2021
Norska fembarnsmamman Solveig anmälde sonens skola för mobbing. Då gick skolan till Barnevernet med motanklageler, vilket ledde till hot om tvångsomhändertagande. Solveig flydde då till Sverige där hon greps. Efter att Solveig avtjänat ett fängelsestraff fortsätter Barnevernet sin bestraffning genom att beröva barnen deras familjeliv.
eBlick
dec 26, 2020
Har man sin kyrka belägen där det passerar mycket folk, finns goda möjligheter att vara ute och göra saker precis utanför kyrkan. Det har Folkungakyrkan i Stockholm ägnat sig åt under hela detta coronaår.
eBlick
dec 17, 2020
Trots coronapandemi och inställda flyg kan du besöka Israel digitalt. Jeccica Halfin ger många tips på virtuella besök du kan göra i det förlovade landet. – Tyvärr kommer det troligen inte att gå att flyga till Israel den närmaste tiden. Men du kan skapa en ny virtuell färdväg som låter dig uppleva det bästa av Israel - utan att lyfta ett finger eller flytta en tum, säger Jeccica på Israel idag.