Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Det är vi som formar innehållet i Inblick

| 01 okt , 2020
Tillsammans med övriga anställda och frilansare på redaktionen ser Inblicks redaktionsledning till att ta fram Inblicks innehåll varje vecka. Här är en presentation av redaktionsledningens medarbetare.
hans_marklund_webb

Hans Marklund, chefredaktör

Hans Marklund har varit engagerad som skribent i Inblick under många år och blev chefredaktör hösten 2019.

Hans är gymnasieekonom och har dessutom tre års teologisk utbildning, där han läste ämnen som själavård, filosofi och etik. Han blev pastorsordinerad inom Svenska missionsförbundet, nuvarande Equmenia, år 1978.
Han har också arbetat som pastor i Missionsförbundet under sex år, i Sunne och Östadkulle-Bergstena, varit resande frilans-evangelist i mer än ett decennium och därefter pastor på halvtid i Falun och Alingsås, samtidigt som han reste som evangelist på halvtid. Hans är gift med Eva Marklund och de har tillsammans fyra barn och sex barnbarn.
– Frågan att kliva in som chefredaktör kom under hösten 2019. Det var en total överraskning, jag hade aldrig tänkt mig ett sådant uppdrag. Efter en tids fundering landade det och jag tackade ja, säger Hans.
Uppdraget utvecklades sedan till att bli en kombination av chefredaktör och vice vd.
– Det är både ett stort förtroende, men också en spännande utmaning och en stor möjlighet att både få påverka och uppmuntra genom skrivande, samt skapa opinion i viktiga ämnen, säger Hans.
Han uppskattar att få se något positivt växa fram genom tidningsproduktion och genom att skriva artiklar i viktiga ämnen.
– Det är roligt att uppleva utmaningen i att producera tidningen, med spänningen innan produkten är klar och att sedan att skicka iväg en bra produkt till uppmuntran och inspirerande läsning till läsaren, fortsätter han.

Vilka ämnen brinner du för?

– I och med att jag är politiskt intresserad och följer debatten ganska noga brinner jag för viktiga politiska frågor som människovärde och människosyn, etik, ekonomi och utrikespolitik. Viktiga och heta ”kristna” ämnen, samt frågor om Israel ligger också nära.
Hans Marklund syns i Inblick via ledare, olika artiklar i viktiga ämnen – både profana och kristna – samt genom att tillsammans med redaktionschefen Monika Ekström ha en översyn över tidningens innehåll.

monika2 Ta helst denna

Monika Ekström, redaktionschef

Monika Ekström är redaktionschef på Inblick och har studerat på Poppius journalistskola i Stockholm. Hon har även läst journalistik på Tollare folkhögskola och har en magisterexamen i ekonomi.

– Redan på gymnasiet arbetade jag som journalist på en lokaltidning i Blekinge. Efter gymnasiet läste jag ekonomlinjen på Högskolan i Växjö och sedan ekonomi på Lunds universitet, berättar hon.
Monika pluggade därefter utomlands i Nederländerna under en termin och hennes första ekonomjobb var på Egmont Richter i Malmö där hon var produktchef för ett antal bokklubbar under några år. Därefter började hon arbeta på ett annat förlag och i församlingen Arken i Stockholm.
För fem år sedan anställdes hon som redaktionschef på Inblick.

Varför började du på tidningen?

– Jag såg det som en möjlighet att komma söder ut i landet och som en spännande utmaning.

Vad är roligast med tidningsutgivning?

– Det roligaste är att få träffa människor och höra om deras levnadsöden: hur de vänt motgångar till medgångar. Och sedan få förmedla det till läsaren för att ge hopp. Men det är också ett sätt att påverka samhället med sunda värderingar, säger Monika.
När hon ska berätta vilka ämnen hon brinner för, blir listan lång: judarnas situation i Sverige, spelmissbruk och andra missbruk, psykisk ohälsa, mat och matsvinn, vård och omsorg, människovärde, barn och ungdomar, relationer och äktenskap, våld i nära relationer, hur vi ska komma till rätta med kriminaliteten, hur Sverige ska förbli ett kristet land med mera.

Hur kommer dina bidrag att synas i Inblick den närmaste tiden?

– Tillsammans med chefredaktör och grafisk formgivare ansvarar jag för balansen och helheten i tidningen. Jag har dessutom ett antal vittnesbörd på lager med berättelser hur Jesus har förvandlat människors liv. Och så kommer jag att fortsätta att skriva om de ämnen som jag brinner för.

PEA_7754

Eva Marklund, feature-redaktör

Eva Marklund ansvarar för livsberättelser och skriver dessutom uppmuntrande krönikor i Inblick.

Eva har en utbildning inom sjukvården men har också jobbat som dekoratör och säljare. Dessutom har Eva arbetat som pastor och lovsångsledare i de församlingar som hon och Hans har betjänat under cirka 40 år.
– Jag fick en fråga för många år sedan från Inblick om att skriva krönikor, något jag verkligen har älskat att göra. Detta blev vägen in i arbetet med tidningen. Nu arbetar jag deltid på tidningen. Det är ett stort ansvar, en stor glädje och ett privilegium att få vara med i tidningsproduktionen. Jag lär mig nya saker hela tiden. Det är roligt, förklarar Eva.

Vilka ämnen brinner du för?

– Människors berättelser om vad Gud har gjort i deras liv. Vår #wetoo-serie om det hållbara äktenskapet ser jag som betydelsefull och så Israelnyheter, gärna lite annorlunda sådana.
Eva Marklunds bidrag i Inblick kommer att synas i just de ämnen hon brinner för och dessutom skriver hon uppmuntrande krönikor, som "Till sist".

