Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

"Allting förändrades i ett ögonblick"

Petter Allgulin | 17 sep , 2020
Sebastian och Rebecca Olins samborelation hade utvecklats dåligt med mycket bråk och hårda ord. Kärleken svalnade till slut och de bestämde sig för att gå skilda vägar. Då inträffade något som fullständigt fick hela situationen att förändras.
sebbe_rebecca_webb

Sebastian och Rebecca Olin träffades och blev ett par för tre år sedan. Nu är de gifta och har en dotter, Leah, som är åtta månader. Sebastians föräldrar var ateister och det föll sig naturligt att han också blev det. Han gillade att argumentera med religiösa, och kritisera dem. Han läste på en hel del om olika religioner och trosinriktningar, främst för att han ville ha mer kunskap till sina diskussioner.
– Av någon anledning har jag varit intresserad och fascinerad av religion. Jag ser tillbaka på det som om Gud har dragit i mig, berättar Sebastian.

Rop på hjälp

I övre tonåren mådde Sebastian inte så bra och han hamnade i kretsar där det blev mycket alkohol och droger. Han blev mer aggressiv och hamnade lätt i bråk och slagsmål. Det blev en destruktiv nedåtgående spiral.
– Jag levde farligt. Kropp och själ trasades sönder. Vid ett tillfälle gick jag ut naken med en köttyxa, och jag minns det inte ens efteråt.
Sebastian träffade vid ett par tillfällen kristna på stan som var ute för att berätta om Jesus. Han ser nu tillbaka särskilt på ett möte med en afrikansk engelsktalande man som förklarade evangeliet för honom. 
När Sebastian var 22 år, kände 
han att läget hade blivit riktigt illa. Han fick då för sig att be till Gud om hjälp.
– Jag bad en enkel bön, ungefär: ”Gud, hjälp mig! Om du hjälper mig ska jag bli kristen och följa dig”.
När Sebastian vaknade morgonen efter, kände han en stor skillnad som gjorde honom förundrad.
– Jag mådde betydligt bättre och jag kände inte sug efter droger längre. Det var ett tecken på att det var från Gud. Jag hade ju precis bett till honom. 
Han kände en förändring på insidan. 
Det gjorde att han slutade umgås med en del kompisar och han började be och läsa Bibeln med nya ögon. Dock försvagades tron med åren. Det blev inte att han lärde känna några andra kristna eller lät döpa sig.

Kärleksparet träffades

Runt fyra år senare träffades Sebastian och Rebecca.
– Vi blev blixtförälskade, berättar de.
Det gick fort fram och de flyttade ihop efter ett par månader. Men tyvärr blev det ganska snabbt stormigt. 
– Vi hade hemska bråk, och det blev bara värre, berättar Sebastian. 
De flyttade efter ett tag till en ny mindre ort. Sebastian såg att det fanns en pingstkyrka där och han tog steget att kontakta dem och började gå dit själv utan Rebecca. Han lärde känna andra kristna och de kunde be tillsammans för situationen hemma. Men det blev inte bättre mellan dem och kärleken svalnade.
– Det var extremt, det spårade ur. Vi förnedrade varandra, säger Sebastian.
– Vi bestämde oss för att separera. Jag började söka lägenhet i Skåne, berättar Rebecca.

Rebecca blev gravid

 Mitt i denna turbulens började Rebecca känna ovanliga symptom och mensen kom inte när den skulle.
– Nä, vad är detta? Jag började misstänka att jag var gravid.
Mycket riktigt visade teststickan att hon var gravid.
– Jag fick fullständig panik. Detta var mycket olägligt. Vad ska jag nu göra?!
Rebecca tänkte igenom olika alternativ och hur det skulle kunna gå att få barn just nu. Hon kände hur paniken steg. En vän gav henne rådet att låta det sjunka in lite. Efter några dagar berättade hon för Sebastian, som då hade bott hos en släkting i flera veckor. Omedelbart infann sig en kärleksfull atmosfär i relationen och de såg nu ett gemensamt barn framför sig och en framtid tillsammans.
– Abort fanns inte på kartan, säger Sebastian. Vi hade kallat varandra fruktansvärda saker men det bara rann av.
– Allting förändrades. Det var som om allt bråk plötsligt inte hade ägt rum. Det är svårt att förklara, säger Rebecca.
– Det är oförklarligt hur vi fördes tillbaka i kärlek till varandra i detta enda ögonblick: "Jag är gravid". En upplevelse som för oss båda visat Guds storhet och lett oss till ett mer engagerat kristet liv, säger Sebastian.

Rebecca tog emot Jesus

Rebecca var inte kristen när de träffades och hade inte haft den uppväxten. Sedan tonåren hade hon funderat en del på frågor om Gud.
– Jag hade varit lite av en sökare men inte tagit tag i det. Inte haft några kristna i min närhet. Och om Gud finns behövde jag bevis.
Hon hade tidigare arbetat på en vårdavdelning som tog emot gamla i livets slutskede.
– Vi hade patienter som dog nästan varje dag.
Döden fanns nära inpå och det gjorde att hon tänkte på livet och döden.
– Jag hade själv länge varit rädd för att dö. Man vill ju leva.
Hon märkte en påtaglig skillnad på de troende och icke-troende bland de gamla och döende. Det gjorde ett intryck på henne.
– De troende hade en sådan frid inför döden och de icke-troende var ångestfulla och rädda. 
Rebecca blev överväldigad över 
hur snabbt det blivit bra mellan henne och Sebastian och hur kärleken plötsligt börjat flöda. Dessutom trodde ingen av dem att de kunde få barn av olika anledningar.
– Det var ett mirakel. Det måste vara en mening med det som hänt. Det måste vara Gud.
Hon hade aldrig kunnat tänka sig att det skulle bli bra mellan dem igen. Denna händelse förde med sig att Rebecca blev övertygad kristen. Hon sa till Sebastian att hon ville be tillsammans.

