Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

"Jag fick höra att Gud älskar mig"

Petter Allgulin | 16 jul , 2020
Jannet Gul fick fly från kriget i Afghanistan och han kom till Sverige. Han hamnade i en kris när hans pappa dog och han ropade då till Allah, men fick inget gensvar. Här i Sverige kände han inte samma krav att vara muslim och han fick en ny kristen kompis som bjöd med honom till kyrkan.

jannet_webb

Jannet Gul är uppvuxen i en starkt religiös muslimsk släkt i Afghanistan. Hans farbror är imam och han hade själv planer på att bli det, då hans familj ville det.
– Det var höga krav att man måste följa islam, det var den enda vägen. Man skulle vara en lydig muslim för att kunna glädja sin familj, berättar Jannet.

Flydde från krig

För fyra år sedan bröt det ut krig i provinsen Kunduz i Afghanistan där Jannet bodde. Talibaner tog över och kontrollerade hela provinsen. Det blev flykt mot Europa och Jannet hamnade i Sverige, närmare bestämt i södra Småland, medan de andra i familjen och släkten kom till Norge och Tyskland. Båda hans föräldrar blev kvar i Afghanistan.
– Det var mycket svårt med kriget och allting som hände. Familjen splittrades och jag kom ensam till Sverige som 15-åring.
Jannet kunde endast lite engelska och han kom till ett nytt land som var helt annorlunda än sitt hemland.
– Det var snö när vi kom och jag uppskattade den fina naturen.

Pappa dog

En svår situation blev genast ännu värre när Jannets pappa dog hemma i Afghanistan.
– Jag tänkte att jag kanske inte var värdefull för Allah. Varför hade annars allt detta hänt?
Det blev kris och ångest och Jannet hade många frågor om Allah och livet som han inte fick tillfredsställande svar på. Han höll fast vid islam men han upplevde en distans till Allah och saknade frid. Till slut blev han desperat och trött på livet.
– Jag bad och bad, men fick inga svar.
Kraven från omgivningen att vara muslim fanns nu inte alls kvar på samma sätt här i Sverige. Han hittade saker i Koranen som han inte tyckte stämde och han kom till slut fram till att han inte kunde kalla sig en troende muslim längre. Men han kunde inte förneka att det fanns någon slags Gud och han gör en jämförelse med att söka efter olika wifi-nätverk.
– Någon skapare måste finnas, något andligt, men jag hade inte hittat rätt ”nätverk”.

Ny kristen kompis

Jannet flyttade till ett nytt boende och lärde känna en kristen afghansk kille på skolan där han gick.
– Vi hade roligt ihop och han var så glad och harmonisk. Och det var första gången som jag fick höra något positivt om den kristna guden.
Den nya kompisen berättade om ungdomsmötena i kyrkan och bjöd med Jannet dit. Han var intresserad, men lite tveksam. Kompisen pratade med en av lärarna på skolan som var kristen. Läraren, som kände Jannet från skolan, ringde till honom och hämtade sedan upp honom så att de kunde åka till kyrkan tillsammans. Det var en söndagsgudstjänst i Söderportkyrkan i Tingsryd och det var mycket folk där.
– Det var en familjär stämning och jag upplevde lovsången positivt.
Jannet var lite nervös men hade ett öppet sinne. Han förstod inte allt av predikan eftersom han inte hade lärt sig tillräckligt med svenska än.

Tog emot Jesus

Efter gudstjänsten berättade Jannets lärare om Gud och Jesus på ett sätt så att han blev nyfiken och tog till sig.
– Läraren hade tidigare varit muslim, så det passade bra för mig.
Läraren frågade sedan om han fick be för Jannet.
– Jag var tveksam men tänkte ändå att det var något positivt, så jag gick med på det.
Flera ungdomar samlades kring Jannet för att be.
- Det kom en värme och en frid. Hela min kropp skakade.
Jannet upplevde Jesus i denna stund och kände att han hade hittat Gud. Han överlämnade sitt liv till Jesus och tog emot den helige Ande. Detta var för två år sedan.
– Mitt hjärta blev mjukt efter denna dag. Jag fick höra att Gud älskar mig, något jag sällan fått höra inom islam.

