Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Ewa förstod att Gud var god

Monika Ekström | 14 sep , 2020
Ewa Gustafsson levde med en man som misshandlade henne. Under en begravning fick hon förbön och kände att någon ville ha kontakt med henne. Det blev en lång brottningskamp med Gud, men så småningom förstod hon att han bara var god. – Jag har fruktat för mitt liv och inte sett någon utväg. Jag gick från det till att uppleva att det finns någon som är med mig oavsett. Vad som än händer så är han där, berättar Ewa för Inblick.
ewag

Ewa Gustafsson växte upp i Åstorp utanför Helsingborg. Dit kom hon som tvååring från ett barnhem i Sundsvall.
– Jag hamnade på barnhem på grund av misshandel från en styvpappa. Min storasyster kom till mormor och jag kom till barnhem.
Familjen i Åstorp gick till kyrkan vid barndop, bröllop, begravning och julotta. Ewa hade ingen barnatro, men var med i kyrkokören.
– Jag har alltid tyckt om att sjunga, men trodde inte på Gud.
Hon var ändå intresserad av andlighet och sökte.
– Jag tror på det som står i Predikaren i Bibeln att Gud har lagt en bit av evigheten i våra hjärtan. Så länge man inte mött Jesus så saknas den pusselbiten. Man tror ändå att det finns något. Det var därför jag sökte.
På den tiden fanns inte new age, men anden i glaset och andra ockulta fenomen.

Destruktivt förhållande

När Ewa var kring 16-17 år hamnade hon med ungdomar som hade problem. – Jag hade inga missbruksproblem, men det var sådana människor som jag drogs till.
Hon träffade en man som visade sig vara periodare och våldsam. Han misshandlade och kontrollerade henne.
– Där levde jag i misshandel i tolv år.
Mannens mamma var frälst och bad för Ewa. När mamman dog förstod Ewa att det fanns något mer.
– Ett tag innan hon dog upplevde jag det som att hon bara försvann. Själen försvann, men inte kroppen.
Begravningen var i ett kapell och Ewa blev berörd när pastorn bröt liljor, lade dem på kistan och pratade om döden. Minnesstunden var i pingstkyrkan och det var första gången som Ewa var där. Efteråt gick Ewa fram för att tacka för den fina begravningen.
– Då frågade pastorn om han fick be en välsignelsebön över mig. Det kan väl inte vara så farligt tänkte jag.
Under bönen kände hon att det var någon som ville ha kontakt med henne.
– Tre nätter senare hade jag en dröm där Jesus och djävulen stod sida vid sida med ryggen mot ett hav.
– I drömmen sa jag till djävulen: "Du har inget med mig att göra för jag har lämnat mitt liv till Jesus".
Hon vaknade och kände att det inte bara var en dröm, utan att något faktiskt hände. Hon letade upp sin konfirmationsbibel.
– Jag började bläddra i den och tyckte det var ganska krångligt att förstå. Men jag blev ledd till bibelställen som förklarade.
Men på grund av mannen hon levde med kom hon inte till kyrkan. Hon fick knappt gå ut.
– Det var få gånger jag kunde gå iväg.