 IMG_7683

Robin Olsson, ledarskribent och journalist

Robin Olsson är ledarskribent och journalist på Inblick. Han har en fil kand i statsvetenskap och teologi från North Park University i Chicago, USA. Han började på Kanal 10-koncernen år 2012, med ett redaktionellt ansvar för kampanjveckorna på Kanal 10 Norge.

Robin är gift med Anette och far till Edvin, 3 år. Han är engagerad i ämnen som politik, historia, kultur och sport och är aktiv i Svenska kyrkan.
Han har också jobbat som försäkringssäljare. Robin har dessutom fördjupat sig i svensk emigration till USA och hur detta påverkade Sverige och hans egen hembygd.
– Detta ledde till att jag kom i kontakt med Ruben Agnarsson och blev anställd inom Kanal 10 koncernen 2012, stationerad på Kanal 10 i Oslo där jag planerade kampanjveckor och ansvarade för gäster.
Han gjorde också ett tv-program med den norske miljardären Olav Thon och ett annat med Marilyn Carlson Nelson, ägare bland annat till hotellkedjan Radisson.
– Jag började som journalist på Inblick i februari 2018. Att skriva har alltid varit ett stort intresse. En tidning är ett tidlöst media att nå ut till folket. Genom att intervjua människor lär man sig nya saker och man får kontakt på ett djupare plan. Jag tycker om att gå på djupet och intervjua människan bakom nyheten, säger Robin Olsson.
– Svensk och internationell politik ligger mig varmt om hjärtat, även hur det kristna arvet förvaltas i Sverige idag. Jag vill gärna vara med och ifrågasätta eller påverka utvecklingen genom mina ledare och nyhetskommentarer.
– Jag vill gärna vara med och utveckla tidningen vidare och söka att nå ännu längre och gå djupare. Inblick behövs mer än någonsin om vi ser den debatt som råder i vårt svenska samhälle.

 
eBlick
elisabet2 (1)
jan 28, 2021
Att dokumentera hur fartyget ser ut och lyssna till de överlevandes berättelser är centralt i en haveriutredning liksom för grundläggande journalistiskt arbete. I efterdyningarna av Estonia-katastrofen skedde inget av detta. Nu förbereder myndigheterna både dykningar och samtal med överlevande.
eBlick
jan 28, 2021
En israelisk luftreningsteknik har visat sig väldigt effektiv att desinfektera covid-19-partiklar i luften. Tekniken sprids till olika länder i världen. Israel kommer att använda tekniken i sina turistbussar för att återvinna turisterna till landet.
eBlick
jan 23, 2021
Diskrimineringen och förföljelsen av kristna har förvärrats. Det är slutsatsen utifrån World watch list 2021 som är den årliga undersökningen av förföljelsen mot kristna. I de länder som finns med på listan förföljs och diskrimineras cirka 309 miljoner kristna, men totalt handlar det om fler än 340 miljoner kristna runt om i världen.
eBlick
jan 21, 2021
De redovisar i stort sett bara det som vi redan har skrivit i Proletären, sade tidningens journalist Olle Minell när chefsåklagare Krister Petersson på presskonferensen i juni förra året pekade ut Stig Engström som Olof Palmes trolige mördare.
eBlick
jan 21, 2021
På onsdag, 27 januari, är det internationella minnesdagen för Förintelsens offer. Den uppmärksammas samma dag som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. I år är det 76 år sedan. ”Låt oss aldrig glömma” är rubriken på Nobel Prize museums livesändning för gymnasieelever och högstadieelever under minnesdagen. Statsministern talar i Forum för levande historias ceremoni.
eBlick
jan 14, 2021
– Jag saknade en plats och ett nätverk som förenar oss kristna i den grund vi bygger våra liv på. En plats för vardagstro och för att få utvecklas och se Guds plan för våra liv och gå i den i nära gemenskap med Honom och varandra, förklarar en trött, men lycklig Emmeli Ahlander efter det digitala eventet där omkring 1000 personer i olika åldrar deltog.
eBlick
jan 14, 2021
Statens Haverikommission vill häva gravfriden och dyka vid Estonia. Samtidigt riskerar Henrik Evertsson – som vann Stora journalistpriset med motiveringen ”Han trotsade dykförbudet och fann hålet som tvingar tre regeringar att gå till botten med gåtan Estonia” – fängelse för att ha filmat med en ROV-kamera vid Estonia.
eBlick
jan 08, 2021
På söndag, 10 januari, välkomnas Marie och Stefan Salmonsson som pastorer i Citykyrkan i Älmhult. – Vi har en glädje över det som Börje och Britt har stått i bräschen för under så många år. Vi önskar att fortsätta på den vägen, säger de till Inblick.
eBlick
jan 08, 2021
Norska fembarnsmamman Solveig anmälde sonens skola för mobbing. Då gick skolan till Barnevernet med motanklageler, vilket ledde till hot om tvångsomhändertagande. Solveig flydde då till Sverige där hon greps. Efter att Solveig avtjänat ett fängelsestraff fortsätter Barnevernet sin bestraffning genom att beröva barnen deras familjeliv.
eBlick
dec 26, 2020
Har man sin kyrka belägen där det passerar mycket folk, finns goda möjligheter att vara ute och göra saker precis utanför kyrkan. Det har Folkungakyrkan i Stockholm ägnat sig åt under hela detta coronaår.
eBlick
dec 17, 2020
Trots coronapandemi och inställda flyg kan du besöka Israel digitalt. Jeccica Halfin ger många tips på virtuella besök du kan göra i det förlovade landet. – Tyvärr kommer det troligen inte att gå att flyga till Israel den närmaste tiden. Men du kan skapa en ny virtuell färdväg som låter dig uppleva det bästa av Israel - utan att lyfta ett finger eller flytta en tum, säger Jeccica på Israel idag.