Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Mie fick höra om Jesus på ett nytt sätt

Petter Allgulin | 24 sep , 2020
Mie Björhag satt på en morgonsamling i skolans aula under första året i gymnasiet. Där fick hon höra en tjej från kristna skolgruppen tala om Jesus på ett sätt som hon aldrig hört tidigare. – Det var som om hon kände honom. Det var så levande och verkligt, berättar Mie.
mie_webb

Mie Björhag är uppvuxen i en kristen familj och fick med sig tron på Jesus med modersmjölken. Pappa var präst och mamma församlingspedagog, så hon växte upp i kyrkan.
– Jag var med på en massa saker i kyrkan: kyrkans barntimmar, "hemliga klubben", kören med mera, berättar Mie.
När hon var nio år var hon på ett körläger där hon upplevde ett personligt möte med Gud.  Hon kände sig ensam och utanför och där under en andakt hände det något.
– Jag mötte verkligen Gud. Det var som en varm kram, jag blev genomströmmad av kärlek.
Hon fick då också insikten att det inte var de andra som inte ville vara med henne, utan att de trodde att hon inte vill vara med dem.

Flytt till ny stad

När det blev dags för gymnasiet flyttade Mie hemifrån till Gävle för att gå cirkusgymnasium. En ny stad och hon sökte ny gemenskap.
– Jag letade runt bland kyrkorna om de hade någon ungdomsverksamhet.
I Svenska kyrkan var det inga ungdomar på söndagarna och det gick segt med att hitta nya kristna kompisar. Till slut tog hon sig till pingstkyrkan en söndag.
– Jag hade hört att det var läskigt där. Hade en ganska negativ bild av dem men jag vågade mig dit ändå.
Gudstjänsten blev ingen positiv upplevelse för Mie. Hon tyckte det var främmande och alltför annorlunda. Folk bad högt och lyfte händerna och predikan höll på väldigt länge. Sedan hamnade hon på ett tråkigt administrativt möte efter gudstjänsten.
– För mig var det konstigt och obekvämt där i pingstkyrkan. Senare hemma på kvällen bad jag: "Gode Gud, om du finns, låt mig få känna någon kristen i min egen ålder".

Morgonbön på skolan

Dagen efter firade hennes gymnasieskola 75 år och den kristna skolgruppen hade ordnat så  det var morgonbön i aulan för hela skolan. En tjej klev fram på scenen. Hon bad alla att blunda och hon började tala om Jesus.
– Hon berättade om Jesus på ett så personligt och levande sätt. Jag hade aldrig hört något liknande.
Mie blev så tagen så hon skakade. Hon kände att hon gärna ville bli vän med denna tjej. Detta hade hon ju bett om kvällen innan. Efter samlingen gick hon fram och pratade med henne och berättade om sin böneönskan. Hon hette Sofie och var med i pingstkyrkan. De började umgås och Sofie berättade om sin relation och vandring med Jesus. Att det är en personlig tro och relation som måste börja i ens inre.
– Hon tog med mig på lovsångsgudstjänster och berättade om den egna personliga bönen och bibelläsningen. Det var så fint hur hon tog sig an mig.
Mie kom med i pingstkyrkans ungdomsgrupp. Hon hade mycket frågor om alla nya företeelser som hon inte kände igen sedan tidigare. Ungdomsledaren var mycket passionerad och kreativ.
– Sofie kunde många bibelord som hon kunde hänvisa till, det var så coolt. Jag fick en bra grund under denna tid. Jag hade tidigare sett Gud som ganska långt borta, men nu kom han nära mig.
Vid ett tillfälle fick Mie profetiska ord till sig av en broder om att hon skulle predika evangeliet på ett kreativt sätt till tusentals människor.
– Nä, nu är han ute och cyklar, tänkte jag. Det är ju min pappa som är präst och inte jag. Men man skulle ju ändå pröva sådana här budskap, hade jag hört. Så jag skrev upp det på ett lapp och lade i min Bibel.

Cirkus med Jesus

I pingstkyrkan skulle de ha ett arrangemang på torget utanför kyrkan för att nå ut med evangeliet. Det var med dans och musik och Mie skulle göra en eldshow.
– Det var riktigt häftigt. Folk stannade för att titta.
När sedan en person klev fram på scenen med en Bibel och började tala om Jesus så gick i stort sett alla därifrån. Mie blev besviken för att de missade det viktiga. Hon kläckte då idén att hon skulle kunna jonglera och tala och Jesus samtidigt. Precis efter arrangemanget  trillade lappen ur hennes Bibel, där det stod att hon skulle predika på ett kreativt sätt.
Mie började uppträda med cirkuskonster och samtidigt predika. Sedan blev hon inbjuden att vara med när studentorganisationen Ny generation skulle ha en tjejkonferens.
Nu har hon hållit igång över tio år med sina uppträdanden med pantomim, jonglering, eldmanipulation, styltor, trolleri och akrobatik samtidigt som hon talar om Jesus. Och hon är ute på förskolor, skolor, festivaler och kyrkor.
Vad det gällde att hitta sin livskamrat så fungerade det bra för Mie att skriva upp en lista med kriterier och hon sade till Gud att hon inte ville leta och jaga för mycket.
– Att träffa min man och även vårt hus som vi nyligen köpt har verkligen varit väglett och välsignat av Gud. Det är viktigt att inte glömma att tacka Gud.
– Gud har gripit in så många gånger i mitt liv och gjort stora saker. Oftast har jag sett det i efterhand. När man är med om misslyckanden och stängda dörrar så är det skönt att veta att Gud har något bättre på gång istället.