Fick bönesvar

Rädslan för att Gud skulle vara straffande och dömande gjorde henne rädd att närma sig honom.
Hon brottades med Gud och undrade om han fanns. Under tiden läste hon Bibeln och bad.
– Jag bad och fick bönesvar på olika sätt.
– Till slut sa jag till Gud. "Jag ger mig, du måste finnas. Jag pratar med dig och läser om dig."
Ewa kände sig mer och mer trygg med Gud.
– Gud var ingen som straffade utan en som hjälpte mig när jag bad.
Det tog ett tag innan Ewa kunde ta sig ur förhållandet.
– Mannen hade sådan makt över mig att jag inte vågade gå. Till slut vågade jag det.
Ewa som arbetade på lokal-tv i Landskrona kände en kallelse att läsa på bibelskola.
– Jag kände en längtan att bli ledare. Jag älskar att förkunna.
Hon började på en bibelskola i Malmö där det var fokus på andens gåvor. Under en evangelisationssatsning i Kävlinge hörde hon en röst som sa: "Min plats för dig är inte i Malmö. Den är i Stockholm".
– Jag vände mig om för att se vem som hade sagt det. Det stod ingen bakom mig.
Ewa sökte sig till Bromma och gick en pastorsutbildning där. När hon var klar visste hon inte vad hon skulle göra, men fick en föreståndartjänst i en församling i Emmaboda.
– Jag hade aldrig jobbat i församling innan, men de vågade satsa på en färsk kvinna.
Det var utmanade eftersom hon inte hade några kollegor.
– Jag trodde att jag skulle jobba med en äldre pastor som kunde lära mig allt. Det blev inte så.
– Jag fick kasta mig på Gud. Det var spännande för han öppnade upp så många saker i Emmaboda.
På Guds förunderliga vägar fick hon förtroende i samhället och blev tillfrågad om att vara resursperson på skolan. Tidigare hade hon fått nej från rektorn.
– Det var Guds omväg. Jag tycker om att nå människor utanför kyrkan.

Före och efter

Att börja tro på Gud gjorde en stor skillnad i Ewas liv.
– Jag har fruktat för mitt liv och inte sett någon utväg. Jag kunde inte tänka något om framtiden. Jag hade inga drömmar. Då var det bara tomt.
– Jag gick från det till att uppleva att det finns någon som är med mig oavsett. Vad som än händer så är han där.
– Att ha ett före och ett efter ger en erfarenhet av att det håller.
Ewa har även gått igenom tider av tvivel. För några år sedan drabbades hon av depression och led av posttraumatisk stress på grund av saker som hänt i livet.
– Jag har gått igenom mycket med Gud. Jag har till och med frågat: "Finns du överhuvudtaget?", "Har du lämnat mig?"
– Även i det har jag fått uppleva att Gud faktiskt håller för min smärta. Han försvann inte för att jag kände så där.
Ewa poängterar att relationen med Jesus är det viktigaste även för en pastor.
– Det är inte tjänsten som Gud framför allt vill ha, utan det är vår relation med honom. Gud har blivit större och större för mig, även om man kämpar och det är en kamp.
Ewa har arbetat i flera församlingar, men också varit ute och rest och predikat i Sydkorea, Pakistan, Afghanistan, Etiopien, Turkiet och andra länder. Hon har ständigt ett pågående samtal med Gud.
– Jag är inte jättebra på att be med fina ord, men jag har alltid pratat med Gud och upplevt att han svarar. Det har varit min trygghet.

Träffade livskamrat

Han svarade också på bönen om att få träffa en livskamrat.
– Jag levde ensam länge, jag var rädd för att råka ut för någon våldsam man.
Men så växte längtan efter att inte vara ensam längre och hon började be. På en kristen sida på nätet träffade hon Per och de började skriva till varandra. Efter att ha pratat i telefon bestämde de sig för att ses.
– Vi åkte till Linköping och fikade för att det inte skulle bli några rykten om pastorn.
Det klickade mellan dem och midsommarafton 2005 gifte de sig.
– Per är ett stort bönesvar. Jag hade skrivit en lista med vad jag längtade efter. Jag kunde bocka av allt som jag bett om, förutom att Per inte sjunger och spelar.
– Vi kompletterar varandra bra. Vi tjänar och undervisar tillsammans.
Efter att inte ha arbetat i någon församling under några år längtar Ewa efter att få komma ut i sin kallelse igen.
– Det brinner i mitt hjärta. Jag längtar efter att resa och förkunna.
Hon skulle gärna arbeta som pastor igen, inom vilket samfund spelar ingen roll.
– Jag har rest inom alla samfund. Man får bara vara ledd av Gud.

