
– Sverige har inga nationella sanktioner utan följer de sanktioner som EU eller FN beslutat om, försvarade sig Ann Linde i riksdagsdebatten och påpekade att frågan om att utöka listningen av Hizbullah vid flera tillfällen har diskuterats inom EU.
– Någon utökning av listan är i dagsläget inte aktuell, betonade hon.
Ann Linde nämnde samtidigt attacken mot israeliska turister i Bulgarien 2012, beskrev organisationens militära aktivitet som ett hot mot stabiliteten i Libanon och nämnde FN:s sändebud som konstaterat att personer med kopplingar till Hizbullah låg bakom lönnmordet på Libanons före detta premiärminister, Rafiq Hariri, år 2005.
– Hizbullah utgör också en negativ kraft i regionen, inte minst genom sitt deltagande i Syrienkonflikten, sitt stöd till Asad regimen och attacker och hot mot Israel, erkände Linde, men fortsatte sedan med att beskriva Hizbullah som ”en politisk nyckelaktör i Libanon”.
– Hizbullah har ett brett stöd i stora delar av befolkningen, har suttit i det libanesiska parlamentet sedan 1992, har sedan 2012 ingått i flera av landets regeringar och får återkommande goda resultat i lokalvalen.
Vi behöver kunna upprätthålla kontakterna och föra en dialog med alla politiska företrädare i Libanon, inklusive folkvalda företrädare för partiet Hizbullah.
Negativ kraft
Lars Adaktusson var inte nöjd med svaret.
– När utrikesministern säger att Hizbullah utgör en negativ kraft i Mellanöstern är vi många som instämmer.
Det är viktigt att detta sägs. Ord gör skillnad om de följs av handling. Dessvärre tycks viljan till handling saknas från regeringens sida just i det här fallet, sade han och beklagade att regeringen inte ville definiera Hizbullah i dess helhet som en terrororganisation. Han beskrev hur allt fler demokratier genom nationella beslut definierar Hizbullah i dess helhet som en terrororganisation.
– Fler länder uppges vara på väg i samma riktning, bland annat Österrike och Schweiz.
Varför upprätthålla distinktionen mellan en politisk och en militär gren, när till och med Hizbullahs ledning förnekar en sådan uppdelning? frågade han. Ann Linde återkom flera gånger till terrororganisationens politiska engagemang:
– Hizbullah kommer med stor sannolikhet också att ingå i den nya regering som nu förhandlas fram i kölvattnet av explosionen i Beiruts hamn, sade hon.
– Hur olyckligt det än må vara från vår synpunkt sett ingår Hizbullah helt enkelt i Libanons politiska mosaik.
Vi och EU har därför gjort bedömningen att vi inte ska stänga dörren till dialog, sade Ann Linde som samtidigt erkände att Hizbullah har en uppenbar del i den korruption och det vanstyre som möjliggjorde hamn explosionen i augusti och som ligger bakom den pågående ekonomiska krisen i landet.
Större tydlighet
Adaktusson efterlyste en större tydlighet som han menade borde vara självklar när gäller regeringens position i en så här viktig fråga.
– Hizbullah är en enhetlig shiamuslimsk motståndsrörelse som mördar civila och hotar att utplåna Israel.
Det borde vara en given slutsats att behandla hela den organisationen som
den vedervärdiga terrororganisation den faktiskt är.
– Trots representationen i Libanons parlament, som utrikesministern talar om, är Hizbullah direkt knutet till diktaturen i Iran – religiöst, politiskt och ekonomiskt, fortsatte han.
– Den iranska regimen har i över 40 år förtryckt sin egen befolkning och avrättat oskyldiga.
Samtidigt har Islamiska republikens revolutionsgarde mördat och skövlat i svårt plågade grannländer som Syrien, Jemen och Irak, sade Adaktusson och beskrev det faktum att Iran är världens största finansiär av internationell terrorism.
– Så har ayatollorna i Teheran exempelvis beväpnat Hizbullah i en omfattning som för länge sedan borde ha fått omvärlden att resa sig.
En arsenal av 130 000 missiler är i detta nu riktad mot Israel. Utveckling av egen precisionsstyrd ammunition pågår. Detta innebär att Hizbullah med Irans hjälp kan hota hela den judiska staten.
Brett stöd
Ann Linde betonade återigen Hizbullahs stöd i stora delar av befolkningen, men erkände samtidigt att ett antal länder i Europa har ett annat förhållningsätt till Hizbullah.
– Serbien och Kosovo meddelade sin nya ståndpunkt i samband med statsbesöket i Washington DC för några veckor sedan, sade hon.
Lars Adaktusson svarade att det inte är någon tvekan om att det uttalade målet för Hizbullah och andra terrororganisationer är att utplåna Israel.
– Det hotet är reellt. EU, liksom medlemsländernas regeringar, borde rakryggat ställa sig på Israels sida i kampen mot terrorismen och göra allt som går för att undanröja det existentiella hotet mot det judiska folket.
– Att terrorklassa Hizbullah i dess helhet är ett viktigt steg i just den riktningen.
För Kristdemokraterna är det en självklarhet att stödja detta. Det är en del av den internationella kampen mot terrorismen. Jag hade hoppats att utrikesministern i den här diskussionen skulle ge uttryck för en liknande uppfattning. Nu blev det inte så. Men jag vill ändå tacka för debatten, avslutade han. I sin slutreplik sade utrikesminister Ann Linde att EU och Sverige har tydliggjort att man kommer att agera med kraft mot alla våldsyttringar.
– EU:s bedömning är att en listning av Hizbullahs politiska gren skulle riskera att tvärtom öka legitimiteten och öka det folkliga stödet bland Libanons shiamuslimer.
Ruben Agnarsson