PETTER ALLGULIN

 
eBlick
elisabet2 (1)
jan 28, 2021
Att dokumentera hur fartyget ser ut och lyssna till de överlevandes berättelser är centralt i en haveriutredning liksom för grundläggande journalistiskt arbete. I efterdyningarna av Estonia-katastrofen skedde inget av detta. Nu förbereder myndigheterna både dykningar och samtal med överlevande.
eBlick
jan 28, 2021
En israelisk luftreningsteknik har visat sig väldigt effektiv att desinfektera covid-19-partiklar i luften. Tekniken sprids till olika länder i världen. Israel kommer att använda tekniken i sina turistbussar för att återvinna turisterna till landet.
eBlick
jan 23, 2021
Diskrimineringen och förföljelsen av kristna har förvärrats. Det är slutsatsen utifrån World watch list 2021 som är den årliga undersökningen av förföljelsen mot kristna. I de länder som finns med på listan förföljs och diskrimineras cirka 309 miljoner kristna, men totalt handlar det om fler än 340 miljoner kristna runt om i världen.
eBlick
jan 21, 2021
De redovisar i stort sett bara det som vi redan har skrivit i Proletären, sade tidningens journalist Olle Minell när chefsåklagare Krister Petersson på presskonferensen i juni förra året pekade ut Stig Engström som Olof Palmes trolige mördare.
eBlick
jan 21, 2021
På onsdag, 27 januari, är det internationella minnesdagen för Förintelsens offer. Den uppmärksammas samma dag som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. I år är det 76 år sedan. ”Låt oss aldrig glömma” är rubriken på Nobel Prize museums livesändning för gymnasieelever och högstadieelever under minnesdagen. Statsministern talar i Forum för levande historias ceremoni.
eBlick
jan 14, 2021
– Jag saknade en plats och ett nätverk som förenar oss kristna i den grund vi bygger våra liv på. En plats för vardagstro och för att få utvecklas och se Guds plan för våra liv och gå i den i nära gemenskap med Honom och varandra, förklarar en trött, men lycklig Emmeli Ahlander efter det digitala eventet där omkring 1000 personer i olika åldrar deltog.
eBlick
jan 14, 2021
Statens Haverikommission vill häva gravfriden och dyka vid Estonia. Samtidigt riskerar Henrik Evertsson – som vann Stora journalistpriset med motiveringen ”Han trotsade dykförbudet och fann hålet som tvingar tre regeringar att gå till botten med gåtan Estonia” – fängelse för att ha filmat med en ROV-kamera vid Estonia.
eBlick
jan 08, 2021
På söndag, 10 januari, välkomnas Marie och Stefan Salmonsson som pastorer i Citykyrkan i Älmhult. – Vi har en glädje över det som Börje och Britt har stått i bräschen för under så många år. Vi önskar att fortsätta på den vägen, säger de till Inblick.
eBlick
jan 08, 2021
Norska fembarnsmamman Solveig anmälde sonens skola för mobbing. Då gick skolan till Barnevernet med motanklageler, vilket ledde till hot om tvångsomhändertagande. Solveig flydde då till Sverige där hon greps. Efter att Solveig avtjänat ett fängelsestraff fortsätter Barnevernet sin bestraffning genom att beröva barnen deras familjeliv.
eBlick
dec 26, 2020
Har man sin kyrka belägen där det passerar mycket folk, finns goda möjligheter att vara ute och göra saker precis utanför kyrkan. Det har Folkungakyrkan i Stockholm ägnat sig åt under hela detta coronaår.
eBlick
dec 17, 2020
Trots coronapandemi och inställda flyg kan du besöka Israel digitalt. Jeccica Halfin ger många tips på virtuella besök du kan göra i det förlovade landet. – Tyvärr kommer det troligen inte att gå att flyga till Israel den närmaste tiden. Men du kan skapa en ny virtuell färdväg som låter dig uppleva det bästa av Israel - utan att lyfta ett finger eller flytta en tum, säger Jeccica på Israel idag.