MONIKA EKSTRÖM

 

 
eBlick
elisabet2 (1)
jan 28, 2021
Att dokumentera hur fartyget ser ut och lyssna till de överlevandes berättelser är centralt i en haveriutredning liksom för grundläggande journalistiskt arbete. I efterdyningarna av Estonia-katastrofen skedde inget av detta. Nu förbereder myndigheterna både dykningar och samtal med överlevande.
eBlick
jan 28, 2021
En israelisk luftreningsteknik har visat sig väldigt effektiv att desinfektera covid-19-partiklar i luften. Tekniken sprids till olika länder i världen. Israel kommer att använda tekniken i sina turistbussar för att återvinna turisterna till landet.
eBlick
jan 23, 2021
Diskrimineringen och förföljelsen av kristna har förvärrats. Det är slutsatsen utifrån World watch list 2021 som är den årliga undersökningen av förföljelsen mot kristna. I de länder som finns med på listan förföljs och diskrimineras cirka 309 miljoner kristna, men totalt handlar det om fler än 340 miljoner kristna runt om i världen.
eBlick
jan 21, 2021
De redovisar i stort sett bara det som vi redan har skrivit i Proletären, sade tidningens journalist Olle Minell när chefsåklagare Krister Petersson på presskonferensen i juni förra året pekade ut Stig Engström som Olof Palmes trolige mördare.
eBlick
jan 21, 2021
På onsdag, 27 januari, är det internationella minnesdagen för Förintelsens offer. Den uppmärksammas samma dag som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. I år är det 76 år sedan. ”Låt oss aldrig glömma” är rubriken på Nobel Prize museums livesändning för gymnasieelever och högstadieelever under minnesdagen. Statsministern talar i Forum för levande historias ceremoni.
eBlick
jan 14, 2021
– Jag saknade en plats och ett nätverk som förenar oss kristna i den grund vi bygger våra liv på. En plats för vardagstro och för att få utvecklas och se Guds plan för våra liv och gå i den i nära gemenskap med Honom och varandra, förklarar en trött, men lycklig Emmeli Ahlander efter det digitala eventet där omkring 1000 personer i olika åldrar deltog.
eBlick
jan 14, 2021
Statens Haverikommission vill häva gravfriden och dyka vid Estonia. Samtidigt riskerar Henrik Evertsson – som vann Stora journalistpriset med motiveringen ”Han trotsade dykförbudet och fann hålet som tvingar tre regeringar att gå till botten med gåtan Estonia” – fängelse för att ha filmat med en ROV-kamera vid Estonia.
eBlick
jan 08, 2021
På söndag, 10 januari, välkomnas Marie och Stefan Salmonsson som pastorer i Citykyrkan i Älmhult. – Vi har en glädje över det som Börje och Britt har stått i bräschen för under så många år. Vi önskar att fortsätta på den vägen, säger de till Inblick.
eBlick
jan 08, 2021
Norska fembarnsmamman Solveig anmälde sonens skola för mobbing. Då gick skolan till Barnevernet med motanklageler, vilket ledde till hot om tvångsomhändertagande. Solveig flydde då till Sverige där hon greps. Efter att Solveig avtjänat ett fängelsestraff fortsätter Barnevernet sin bestraffning genom att beröva barnen deras familjeliv.
eBlick
dec 26, 2020
Har man sin kyrka belägen där det passerar mycket folk, finns goda möjligheter att vara ute och göra saker precis utanför kyrkan. Det har Folkungakyrkan i Stockholm ägnat sig åt under hela detta coronaår.
eBlick
dec 17, 2020
Trots coronapandemi och inställda flyg kan du besöka Israel digitalt. Jeccica Halfin ger många tips på virtuella besök du kan göra i det förlovade landet. – Tyvärr kommer det troligen inte att gå att flyga till Israel den närmaste tiden. Men du kan skapa en ny virtuell färdväg som låter dig uppleva det bästa av Israel - utan att lyfta ett finger eller flytta en tum, säger Jeccica på Israel idag.