Inre förändring och en ny inriktning

Jannet började läsa Bibeln och titta på kristna videor på nätet. Han kom med i en kristen gemenskap och lät döpa sig.
– Jag var törstig efter det som Gud ville ge mig.
I början var det en del motstånd och negativa reaktioner från muslimer i hans närhet och från familjemedlemmar.
– Men några av de muslimer som attackerade mig i början har nu själva blivit kristna.
Han har upplevt en stor skillnad, då han nu har betydligt mer kärlek och respekt till andra människor, och en ny frid inuti. Att vara kristen är en passion och en närhet till Gud som han inte upplevde som muslim.
Jannet är ute mycket och evangeliserar på gator och torg och han känner sig särskilt kallad att nå ut med evangeliet till sitt eget pashto-talande folk, där det inte är många som känner Jesus.
– Om det blir lite lugnare i Afghanistan så kan jag åka tillbaka. Jag tror att jag ska bli ledare och predikant. Jag vill göra skillnad och uppfylla Guds vilja.
– Nu är det mycket svårt att vara kristen i Afghanistan. Både regimen och folket hatar kristna.
Afghanistan ligger på andra plats efter Nordkorea på Open Doors lista över länder där det är allra värst för kristna och där det råder extrem förföljelse. Trots detta är Jannet övertygad om en positiv förändring i landet.
– Det är väckelse i Iran och jag tror att den kommer spridas. Gud kommer att göra något i Afghanistan, jag är helt säker.
– Det finns olika sätt att nå fram till muslimer med evangeliet och det viktigaste är att de ska få höra att Gud älskar dem, avslutar Jannet.

PETTER ALLGULIN

 
eBlick
elisabet2 (1)
jan 28, 2021
Att dokumentera hur fartyget ser ut och lyssna till de överlevandes berättelser är centralt i en haveriutredning liksom för grundläggande journalistiskt arbete. I efterdyningarna av Estonia-katastrofen skedde inget av detta. Nu förbereder myndigheterna både dykningar och samtal med överlevande.
eBlick
jan 28, 2021
En israelisk luftreningsteknik har visat sig väldigt effektiv att desinfektera covid-19-partiklar i luften. Tekniken sprids till olika länder i världen. Israel kommer att använda tekniken i sina turistbussar för att återvinna turisterna till landet.
eBlick
jan 23, 2021
Diskrimineringen och förföljelsen av kristna har förvärrats. Det är slutsatsen utifrån World watch list 2021 som är den årliga undersökningen av förföljelsen mot kristna. I de länder som finns med på listan förföljs och diskrimineras cirka 309 miljoner kristna, men totalt handlar det om fler än 340 miljoner kristna runt om i världen.
eBlick
jan 21, 2021
De redovisar i stort sett bara det som vi redan har skrivit i Proletären, sade tidningens journalist Olle Minell när chefsåklagare Krister Petersson på presskonferensen i juni förra året pekade ut Stig Engström som Olof Palmes trolige mördare.
eBlick
jan 21, 2021
På onsdag, 27 januari, är det internationella minnesdagen för Förintelsens offer. Den uppmärksammas samma dag som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. I år är det 76 år sedan. ”Låt oss aldrig glömma” är rubriken på Nobel Prize museums livesändning för gymnasieelever och högstadieelever under minnesdagen. Statsministern talar i Forum för levande historias ceremoni.
eBlick
jan 14, 2021
– Jag saknade en plats och ett nätverk som förenar oss kristna i den grund vi bygger våra liv på. En plats för vardagstro och för att få utvecklas och se Guds plan för våra liv och gå i den i nära gemenskap med Honom och varandra, förklarar en trött, men lycklig Emmeli Ahlander efter det digitala eventet där omkring 1000 personer i olika åldrar deltog.
eBlick
jan 14, 2021
Statens Haverikommission vill häva gravfriden och dyka vid Estonia. Samtidigt riskerar Henrik Evertsson – som vann Stora journalistpriset med motiveringen ”Han trotsade dykförbudet och fann hålet som tvingar tre regeringar att gå till botten med gåtan Estonia” – fängelse för att ha filmat med en ROV-kamera vid Estonia.
eBlick
jan 08, 2021
På söndag, 10 januari, välkomnas Marie och Stefan Salmonsson som pastorer i Citykyrkan i Älmhult. – Vi har en glädje över det som Börje och Britt har stått i bräschen för under så många år. Vi önskar att fortsätta på den vägen, säger de till Inblick.
eBlick
jan 08, 2021
Norska fembarnsmamman Solveig anmälde sonens skola för mobbing. Då gick skolan till Barnevernet med motanklageler, vilket ledde till hot om tvångsomhändertagande. Solveig flydde då till Sverige där hon greps. Efter att Solveig avtjänat ett fängelsestraff fortsätter Barnevernet sin bestraffning genom att beröva barnen deras familjeliv.
eBlick
dec 26, 2020
Har man sin kyrka belägen där det passerar mycket folk, finns goda möjligheter att vara ute och göra saker precis utanför kyrkan. Det har Folkungakyrkan i Stockholm ägnat sig åt under hela detta coronaår.
eBlick
dec 17, 2020
Trots coronapandemi och inställda flyg kan du besöka Israel digitalt. Jeccica Halfin ger många tips på virtuella besök du kan göra i det förlovade landet. – Tyvärr kommer det troligen inte att gå att flyga till Israel den närmaste tiden. Men du kan skapa en ny virtuell färdväg som låter dig uppleva det bästa av Israel - utan att lyfta ett finger eller flytta en tum, säger Jeccica på Israel idag.