Sebastian vände om

Sebastian kände nu att han mer ville bli en hängiven kristen.
– Jag ville leva annorlunda. Jag kände en ånger över hur jag hade levt tidigare.
Han fick en genuin längtan att lära känna Gud bättre och att gå på hans vägar. Han tog även kontakt med kompisar från förr och bad om förlåtelse för saker han gjort. Sedan efter en svår förlossning var de otroligt tacksamma för sin dotter och för att de båda förenats med varandra och med Gud.
– Det låter kanske konstigt, men det är så vackert att se tillbaka på kaoset när man förstår att Gud alltid varit där. Även om han lät oss sjunka så djupt, även om han behövde disciplinera oss eller lära oss att älska då vi inte själva ville. I våra värsta stunder och lidanden fanns Gud där, och ingenting var någonsin i onödan. Det är fantastiskt att få se detta och se kärleken i allting han gör. Vad är för övrigt våra lidanden jämfört med vad Jesus lidit för oss, eller i perspektiv med det eviga livet? säger Sebastian.

PETTER ALLGULIN 
 
eBlick
elisabet2 (1)
jan 28, 2021
Att dokumentera hur fartyget ser ut och lyssna till de överlevandes berättelser är centralt i en haveriutredning liksom för grundläggande journalistiskt arbete. I efterdyningarna av Estonia-katastrofen skedde inget av detta. Nu förbereder myndigheterna både dykningar och samtal med överlevande.
eBlick
jan 28, 2021
En israelisk luftreningsteknik har visat sig väldigt effektiv att desinfektera covid-19-partiklar i luften. Tekniken sprids till olika länder i världen. Israel kommer att använda tekniken i sina turistbussar för att återvinna turisterna till landet.
eBlick
jan 23, 2021
Diskrimineringen och förföljelsen av kristna har förvärrats. Det är slutsatsen utifrån World watch list 2021 som är den årliga undersökningen av förföljelsen mot kristna. I de länder som finns med på listan förföljs och diskrimineras cirka 309 miljoner kristna, men totalt handlar det om fler än 340 miljoner kristna runt om i världen.
eBlick
jan 21, 2021
De redovisar i stort sett bara det som vi redan har skrivit i Proletären, sade tidningens journalist Olle Minell när chefsåklagare Krister Petersson på presskonferensen i juni förra året pekade ut Stig Engström som Olof Palmes trolige mördare.
eBlick
jan 21, 2021
På onsdag, 27 januari, är det internationella minnesdagen för Förintelsens offer. Den uppmärksammas samma dag som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. I år är det 76 år sedan. ”Låt oss aldrig glömma” är rubriken på Nobel Prize museums livesändning för gymnasieelever och högstadieelever under minnesdagen. Statsministern talar i Forum för levande historias ceremoni.
eBlick
jan 14, 2021
– Jag saknade en plats och ett nätverk som förenar oss kristna i den grund vi bygger våra liv på. En plats för vardagstro och för att få utvecklas och se Guds plan för våra liv och gå i den i nära gemenskap med Honom och varandra, förklarar en trött, men lycklig Emmeli Ahlander efter det digitala eventet där omkring 1000 personer i olika åldrar deltog.
eBlick
jan 14, 2021
Statens Haverikommission vill häva gravfriden och dyka vid Estonia. Samtidigt riskerar Henrik Evertsson – som vann Stora journalistpriset med motiveringen ”Han trotsade dykförbudet och fann hålet som tvingar tre regeringar att gå till botten med gåtan Estonia” – fängelse för att ha filmat med en ROV-kamera vid Estonia.
eBlick
jan 08, 2021
På söndag, 10 januari, välkomnas Marie och Stefan Salmonsson som pastorer i Citykyrkan i Älmhult. – Vi har en glädje över det som Börje och Britt har stått i bräschen för under så många år. Vi önskar att fortsätta på den vägen, säger de till Inblick.
eBlick
jan 08, 2021
Norska fembarnsmamman Solveig anmälde sonens skola för mobbing. Då gick skolan till Barnevernet med motanklageler, vilket ledde till hot om tvångsomhändertagande. Solveig flydde då till Sverige där hon greps. Efter att Solveig avtjänat ett fängelsestraff fortsätter Barnevernet sin bestraffning genom att beröva barnen deras familjeliv.
eBlick
dec 26, 2020
Har man sin kyrka belägen där det passerar mycket folk, finns goda möjligheter att vara ute och göra saker precis utanför kyrkan. Det har Folkungakyrkan i Stockholm ägnat sig åt under hela detta coronaår.
eBlick
dec 17, 2020
Trots coronapandemi och inställda flyg kan du besöka Israel digitalt. Jeccica Halfin ger många tips på virtuella besök du kan göra i det förlovade landet. – Tyvärr kommer det troligen inte att gå att flyga till Israel den närmaste tiden. Men du kan skapa en ny virtuell färdväg som låter dig uppleva det bästa av Israel - utan att lyfta ett finger eller flytta en tum, säger Jeccica på Israel idag.